Στη φωτογραφία ο Διοικητής της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM) Αντιστράτηγος κ. John Nicholson, ανταλλάσσει χειραψία με επιτελείς του Γ’ΣΣ/NRDC-GR κατα τη διεξαγωγή της άσκησης «GORDIAN KNOT – 14». (ΓΕΣ)

Του Λοχαγού Νεητ Στράτον

“Θέλω να αναρριχηθώ με νύχια και δόντια στο επιτελείο της Ταξιαρχίας!!” Κανένα μικρό παιδί δεν μεγάλωσε επιθυμώντας να είναι ο καλύτερος στις ενημερωτικές παρουσιάσεις με διαφάνειες, στο να φτιάχνει καφέδες ή να συντάσσει διαταγές επιχειρήσεων. Υπάρχει ένας λόγος που οι πολεμικές ταινίες δεν καταγράφουν τους αγώνες των μαχητών των οποίων η αξιέπαινη απόδοση σχεδιασμού οδήγησε στην τέλεια ενημέρωση. Η τέχνη και επιστήμη να δημιουργείς παρουσιάσεις δεν ήταν υποχρεωτικό μάθημα στην Ακαδημία Γουέστ Πόιντ.

Ο χρόνος που δαπανάται στο επιτελείο, όπου αξιωματικοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας τους, είναι άχαρος, η επίπονη εργασία πολύ συχνά θεωρείται ως ένα σημείο ανασχέσεως ανάμεσα στις θέσεις διοικήσεως. Ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής έμφασης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) παρέχεται στην επιτυχία του άνδρα που είναι στην κορυφή της ιεραρχίας του σχηματισμού, όμως τα δεινά του αξιωματικού είναι ότι θα αναλώσει περισσότερο χρόνο στην κωπηλασία πάρα στο τιμόνι του πλοίου.

Για καλό λόγο, η Διοίκηση Εκπαιδεύσεως και Δόγματος (TRADOC) του Στρατού των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην προετοιμασία των σπουδαστών για τις σημαντικές διοικητικές θέσεις που θα αναλάβουν μετά την αποφοίτηση τους. Είμαι προϊόν αυτή της επικέντρωσης, έχοντας φύγει από το Φόρτ Μπενινγκ για να αναλάβω τη διοίκηση μιας διμοιρίας στην Κανταχάρ μόλις δύο μήνες αργότερα. Οι λοχαγοί λαμβάνουν κάποια εκπαίδευση επιτελούς στο τελευταίο μισό του Σχολείου Τακτικής Λοχαγών Σταδιοδρομίας (MCCC), όμως οι επαναλαμβανόμενες εκδόσεις επιχειρησιακών σχεδίων μονάδων επίπεδου τάγματος είναι η ελαχίστη προετοιμασία για ένα νεαρό αξιωματικό που έχει αφιχθεί στην νέα του μονάδα.

Στην πορεία, υπάρχουν πολλοί αυτοαποκαλούμενοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα μοιραστούν (επιβάλλουν) τις ιδέες τους σχετικά με το πώς θα πετύχει ένας διμοιρίτης ή ένας διοικητής υπομονάδας, άλλα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα σε προετοιμάσουν για το πως να πετύχεις ως αξιωματικός επιτελείου. Πως μπορείς να προετοιμαστείς για το χρονικό διάστημα ως επιτελικός αξιωματικός; Ποια προσόντα είναι απαραίτητα; Πως αλλάζουν οι προτεραιότητες καθώς μετακινείσαι από τη διοίκηση στο επιτελείο; Ποια είναι τα “πρέπει” και τα “μη;”

Σε μια προσπάθεια (κατά το ελάχιστο) με σκοπό να αποκατασταθεί αυτή η ανισομέρεια, προσφέρω την παρακάτω λίστα παγίδων που οι αξιωματικοί επιτελείων επιπέδου Τάγματος και Ταξιαρχίας θα πρέπει να αποφύγουν για να τους βοηθήσω να χτίσουν τη δική τους επιτυχία και να εκπληρώσουν την αποστολή της μονάδας τους.

1. Ξεχνάς ότι παραμένεις ηγήτορας

Πολύ συχνά οι αξιωματικοί επιτελείων ξεχνούν ότι, αν και, το κύριο όπλο τους είναι ο φορητός υπολογιστής και όχι το τυφέκιο, οι υπαξιωματικοί και το στρατευμένο προσωπικό του τμήματος συνεχώς τους παρακολουθούν. Ακριβώς επειδή δεν είσαι επικεφαλής στην παράταξη της πρωινής γυμναστικής δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να το δείχνεις. Αφιέρωσε χρόνο για να συμβουλεύεις τους άμεσα υφιστάμενους σου στιγμιαία αλλά και σε μηναία βάση, όπως ακριβώς θα έκανες με τους διμοιρίτες και τον αρχιλοχία του λόχου. Διάλεξε έναν τομέα όπου μπορείς να βελτιωθείς ως ηγήτορας και αφιέρωσε χρόνο για να δουλέψεις πάνω σε αυτό. Οι κακές συνήθειες που αποκτάς ως αξιωματικός επιτελείου όταν νομίζεις πως κανένας δεν σε κοιτάει, θα διαμορφώσουν τη φήμη που θα σε ακολουθήσει στην επόμενη θέση σου, οπότε, τώρα δεν είναι η στιγμή για να παχύνεις, να κλαψουρίζεις ή αλλιώς, να φυγοπονείς.

2. Αντιμετωπίζεις τις ήσσονες μονάδες ως εχθρούς

Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα μπορούμε να ξεχάσουμε πως ήταν να ήμαστε στη θέση των ομολόγων μας στο ακριβώς χαμηλότερο επίπεδο. Οι κοντόφθαλμοι αξιωματικοί επιτελείων πιστεύουν ότι οι ήσσονες μονάδες θα πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στις απαιτήσεις των τμημάτων τους. Όμως στην πραγματικότητα, οι υποδιοικητές υπομονάδων ασχολούνται με πολλά περισσότερα από την απλή διοικητική μέριμνα της μονάδας τους και είναι ανόητο για το Τέταρτο Γραφείο της Μονάδας να σκέφτεται διαφορετικά. Αντί να επιβάλουν αδύνατες εργασίες και εκκρεμότητες στις ήσσονες μονάδες, οι επιτυχημένοι αξιωματικοί επιτελείων θα πρέπει να έχουν κάνει όση περισσότερη δουλειά μπορούν πριν αναθέσουν ένα πρόβλημα στην υποδεέστερη μονάδα. Αυτό, όχι μόνο δημιουργεί χώρο ελιγμών για το υποδεέστερο τμήμα, αλλά αυξάνει την πιθανότητα να παραλάβουν (οι επιτελείς) πίσω ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και εγκαίρως. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, διαβάστε: Σταματήστε να δημιουργείτε σύγχυση και αρχίστε να παρέχετε απαντήσεις.)

3. Αντιμετωπίζεις τα ανώτερα κλιμάκια ως εχθρούς

Όσο απότομα οι αξιωματικοί επιτελείων θυμώνουν με τη διαφαινόμενη ανικανότητα των μικρότερων μονάδων, είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- ευέξαπτοι όταν ασχολούνται με τους ομολόγους τους στο αμέσως ανώτερο επίπεδο. Οι κακοί επιτελείς είναι ειδικοί στον εντοπισμό προβλημάτων και τους ευχαριστεί να βρίσκουν ζητήματα σε οτιδήποτε κάνει το ανώτερο κλιμάκιο, μη εκτιμώντας ποτέ τις δυσκολίες και τα ξαφνικά εμπόδια που είναι έξω από τον έλεγχο τους. Όταν ασχολείσαι με ανώτερους, αντιμετώπισε τους με τον τρόπο που επιθυμείς να σου φέρονται οι υποδεέστεροι ομόλογοι σου. Μην δημιουργείς εχθρότητα επισημαίνοντας τα λάθη τους μπροστά στους προϊσταμένους τους. Επέλεξε τις μάχες σου με σοφία: μην πολεμάς κάθε αποστολή που προκύπτει. Συνειδητοποίησε ότι έχουν λάβει εντολές όπως και εσύ. Δώσε τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας να μάχονται για σένα όπως εσύ μάχεσαι για τις υποδεέστερες μονάδες.

4. Καθυστερείς να μάθεις τα καθήκοντα σου

Επειδή ο Στρατός αξιολογεί διαφορετικά υπόβαθρα, είναι πιθανόν η δεύτερη αποστολή σου να είναι σε διαφορετικό τύπο ταξιαρχίας από την πρώτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει ένα μεγάλο κενό γνώσεων όταν οι αξιωματικοί φτάνουν στις νέες μονάδες τους, συγκεκριμένα για αυτούς που μετατίθενται από τις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες στις Ταξιαρχίες Στραικερ ή Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Από τεμπελιά ή το φόβο μη φανούν άσχετοι, οι κακοί αξιωματικοί επιτελείων δεν αφιερώνουν χρόνο στο να μάθουν τα λεπτομερή σημεία των νέων καθηκόντων τους. Η αυτοεκπαίδευση με τα σωστά εγχειρίδια είναι μια πολύτιμη μέθοδος, αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για να σε βγάλει έξω από το γραφείο και να σε βάλει μέσα στον όρχο οχημάτων. Πράττοντας αυτό θα σε προετοιμάστεις για την επιτυχία στην εν συνεχεία αποστολή σου και θα βελτιώσεις την ποιότητα των διαταγών που θα συντάσσεις στο μέλλον.

5. Υπονόμευση της κλίμακας διοικήσεως του επιτελείου (HHC)

Όταν έχεις τον ίδιο βαθμό με τον διοικητή σου και ο προϊστάμενος σου είναι ανώτερος του, είναι πολύ εύκολο να αισθάνεσαι οτι μπορείς να αποφύγεις τις κοινότυπες υποχρεώσεις όπως η ετήσια εκπαίδευση και τα οδοντιατρικά ραντεβού. Μην κάνεις τη ζόρικη εργασία του ακόμη δυσκολότερη με το να είσαι δύστροπος: απλά αφιέρωσε δέκα λεπτά για να κάνεις το εμβόλιο γρίπης όπως σου ζήτησε ο Αρχιλοχίας. Η συνεργασία σου (η έλλειψη αυτής) δεν περνά απαρατήρητη και θα έχεις επιπτώσεις στο μέλλον.

6. Κρύβεσαι πίσω από το γραφείο σου (όπου, ποτέ δε βρέχει)

Οι κακοί επιτελείς σπανίως εγκαταλείπουν το γραφείο τους. Πρέπει να είναι σκοπός σου η πραγματοποίηση μια εβδομαδιαίας επίσκεψης στο Σημείο Διοίκησης (CP) κάθε υποδεέστερης μονάδας. Αντί να έχεις μια δυσάρεστη ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) με έναν ομόλογο σου σε μια υποδεέστερη μονάδα, πήγαινε στο γραφείο του και μίλησε του. Θα του δείξεις ότι είσαι πρόθυμος να τον συναντήσεις στα μισά της διαδρομής και να δεις τα πράγματα από την πλευρά του, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Όσο οι κακοί επιτελείς μισούν να εγκαταλείπουν το γραφείο τους, τόσο μισούν και τις δυσχέρειες. Μην αναζητείς οποιαδήποτε δικαιολογία να αποφύγεις την μετάβαση στο πεδίο. Αν’ αυτού, ψάξε τους τρόπους που μπορείς να ολοκληρώσεις τις απαιτήσεις του επιτελείου σου κάτω από μια σκηνή και μάθε που ακριβώς συνταιριάζεις στο Σημείο Τακτικών Επιχειρήσεων (TOC).

7. Να παχύνεις

Όταν αναλάβεις μια θέση επιτελείου χωρίς επίσημο διοικητικό ρόλο, θα υπάρξουν άπειρες δικαιολογίες (και μερικές φορές ακόμη και νόμιμοι λόγοι) για να αποφύγεις τη σωματική αγωγή. Οι απαιτήσεις του στρατεύματος είναι δύσκολες στην ισορροπία με τις προσωπικές ευθύνες. Αξιωματικοί που είναι επίσης καλοί στρατιώτες δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό. Η καλή φυσική κατάσταση είναι μια από τις κοσμοαντιλήψεις της στρατιωτικής ζωής και ένας δείκτης προσωπικής πειθαρχίας. Επιπλέον, ποτέ δεν γνωρίζεις ποιες προκλήσεις σε περιμένουν.

Γνώριζα ένα Λοχαγό επιτελείου που νόμιζε ότι είχε δώδεκα μήνες για να αναλάβει καθήκοντα διοικητή υπομονάδας, αλλά ήταν ένας από αυτούς τους τύπους που ήταν αφοσιωμένοι στην έντονη γυμναστική. Προς έκπληξη του, ο διοικητής υπομονάδας τραυματίστηκε και ο φίλος μου κλήθηκε. Μετατέθηκε από Λοχαγός επιτελείου σε Διοικητής Υπομονάδας μέσα σε 48 ώρες. Ευτυχώς, ήταν έτοιμος. (Βλέπε επίσης: Το παραδέχομαι… ξέχασα πως να γυμνάζομαι.)

Ερωτήσεις προς τους επιτελείς:

  • Έχετε χάσει την καταξίωση που προσφέρει η θέση του επιτελούς γιατί έχετε υποτιμήσει την αξία της;
  • Πως θα μπορούσατε να είστε περισσότερο ομαδικός παίχτης για τις όμορες και ανώτερες μονάδες;
  • Τι θα έπρεπε να κάνετε για να παραμείνετε σε φόρμα ως ηγήτορας καθώς υπηρετείτε στο επιτελείο;

Απόδοση/Μετάφραση απο το themilitaryleader.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: