Το T-35 στο μουσείο αρμάτων Κουμπινκα. (Miami Love 1/Flickr)

Ρωσική μεταλλουργική βιομηχανία που έχει έδρα στην περιφέρεια Ουράλ ανακατασκεύασε το μοναδικό άρμα μάχης πολλαπλών πύργων T-35 με τη χρήση σοβιετικών σχεδίων. Το άρμα θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Στρατιωτικού Εξοπλισμού της Μεταλλευτικής-Μεταλουργικής Βιομηχανίας Ουράλ (UMMC), δήλωσε την Τρίτη στο ρωσικό TASS ο επικεφαλής του τμήματος Μηχανοκίνητης Μετακίνησης της OAO Ουραλελεκτρομεντ (μια θυγατρική της UMMC), Φαρίτ Κχαφίζοβ.

“Η εργασία για την κατασκευή του άρματος T-35 διήρκεσε πέντε μήνες. Περισσότερα από 1000 εξαρτήματα κατασκευάστηκαν στις επιχειρήσεις της UMMC από σοβιετικά σχέδια. Το άρμα είναι ένα αντίγραφο του πραγματικού -το βάρος του είναι 55 τόνοι, το μήκος σκάφους -περίπου τα 10 μέτρα, το ύψος – τα 3,5 μέτρα. Μόνο, που δε διαθέτει κινητήρα, οπότε το άρμα είναι στατικό,” είπε.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο, το T-35 είναι ένα σοβιετικό άρμα μάχης που σχεδιάστηκε στο Χάρκοβο (Ουκρανία) τη δεκαετία του 1930. Συνολικά 59 άρματα αυτού του τύπου κατασκευάστηκαν. “Το άρμα διαθέτει πέντε πύργους με πυροβόλα. Το άρμα είχε έναν κινητήρα αεροσκάφους κατασκευής BMW, αλλά η μέγιστη ταχύτητα του ήταν μόνο 8 με 10 χιλιόμετρα ανά ώρα. Το T-35 υπολειπόταν ευελιξίας, μόνο ελάχιστα από αυτά τα άρματα συμμετείχαν σε μάχες, ενώ τα υπόλοιπα κατέρρευσαν κατά την πορεία προς το μέτωπο,” πρόσθεσε.

Βίντεο με το ανακατασκευασμένο άρμα.

Κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1939, τα βαρέα άρματα T-35 υπηρετούσαν με την 5η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Βαρέων Αρμάτων που είχε έδρα την Μόσχα, στη Ρωσία. Υπηρέτησαν κυρίως σε τελετουργικές υπηρεσίες, συμμετέχοντας σε παρελάσεις και άλλες μη μάχιμες καταστάσεις. Τον Ιούνιο του 1940, αποφασίστηκε ότι, ακόμη και αν παρουσίαζαν σημάδια παλαιότητας, να παρέμεναν σε ενεργό υπηρεσία.

Αργότερα εκείνη τη χρονιά, μεταφερθήκαν στη Σοβιετική 34η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, εξοπλίζοντας τα 67α και 68α Συντάγματα Τεθωρακισμένων που είχαν έδρα το Κίεβο, στην Ουκρανία. Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Σοβιετική Ένωση το 1941, συμμετείχαν σε μάχες για πρώτη φορά. Πολλά από αυτά καταστράφηκαν κατά τη δράση, όχι, ωστόσο, λόγω εχθρικών πυρών, αλλά λόγω μηχανικών αστοχιών ή καθίζησης του εδάφους.

Επί του παρόντος υπάρχει μόνο ένα πραγματικό δείγμα του T-35. “Τώρα το άρμα που έχουμε ανακατασκευάσει είναι το δεύτερο δείγμα T-35 στο κόσμο. Το T-35 ήταν ένα σύμβολό της στρατιωτικής και βιομηχανικής ισχύος της Σοβιετικής Ένωσης, επειδή άρματα μάχης μαζικής παραγωγής με πέντε πύργους δεν υπήρχαν σε όλο τον κόσμο τη δεκαετία του 1930. Αυτό είναι το άρμα που απεικονίζεται πάνω στο Σοβιετικό Μεταλλείο Ανδρείας,” δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Μουσείου Στρατιωτικού εξοπλισμού της UMMC, Αλεκσαντερ Γεμελιανοβ.

T-35 heavy tank

T-35 tank (Image Ref: A02393P)

T-35 heavy tank and T-26 light tank

Abandoned T-35

T-35 model 1936

SOVIET T-35 HEAVY TANK

T-35 model 1936

T-35 model 1936

Απόδοση/Μετάφραση απο το TASS.ru για την Προέλαση.

10 Σχόλια

  • manolis

   Aρκει βεβαια να μην εβρισκε μπροστα του χαντακια, οπως ειναι εμφανες απο τις φωτογραφιες εποχης. Εχουν και κατι αλλο στην Κουμπινκα, που θα (παρα)σερνε μερικα Τ-35 στο διαβα του, αμα περπατουσε: » alt=»» />

   Απάντηση
 1. tsimuha2

  Xουμορ μας κανει ο Μανωλης,ακου τη συμβουλη ενος σοφοτερου,τραβα να κανεις καμια εταιρεια με τον Αχερων( ΟΕ,ΑΕ,ΕΠΕ κλπ, πχ Μανωλης-Αχερων Κουιζοεμπορικη ΟΕ ) για να βρειτε το κουιζ(να σαι καλα Δουκα που εβαλες παλουκι) και μετα ελα να δεις αν ερχομαι.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: