Όπως είναι γνωστό, η κλάση Osprey αποσύρθηκε πρόσφατα από τις τάξεις του US Navy με δύο πλοία της να αγοράζονται από το ελληνικό ναυτικό (Τα MHC-52 Heron, μετονομασθέν σε «Καλυψώ» και MHC-53 Pelican, σε «Ευνίκη»)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η Intermarine SpA ναυπήγησε για λογαριασμό του ιταλικού ναυτικού την κλάση ναρκοθηρευτικών «Lerici».

Τα πλοία είναι εκτοπίσματος 620 τόνων, μήκους 50 μέτρων και εξυπηρετούνται από πλήρωμα 40 αξιωματικών και ναυτών και αγήματος 7 δυτών. Η ταχύτητά τους φτάνει τους 14 κόμβους, ωθούμενα από έναν ντηζελοκινητήρα, αλλά σε αποστολές ναρκαλιείας ο κινητήρας παραμένει κλειστός δίνοντας τη θέση του σε έναν ηλεκτροκινητήρα 2,000 περίπου ίππων που αποδίδει ταχύτητα μόλις 6 κόμβων. Τρεις μικρότεροι ηλεκτροκινητήρες κινούν μικρότερες προπέλες με ικανότητα περιστροφής ώστε να κρατούν το πλοίο σταθερό ακόμα και σε ταραγμένη θάλασσα.

Ο οπλισμός τους είναι ένα πυροβόλο Oerlikon των 20 mm. Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται δύο τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα και σόναρ VDS FIAR SQQ-14 (IT). Εντυπωσιακό είναι ότι κάθε πλοίο διαθέτει και έναν θάλαμο αποσυμπίεσης.

Η κλάση αποδείχθηκε επιτυχημένη καθώς 12 ναυπηγήθηκαν για το ιταλικό ναυτικό, 3 για το φινλανδικό, 4 για το μαλαισιανό, 2 για το νιγηριανό, 6 για το αυστραλιανό, 2 για το Ταϊλανδικό, ένα ναυπηγείται αυτή την εποχή για το αλγερινό ενώ το σχέδιο αποτέλεσε τον οδηγό για την κλάση «Osprey» του αμερικανικού ναυτικού. Άλλα 6 σκάφη, η κλάση «Ganggyeong» αποτέλεσε άνευ αδείας αντιγραφή τους από το νοτιοκορεατικό ναυτικό.

Όπως είναι γνωστό, η κλάση Osprey αποσύρθηκε πρόσφατα από τις τάξεις του US Navy με δύο πλοία της να αγοράζονται από το ελληνικό ναυτικό (Τα MHC-52 Heron, μετονομασθέν σε «Καλυψώ» και MHC-53 Pelican, σε «Ευνίκη»). Σχέδια για την παραχώρηση των MHC-51 Osprey και MHC-54 Robin δεν ευωδόθηκαν και τελικά τα πλοία αυτά κόπηκαν σε σκραπ. Αυτή τη στιγμή κανένα από τα 12 Osprey δεν υπάρχει στο US Navy αφού 6 κόπηκαν και τα υπόλοιπα πωλήθηκαν ανά δύο στα ναυτικά Ελλάδας, Αιγύπτου και Ταϊβάν.

Με μόλις 4 ναρκοθηρευτικά στο ΠΝ (2 Osprey και 2 Hunt) μήπως να κοιτούσαμε προς την κατεύθυνση της Ιταλίας για κάλυψη των αναγκών μας;

Τα δύο πρώτα σκάφη της κλάσης «Lerici» (Lerici και Sapri), ναυπήγησης 1985 έχουν τεθεί σε κατάσταση εφεδρείας από το 2012.

______________________________________________________________

Έχεις βαρεθεί την συγκεκαλυμμένη ανάμιξη της πολιτικολογίας με την άμυνα;
Είσαι λάτρης της αμυντικής τεχνολογίας και γενικότερα των στρατιωτικών θεμάτων;
Αναζητείς ένα χώρο οπού μπορείς να συνομιλήσεις με νηφαλιότητα, να δημοσιεύσεις και αστειευτείς με κόσμιο τρόπο για θέματα άμυνας μακριά από κομματικές ρητορείες και πολιτικές σκοπιμότητες;
Τότε είσαι στο σωστό μέρος, βρήκες αυτό που έψαχνες, υπάρχει για σένα στο Facebook η ομάδα «Προέλαση-Limit Of Advance».

______________________________________________________________

2 Σχόλια

 1. tsimuha2

  » alt=»» width=»688″ height=»1024″ />
  » alt=»» width=»695″ height=»1024″ />
  » alt=»» width=»983″ height=»703″ />
  » alt=»» width=»999″ height=»454″ />
  » alt=»» width=»1024″ height=»698″ />
  » alt=»» width=»999″ height=»852″ />

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: