Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι «αναδιοργάνωσε» τις δυνάμεις της στο Ιράκ, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση του τμήματος που είχε αναπτυχθεί παράνομα κοντά στην Μοσούλη. (φωτογραφία αρχείου από το Türk Silahlı Kuvvetleri)

H Τουρκία απέσυρε κάποιους από τους στρατιώτες της που στάθμευαν σε στρατόπεδο στο Ιράκ στα πλαίσια «αναδιοργάνωσης» των δυνάμεων της, την είδηση μετέδωσε τη Δευτέρα (14.12.2015) το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, λίγες μέρες μετά την απαίτηση του Ιράκ για άμεση απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την ιρακινή επικράτεια.

Το πρακτορείο Anadolu Agency επικαλούμενο ανώνυμους στρατιωτικούς αξιωματικούς ανέφερε ότι φάλαγγα 10 έως 12 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, εγκατέλειψε το στρατόπεδο Μπασίκα και κατευθύνθηκε προς το βόρειο Ιράκ. Το πρακτορείο δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά ανέφερε ότι οι αξιωματικοί του στρατού επέμεναν ότι η κίνηση ήταν μέρος της «αναδιοργάνωσης».

Η Τουρκία είχε εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις στην κατεχόμενη από το ISIS (Ντάες από τούδε και στο εξής) πολύ της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ από πέρυσι για να εκπαιδεύσει τις τοπικές κουρδικές και σουνητικές δυνάμεις, όμως η άφιξη επιπρόσθετων στρατευμάτων στις αρχές του τρέχοντος μήνα πυροδότησε ταραχή στη Βαγδάτη.Εν συνεχεία η Τουρκία σταμάτησε την ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων αλλά αρνήθηκε να αποσύρει τους στρατιώτες της.

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι κάλεσε για την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων απο το βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια εθνικού διαγγέλματος το βράδυ της Παρασκευής (11.12.2015), επιμένοντας ότι δεν χρειάζονται ξένες δυνάμεις για την μάχη κατά του Ντάες στην χώρα του.

Η Τουρκία υποστήριξε οτι οι επιπρόσθετοι στρατιώτες ήταν αναγκαίοι για την προστασία των εκπαιδευτών από την αυξημένη απειλή του Ντάες κατά των Τούρκων στρατιωτών.

Απόδοση/Μετάφραση απο το The Washington Post για την Προέλαση.

Σχόλιο του Ευριπίδη Τσακιρίδη

Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη του γεγονότος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στηρίζουν την ενότητα του Ιράκ και, κατ’ επέκταση, την νομιμότητα της τωρινής κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης. Η αποχώρηση της Τουρκίας είναι πιθανότατα αποτέλεσμα αμερικανικής προτροπής, η οποία μάλλον αποτελεί με την σειρά της παράγωγο της απειλής του Αμπαντι να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κίνηση που θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να λάβουν δημόσια θέση εναντίον μίας συμμαχικής προς αυτές χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, η αρχική ενέργεια της Τουρκίας να τοποθετήσει παράνομα δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ πρέπει να καταγραφεί ως ακόμη ένα στρατηγικό λάθος (μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους) της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τον ρόλο της στις εξελίξεις στην Συρία και το Ιράκ, προχωρώντας όμως συχνά σε κινήσεις που στο τέλος έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Τέλος, η ενέργεια αυτή δείχνει ότι ο Αμπαντι μάλλον κατέχει το άθλημα των πολιτικών ελιγμών, γεγονός που μάλλον τον διαφοροποιεί από τον προκάτοχό του, τουλάχιστον στο θέμα της διαχείρισης των πολλαπλών παικτών στο πολιτικό σύστημα του Ιράκ.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: