Τα παρόντα νευρικά interfaces που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση αναγκαστικά συμπιέζουν έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών μέσα από μόλις 100 κανάλια, με το κάθε κανάλι να διαχειρίζεται σήματα από δεκάδες χιλιάδες νευρώνες. Η εικόνα δεν σχετίζεται με το κείμενο και χρησιμοποιείται μόνο για την εικονογράφηση του άρθρου. (Raúl Martín Casuso/Flickr)

Η ανάπτυξη ενός εμφυτεύσιμου νευρικού interface, ικανού να παρέχει άνευ προηγουμένου σήμα/ επικοινωνία και bandwidth μεταφοράς δεδομένων μεταξύ του εγκεφάλου και του ψηφιακού κόσμου είναι ο στόχος προγράμματος της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το interface που βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος- που αναπόφευκτα παραπέμπει σε ιστορίες cyberpunk/ επιστημονικής φαντασίας με cyborgs (ανθρώπους με τεχνολογικά μοσχεύματα), από τα βιβλία του Ουΐλιαμ Γκίμπσον μέχρι τον «Παγκόσμιο Στρατιώτη»- θα λειτουργεί ως μεταφραστής, από την ηλεκτροχημική «γλώσσα» των νευρώνων, στα 0 και 1 της πληροφορικής.

Ο στόχος είναι αυτή η σύνδεση να επιτευχθεί μέσω μίας βιοσυμβατής συσκευής ενός κυβικού εκατοστού.

Το όνομα του προγράμματος είναι NESD (Neural Engineering System Design) και φιλοδοξείται να φέρει επανάσταση στην νευροτεχνολογία, αλλά και να βάλει τα θεμέλια για νέες θεραπείες.

Οι πιθανές εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συσκευές που «διορθώνουν» προβλήματα στην όραση ή την ακοή, μεταδίδοντας στον εγκέφαλο πληροφορίες σε ανάλυση και ποιότητα πολύ ανώτερη αυτής που είναι δυνατή με τις παρούσες τεχνολογίας.

Τα παρόντα νευρικά interfaces που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση αναγκαστικά συμπιέζουν έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών μέσα από μόλις 100 κανάλια, με το κάθε κανάλι να διαχειρίζεται σήματα από δεκάδες χιλιάδες νευρώνες.

Το αποτέλεσμα είναι «θορυβώδες» και ανακριβές. Εν αντιθέσει, το πρόγραμμα NESD έχει στόχο την ανάπτυξη συστημάτων που θα μπορούν να επικοινωνούν καθαρά και μεμονωμένα με καθέναν από τα εκατομμύρια νευρώνες σε κάθε περιοχή του εγκεφάλου.

Για τους σκοπούς του προγράμματος, η DARPA διοργανώνει συνάντηση (Proposers Day) στις 2-3 Φεβρουαρίου στο Άρλινγκτον.

naftemporiki.gr

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: