«Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Εγώ είμαι ο εταίρος σας ή είναι οι τρομοκράτες στο Κομπάνι;», διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος, απαντώντας στην επίσκεψη συνεργάτη του Μπαράκ Ομπάμα στις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν το Κομπάνι, στη βόρεια Συρία. Φωτογραφία: Κούρδοι μαχητές του YPG. (Kurdishstruggle/Flickr)

Θύμωσε πάλι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επίσκεψη Αμερικανών ανώτερων αξιωματούχων στη συριακή πόλη Κομπάνι, όπου είχαν συνάντηση με Κούρδους πολιτοφύλακες. Η πόλη ελέγχεται πλήρως από τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι έδωσαν σκληρές μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είχαν βοήθεια από την Τουρκία.

Έτσι ο Τούρκος νεοσουλτάνος αποφάσισε να πιέσει τις ΗΠΑ καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να επιλέξει τους Κούρδους «τρομοκράτες» ή την Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον είχε με διάφορους τρόπους βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας όταν το Κομπάνι κινδύνευε από τους τζιχαντιστές.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ Μακ Γκουργκ, πριν λίγες ημέρες, συναντήθηκε με μέλη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που ελέγχει, μεταξύ άλλων περιοχών και το Κομπάνι.

Η συνάντηση έγινε μετά την εξαίρεση της πολιτικής οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας PYD από τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης για την ειρήνευση στην Συρία. Η Τουρκία είχε δηλώσει πως θα μποϋκοτάριζε τις συνομιλίες αν μετείχε σε αυτές το PYD. Οι Αμερικανοί ήθελαν τους Κούρδους να λάβουν μέρος, όπως και οι Ρώσοι, αλλά αποφάσισαν να έρθουν σε συνεννόηση με τα στελέχη του PYD για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Επισκέφθηκε το Κομπάνι και του δόθηκε τιμητική πλακέτα από τον ένα, λεγόμενο, στρατηγό του YPG;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν ενώπιον των δημοσιογράφων, επιστρέφοντας από τη Λατινική Αμερική. «Πως μπορούμε να σας εμπιστευτούμε;», τόνισε, αναφερόμενος στους Αμερικανούς. «Ποιος είναι ο εταίρος σας, εγώ ή οι τρομοκράτες στο Κομπάνι;», έθεσε το ρητορικό ερώτημα.

Η Άγκυρα θεωρεί πως το PYD και το YPG σχετίζονται με το παράνομο, στην Τουρκία, ΡΚΚ, ενώ οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης κατηγορούν τους Κούρδους ότι είναι κοντά στο συριακό καθεστώς.

Όμως ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός που μάχεται κατά του ΙΚ συνεργάζεται στενά με το YPG από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Φυσικά αυτό ενοχλεί τον Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάστηκε έξω φρενών ενώπιον των δημοσιογράφων. «Δέχεστε ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση; Τότε γιατί δεν χαρακτηρίζετε και το PYD και το YPG ως τρομοκρατικές οργανώσεις επίσης;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, που έβγαζε …καπνούς.

Οι Τούρκοι τρέμουν στην ιδέα της δημιουργίας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στην Συρία, θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει ανάλογα αιτήματα των Κούρδων της Τουρκίας.

Πηγή: mignatiou.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: