Σε βίντεο που αποδεσμεύθηκε από το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας την 11η Φεβρουαρίου, εντοπίστηκε βομβαρδιστικό Su-34 Fullback της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας να μεταφέρει αντιπλοϊκο πύραυλο Kh-35 κατά τις επιχειρήσεις στην Συρία. (RT Arabic/IHS Janes)

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποδέσμευσε βίντεο με βομβαρδιστικό Sukhoi Su-34 “Fullback” να μεταφέρει τον νέο αντιπλοϊκό πύραυλο Kh-35U (κωδικοποίηση NATO AS-20 “Kayak”) στις επιχειρήσεις στη Συρία.

Το βίντεο που έχει τραβηχθεί από κάμερα τοποθετημένη πάνω στο αεροσκάφος, αποδεσμεύθηκε την 11η Φεβρουάριου από το αραβικό τμήμα του ρωσικού κρατικού μέσου ενημέρωσης RT, δείχνει το αεροσκάφος να αναχωρεί για αποστολή με τουλάχιστον έναν πύραυλο αναρτημένο στον πτερυγικό πυλώνα (ενώ η λήψη από την άλλη πλευρά επίσης δείχνει έναν πύραυλο στον δεξιό πυλώνα, δεν μπορεί να εξακριβωθεί όμως αν είναι στο ίδιο αεροσκάφος).

Η ανάπτυξη του υποηχητικού Kh-35 ξεκίνησε από τη Σοβιετική Ένωση τον Μάρτιο του 1983, ακολουθώντας την αξιολόγηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του αντιπλοικού πυραύλου AIM-39 Exocet που εκτοξεύθηκε ένα χρόνο πριν από την Αργεντινή κατά του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας στον πόλεμο των Φώκλαντ.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του Kh-35 είναι η Kh-35U και είναι ένας 550 κιλών (1213 λιβρών) υποηχητικός πύραυλος που έχει προσαρμοστεί για εκτόξευσή από πλοία, παράκτια συστήματα, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Ενώ η εξωτερική εμφάνιση παραμένει η ίδια με τα πρώτα μοντέλα, η πρόωση της νέας έκδοσης επιτυγχάνεται μ’ ένα μικρότερο και ελαφρύτερο στροβιλοανεµιστήρα Saturn Izdeliye 64M (δίνοντας τη δυνατότητα μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμου και διπλασιασμού της αυτονομίας των 260 ναυτικών μιλίων).

Ο πύραυλος δοκιμάστηκε πρώτη φορά με ένα Su-34 τον Νοέμβριο του 2010. Οι πρώτες δοκιμές του πυραύλου ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2012, με τις κρατικές δοκιμές αποδοχής να ακολουθούν το 2013. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μαζική παραγωγή στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Τακτικών Πυραύλων στην Κορόλεφ κοντά στην Μόσχα.

Piotr Butowski

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: