Φωτογραφία του άρματος Leopard 2NG που εντοπίστηκε στην επαρχία Ντούζτζε. (K. Aksoy/Flickr)

Το πακέτο εκσυχρονισμού Leopard 2 New Generation (NG) για τα άρματα μάχης Leopard 2 αναπτύχθηκε από τη τουρκική βιομηχανία Aselsan ως μια ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στην πραγματικότητα, το πακέτο, προορίζεται για το άρμα μάχης Leopard 2 που κατασκευάζεται από την γερμανική Krauss Maffei-Wegmann (KMW) και είναι στο οπλοστάσιο του τουρκικού στρατού που εκσυγχρονίζεται από την κρατική βιομηχανία Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret.

Το πακέτο αναβάθμισης παρέχει στο όχημα βελτιωμένη ισχύ πυρός, προστασία και ικανότητα επιβίωσης.

Το πακέτο εκσυχρονισμού του Leopard 2NG περιλαμβάνει την τοποθέτηση προσθαφερούμενης θωράκισης (add-on) και add-on μονάδων αντι-ναρκικής προστασίας, σύστημα ελέγχου πυρός (που αποτελείται από αισθητήρες, περισκόπιο πυροβολητή, πανοραμικό περισκόπιο αρχηγού, σύστημα επίγνωσης τακτικής κατάστασης, μονάδα ανδρανειακής πλοήγησης, διεπαφή, χειριστήρια και συναφείς ηλεκτρονικές μονάδες), ηλεκτροκίνητο μηχανισμό περιστροφής πύργου και ανύψωσης πυροβόλου, επεξεργαστές, σύστημα διαχείρισης πληροφοριών μάχης ή C4I/BMS (αποτελούμενο από επεξεργαστή και λογισμικό διοίκησης, ασυρμάτους τακτικών επικοινωνιών, σύστημα ενδοεπικοινωνίας και μονάδες ενδείξεων), σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης για το διαμέρισμα μάχης (πληρώματος), και τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό Stabilized Advanced Remote weapon Platform (SARP) της εταιρείας εξοπλισμένο με τον βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών (η τον αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών ή το ελαφρύ πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών) και το ήλεκτρο-οπτικό συγκρότημα ATS-40.

Η σουίτα θωράκισης της γερμανικής IBD Deisenroth Engineering αποτελείται από τις βαριά θωρακισμένες πλευρικές “ποδιές”, βλητικό ασπίδιο πυροβόλου, πύργο, εμπρόσθια θωράκιση, προστασία κατά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, επιδαπέδια προστασία σκάφους, προστασία πύργου και θωράκιση τύπου γρίλιας  (slat armor) στο σκάφος.

Διακρίνεται η θωράκιση τύπου slat armour στο διαμέρισμα κινητήρα του Leopard 2NG. (K. Aksoy/Flickr)

Απόδοση/Μετάφραση απο το defence-blog.com για την Προέλαση.

29 Σχόλια

   • tsimuha2

    Το προβλημα θα ηταν αν δεν το αξιζαν,απο την στιγμη που το αξιζουν γιατι οχι το μπραβο.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Κοίτα,το προϊόν που βλέπεις εἶναι στο μεγαλύτερο μέρος του εἰσαγόμενη τεχνολογία,ἀλλά με τούρκικο φέσι.
    Στην πραγματικότητα,εἶναι ἐπίτευγμα χρηματοδοτήσεως,που και αὐτή φοράει τούρκικο φέσι,ἀλλά στο τέλος θα μείνει πιθανόν το φέσι ὡς μόνο τούρκικο στοιχείο.
    Το αὐτό ἰσχύει και σε ὅλα τα μείζονα προγράμματα τους,ἀπλῶς εἶναι λίγο πιό ὁρθολογικοί ἀπό ἑμάς,ἄν και ἐδῶ που τα λέμε,ὅλοι εἶναι λίγο ἤ πολύ πιό ὁρθολογικοί ἀπό ἑμάς.
    Πολύ θα ἤθελα να ἔβλεπα πώς θα δεχόταν οἱ νεορωμηοί ἕνα μεθοδικό και διαρκές πρόγραμμα ἀμυντικῆς ἀναπτύξεως σάν των ἀπέναντι,με ἀνάλογη χρηματοδότηση ἀπό ἑθνικούς πόρους,και να παρακολουθοῦσα ὅχι μόνο την πρόοδο,ἀλλά και τις ἀντιδράσεις τους…

   • tsimuha2

    To ζητημα ειναι οτι εμεις μονο βαφες κανουμε στα οχηματα,δεν ειμαστε αξιοι ουτε ενα σετ καπνογονων να περασουμε.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἄν ἑννοείς τις δραστηριότητες του Στρατοῦ,τώρα τελευταία κάνουμε κάτι παραπάνω ἀπό το να περνάμε σέτ καπνογόνων-σε λάθος κατεύθυνση κατά την γνώμη μου,ἀλλά με στραγάλια χρηματοδότηση γίνεται δουλειά που δείχνει δυνατότητες.
    Και το Π.Ν παλεύει με δράκους,ἀλλά ἀποδίδει ὑποβρύχια που δέν γέρνουν,ἀλλά δέρνουν,ὅπως λέει και ὁ HBS.
    Ἴσως το μυστικό εἶναι να κρατηθοῦν ἔξω ἀπό τον χώρο ἀεριτζήδες «προμηθευτές» και «βιομήχανοι» με ἀκατανόητες «ἐπιρροές».
    Παρ᾿ὁλίγον θα ἀναλάμβανε ὁ Ναύσταθμος Σαλαμίνας το πρόγραμμα Neptune II,τον ἐκσυγχρονισμό των Τ-209/1200 δηλαδή,για το 1/3 του κόστους που εἴχε «προϋπολογισθεί»,ἀλλά οὔρλιαξαν πάρα πολλά κογιότ…

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Kαλά,αὐτό δέν εἶναι ἑνδιάμεσο,αὐτό εἶναι «Ἡ λάμψη» του Φώσκολου,ἀπό τον καιρό του HAF ταλαιπωρείσαι.
    Να το πῶ,ἤ θα το βρείς ..κάποτε;

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἀπό την ἀνάρτηση του HAF που παρέθεσες,ἡ προτελευταία φωτό.
    Ἄλλη βοήθεια ἴσως δέν χρειαστείς.

 1. Dimitris Nikolau

  απλα,η Τουρκια ηδη μαχεται,δεν αρνειται τον πολεμο και προετοιμαζεται,εδω η λεξη πολεμος ειναι διαστροφη

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επίθεση για να καταλάβουν εδάφη τι θα γίνει;

   Κληρίδης: Τότε θα γίνει πόλεμος!

   Ο Σημίτης έμεινε προς στιγμή άφωνος και στη συνέχεια ψέλλισε δύο φορές: «Πόλεμος; Πόλεμος;».
   – See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/294246/pos-o-simitis-eksorise-tous-s300-stin-kriti#sthash.6bXfHWov.0WWCEDUY.dpuf

   Απάντηση
   • manolis

    Αφιερωμενο: Ο αγαπημενος του Αχεροντα Κ. Σημιτης μιλαει μεταξυ άλλων για τα της -αγαπημενης του- Αμυνας:
    «Δεν μπορώ να μιλήσω για ένα λάθος (μου), ασφαλώς όμως βλέπω παραλείψεις ή αδυναμίες. Στο βιβλίο μου αναφέρομαι στη διαδικασία των «αντισταθμιστικών» που είχαν καθιερωθεί στις προμήθειες των όπλων. Είχα τότε δυσανασχετήσει, αλλά οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Άμυνας επέμεναν ότι έτσι γίνεται διεθνώς. Εκ των υστέρων κατάλαβα –μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία– ότι αυτός ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου σε ορισμένους. Λάθος μου τότε που δεν επέμεινα.»
    «Με τη νέα κυβέρνηση, δυστυχώς, επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας. Δεν μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες, που παραμένουν εξοργιστικά υψηλές για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα.»
    Ολη η συνεντευξη του Κ. Σημιτη με αφορμη το νεο βιβλιο του, εδω:
    http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7/%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ὡρέ Μανοῦσο,ἔχεις ἕναν τρόπο να μέ φτιάχνεις,ἄλλο πράγμα…
    Την συνέντευξη του πολιτικοῦ ἐκτρώματος δέν ἔχω καμμία πρεμούρα να την διαβάσω,διότι ὅπως λένε στο χωριό μου,μήν περιμένεις ἀγγελική φωνή ἀπό γαϊδάρου στόμα.
    Το Σημίτι κουκιά ἔφαγε,κουκιά μαρτυράει,για τα σκ… ,ἔ την ταμπακιέρα τέλος πάντων,μούγκα.
    Για την ταμπακιέρα ἄλλοι τα λένε και γράφουν,και αὐτό εἶναι που με ἑνδιαφέρει.

   • manolis

    Κι όμως Αχεροντα φιλτατε,
    μεσα απο τις γραμμες και συνδυαζοντας τα με καταστασεις της εποχης εκεινης, βγαζεις καποια συμπερασματα. Ειδικα εκει που κατηγορει την σημερινη κυβερνηση οτι …δε μειώσε τις στρατιωτικές δαπάνες! Απιστευτος ! Ασχετως εαν υπαρχει ακομη καποιο λιπος που μπορει να κοπει.
    Δουκα,
    θα το κανεις ξεχωριστο ποστ να σχολιασουμε?

    Τσιμουχα αγορι μου σου ελλειψα, ε? Παρομοιως. Τι αστειο ειχαμε κανει στο HAF προ 2ετιας για τους κουραμπιεδες?

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Μανώλη,ἡ πολιτική του Σημίτη εἶναι αὐτό που λέμε χωριό που φαίνεται,κολαούζο δέν θέλει.
    Τί χρείαν ἔχομεν πλέον μαρτύρων;
    Τις ὑπεκφυγές,τις ἀσυναρτησίες στις ὁποίες καταφεύγει,τις ἀντιφάσεις στις ὁποίες πέφτει,τις ἑντοπίζεις εὔκολα,το θέμα εἶναι να τις καταλάβουν κάτι ἑκατομμύρια που τον ψήφισαν,και ἀκόμα δέν το μετάνοιωσαν.

   • tsimuha2

    Αφου το ξερεις οτι εισαι η αδυναμια μου,πηρα τα μετρα μου,θα βαλω σιγαστηρα!Μολις βγει εξω η πεθερα θα κανω καταδρομικη επιχειρηση στο σαλονι.Λεω στον εαυτο μου «κουραγιο τσιμουχα Πολωνους τρως».Καλες γιορτες σε ολους.

 2. evmeniskardianos

  Καλά όλα αυτά!

  Δεν μου λέει κανείς πως εγώ ως οπλίτης του Μηχανικού μπορώ να εξουδετερώσω το … θηρίο!

  Μπορώ να το προσβάλλω με δύο νάρκες αντιαρματικές και που θα στοχεύσω, και μετά ας πεθάνω. Έτσι και αλλοιώς χαμένος θα είμαι αν αφήσω να πιαστώ αιχμάλωτος από τους τούρκους!

  Έχει και αυτό όπως τα παλαιά άρματα τυφλή περιοχή 10 μέτρων γύρω του; Ποια είναι τα αδύνατά του σημεία;

  Δηλαδή θα καθίσω να με καθαρίσει ή θα σηκώσω ψηλά τα χέρια

  Καλές Γιορτές Καλή Χρονιά σε Όλους

  Φιλικά

  Ευμένης Καρδιανός

  Απάντηση
 3. ΑΧΕΡΩΝ

  Eὐμένη,ἄν ὡς ὁπλίτης μηχανικοῦ,ἑνταγμένος σε μονάδα του ὅπλου χρειαστεί να ἀντιμετωπίσεις ἄρματα,αὐτό θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα δύο τινά,εἴτε εἶσαι σε αἰχμή ἀποτυχημένης ἤ ἐπισφαλοῦς ἐπιθέσεως,εἴτε σε συνθήκες μάχης ὁπισθοφυλακῶν.
  Στήν πρώτη περίπτωση,λογικά δέν θα ἔχεις προλάβει να ναρκοθετήσεις,ὁπότε το βάρος πέφτει στα ἀντιαρματικά – ἄν ὑπάρχουν,ἀφοῦ ὑποτίθεται ὅτι ἄλλοι σε καλύπτουν,δηλαδή το πεζικό.
  Στήν δεύτερη περίπτωση,ἴσως ἔχεις προλάβει να ναρκοθετήσεις,το θέμα εἶναι ὅτι σε ἀνοιχτό πεδίο δέν μπορείς να «σκοπεύσεις» με τις νάρκες,ἀπλῶς μαντεύεις τις πιθανώτερες διόδους.
  Ἐλπίζεις σε πρόσκρουση των ἐχθρικῶν ἀρμάτων στις νάρκες σου,ἀλλά πάλι το βάρος πέφτει στα Α/Τ.
  Τα ἄρματα ἔχουν ἀκόμη τυφλή περιοχή,ἀλλά ὅχι 10 μέτρων,το μισό ἤ και λιγώτερο.
  Ὑπάρχει πάντα ἡ πιθανότητα να εἶσαι μέσα στο πεδίο παρατηρήσεως,ἀλλά να μήν γίνεις ἀντιληπτός,ἐπιδη ὁ ἀρχηγός ἤ ὁ γεμιστής εἶναι ἀπασχολήμένοι με κάτι ἄλλο,ἰδίως ὁ γεμιστής,ἀλλά αὐτό δέν μπορείς να το διαπιστώσεις,ἐκτός ἄν ἀπό περιέργεια περιμένεις να δείς «κάποια κίνηση».
  Ὑπάρχουν ὅμως κάποια πράγματα που μπορεί να ἀναπληρώσουν την τυφλή περιοχή,ὅπως οἱ καθρέφτες του ὀδηγοῦ,ἄν διατίθενται,και προσφάτως οἱ κάμερες ὁπισθοπορείας.
  Στο ἄρμα της ἀναρτήσεως,ἡ κάμερα βρίσκεται στο μέσον του ὁπισθίου καταστρώματος ἐπάνω ἀπό τον σταυρό σημάνσεως μεταξύ των κινητηρίων τροχῶν.
  Ἡ κλίση του ὁπτικοῦ πεδίου ἀπό τα περισκόπια του ἀρχηγοῦ και του γεμιστή,εἶναι πρακτικῶς ἡ κλίση που ἔχει ἠ πρόσθετη πλευρική θωράκιση του πύργου στο ἄνω τμήμα της,μπορείς νομίζω να σχηματίσεις μία εἰκόνα για την ὁρατότητα των «ἀπό μέσα».
  Ἅν,πάντως,με ὁποιονδήποτε τρόπο βρεθείς ἀπό πίσω,και ἔχεις κάποιο Α/Τ,χτύπα στον σταυρό σημάνσεως,που θα ἀκινητοποιήσει το ἄρμα καταστρέφοντας το σύστημα μεταδόσεως/διευθύνσεως,ἤ στο πἰσω και κάτω μέρος του πύργου,κοντά στον δακτύλιο.Ἄν το πλήγμα «κάτσει» σωστά,μπορεί να ἐξουδετερωθεί και το πλήρωμα.
  Ἔχοντας καταφέρει τα ἀνωτέρω,ψάξε για μέρος να κρυφτείς,ἤ τρέξε για την ζωή σου.
  Και μήν σκέφτεσαι για ἑμάς.
  Σε ἔχουμε ἀφήσει μόνο ἀπό ὥρα … 😀

  Καλές γιορτές!

  Απάντηση
  • evmeniskardianos

   Αγαπητέ ΑΧΕΡΟΝΤΑ,

   Σήμερα παραμονή Χριστουγέννων, εύχομαι από καρδίας σε Σένα και στην Οικογένειά Σου Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχές το Νέο Έτος.
   Μακάρι να γίνει κάποιο θαύμα για την Πατρίδα μας, που τόσο υπερήφανοι είμαστε γι’ αυτήν, διότι πώς να γίνει, όταν η Ελλάς υποφέρει, τότε υποφέρουμε και εμείς όλοι όσοι έχουμε μέσα μας το Πατριωτικό ……..ζιζάνιο.

   Ευχαριστώ πολύ για όσα μου γράφεις σχετικά με την άμυνα κατά τεθωρακισμένων μονάδων.

   Πάντα, έχω την εικόνα των δυστυχών τριών Εθνοφρουρών Ελλήνων της Κύπρου που γονατιστοί σηκώνουν τα χέρια παραδιδόμενοι το 1974 σε ένα τουρκικό ΤΟΜΠ και την διαγραφόμενη τρομερή αγωνία στα πρόσωπά τους.

   Δεν θα ήθελα ποτέ να καταλήξω έτσι και εγώ, γι’ αυτό έγραψα ότι έγραψα, αλλά και για ακόμη έναν λόγο!

   Έχω διαβάσει στο βιβλίο του Γερμανού Πάουλ Καρέλ (Paul Karrel) «Καμένη Γη (Verbrannte Erde» πως το 1943 πριν από την μάχη του Κούρσκ, οι Ρώσοι εκπαίδευαν τους στρατιώτες τους στην άμυνα κατά των Τ/Θ και τους εξοικείωναν με τα άρματα μάχης, έτσι ώστε να συνηθίζουν όσο γίνεται και να αντέχουν στο αποκαλούμενο «Τρόμο των Τεθωρακισμένων» (Panzerschreck!).

   Στα Βάφφεν ΕςΕς, στο Κέντρο Εκπαίδευσής τους του Μπατ Τελτς, έδιδαν στους εκπαιδευόμενους χρόνο 20 λεπτών να σκάψουν ένα σκάμμα και να χωθούν μέσα. Μετά από αυτά τα 20 πρώτα λεπτά περνούσε από πάνω από την θέση τους ένα τεθωρακισμένο, αδιαφορώντας αν το σκάμμα ήταν αρκετά βαθύ (βέβαια είχε προηγηθεί σχετική σκληρότατη εκπαίδευση στο σκάψιμο)!.

   Στο Εγχειρίδιο του Αυστριακού Στρατού (Κανονισμός Εκπαιδεύσεως για το Πεζικό , Ausbildungsvorschrift für die Infanterie AVI) του έτους 1960 και αυτής του έτους 1962 (!!), υπάρχουν πλήρη στοιχεία για την σχετική άμυνα του στρατιώτη του πεζικού με διάφορους τρόπους και όπλα (που υπήρχαν τότε!).μεταξύ των οποίων και η Απόκρουση Τεθωρακισμένων από Κοντά (Panzernahbekämpfung).

   Ομοίως και στο Εγχειρίδιο «Η Υπηρεσία στον Ομοσπονδιακό Στρατό, Der Dienst im Bundesheer» του τότε Αντισυνταγματάρχη Καρλ Ρούεφ, Εκδοτικός Οίκος Verlag Karl Uebereuter, Βιέννη, Δεύτερη Έκδοση, Απρίλιος 1967, τα οποία έχουν μέσα τα πάντα για τον στρατιώτη εκπαιδευόμενο ή έφεδρο, από πάσης απόψεως.

   Εμείς εδώ σήμερα τι κάνουμε σήμερα στο τομέα αυτόν;

   Στην Κόρινθο το μόνο που κάναμε ήταν το Βάπτισμα του Πυρός και η Λογχομαχία. Άφησε που 54 μέρες είναι έτσι και αλλοιώς πάρα πολύ λίγες για βασική εκπαίδευση. Ουσιαστικά, παρά τις τίμιες προσπάθειες των Αξιωματικών και των εφέδρων Υπαξιωματικών (εξαιρετικά παιδιά της Ελλαδος, από το τίποτε έκαναν θαύματα!) φεύγαμε ανεκπαίδευτοι!

   Επαφιέμεθα μόνο στην πολεμική αρετή των Ελλήνων …………!!!

   Θα μελετήσω όσα μου έγραψες από την εικόνα του … Θηρίου ελπίζοντας να μην βρεθώ στην θέση που βρέθηκαν οι δυστυχισμένοι ¨Ελληνες Εθνοφρουροί της Κύπρου μας το 1974. Αλλά πάλι ποτέ δεν γνωρίζεις τι σου μέλλεται!

   Και πάλι με όλες μου τις Ευχές

   Ευμένης Καρδιανός

   Σημ.: Τότε (1960-1969) η Αυστρία, βάσει συνθήκης, ήταν ουδέτερο κράτος. Για τον λόγο αυτόν όλα τα στρατιωτικά εγχειρίδια ήσαν ελεύθερα.

   Απάντηση
 4. ΑΧΕΡΩΝ

  Εὐμένη φίλτατε,ἐκείνη ἡ φωτογραφία με τους γονατισμένους Ἑθνοφρουρούς με στοιχειώνει και μένα ἀπό τότε που την εἴδα.
  Κάποιοι που πολέμησαν το ᾿74,μεταξύ αὐτῶν ὁ διοικητής της Β΄ΜΑΛ περί το 1982,εἴπαν ὅτι ὅποιος παραδίδεται στον Τούρκο,προδίδει τον ἴδιο του τον εαὐτό.
  Και συνήθως,δέν ἐπιζεί κἄν της αἰχμαλωσίας,ἤ μαραζώνει ὡς ἀγνοούμενος και ὑποχείριο της τουρκικῆς κτηνωδίας,ζωντανός νεκρός,και μακρυά ἀπό τους ζωντανούς,με την οἰκογένεια του να τον πενθεί μια ὁλόκληρη ζωή.
  Αὐτή εἶναι ἡ πραγματικότητα.
  Για το ἐπίπεδο της ἐκπαιδεύσεως τώρα,ἀλλά και το γενικώτερο χάλι,ἀς το ἀφήσουμε για μετά τις γιορτές. 😀
  Και πάλι,τις καλύτερες ἐυχές μου δι᾿ Εσέ και τους Οἰκείους Σου.

  Απάντηση
  • evmeniskardianos

   Αγαπητέ ΑΧΕΡΟΝΤΑ,
   Επανέρχομαι στο θέμα της μάχης εκ του συστάδην του τουρκικού άρματος ή γενικά αντιμετώπισης κάθε άρματος μάχης από το Πεζικό ή το Μηχανικό, χωρίς αντιαρματικά όπλα Gustav και άλλα πιο σύγχρονα.

   Κατά πως φαίνεται, λόγω της δυνατότητας παρατήρησης του περιβάλλοντος χώρου από το άρμα με κάμερα 360 μοιρών, θερμικές κάμερες και τα λοιπά σύγχρονα μέσα που διαθέτουν αυτά, αποκλείεται η προσέγγισή του από στρατιώτη με κοκταίηλ Μολότοφ ή άλλα εκρηκτικά με τα οποία αυτό θα μπορούσε να καταστραφή.

   Άρα, όλα όσα έκαναν ιο Αυστριακοί έως το 1965, σε ειδικούς στίβους αρματομαχίας, με νάρκες αντιαρματικές προσδεμένες σε μαδέρι δεμένο από spider hole από την άλλη πλευρά του δρόμου που το τραβούσε ο μαχητής και αλλά σχετικά μέσα όπως την ρίψη εκρηκτικών έτσι ώστε να παραμείνουν στο άρμα και να εκραγούν (gebalte Ladungen), ανήκουν σήμερα στο μακρινό παρελθόν.

   Τα άρματα σήμερα είναι μάλλον απλησίαστα από πεζούς χωρίς αντιαρματικά όπλα. Έτσι το μόνο που μένει για τον δυστυχή πεζό, είναι να τα παίξει όλα κορώνα γράμματα, πέφτοντας κάτω και αν είναι δυνατόν ξεγελώντας τις κάμερες, να του προσδέσει αντιαρματική νάρκη.

   Δηλαδή, πηγαίνει η αντιμετώπισή τους εκ του συστάδην στο «Teno Heika Banzai” ( Ζήτω ο Αυτοκράτωρ) που φώναζαν οι Ιάπωνες στις επιθέσεις των αυτοκτονίας, που τόσο τρομοκρατούσαν στον Β΄Π.Π. τους Αμερικανούς!.

   Καλλίτερα έτσι παρά να πιαστείς αιχμάλωτος και να πεθάνεις σιγά σιγά κάτω από τρομερές συνθήκες, όπως τότε ο αιχμάλωτοι καϋμένοι Έλληνες Εθνοφρουροί της Κύπρου μας.

   Ευμένης Καρδιανός

   Υ.Γ. Έχω διαβάσει ένα τρομερό βιβλίο που έχει επανεκδοθεί, με τίτλο «Από την Αιχμαλωσίαν» ενός Ελληνα αεροπόρου, ανώνυμου, που κατέπεσε με το αεροπλάνο του σε επιχείρηση στην Μικρά Ασία στην Ελληνική Εκστρατεία Μ.Α. 1915 1922, αιχμαλωτίστικε και πέρασε από κτηνώδη πράγματα….βιασμούς, αν και ήταν ρακένδυτος, πολύ βρωμισμένος και γεμάτος ψείρες….και άρρωστος!

   Για τον λόγο αυτόν υπογράφει ως ανώνυμος!

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Εὐμένη φίλτατε,χαίρε.
    Ἕνα ἄρμα δέν ἔχει ποτέ ὁρατότητα 360°,οὔτε με κάμερα σε σταθμό ὁπλισμοῦ στην ὀροφή του πύργου,οἱ δέ κάμερες ὁπισθοπορείας δίνουν κάπου 60°,για να διευκολύνουν την ὀδήγηση με ὅπισθεν,λυπάμαι ἄν σε μπέρδεψα.
    Πάντα θα ὑπάρχει κάποιος νεκρός τομέας,το θέμα εἶναι τί και πότε μπορείς να κάνεις κάτι,πρίν γίνεις και ἐσύ νεκρός.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα,δέν εἶναι να προσεγγίσεις το ἄρμα,ἀλλά να ἀπομακρυνθείς σώος.
    Σε ἀνοιχτό πεδίο φυσικά τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα,και οἱ Ἑθνοφρουροί του γνωστοῦ στιγμιοτύπου,σε ἀνοιχτό χώρο παγιδεύτηκαν.
    Το θέμα εἶναι να πετύχεις το ἄρμα σε στιγμή που θα εἶναι ἀπασχολημένο με ἀπειλή σε ἄλλη κατεύθυνση,ἀλλά και να μήν καλύπεται ἀπό ἄλλο ἄρμα ἤ την ὁποιαδήποτε ἐχθρική δύναμη.
    Δές ἐδῶ
    https://limitofadvance.wordpress.com/2015/12/25/%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CF%8C-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF/
    Κατά τα λοιπά,καλύτερα νεκρός με το μπανζάϊ στα χείλη,
    παρά νεκροζώντανος,να σε μαγαρίζουν σκύλοι.

 5. evmeniskardianos

  Θα μου πείτε, τι θέλω και ανακατεύομαι σε θέματα τα οποία απασχολούν ειδήμονες όπως εσείς όλοι!

  Διαβάζω όσα αναρτώνται σχετικά με τα παλαιά άρματα μάχης και την χρησιμότητά τους και μένω ενεός από την πρόοδο που έχει γίνει σε αυτά από την εποχή του Β΄ Π.Π., καθώς και από τις ελλειπείς γνώσεις μου επί του θέματος.

  Όμως, την εποχή που εγώ στρατεύθηκα, μας έλεγαν οι πάντες ότι πόλεμος δεν θα γίνει ποτέ διότι υπάρχουν τα τρομερά ατομικά όπλα. Ειδικά δε για πιθανό πόλεμο με την Τουρκία, μου το απέκλειαν διότι , – λέει – , δεν θα αφήσουν ………… οι «Σύμμαχοι (sic!)» να συμβεί κάτι τέτοιο.

  Έτσι, μέναμε εγώ και οι Συνάδελφοί μου ικανοποιημένοι από όσα μαθαίναμε στην πενιχρή εκπαίδευσή μας και ίσως και δυσαρεστημένοι διότι μας υπέβαλλαν σε τόσες, υποτίθεται, … «ταλαιπωρίες» (;;;) …!

  Όμως μετά, ήρθε το 1974 και η Γενική Επιστράτευση, εκδόθηκε το βιβλίο των κκ. Καθηγητών Πανεπιστημίου Παναγιώτη Ήφαιστου και Αθανασίου Πλατιά «Ελληνική Αποτρεπτική Στρατηγική» και του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού κ. Κ. Σβολόπουλου το δίτομο έργο «Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», όπου αναφερόταν με σαφήνεια πως «οι ……….. Σύμμαχοι (sic!)» δεν ενδιαφερόντουσαν για την Ελληνική Άμυνα, τον δε Ελληνικό Στρατό τον ήθελαν μόνο για την διατήρηση της τάξης στο εσωτερικό της χώρας.

  Δηλαδή μπούρδες!!

  Όχι όμως την Τουρκία την οποία ..τάϊζαν με του κόσμου τα καλούδια με τα οποία πίστευαν θα μπορούσαν οι τούρκοι να αντεπεξέλθουν έναντι του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του Ρωσικού οδοστρωτήρα.

  Δεν θα έπρεπε μετά το 1974, όλοι οι στρατευόμενοι «να λυσσάξουμε στην εκπαίδευση» σε όλα τα όπλα, του Στρατού Ξηράς συμπεριλαμβανομένου και «να το απαιτήσουμε οι ίδιοι», προκειμένου να επιβιώσουμε σε μια πιθανή αναμέτρηση με τους δόλιους και άτιμους γείτονες;

  Διάβολε, σε ποιά χώρα ζούμε…………..;

  Με πολλές Ευχές σε όλους για το Νέο Έτος

  Ευμένης Καρδιανός

  Υ.Γ. Στην Τουρλίδα, προάστιο του Μεσολογγίου, υπήρχαν τρία άρματα μάχης και μερικά κανόνια που σκούριαζαν. Δεν θα μπορούσαν να διορθωθούν τα άρματα και να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση του στρατού ξηράς;

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Εὐμένη φίλτατε,συμφωνῶ γενικῶς με τις θέσεις σου,ἀλλά,σε ὅτι με ἀφορᾶ, ἀποποιοῦμαι τον τίτλο του εἰδήμονος.
   Και μᾶλλον,στα περί ἀντιαρματικοῦ ἀγώνος,εἶσαι ἐσύ ὁ καλύτερα καταρτισμένος ἀπό τους δυό μας,ἀλλά και στην βιβλιοφαγία κάποιους τόμους μπροστά.
   Ὑπάρχουν πιθανῶς κάποιοι ἀνάμεσα μας που το κατέχουν ἀρτίως το ἀντικείμενο των τεθωρακισμένων,εἴτε γενικώτερα τα της ἀμύνης,ἀλλά δέν εἶναι αὐτό το κριτήριο βάσει του ὁποίου κρίνονται οἱ σχολιαστές,ἀλλά ἄν ἔχουν κάτι να ποῦν.
   Τα ἐξηγεί ὁ οἰκοδεσπότης μας στο «γιατί Προέλαση».
   Ἐγώ ἀπλῶς ἐπιζητῶ την πληροφόρηση σε θέματα ἀμύνης και ἑθνικῆς ἀφαλείας,και να την μοιραστῶ με ὁμοιοπαθείς ζιζανιόπληκτους,ὅπως ἐσύ.
   Ἔρωσσο.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: