Φωτογραφία αρχείου από την συνεκπαίδευση του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων (ΣΠΕΕΠΟΠΕΔ) με ελικόπτερο NH-90. (ΓΕΣ)

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης 04 Φεβρουαρίου 2016, ολοκληρώθηκε επιτυχώς επιχείρηση αεροδιακομιδής ενός άνδρα 57 ετών πολυτραυματία και μίας γυναίκας 22 ετών με έντονο κοιλιακό άλγος, από τη Μύκονο στην Αθήνα.

Η αεροδιακομιδή εκτελέσθηκε με ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, κατόπιν αιτήσεως του ΕΚΑΒ.

21 Σχόλια

 1. Evans1969

  Τα Huey εδώ και καιρό δεν χρησιμοποιούνται σε αποστολές αεροδιακομιδών, για πολλούς και διάφορους λόγους. Τα ΝΗ 90, ευτυχώς, ανέλαβαν πρόσφατα και αυτή την αποστολή.

  Απάντηση
 2. Γιάννης

  Το ΕΚΑΒ χρωστάει 100 εκατομμύρια ευρώ στην πολεμική αεροπορία και είναι αμφίβολο αν θα τα δώσει σε 100 χρόνια ενώ τα 100 εκατ. στην πορεία άνετα θα γίνουν 200, και μπορεί 300. Στο παιχνίδι των αεροδιακομιδών την νύφη την πληρώνει και το Π.Ν με τα ελικόπτερα του που εδώ και αν είναι το ,,σόου,,…. Αυτοί στο Κοτρώνι μπορεί να βγουν καμμιά μέρα με κάνα δίσκο στον δρόμο και να λένε στους περαστικούς ,,ότι έχετε ευχαρίστηση,, για να μαζέψουμε λεφτά να αγοράσουμε καύσιμα και ανταλλακτικά για τις αεροδιακομιδές. (και τις SAR)
  Είπαν σε αυτούς που κάνουν κουμάντο στο ΕΚΑΒ να κάνει το ΕΚΑΒ δική του υπηρεσία εναέριων μέσων και δεν θέλουν. Ε αφού υπάρχουν μα@άκες γιατί να κάνει το ΕΚΑΒ δική του υπηρεσία εναέριων μέσων ?? Άσε που θα πρέπει να πληρώνει για αυτή…..
  Είναι πονεμένη ιστορία το θέμα των αεροδιακομιδών. Άσε που η μία στις τρεις γίνονται χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Και λόγω λάθους διάγνωσης από γιατρούς και γιατί 50-60 άτομα τον χρόνο δεν θέλουν να έρθουν στην Αθήνα για τις δουλειές τους ή στον γιατρό για εξετάσεις με το πλοίο της γραμμής, ή γιατί έχασαν το τελευταίο αεροπλάνο της γραμμής, γιατί έχουν μέσο τον νομάρχη/βουλευτή/δήμαρχο και θέλουν να πάει να τους πάρει ελικόπτερο για να τους φέρει από την Ρόδο στην Αθήνα, γιατί λάδωσαν τον γιατρό για να έρθουν πιο γρήγορα και άνετα στην Αθήνα για κάποια δουλειά και αυτός κάλεσε ελικόπτερο. (και έγινε η αεροδιακομιδή)

  Απάντηση
  • Mich

   Απ’ όσο ξέρουμε η εκμετάλλευσή τους έχει περάσει στην ΠΑ. Η καθήλωση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ή στα οικονομικά στοιχεία που αναφέρεις; Βέβαια αν η κυριότητα, άρα και το κόστος συντήρησης, εξακολουθεί να είναι του ΕΚΑΒ, λογικό είναι να έχουν καθηλωθεί. Ας τα πάρει, λοιπόν, το ΤΑΙΠΕΔ να τα πουλήσει κι αυτά!!
   Για το συνολικό πλαίσιο της λειτουργίας των αεροδιακομιδών έχεις απόλυτο δίκιο. Τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να δίνονται για εξοπλισμό και στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων και να μένει ο κόσμος στον τόπο του.

   Απάντηση
   • Γιάννης

    Οι λόγοι που δεν πετάνε τα 3 Α-109 είναι οικονομικοί. Για τον ίδιο λόγο δεν πετάνε και τα περισσότερα Σούπερ Πούμα, κ.α τύποι ε/π.

 3. Γιάννης

  Τα Α-109 αρχικά ήταν 5 και μετά προστέθηκε ακόμη ένα που αντικατάστησε ένα που κατέπεσε. Αφαιρώντας τα 3 που έχουν καταπέσει μας απέμειναν 3 εκ των οποίων εδώ και καιρό τα 2 είναι καθηλωμένα και τα ακολούθησε και το 3ο.

  Απάντηση
 4. Γιάννης

  Μερικά παραδείγματα για να δει κανείς τι skatoφάρα είμαστε.
  Ένας μλκς από την Ρόδο ήθελε να έρθει στην Αθήνα για δουλειές και έβαλε μέσο μια βουλευτή του πασόκ, ώστε να πάει να τον πάρει ελικόπτερο να τον φέρει στην Αθήνα. Μεταμεσονύχτια ώρα σηκώθηκε Σικόρσκι από το Κοτρώνι το οποίο μάλιστα στην διαδρομή παραλίγο να πέσει. Ο κυβερνήτης του τα χρειάστηκε κανονικότατα από τον φόβο του και είπε μετά ότι έχασε 2-3 χρόνια από την ζωή του. Φτάνουν τελικά στην Ρόδο και ρωτάνε που είναι ο ασθενής. Εμφανίζεται ένας μλκς με δύο βαλίτσες και λέει εγώ είμαι ο ασθενής. Ο μλκς δεν είχε απολύτως τίποτα και περπατούσε κορδοτός και καμαρωτός. Ο κυβερνήτης του Σικόρσκι θύμωσε, του είπε πως κόντεψαν να σκοτωθούν εξ αιτίας του και πως αφού δεν είναι ασθενής δεν θα τον βάλουν στο ε/π να τον φέρουν στην Αθήνα. Ο μλκς από την Ρόδο απείλησε τον κυβερνήτη ότι θα κανονίσει να τον διώξουν από το ναυτικό. Για την ιστορία δεν τον έβαλαν στο ε/π.
  Περίπτωση 2η. Μια μλκσμένη γιαγιά από ακριτικό νησί δεν ήθελε να κάνει όλο το ταξίδι με το καράβι με προορισμό τον Πειραιά. Ήταν πολλές οι ώρες του ταξιδιού και θα την κούραζε και η θαλασσοταραχή. Έτσι έκανε το μισό ταξίδι, κατέβηκε σε ένα νησί που τώρα δεν θυμάμαι ποιο είναι και άκουσον-άκουσον πήγε και λάδωσε εκεί τον υπεύθυνο γιατρό για να καλέσει ελικόπτερο να πάει να την πάρει να την φέρει στην Αθήνα. Ο γιατρός τα τσέπωσε και κάλεσε το ε/π το οποίο πήγε πήρε την γιαγιά και την έφερε στην Αθήνα. Αυτή δεν είχε κάτι. Ήθελε να έρθει στην Αθήνα για να πάει επίσκεψη στον γιατρό της για εξετάσεις.
  Μιλάμε κάθε χρόνο γίνονται 50 με 60 τέτοια περιστατικά.
  Άσε οι μλκιες των γιατρών. Γιατρός σε νησί κάλεσε ε/π να πάει επειγόντος να παραλάβει γυναίκα επειδή είχε και καλά ακατάσχετη αιμορραγία. Ο γιατρός έκανε λάθος διάγνωση. Η γυναίκα είχε απλά την περίοδο της. Πήγε ελικόπτερο να την πάρει να την φέρει στην Αθήνα.
  Αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία που να βρούμε 5000 πετρελαιοπηγές και να μας χαρίζουν 50 ελικόπτερα Απάτσι κάθε εβδομάδα.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: