Αποκαλυπτικός για τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ, Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος: “Στρατηγικός στόχος των Τούρκων είναι η αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο – Σε οποιαδήποτε στιγμή τα μέλη του NATO μπορούν να σκίσουν πίεση στην Άγκυρα αλλά αυτό δεν συμβαίνει” (komotinipress.gr)

Με συνέντευξη του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη τα ρωσικά ΜΜΕ φέρνουν ξανά στη δημοσιότητα την υπόθεση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, άλλα και την προκλητικότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ δεν αποκλείει την επανάληψη ενός θερμού επεισοδίου τύπου Ιμίων στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα τονίζει πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να καταρρίψουν τουρκικά μαχητικά αν απαιτηθεί. Το ρωσικό ΜΜΕ το RG.RU φέρνει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο στη δημοσιότητα και το φέρνει με τη συνέντευξη του στρατηγού Φράγκου η θέση και η εμπειρία του οποίου στα Εθνικά θέματα είναι ξεχωριστή. Το ρωσικό δίκτυο αναφέρει τις 2244 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου το 2014 και τις 1300 το 2015 (εκ των οποίων οι 31 πάνω από ελληνικό έδαφος) και διερωτάται που μπορεί να οφείλεται αυτή η τουρκική προκλητικότητα και η επιθετική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας. “Στρατηγικός στόχος των Τούρκων είναι η αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο. Στην τελευταία της μυστική συνεδρίαση, που έγινε στις 28 Ιανουαρίου 1920, η Οθωμανική Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε δεκτό ένα κείμενο έξι άρθρων, το όποιο έμεινε γνωστό στην ιστορία ως ‘Εθνικός Όρκος’ (Misak-i Milli). Εκεί γίνονταν αναφορά για τον “εθνικό-απελευθερωτικό” πόλεμο. Ανάμεσα στις περιοχές που υπήρχαν προς “απελευθέρωση” και υπαγωγής τους στον εθνικό κορμό της Τουρκίας, ήταν όλη η βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, η Κύπρος και το Αιγαίο, το οποίο αφενός έπρεπε να “ξαναμοιραστεί” και αφετέρου να μετατραπεί σε μια “ανοιχτή θάλασσα”. Στην πραγματικότητα η Τουρκία αυτό που επιθυμεί είναι η ανασύσταση της “Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”. Αυτή είναι η κύρια αιτία για τη διαρκή αστάθεια που βιώνουμε στο Αιγαίο από την Τουρκία. Τυπικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν τα διεθνή ύδατα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι συμπεριφέρονται εντελώς επιθετικά προκαλώντας συνεχώς το ΠΝ, ενώ τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Όλα αυτά στοχεύουν στη δημιουργία μιας “γκρίζας ζώνης” με την Άγκυρα να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν αναγνωρίζει τα ισχύοντα θαλάσσια σύνορα στην Α. Μεσόγειο. Για τον ίδιο η χώρα αυτή αρνείται να υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας”, δηλώνει στο ρωσικό ΜΜΕ ο κ. Φραγκος Φραγκούλης.

“Κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε στα Ίμια”

Ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ, αναφορικά με τα Ίμια, σχολιάζει ότι κάνεις δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε εκείνη τη νύχτα. “Από την έρευνα όμως που διεξήχθη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν βρήκαμε κάποιο στοιχείο που να αποδίδει την πτώση του ελικοπτέρου σε εχθρική ενέργεια. Παρόλα αυτά κανείς δεν θα διαφωνήσει με το γεγονός ότι η αιτία για τον θάνατο των πιλότων του ΠΝ ήταν ενέργειες της Τουρκίας. Τα ελληνικά σύνορα είχαν παραβιαστεί σε εκείνη την περίπτωση. Επιπρόσθετα οι Τούρκοι ήξεραν πολύ καλά ότι σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες τα νησιά ανήκαν στην Ελλάδα. Παρόμοια σοβαρά συμβάντα δεν μπορούν να αποκλειστούν στο μέλλον. Από την πλευρά μας τον κυριότερο ρόλο παίζει η Πολεμική Αεροπορία και ο επαγγελματισμός των πιλότων και του προσωπικού της. Όταν ήμουν Αρχηγός του Στρατού, έτυχε να πραγματοποιήσουμε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ. Τέτοιες ασκήσεις είχε πραγματοποιήσει το Ισραήλ και με την Τουρκία στο παρελθόν. Σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη οι οποία ήρθε αργότερα εν γνώσει μου σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου η ΠΑ θα έχει καταστρέψει την τουρκική Αεροπορία εντός 48 ωρών. Και αυτό δεν τον λέμε εμείς αλλά οι Ισραηλινοί”.

“Αν το NATO ζητήσει να υποστηρίξουμε την Τουρκία, θα το κάνουμε με δυσκολία”

Ο κ.Φραγκούλης Φράγκος σχολιάζει στο RG.RU ότι αν το NATO μας ζητήσει να υποστηρίξουμε την Τουρκία στο πλαίσιο του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, η Ελλάδα με δυσκολία θα συμφωνήσει. “Αλλά γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό; Πρέπει να σκεφτούμε πάνω από όλα το εθνικό μας συμφέρον. Ο καθένας γνωρίζει ότι οι τούρκοι παραβιάζουν τα εναέρια σύνορα μας και τα θαλάσσια επίσης. Μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου η Άγκυρα εξέδωσε NOTAM για ασκήσεις γύρω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Η Τουρκία τα τελευταία 100 χρόνια ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας. Το Σεπτέμβριο του 1955 χιλιάδες Έλληνες εκδιώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και από την Σμύρνη και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας. Το 40% σχεδόν της Κύπρου βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή και σήμερα ζούμε υπό το καθεστώς των συνεχών παραβιάσεων. Παρόλα αυτά τα γεγονότα ούτε το NATO, αλλά ούτε και η ΕΕ θέλουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Συμμαχία, μέλη της οποίας αποτελούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, αρνείται να πάρει θέση. Όταν διαμαρτυρόμαστε σε επίσημο επίπεδο για την συμπεριφορά των γειτόνων μας παίρνουμε την απάντηση “βρείτε λύση μεταξύ σας”. Τι σημαίνει αυτό; Αν το NATO θέλει να παρουσιάζεται ως ένας “μονολιθικός” οργανισμός στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Κάποια μέλη του έχουν πρόβλημα από τις συμπεριφορές κάποιων άλλων μελών της όπως συμβαίνει με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σε οποιαδήποτε στιγμή τα μέλη του NATO μπορούν να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Η ΕΕ από την πλευρά της ασκεί πολιτική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου με το να συνεχίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μία χώρα που αμφισβητεί ανοικτά τα σύνορα της Ελλάδας και υποστηρίζει την κατοχή της βόρειας Κύπρου”, δηλώνει ο ίδιος.

Το μέλλον της Ρωσο-τουρκικής αυτής αντιπαράθεσης

Ο κ.Φραγκούλης Φράγκος, αναφορικά με την αντιπαράθεση της γείτονος χώρας με την Ρωσία, σχολιάζει ότι η πολιτική της Τουρκία πάντα έμοιαζε με την συμπεριφορά των αλεπούδων. “Αν η Ρωσία τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία, η τελευταία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Για παράδειγμα, προσφέρθηκε να πληρώσει αποζημιώσει για το καταρριφθέν αεροσκάφος κ.α. Μέχρι και πρόσφατα η Ρωσία εκλάμβανε την Τουρκία ως ένα εταίρο, αλλά αυτό ήταν λάθος. “Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι τους Τούρκους”, έλεγε ο παππούς μου, τα ίχνη του όποιου αγνοούνται από την εποχή της μικρασιατικής καταστροφής όταν ήταν ενταγμένος στα λεγόμενα τάγματα εργασίας. Αυτό που έχει γίνει, είναι ένα αδιέξοδο της πολιτικής της Άγκυρας. Έχει διαταράξει τις σχέσεις της με όλα τα γειτονικά της κράτη, ξεκινώντας από την Ελλάδα, τη Συρία και τελειώνοντας με το Ισραήλ και το Ιράν. Αυτό οδηγεί τους Τούρκους σε απομόνωση. Αλλά η πολιτική του Ερντογάν με τα ισλαμικά ερείσματα την οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή και πιστεύω ότι δεν είναι ανάγκη κάνεις να αναμιχθεί σε αυτό.»

Οι προσδοκίες από μια ελληνορωσική φιλία

Ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ τονίζει ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας δεν υπαγορεύονται τόσο από τον “κοινό εχθρό”, όσο από τους ήδη κοινούς δεσμούς τους. “Οι χώρες μας μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό και κοινές αξίας. Ο ελληνισμός έχει παίξει ένα σημαντικότατο και πρωταγωνιστικό ρόλο με την διάδοση της Χριστιανικής θρησκείας και η Ρωσία έστειλε στην Ελλάδα αμέσως μετά την επανάσταση τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, οι οποίοι αναζωογόνησαν τον Ελληνισμό. Θα ήταν ίσως λάθος να πως ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται ένα κοινό εχθρό. Θα μπορούσα να πως όμως οτι αντιμετωπίζουμε μια μη φιλική χώρα και η Ελλάδα προσβλέπει πάντα σε μια ρωσική στήριξη καθώς η Τουρκία είναι μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια μας. Αλλά για να επιβιώσει η Ελλάς, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό στράτευμα. Και για να έχουμε ένα ισχυρό στράτευμα χρειαζόμαστε μια εξίσου ισχυρή οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει κάτω από τον πλήρη έλεγχο της “Τρόικας” οι οποίοι θέλουν να εμποδίσουν την δημιουργία μιας αυτάρκους πορείας της ελληνικής οικονομίας. Η Ρωσία θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα, για παράδειγμα μέσω της άρσης του εμπάργκο που έχει επιβάλλει στην ΕΕ σε ο,τι αφορά τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, έτσι ώστε οι αγρότες μας να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά. Άλλωστε οι αγρότες μας έχουν υποφέρει εξαιτίας της αντί-ρωσικής πολιτικής της ΕΕ με την οποία και δεν συμφωνούν. Επιπρόσθετα, αν λάβουμε υπόψη τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον ρωσικό τουρισμό, αυτός θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί προς την Ελλάδα και αυτό θα είχε θετικές επιπτώσεις για την οικονομία μας. Σε ο,τι αφορά την πολιτική στήριξη, αναμφισβήτητα η Αθήνα περιμένει την υποστήριξη της Μόσχας στις ελληνο-τουρκικές διαφορές τόσο στην Κύπρο, όσο και στο θέμα του Αιγαίου”, δηλώνει ο κ. Φράγκος Φραγκούλης.

“Οι περισσότεροι αλλοδαποί θέλουν μόνο να επιβιώσουν”

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ σημειώνει ότι το βάρος δεν βαραίνει μόνο την ΕΕ, αλλα και μια σειρά κρατών, με προεξάρχον αυτό των ΗΠΑ.«Η χώρα μου η Ελλάδα όσο και το σύνολο της Ευρώπης αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα προσφύγων. Μόνο μέσω της Ελλάδας περάσαν 850000 αλλοδαποί. Πολλοί από αυτούς θέλουν μόνο να επιβιώσουν και υποφέρουν. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να τους βοηθήσουμε. Αυτό όμως εγείρει πολλά ερωτήματα όπως γιατί η ΕΕ πιέζει μόνο την Αθήνα μεταθέτοντας σε αυτή την ευθύνη για τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν και την ίδια ώρα δίνει 3 δισ. Ευρώ στην Τουρκία που δεν κάνει τίποτα για τον περιορισμό των εισόδων. Όσο για τις αιτίες γιατί συμβαίνει αυτό, ο καταλληλότερος για να απαντήσει είναι οι ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι πρέπει να κατανοήσουν τα λάθη που έκαναν στην περιοχή Σαντάμ, Καντάφι, Μουμπάρακ, Άσσαντ, για να αναφέρω μερικά από αυτά. Αυτό που δημιούργησαν είναι μια “σταθερή αστάθεια” στην Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, από αυτήν υποφέρουν όλοι και η Ελλάδα μεταξύ αυτών”, αναφέρει ο ίδιος.

Πηγή: Εφημερίδα: “Νέα Εγνατία Καβάλας” 14 Ιανουαρίου 2016

Η συνέντευξη του κ. Φραγκούλη Φράγκου στα ρωσικά: Греческий генерал: Не мешайте Эрдогану вести Турцию к катастрофе

22 Σχόλια

 1. manolis

  Περιμενα πιο ουσιαστικα επιχειρηματα απο τον οξυδερκη στρατηγο Φραγκο , αντι π.χ. του αναμασηματος για τη ρωσια οτι δηθεν «Οι χώρες μας μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό και κοινές αξίες»…

  Απάντηση
 2. tsimuha2

  «Σε ο,τι αφορά την πολιτική στήριξη, αναμφισβήτητα η Αθήνα περιμένει την υποστήριξη της Μόσχας στις ελληνο-τουρκικές διαφορές τόσο στην Κύπρο, όσο και στο θέμα του Αιγαίου”, δηλώνει ο κ. Φράγκος Φραγκούλης.»

  Καποιος πρεπει να πει στον Φραγκο οτι οταν εισαι στην ΕΕ και παιρνεις μετρα εαντιον της Ρωσιας,τοτε δεν μπορεις να περιμενεις και υποστηριξη απο την αλλη πλευρα.Αρα οχι και τοσο οξυδερκης σε αυτην την περιπτωση ο στρατηγος.

  Απάντηση
  • manolis

   Ποσο μαλλον οταν δεν αγοραζεις ΒΜΡ-3 σε τιμη CV-90 . Αυτο λεω κι’εγω, τι μας λεει ο στρατηγος, αυτα που θελουν ν’ακουσουν τ’αυτια μας ?

   Απάντηση
   • defencegreece

    Καλα νομιζω αστειευεσαι
    Το BMP-3 με βαση την τοτε συμφωνια θα αγοραζονταν 400 κομματια προς 1.2 δις Ευρω
    Τουτεστιν 3 εκ το κομματι

    Το CV-90 κοστίζει 4.5-5 εκ το κομματι η αλλιως 50% πανω η τιμη

    Τα Μ113 ομως που ειναι τσαμπα και δεν αντεχουν σε παρατςταμενη βολη 12.7 mm ball αλλα μονο σε 7.62 τι να πεις μειναμε με την @@ στο χερι

   • manolis

    Βαλε ASCOD οπου CV-90 για να ειμαστε μεσα κοστολογικα , ξερεις οτι δεν ειναι εκει το point μου.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ὁ Φ.Φράγκος μιλᾶ ὡς ἰδιώτης πλέον,και ὅχι ὡς κρατικός ἀξιωματούχος.
    Ὁπότε,δέν δεσμεύει και δέν δεσμεύεται ἀπό τις θέσεις της κυβερνήσεως.
    Πολύ περισσότερο,ὅταν ἡ ἴδια ἡ κυβέρνηση δέν δεσμεύεται ἀπό τις θέσεις της.
    Ἔτσι κι᾿ ἀλλοιῶς,κανείς δέν μας παίρνει στα σοβαρά.

   • manolis

    Aκριβως επειδη δέν δεσμεύεται ἀπό τις φιλορωσικες θέσεις της κυβερνήσεως ειναι το περιεργο. Το μεσο ομως στην προκειμενη περιπτωση , ειναι το μυνημα, προφανως αφου μιλαει σε ρωσικο μεσο , μιλαει σε αυτους.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ὁ Φ.Φράγκος μπορεί να ἔχει κατά νοῦ κάτι που ἑμείς ἀγνοοῦμε,μπορεί ἀπλῶς να θέλει να προσθέσει την προσωπική του κρίση στην ὅψιμη ἀφύπνιση της Ρωσσίας περί το τί ἑστί Τουρκία,ὥστε ἀυτή ἡ κατάθεση να μπορεί να ἀξιοποιηθεί ἐπικοινωνιακῶς ἀπό την Ρωσσία,μπορεί τέλος να λέει ὅσα λέει και για να ἀκούσουν ἄλλοι,τους ὁποίους μάλιστα κατονομάζει,δλδ Ε.Ε- ΗΠΑ.
    Το θέμα εἶναι ἀλλοῦ,και συγκεκριμένα,ἄν δέν μιλάει ὁ στρατηγός ὡς ἰδιώτης,τότε ποιός μιλάει δια στόματος Φράγκου,και ἄν αὐτός που δανείζεται την φωνή του,πιστεύει στα λεγόμενα Φράγκου,ἤ ἀπλῶς τον χρειάζεται ὡς ἄλλοθι.

    @τσιμ
    Σε κάποιο τεύχος της «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια» τέλη 1007,ἀναφερόταν κόστη ἀνά ὅχημα για το ΒΜΡ-3 της ἑλληνικῆς παρ᾿ὀλίγον παραγγελίας,τα Pizzaro μίας ἐπίκαιρης τότε ἰσπανικῆς,και τα CV-90 τηςπρόσφατης τότε ὀλλανδικῆς ἤ φινλανδικῆς παραγγελίας.
    Το κόστος προέκυπτε ὡς 2.668.000,00 € ἀνά ὄχημα,και στις τρείς περιπτώσεις.

   • manolis

    Δεν διαφωνω, αλλου ομως ειναι το περιεργο: Δεδομενης της πληθωρας πολυ ενδιαφεροντων ποστ εδω (αρματοφορεις, γυναικες στα οπλα, ) εσυ σχολιαζεις μονο τον στρατηγο.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Σε κάποιο τεύχος της «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια» τέλη 2007,και ὅχι βεβαίως το 1007,(τότε μᾶλλον πολεμοῦσα στο Παλέρμο),ἀναφερόταν κόστη ἀνά ὅχημα για το ΒΜΡ-3 της ἑλληνικῆς παρ᾿ὀλίγον παραγγελίας,τα Pizzaro μίας ἐπίκαιρης τότε ἰσπανικῆς,και τα CV-90 τηςπρόσφατης τότε ὀλλανδικῆς ἤ φινλανδικῆς παραγγελίας.
    Το κόστος προέκυπτε ὡς 2.668.000,00 € ἀνά ὄχημα,και στις τρείς περιπτώσεις.

   • manolis

    Κι’εγω αυτο θυμομουν, γι’αυτο αναφερα ειδικα το CV-90. Φετιχ μιλαμε.

   • tsimuha2

    Αυτα για τα κοστη τα ακουω βερεσε,καθως στην διεθνη πρακτικη τα κοστη των ρωσικων οπλων ειναι μειωμενα σε σχεση παντα με τα αντιστοιχα δυτικα.Αυτο με βαζει σε σκεψεις οτι για τις αυξημενες τιμες που παρουσιαστηκαν εβαλαν το χερακι τους οι ημετεροι μιζαδοροι,που θα εβγαζαν δις με το προσχημα τις κατασκευης του τομα στην Ελλαδα.
    Tα κοστη γενικα για τομα αυτης της κατηγοριας πλησιαζουν τα 3,5-4 εκ και οχι βεβαια τα 2.66 που το θεωρω αρκετα μικρο.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @manolis
    Ἄλλοι σχολιάσανε πρώτοι για τον στρατηγό,ἐγώ ἀπλῶς προσπαθῶ να συνεισφέρω.
    @τσιμ
    Τό τί θεωρείς ἐσύ εἶναι προσωπική ἐκτίμηση,ἐγώ ἀνέφερα την μόνη σύγκριση τιμῶν για ΒΜΡ-3,CV-90,ASCOD/PIZZARO που ἔχει δημοσιευθεί στον ἑλληνικό τύπο.
    Ἀλλά και ἐγώ μπορῶ να θεωρήσω ὅτι το φούσκωμα τιμῆς του CV-90 κυρίως,το ἀνέλαβαν ἐξίσου ἐργολαβικά τα φερέφωνα της τότε κυβερνήσεως,προκειμένου να παρουσιάσουν ὡς συμφέρουσα την ἐπιλογή του ΒΜΡ-3.
    Στην πράξη,λόγω ρωσσικῶν κωλυσιεργιῶν,δέν ἐξασφαλίστηκε μεταφορά τεχνογνωσίας,ἑν μέρει δικαιολογημένα,καθώς τεχνογνωσία ἀλουμινίου θωρακίσεως δέν ὑπήρχε στην Ἑλλάδα,ἀλλά και σε ὅτι ἀφοροῦσε τον κινητήρα των 660 ἵππων οἱ Ρώσσοι,μετά βέβαια την ὑπογραφή της κατ᾿ἀρχήν συμφωνίας, θεώρησαν ὅτι ἦταν προαίρεση.
    Στο τέλος,ἐξαιρέθηκε και το σύστημα κλιματισμοῦ,ἀφοῦ δέν το σήκωνε ὁ κινητήρας των 500 ἵππων,και το ΣΔΕΠ Ἡνίοχος ἀντικαστάθηκε ἀπό «ἀνάλογο».
    Ἡ κυβερνητική μεταβολή του 2009 ἀπλῶς ἔδωσε τέλος σε ἕνα σήριαλ ἀναδιπλώσεων των προδιαγραφῶν,σάν το άνέκδοτο με τους ἑπτά σοφούς της άρχαιότητος,που ἦσαν πέντε,ἐκ των ὁποίων οἱ σημαντικώτεροι ἦσαν οἱ ἐξῆς δύο,ὁ Θαλής ὁ Μιλήσιος.

   • tsimuha2

    Δεν ειναι τι θεωρω εγω αλλα τι υπαρχει δημοσιευμενο.

    «Production of the CV 90 began in 1993, and over 1,000 vehicles have been ordered. In November 2000, Finland ordered 57 CV9030 vehicles.[9] Total cost was €250 million (in 2008 euros), or €4.42 million per vehicle.[10] In June 2004, Finland made another purchase, bringing the overall quantity ordered to 102.[11] This time the cost was €2.92 million (in 2008 euros) per vehicle.[11] In December 2005, Denmark ordered 45 CV9035 vehicles for a cost of €188 million or €4.18 million per vehicle.[12] The Netherlands ordered 184 combat plus 8 instruction CV9035 vehicles for a cost of €749 million, or €3,9 million per vehicle [13]»

    Οπως βλεπεις το κοστος παιζει,σιγουρα αναλογα με τον αριθμο αλλα και με την διαμορφωση που ζηταει ο καθενας.Και το NH-90 αλλοι το πηραν 20 εκ και αλλοι πανω απο 30 εκ.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @τσιμ
    Ο.Κ,ἀφήνουμε το Pizzaro ἐκτός.
    Το CV-90 προκύπτει ὅτι το βρίσκαμε και €2.92 m ἄν το παίρναμε στην φινλανδική διαμόρφωση.
    Οἱ ἐδῶ παπαγάλοι μουρμούριζαν ὅτι το CV-90 δέν το παίρναμε κάτω ἀπό τάληρο,ὥστε να φαίνεται τζάμπα το ΒΜΡ-3.
    Πές μου τώρα πόσο πλήρωσε το ΒΜΡ-3 ἡ Κύπρος,και πόσο θα το πληρώναμε ἑμείς.

 3. Γιάννης

  @ΑΧΕΡΩΝ
  Η Κύπρος αγόρασε τα ΒΜΡ-3 το 1996 και η Ελλάδα αποφάσισε να τα αγοράσει το 2007. Μετά από 11 χρόνια η τιμή δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή που το αγόρασε οποιαδήποτε χώρα τότε.

  Προς όλους.
  Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρουμε νέα ΤΟΜΑ. Το πρόγραμμα ήταν φιλόδοξο, όπως και αυτό των φρεγατών FREMM.
  ,,Ξεφύγαμε,, πολύ στους εξοπλισμούς. Μια μικρή και φτωχή χώρα δεν γίνεται να αγοράσει καινούργια άρματα μάχης και μετά καινούργια ΤΟΜΑ. Δεν γίνεται να αγοράζει καινούργια Patriot, Apache, F-16, M-2000-5, FREMM, EF-2000, U-214, SHORADS, NH-90, ΤΠΚ, PZH-2000, κτλ.
  Δεν είχαμε κανένα μέτρο και κανένα προγραμματισμό.

  Ώρες-ώρες απορώ τι θα αγοράζαμε αν είμασταν πλούσια χώρα με πετρέλαια, κτλ. Αναμφίβολα θα γινόντουσαν τρομερές υπερβολές.
  Eυτυχώς που δεν υλοποιήθηκε η αγορά των 60 EF-2000, των 6 FREMM και των 420+ BMP-3.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Δέν ἀγνοῶ την διαφορά χρόνου,ἀλλά το 1996 800.000$ το τεμάχιο,πώς πρόλαβαν και ἔγιναν 3.000.000€ σε 11 χρόνια;
   Ἐπίσης,εἶμαι της γνώμης ὅτι ὅλες οἱ ἀγορές μποροῦσαν να γίνουν,ἄν γινόταν σωστή διαχείρηση,και δέν πληρώναμε τον κούκο γι᾿ἀηδόνι.
   Ἄλλωστε,το τρελλό φαγοπότι δέν ἔγινε στην ἄμυνα,ἀλλά στα μεγάλα ἔργα,ἤ οὔτε κἄν σε ἔργα:και μόνο ἡ συνταγογράφηση και ἡ πολυφαρμακία,κόστισαν δεκάδες δίς,βάλε τις Ζαχοπουλειάδες και τα πόσα δίς φαγώθηκαν γλυκά-γλυκά και ταπεινά,και ὑπεράνω πάσης κριτικῆς στην μπίζνα του «πολιτισμοῦ»,βάλε δίς ἔσοδα ΟΠΑΠ που δόθηκαν σε διαφημίσεις,και τέλος,βάλε και την ἀργομισθία ἑκατοντάδων χιλιάδων Νεοελλήνων,βάλε ΜΚΟ,βάλε περίθαλψη λαθρομεταναστῶν,βάλε ἀποσύρσεις Ι.Χ (λες και εἴμαστε χώρα παραγωγῆς αὐτοκινήτων),και βουαλά το φαλιμέντο.
   Ἀπό ὅλα τα ἀνωτέρω,μόνο ἡ ἄμυνα μπήκε στο μικροσκόπιο,για ὅλα τα ἄλλα «οὐδείς πταίει».
   Μάλλον,βγαίνουν και μιλάνε και ἀπό πάνω κάποια γκόλουμ,βουτηγμένα μέχρι τον λαιμό στον βόθρο.
   Και,ναί,πληρώσαμε πολλά για την ἄμυνα σε σύγκριση π.χ με το Βέλγιο των ἐπίσης δέκα ἑκατομμυρίων,ἀλλά δέν εἴμαστε Βέλγιο.
   Και για να μήν ξεχνιόμαστε,και τα Eurofighter,FREMM και ΒΜΡ-3,ἦσαν ὅλες πολιτικές ἐπιλογές,ὅπως και τα ματιασμένα ΝΗ-90 ἄλλωστε.

   Απάντηση
   • Γιάννης

    Για την οικονομική καθίζηση μας ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι αμυντικές δαπάνες και οι ολυμπιακοί αγώνες. Σε ότι αφορά το ΒΜΡ-3 στην περίπτωση μας το κόστος εκτινάχθηκε λόγω της συμπαραγωγής.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    «Για την οικονομική καθίζηση μας ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι αμυντικές δαπάνες και οι ολυμπιακοί αγώνες. »
    Ἑνῶ ὅλα τα ὑπόλοιπα,ὑπηρεσίες,προμήθειες και προσλήψεις του δημοσίου,τα κεκτημένα των ΓΕΝΟΠ και των ὑπαλλήλων της βουλῆς και του «εὐρύτερου δημόσιου τομέα»,δούλευαν τέλεια και ἀποδοτικά,προφανῶς.
    Σε εὐχαριστῶ για την συζήτηση.

   • Γιάννης

    Eίχα την εντύπωση πως περισσότερο έφταιγαν οι μαζικοί διορισμοί, οι σπατάλες κ.α.
    Τελικά φταίνε αυτά που σου έγραψα πιο πάνω.

   • manolis

    «Για την οικονομική καθίζηση μας ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι αμυντικές δαπάνες και οι ολυμπιακοί αγώνες.» Ναι, φταινε, ειναι ομως αρκετο αυτο?
    Oι Ολυμπιακοι αγωνες και σχεδον ολοι οι ακριβοι εξοπλισμοι, εγιναν μετα απο τα Ιμια το 1996 και εως το 2004. Ευτυχως οι κυβερνησεις απο το 2004 εως το 2009, διειδαν το κακο και εκαμαν τα παντα για να το αποτρεψουν.
    Συνιστω σε ολους ανεπιφυλακτα να δειτε στο σινεμα την ταινια αυτη:
    ?itok=zGB9MsSV

    Λεω στο σινεμα για να την δειτε απερισπαστοι απο οτιδηποτε, θελει σκεψη, ειναι κομματι περιπλοκη αλλα αναλυτικη. Ολα οσα περιγραφει , πλην των οικων αξιολογησης που στην πατριδα μας το ρολο τους εχουν κομματικα κλπ. πελατειακα γραφεια, συνεβησαν και στην Ελλαδα. Θαλασσοδανεια παντου και με κρατικη εγγυηση σε μερικα…Ολοι ανεξαιρετως οι κομματόσκυλοι, εχουν σε λογαριασμους συγγενων χοντρα λεφτα εξ’ουρανου και δανεια οχι μονο χωρις ευλογες εξασφαλισεις του δανειζοντος (=κρατικες και ιδιωτικες τραπεζες), αλλα ουτε καν πληρη ονοματα ή/και υπογραφες… Κρατικη , κρατικότατη τραπεζα, πονταρε στην καταρρευση της ελληνικης οικονομιας αγοραζοντας CDS. Κανεις δεν τιμωρηθηκε. Ολα μπηκαν κατω απο παχια χαλιά και τα περισσοτερα βρισκονται ακομα κατω απο αυτα, περιμενοντας μας να σκονταψουμε και παλι.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: