Στην φωτογραφία αρχείου εικονίζεται η ομάδα αξιολογητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας μαζί με Έλληνες Ιπτάμενους μπροστά από ένα An-30B κατά την πτήση παρατήρησης πάνω από την Ελλάδα την 11 έως 15 Νοεμβρίου 2013. (ΓΕΕΘΑ)

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι απαγόρευσε την πραγματοποίηση ρωσικής πτήσης παρατήρησης στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, που είχε αιτηθεί η Ρωσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί», εξηγώντας ότι η Ρωσία και η Τουρκία δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την πραγματοποίησή της.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται ότι οι δύο χώρες δε συμφώνησαν «στο σχεδιασμό πορείας που ζήτησε η Ρωσία για μία αναγνωριστική πτήση στο διάστημα από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2016 και, κατά συνέπεια, αυτή η πτήση δεν πραγματοποιήθηκε» .

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έλαβε άδεια τον Δεκέμβριο 2015 για την πραγματοποίηση ανάλογης πτήσης έπειτα από αίτημα των τουρκικών Αρχών για τροποποίησης της πορείας που είχε ζητήσει η Μόσχα. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν η πτήση που απαγορεύθηκε θα πλησίαζε περιοχές της μεθορίου ανάμεσα στη Τουρκία και τη Συρία.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας κατήγγειλε χθες την απόφαση της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που αφορά την απουσία ελέγχου των στρατιωτικών δραστηριοτήτων ενός κράτους που συμμετέχει στη συμφωνία ‘Ανοιχτοί Ουρανοί’».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, και τη Ρωσία έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά την κατάρρευση ρωσικού μαχητικού που πετούσε στην ευρύτερη περιοχή της συνοριακής γραμμής με τη Συρία, από τουρκικά μαχητικά, τον Νοέμβριο.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση και ως προς τη συριακή σύρραξη.

Το ΝΑΤΟ και η Τουρκία καταδίκασαν τη νέα παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από τη ρωσική αεροπορία στις 29 Ιανουαρίου, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι «ανεύθυνες ενέργειες» της Ρωσίας θα έχουν «συνέπειες».

Η συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» ετέθη σε ισχύ το 2002 και έχει υπογραφεί από τριάντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλέπει την πραγματοποίηση πτήσεων επάνω από τα εδάφη των χωρών που συμμετέχουν για τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με στόχο τη διατήρηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Πηγή: aixmi.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: