Σύμφωνα με τις αναφορές, οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα που έστελναν τα κατασκοπευτικά UAV στους Ισραηλινούς χειριστές τους.

Το πρόγραμμα υποκλοπής με την κωδική ονομασία «Anarchist» λειτουργούσε από το 1998 με βάση επιχειρήσεων στα ορεινά της Κύπρου. Από την ίδια βάση στην μεγαλόνησο, οι δύο χώρες κατασκόπευαν και στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας.

Οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν σπάσει τους κωδικούς των ισραηλινών κατασκοπευτικών drone που επιχειρούσαν στην Μέση Ανατολή και υπέκλεπταν τις εικόνες των αναγνωριστικών πτήσεων για περισσότερο από μία εικοσαετία, σύμφωνα με ντοκουμέντα που δημοσιεύονται σήμερα στον διεθνή τύπο.

Αναφορές στην γερμανική Der Spiegel αλλά και το αμερικανικό Time, αποδίδουν τις πληροφορίες σε ντοκουμέντα του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην τεχνικού υπάλληλου της NSA, που το 2013 είχε δημοσιοποιήσει εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα σχετικά με επιχειρήσεις παρακολούθησης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα που έστελναν τα κατασκοπευτικά ντρόουν στους Ισραηλινούς χειριστές τους.

Το πρόγραμμα υποκλοπής με την κωδική ονομασία «Anarchist» (Αναρχικός), λειτουργούσε από το 1998 με βάση επιχειρήσεων στα ορεινά της Κύπρου. Από την ίδια βάση στην Μεγαλόνησο, οι δύο χώρες κατασκόπευαν και τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας.

Το χακάρισμα εξασφάλιζε σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο «μία εικονική θέση στο πιλοτήριο» των ισραηλινών drone. Μάλιστα σε μία αναφορά του 2008, η NSA φαίνεται να «καυχιέται» πως μπορούσε να υποκλέψει εικόνα και μέσα από τα πιλοτήρια των ισραηλινών μαχητικών τύπου F-16.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τις επίμαχες αναφορές ενώ ακόμη και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που είναι υποκείμενα σε στρατιωτική λογοκρισία, αναπαρήγαγαν μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των αναφορών, την Παρασκευή.

Οι διαρροές αυτές αναμένεται να πλήξουν το εξαγωγικό εμπόριο drone του Ισραήλ που κατασκευάζει και εξάγει το 40% των drone παγκοσμίως, έχοντας συνάψει συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων με χώρες όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: skai.gr

2 Σχόλια

  1. Evmenis

    E, καλά δεν έπρατταν; Δεδομένου ότι το Ισραήλ κυβερνάται από μιλιταριστές ακροδεξιούς παλιομακάλες?

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: