Ο Στρατηγός Τζόρτζ Μπ. Μακ Κλελαν  (στο κέντρο) με επιτελείς και αξιωματικούς του. (wikipedia.org)

Μερικές φορές μπορείς να διδαχθείς από τα θετικά πρότυπα. Συχνά μπορείς να μάθεις και από τα αρνητικά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που λατρεύω να διαβάζω ιστορία – όπου αναπόφευκτα θα έχεις και τα δύο.

Αφότου παρακολούθησα την ταινία “Λίνκολν” του Στίβεν Σπίλμπεργκ, αποφάσισα να διαβάσω το Team of Rivals του Ντόρις Κερνς Γκουντγιν. Έπρεπε αυτό το βιβλίο να το είχα διαβάσει πριν από κάποια χρόνια. Είναι ένας απολογισμός της προεδρίας και της πολιτικής ιδιοφυΐας του Αβραάμ Λίνκολν.

Στην αρχή της πρώτης θητείας του Λίνκολν, διόρισε κάθε έναν από τους Ρεπουμπλικάνους πρώην αντιπάλους του – αυτούς που είχε ως αντιπάλους στον αγώνα για την προεδρία του κόμματος- σε θέσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ο αφηγητής επιδεικνύει την εκπληκτική ικανότητα να εισχωρήσει μέσα στο ευρύ φάσμα των προοπτικών και να δημιουργήσει ευθυγράμμιση ανάμεσα σε εκείνους που συχνά διαφωνούν εντόνως ο ένας με τον άλλον.

Δυστυχώς, η ηγεσία του Λίνκολν δεν ήταν τέλεια. Επέλεγε περιστασιακά άνδρες για τις δημόσιες υπηρεσίες που ήταν ανάξιοι της εμπιστοσύνης του. Ένα τέτοιο άτομο ήταν και ο Στρατηγός Τζόρτζ Μπ. Μακ Κλελαν, Διοικητής του “Στρατού του Ποτόμακ” και τελικά , ο πρώτος Αρχιστράτηγος του Στρατού της Ένωσης.

Ο Στρατηγός Μακ Κλελαν είχε σημαντικές ελλείψεις στον χαρακτήρα του που πιστεύω ότι χρησιμεύουν ως προειδοποιητικά σημάδια σε οποιοδήποτε είναι στην ηγεσία. Τελικά, αυτό του κόστισε ακριβά: Έχασε την εμπιστοσύνη του Λίνκολν, τη δουλεία του, και την εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο (εναντίον του Λίνκολν). Ακόμη χειρότερα, παρέτεινε τον εμφύλιο πόλεμο και κόστισε την ζωή δεκάδων εκατοντάδων στρατιωτών και των δύο πλευρών της σύγκρουσης.

Εδώ είναι τα πέντε λάθη που κατέγραψα πρόχειρα καθώς διάβαζα το βιβλίο:

Δίσταζε να λάβει τελική δράση: Ο Μακ Κλελαν διαρκώς προετοιμάζεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός ποτέ δεν ήταν αρκετά έτοιμος. Τα στρατεύματα απλά χρειαζότανε λίγη περισσότερη εκπαίδευση. Στην αναβλητικότητα του, αρνήθηκε να εμπλακεί με τον εχθρό, ακόμη και αν είχε το σαφές πλεονέκτημα. Δεν μπορούσε να αναλάβει την εκτόξευση μιας επίθεσης. Όταν τελικά ο Λίνκολν τον έπαυσε από τα καθήκοντα του, είπε το διάσημο: “Αν ο Στρατηγός Μακ Κλελαν δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον Στρατό, θα θελα να τον δανειστώ για λίγο.”

Διαμαρτυρόταν για την έλλειψη πόρων: Συνεχώς παραπονιόταν για την έλλειψη των διαθέσιμων πόρων. Δεν είχε αρκετούς άνδρες. Οι άνδρες του δεν πληρώνονταν αρκετά. Δεν είχε αρκετά βαρύ πυροβολικό. Και συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι, ως ηγέτης, ποτέ δεν θα έχεις αρκετούς πόρους. Μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις περισσότερα από ένα πράγμα ή το άλλο. Αλλά οι επιτυχημένοι ηγέτες αντιλαμβάνονται πως να ολοκληρώσουν τη δουλεία με τους πόρους που διαθέτουν.

Απαρνιόταν την ανάληψη ευθύνης: Ο Μακ Κλελαν κατηγορούσε του άλλους για τα λάθη του και την άρνηση του να αναλάβει δράση. Κατηγορούσε ακόμη και τον Πρόεδρο. Κάθε φορά που ηττάται ή καθυστερούσε, κατηγορούσε κάποιον η κάτι. Ήταν πρώτος στο να καταδεικνύει τους άλλους. Οι μεγάλοι ηγέτες δεν το κάνουν αυτό. Είναι υπόλογοι των αποτελεσμάτων και δέχονται την πλήρη ευθύνη για όλες τις πράξεις.

Έκανε κατάχρηση των προνομίων της ηγεσίας: Ενώ τα στρατεύματα του πολεμούσαν σε σχεδόν ανυπόφορες συνθήκες, ο Μακ Κλελαν ζούσε σχεδόν με βασιλική μεγαλοπρέπεια. Περνούσε σχεδόν την κάθε βραδιά διασκεδάζοντας τους επισκέπτες με περίτεχνα γεύματα και δεξιώσεις. Επέμενε να έχει τα καλύτερα ενδύματα και καταλύματα. Ο τρόπος ζωής του ήταν σε εκ διαμέτρου αντίθετος με τον Στρατηγό Οδυσσεύς Σίμσον Γκραντ, τον ενδεχόμενο διάδοχο του, ο οποίος ταξίδευε έχοντας μαζί του μόνο μια οδοντόβουρτσα.

Συμμετείχε σε πράξεις ανυπακοής: Ο Μακ Κλελαν ανοιχτά και συνεχώς επέκρινε τον Πρόεδρο, την προϊστάμενο του. Ήταν παθητικά-επιθετικός. Ακόμα και όταν ο Λίνκολν του έδωσε μια άμεση διαταγή, αυτός βρήκε τρόπο να αποφύγει την εκτέλεση της. Στην αλαζονεία του, πάντα γνώριζε καλύτερα από τον Πρόεδρο και είχε πάντα έτοιμη μια δικαιολογία για να αιτιολογήσει την ανεπάρκεια των πράξεων του.

Ο Πρόεδρος Λίνκολν είχε ιώβεια υπομονή. Έδωσε στον Στρατηγό Μακ Κλελαν πολλές ευκαιρίες για να διορθώσει τη συμπεριφορά του και να καλυτερέψει τον εαυτό του. Αλλά στο τέλος, ο Μακ Κλελαν είτε δεν μπόρεσε ή δεν το έπραξε. Δεν άφησε στον Πρόεδρο άλλη επιλογή από το να τον παύσει από τα καθήκοντα του.

Οι ίδιες αδυναμίες χαρακτήρα ταλαιπωρούν πολλούς ηγέτες και σήμερα. Η καλύτερη προστασία είναι η αυτογνωσία.

Ερώτηση: Βλέπετε κάποια από αυτά τα ελαττώματα στην ηγεσία σας; Τι κάνετε για να τα διορθώσετε τώρα – ενώ έχετε ακόμα χρόνο;

Michael Hyatt

Απόδοση/Μετάφραση από το michaelhyatt.com για την Προέλαση.

2 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: