Αεροσκάφη A-10 των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. (US Air Force/Flickr)

Η εξάπλωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Νταες και η αναδυόμενη δύναμη της Ρωσίας επέστησε την προσοχή της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USAF) ώστε να αναθεωρήσει τα άμεσα σχέδια απόσυρσης του A-10 Warthog, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της υπηρεσίας.

Σε μια αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη της 14ης Ιανουαρίου που αναμεταδόθηκε από το Defence News με τον Βαγκο Μουραντιαν, ο Υπαρχηγός της UASF Πτέραρχος Ντέιβιντ Γκολντφειν είπε όταν η υπηρεσία αποφάσισε το τέλος της καριέρα του A-10, το παγκόσμιο περιβάλλον απειλών έδειχνε πολύ διαφορετικό. Το σχέδιο απόσυρσης του A-10 – που παρουσιάστηκε στις απαιτήσεις του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015- αναπτύχθηκε πριν την άνοδο του Ντάες και πριν τις απειλητικές κινήσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, είπε.

Η φύση του κύκλου του προϋπολογισμού υποχρεώνει την Πολεμική Αεροπορία να σχεδιάσει τη δομή των δυνάμεων της δύο χρόνια νωρίτερα, τόνισε ο Γκολντφειν. Συχνά, οι παραδοχές που κατευθύνονται προς τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού αλλάζουν, και η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα.

“Αυτό που συμβαίνει είναι όταν η ζωή προχωρά προς τον τέλειο σχεδιασμό,” είπε ο Γκοντφειν. “Οπότε όταν πήραμε την απόφαση απόσυρσης των A-10, κάναμε αυτές τις επιλογές πριν το Ντάες, δεν ήμασταν στο Ιράκ, αποχωρούσαμε από το Αφγανιστάν σε ένα μεγάλο βαθμό, δεν είχαμε μια αναβαθμισμένη Ρωσία.”

Η τοποθέτηση στο ράφι του σχεδίου απόσυρσης του A-10 είναι μια βασική αλλαγή της πολιτικής που το Πεντάγωνο πρόκειται να καταθέσει τον επόμενο μήνα στα προαπαιτούμενα του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2017, σύμφωνα με άρθρο της 13ης Ιανουαρίου του Defence One.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν ήδη υπαινιχθεί ότι η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να αναβάλλει την απόσυρση του A-10 κατά κάποια χρόνια για να καλύψει την απαίτηση των διοικητών για το αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης, αγαπημένο των στρατιωτών για το ξεχωριστό βρυχηθμό του πυροβόλου Gatling. Η υπηρεσία χρειάζεται επιπρόσθετη αεροπορική εγγύς υποστήριξη για την προστασία των στρατιωτών στο έδαφος των Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρίας, καθώς και για τη δυνατότητα αποστολών σε προβληματικά σημεία, όπως Λιβύη ή την Υεμένη, σύμφωνα με τον αρχηγό της Διοίκησης Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Πτέραρχο Χερμπερτ “Χωκ” Καρλαισλ.

“Νομίζω πως κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρουμε την απόσυρση ελαφρώς προς τηο σωστό,” είπε τον Νοέμβριο ο Καρλαισλ στο πρωινό του Ομίλου Αμυντικών Συγγραφέων. “Τελικά θα πρέπει να φτάσουμε εκεί. Πρέπει να αποσύρουμε τα αεροσκάφη. Αλλά πιστεύω κινούμενοι σωστά και ξεκινώντας λίγο αργότερα και διατηρώντας τα αεροσκάφη λίγο ακόμα είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί, με βάση τα πράγματα όπως είναι σήμερα και το τι θα δούμε στο μέλλον.”

Η υπηρεσία ήλπιζε να παροπλίσει τον στόλο των A-10 με σκοπό να μετακινήσει το προσωπικό συντήρησης στο Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης F-35, που προγραμματίζεται να αντικαταστήσει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλά η ποσότητα, ιδιαίτερα εν όψει την αυξημένης ζήτησης στην Μέση Ανατολή, είναι, αυτή τη στιγμή, μια ανησυχία για την Πολεμική Αεροπορία, είπε ο Καρλαισλ.

“Αν δεις το αίτημα ζήτησης το οποίο τέθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε όλες τις περιοχές των αποστολών μας, το αίτημα ζήτησης έχει αυξηθεί,” είπε.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η Πολεμική Αεροπορία έπρεπε να λάβει δύσκολες αποφάσεις ώστε να παραμείνει σε ετοιμότητα, άλλα ταυτοχρόνως να καλύψει τις προκλήσεις του προϋπολογισμού, ειπε στο Defence News ο Γκολντφειν.

“Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον βλέπουμε τις πιθανές προκλήσεις που έχουμε, καθώς βλέπουμε τις παγκόσμιες απειλές, τον διαπεριφερειακό χαρακτήρα των απειλών… είναι αυτό που πραγματικά πρόκειται να είναι, πως θα εξισορροπήσουμε αυτό το χαρτοφυλάκιο για το μέλλον;” είπε ο Γκλοντφειν. “Είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.”

Η δημοσιοποιημένη απόφαση για τη άμεση επ’ αόριστον αναβολή απόσυρσης του A-10 προκύπτει μέσα από χρόνια έντονων αντιπαραθέσεων της χάραξης πολιτικής μεταξύ Κογκρέσου και Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Γερουσιαστή Τζον Μακειν, των Ρεπουμπλικάνων της Αριζόνα, πρόεδρος της Γερουσίας Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών και ένθερμοι συνήγοροι του A-10, καλωσόρισαν τις εκθέσεις ότι το Πεντάγωνο θα καθυστερήσει το σχέδιο “πρόωρης” συνταξιοδότησης.

“Με το αυξανόμενο παγκόσμιο χάος και την αναταραχή να εκτινάσσεται, απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποσύρουμε πρόωρα το καλύτερο όπλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης του οπλοστασίου μας χωρίς να αναπτύξουμε έναν κατάλληλο αντικαταστάτη,” είπε ο Μακειν με ανακοίνωση του την 13η Ιανουαρίου. “Όταν η Κυβέρνηση Ομπάμα καταθέσει το δικό της προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 τις επόμενες εβδομάδες, εύχομαι πως θα συνεχίσει να εναρμονίζεται με τα σχέδια της να διατηρήσει το A-10 εν πτήσει ώστε αυτό να συνεχίσει να προστατεύει τους Αμερικάνους στρατιώτες, πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν να υπηρετούν σε επικίνδυνες συνθήκες.”

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: