Τα προς επιλογή ελικόπτερα έχουν “γράψει” το καθένα από 1000 έως 3000 ώρες πτήσεως έκαστο, ενώ όλα έχουν υποστεί και εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση μετά το 2007, όπως ακριβώς ζήτησε η ελληνική πλευρά από τους Αμερικανούς. (Φωτογραφία αρχείου απο τις δραστηριότητες του Σώματος Εφοδιασμού – Μεταφορών/ΓΕΣ)

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
lsblaveris@gmail.com

Τον πλήρη σχεδιασμό της Αεροπορίας Στρατού για την επόμενη 15ετία, δηλαδή μέχρι το 2030, αποκαλύπτουν αποκλειστικώς τα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”.
Ο σχεδιασμός αυτός “διαχειρίζεται το σήμερα, σχεδιάζει το αύριο και οραματίζεται το μέλλον”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή, στην οποία θέσαμε προς επιβεβαίωση τις πληροφορίες, και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ελικόπτερα NH-90, CH-47SD Chinook, Kiowa, αλλά και Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Οχήματα (UAV)! Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2015, επανεκκίνησε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, το πρόγραμμα παραλαβής από την Αεροπορία Στρατού των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, που τόσο πολλά είχε “ακούσει” από τον ίδιο τον υπουργό και ήταν η βασική αίτια της αποστρατείας ενός αρχηγού ΓΕΣ, του στρατηγού Χρίστου Μανωλά. Οι δύο πλευρές ήλθαν σε συμφωνία κυρίως με βάση τις νέες προτάσεις του ΥΠΕΘΑ, οπότε και λίαν συντόμως αναμένεται να υπογραφεί η “5η τροποποίηση” της αρχικής σύμβασης. Έως τώρα έχουν παραληφθεί 11 από τα 20 ελικόπτερα της αρχικής συμφωνίας, ενώ τα επόμενα τέσσερα αναμένεται να παραληφθούν εντός του μηνός, με πρώτο εξ αυτών και 12° στη σειρά το πρώτο από τα τέσσερα NH-90 SPEOPS (“Ειδικών Επιχειρήσεων”), που τόσο πολύ αναμένουν οι επίλεκτες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επανεκκίνηση έγινε αφού διαχωρίστηκαν το νομικό σκέλος και όσα θα διεκδικηθούν στα δικαστήρια από τους Γάλλους και αφορά πλέον την υλοποίηση της συμβάσεως.

Συντήρηση

Στις αρχές Φεβρουαρίου, επιτροπή του ΓΕΣ θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να επιλέξει τα 15 CH-47SD Chinook που ζητήθηκαν από τους Αμερικάνους. Η επιλογή αυτή θα γίνει ανάμεσα απο τα ελικόπτερα της Αμερικάνικής Εθνοφρουράς, που έχουν πολύ λιγότερες ώρες και πολύ λιγότερη καταπόνηση από ο,τι τα αντίστοιχα της Αεροπορίας του Αμερικάνικου Στρατού, που απορρίφθηκαν. Τα προς επιλογή ελικόπτερα έχουν “γράψει” το καθένα από 1000 έως 3000 ώρες πτήσεως έκαστο, ενώ όλα έχουν υποστεί και εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση μετά το 2007, όπως ακριβώς ζήτησε η ελληνική πλευρά από τους Αμερικανούς. Τον Απρίλιο αναμένεται να φτάσουν, όλα μαζί, τα πρώτα 10 από τα εγκριθέντα 15 ελικόπτερα Chinook και θα ακολουθήσουν περί το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα πέντε, καθώς για αυτά αναμένεται, για τυπικούς λόγους, συμπληρωματική έγκριση απο το ΚΥΣΕΑ. Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας έλεγε κορυφαία στρατιωτική πηγή, ότι το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος για 15 ελικόπτερα Chinook είναι 120 εκατ. δολάρια από τα οποία τα 37 εκατ. αφορούν τα ελικόπτερα και τα υπόλοιπα 73 εκατ. το κόστος ανταλλακτικών και υποστηρίξεως για δύο Τάγματα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ), που θα δημιουργηθούν εκτός του υπάρχοντος – συνολικώς, δηλαδή, τρία ΤΕΑΣ με Chinook.
Από πλευρά επιχειρησιακής σχεδιάσεως, η συγκρότηση τριών ΤΕΑΣ με Chinook θα επιτρέψει την κατανομή τους σε τρεις κύριες βάσεις της Αεροπορίας Στρατού (Αλεξάνδρεια Ημαθίας ή Στεφανοβίκειο, Πάχη Μεγάρων και Ηράκλειο Κρήτης), καλύπτοντας ισάριθμους τομείς του ελληνικού αμυντικού συστήματος (Θράκη/Μακεδονία, Κεντρικό Αιγαίο,Δωδεκάνησα), είτε σε δύο βασικά σημεία (Κεντρικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα), με δυνατότητα άμεσης μεταστάθμευσης σε τρίτο (Θράκη), αν απαιτηθεί.

[Φωτογραφία αρχείου απο την συνεκπαίδευση του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων (ΣΠΕΕΠΟΠΕΔ) με ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού σε τεχνικές «FAST ROPE» και στον ορεινό αγώνα./ΓΕΣ]

Αποθέματα

Τα 70 ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως/συνοδείας OH-58D Kiowa απο τα αποθέματα του αμερικάνικου Στρατού αποκτήθηκαν σχεδόν δωρεάν. Οι Αμερικάνοι ζητούσαν 120 εκατ. δολάρια, αλλά “έπεσαν” στα 50 εκατ., με βάθος αποπληρωμής 15 χρόνια, από τα οποία τα 22 εκατ. δολάρια είναι το κόστος των ανταλλακτικών. Αυτό πρακτικώς σημαίνει οτι το κόστος αποκτήσεως του καθενός εκ των 70 ελικοπτέρων είναι της τάξεως των 280000 ευρώ, την ίδια στιγμή που το κόστος ενός έκαστου εξ αυτών, καινούριου, είναι περίπου 7 εκατ. δολάρια!
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού, η απόκτηση των 70 ελικοπτέρων Kiowa θα της επιτρέψει τη δημιουργία δύο ταγμάτων ελικοπτέρων, ενώ 10 εξ αυτών θα διατεθούν στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) για την αρχική πτητική εκπαίδευση των μαθητών της στα ελικόπτερα, τομέα στο όποιο υστερεί χαρακτηριστικώς σήμερα η ΣΑΣ. Και για το πρόγραμμα αυτό έχει μεταβεί στο Τουσόν της Αριζόνα των ΗΠΑ αποστολή της Αεροπορίας Στρατού, που έχει μελετήσει το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη επιχειρησιακή αξία των συγκεκριμένων ελικοπτέρων είναι η άριστη συνεργασία τους με τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache, όπως γίνεται και στον αμερικανικό Στρατό, σε ρόλους “hunter/killer”. Γεγονός που τα καθιστά “πολλαπλασιαστές ισχύος” αυτών, με δεδομένο ότι όσα αποκτήθηκαν το 1995-1996 είναι ήδη 20 ετών δεν πρόκειται -για λόγους οικονομίας- να εκσυγχρονιστούν, με ο,τι και αυτό συνεπάγεται μακροχρόνια.

Το UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ επιχειρεί από την Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑΦ), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ακτίου. (Φωτογραφία αρχείου/ΓΕΑ)

Η “εσωτερική μεταγραφή”

Ο φιλόδοξος σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ περιλαμβάνει τον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροπορικών Οχημάτων (UAV), τα οποία αποτελούν τον “φυσικό χώρο”. Όπως χαρακτηριστικώς μας ελέχθη, της Αεροπορίας Στρατού στα χαμηλά ύψη, όπου επιχειρούν τα ελικόπτερα. Μάλιστα, ο τομέας αυτός μπορεί να αποτελέσει και μια -ας την ονομάσουμε έτσι- “εσωτερική μεταγραφή”, καθώς η Αεροπορία Στρατού βλέπει με πολύ καλό μάτι την απόκτηση του ελληνικού UAV “Πήγασος 2”, που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και επιχειρεί στο πλαίσιο της Π.Α., ενώ λιγότερο ενδιαφέρεται για τα UAV Sperwer (γαλλικής κατασκευής), που διαθέτει ήδη ο Ελληνικός Στρατούς και λειτουργεί το προσωπικό του Όπλου των Διαβιβάσεων.
“Άλλος ο ρόλος και η αποστολή των Sperwer και άλλος ο ρόλος, η αποστολή και η χρήση των UAV που χρειάζεται η Αεροπορία Στρατού για τακτική/επιχειρησιακή χρήση”, μας διευκρίνισε ανώτατη στρατιωτική πηγή. Ο χειριστής του συστήματος μπορεί να είναι της Αεροπορίας Στρατού, λόγω της πολύ μεγάλης εμπειρίας των πιλότων της σε πτήσεις χαμηλού ύψους, τα αποτελέσματα όμως αυτών των πτήσεων έχουν διακλαδικούς αποδέκτες, επισημαινόταν με νόημα.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, 16 Ιανουαρίου 2016.

30 Σχόλια

 1. tsimuha2

  Σιγουρα δεν θα αξιοποιηθουν ολα τα Κiowa(ειναι μεγαλος ο αριθμος τους),δεν ξερω το κατα ποσο θα συμφερει η παραχωρηση πχ 3 ελικοπτερων(απαλλαγμενων απο τα επιχειρησιακα ηλεκτρονικα τους-που θα τα κρατουσε πχ η αεροπορια στρατου σαν ανταλλακτικα)στο ΠΝ ωστε να χρησιμοποιηθουν σαν αντικαταστατες των Alouette,κατι τετοιο (εφοσον το ελικοπτερο πληρει τα κριτηρια του ΠΝ )θα σημαινει κοινη υποστηριξη και αποφυγη εισαγωγης ενος νεου τυπου ελικοπτερου στις ΕΔ σε πολυ μικρο (2-3) αριθμο.

  Απάντηση
  • manolis

   Η ιδεα ειναι αρκετα καλη, αν και νομιζω οτι το ΠΝ θελει δικινητηριο ελικοπτερο. Παντως η ενισχυση των πτητικων μεσων της Σχολής Αεροπορίας Στρατού, θα επιτρεψει ουτως ή αλλως και την σχετικη αρχικη εκπαιδευση στελεχων του ΠΝ. Και γιατι οχι, με την ευκαιρια να αποκτησουν ολοι οι νεοι χειριστες της ΑΣ εμπειρια σε προσνηωσεις:

   Απάντηση
   • Γιάννης

    Για εκπαίδευση το Π.Ν θέλει ένα βαρύ μονοκινητήριο ελικόπτερο. Στα σχέδια του πριν 10+ χρόνια ήταν να αγοραστούν 3 EC-120B με την προοπτική ο αριθμός τους να αυξηθεί στα 6.
    Ένα δικινητήριο ελικόπτερο είναι ακατάλληλο για την σχολή χειριστών ε/π του Π.Ν.

  • apostolhsonisioths

   εχω την εντύπωση οτι το ναυτικό θέλει δικινητήρια πια..

   Απάντηση
 2. ΚΤ

  Τί θα γίνει εάν γίνεται πλέον η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A;

  Απάντηση
 3. exm38a1er

  Eπιτελους ε/π για τις αερομεταφερομενες μοναδες που εχουν χωρο ευθυνης το ν/α Αιγαιο….

  Απάντηση
 4. eav2

  Καλά νέα, αν εφαρμοστούν, έχει τρομάξει το μάτι μας με τόσες τρολιές τα τελευταία χρόνια…

  Καλώς να ορίσουν και μακάρι η ΑΣ να τα αξιοποιήσει σε ένα δια-κλαδικό σχολείο ελικοπτέρων στο οποίο να εκπαιδεύονται όλοι οι χειριστές ελικοπτέρων ΑΣ-ΠΑ-ΠΝ. Τώρα το τί θέλει ο ένας κλάδος και ο άλλος κλάδος, οκ! Κι εγώ θέλω να βγω με την Τζένιφερ Λώρενς αλλά δεν το βλέπω. Κρίση έχουμε, περικοπές μέχρι αίματος γίνονται, ας βάλουν κι αυτοί λίγο νερό στο κρασί τους κι ας προσαρμοστούν πριν κάνουν πτηρική εκπαίδευση πηδώντας από την ταράτσα με ομπρέλες…

  Απάντηση
   • tsimuha2

    Καλα κατι ειπες τωρα,εγω ειδα τον Αχερων αβαφο.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Εννοείς ότι δέν φορούσα τα χρώματα του πολέμου,ή ότι δέν ήμουν παρηλλαγμένος;

 5. tsimuha2

  Μερικα ατρακτιδια M621 της Giat μας λειπουν για να γινουν πληρως επιχειρησιακα.

  » alt=»» />
  » alt=»» />
  » alt=»» />
  Στις φώτο είναι το μοντέλο 406CS.

  Απάντηση
   • tsimuha2

    Vulcan οχι,αλλα κατι ισχυροτερο απο το ,50 γιατι οχι.Τα παραπανω ατρακτιδια πιστοποιηθηκαν για τα 406CS της Σαουδικης Αραβιας.

 6. exm38a1er

  Eκεινα τα Giat 20mm M-693 των ΑΜΧ10 υπαρχουν πουθενα τωρα που εχουμε πιασει τις πατεντες?

  Απάντηση
   • tsimuha2

    Τα δικα μας ειχαν το κλασιικο .50,τα κυπριακα ειχαν 20.

  • Costas

   Το 693 (20×139) είναι πολύ ισχυρό για ελαφρύ ελικόπτερο, ενώ το 691 (20×102) έχει μικρότερη ανάκρουση. Πιο πολύ θα ταίριαζαν τα Μ39Α2 από τα F-5A. Πληροφοριακά, 20×139 έχει μπει σε Βο-105 (Rh-202 σε κοιλιακό φορέα επιχειρησιακό με Ισπανία και Ιράκ – το δεύτερο μέχρι το 2003). Eπίσης το 500-MD Defender μπορούσε να φέρει Μ230 (30×113) με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, στο OH-58D έχει δοκιμαστεί το LR-30 της CFD International.

   Απάντηση
 7. xm8

  Πολύ καλά νέα και αναπτέρωση του ηθικού που έχει καταπλακωθεί από το οικονομικό αδιέξοδο.
  Αν τελικά έρθει ο «Ινδιάνος» στη χώρα μας, θα χρειαστεί πυρομαχικά. Η λύση των γειτόνων με τις Ciirit, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Μια ρουκέτα ακριβείας των 70mm είναι εντός των δυνατοτήτων μας και θα ήταν καλό να το προσπαθήσουμε.

  Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἀκόμα και φούλ ἐξοπλισμένο,εἶναι πιό πολύ μπελάς παρά εὐκολία.
    Στο προκέιμενο,τώρα,δική σου εἶναι ἡ ἀνωτέρω κρεασιόν;

   • tsimuha2

    Οχι βεβαια ,δεν γνωρισες το στυλ;

    «>» alt=»» width=»791″ height=»482″ />

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δηλαδή,οἱ Γάλλοι μας δουλεύουν;
    Καλά μας κάνουν,ἀφοῦ δέν τους δώσαμε τα ΝΗ90 πίσω να τα φάνε ὀγκρατέν…

   • tsimuha2

    Ti να δωσεις πισω,αφου τα ειχες προπληρωσει.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Aὐτό ἑννοῶ,ὅτι μας βρήκαν κώτσους και μας παίζουν μονότερμα.
    Και ὁ Γιάννος εἶναι ἐλεύθερος,και κανείς δέν πιάνει τα τζιμάνια του Νομικοῦ Συμβουλίου του Κράτους να κάνει κάποιες ἐρωτήσεις κρίσεως,σχετικά με το πώς διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο συμβάσεων.
    Ναι ἐκείνο το ΝΣΚ που ἀποφάνθηκε ἑν τη πανσοφία του ὅτι το ὑπουγείο ἄμυνας ἔπρεπε να πληρώσει και ΦΠΑ για τα Leopard-2HEL…

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Αρέσει σε %d bloggers: