Τουρκικό F-16. (hvkk.tsk.tr)

Τουρκικό F-16. (hvkk.tsk.tr)

Η ανώτατη επιτροπή εξοπλισμών της Τουρκίας, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, ενέκρινε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια ($) σε αμυντικά προγράμματα, αρκετά εκ των οποίων θα κατευθυνθούν προς την ανάπτυξη εγχωρίων προγραμμάτων, δήλωσε την 9η Μαρτίου ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

“Σήμερα εγκρίναμε νέα αμυντικά προγράμματα αξίας 5,9 δις $. Περίπου 4,5 δις $ από αυτά θα αποτελούνται από εγχώριας κατασκευής προγράμματα,” είπε ο Νταβούτογλου μετά την συνεδρίαση με την επιτροπή.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας προέδρευε ο Νταβουτογλου. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής αξιωματούχος εξοπλισμών, Ισμαήλ Ντεμιρ.

Ο Νταβουτογλου δήλωσε ότι οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας παρουσίασαν άνοδο κατά 35 τοις εκατό τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Εξήρε τις προσπάθειες των εγχώριων προγραμμάτων και είπε ότι η μαζική παραγωγή των εγχώριας κατασκευής τυφεκίων θα ξεκινήσει φέτος.

Είπε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλο τη ξένη τεχνογνωσία για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV). Το ANKA, ένα μεσαίου υψόμετρου, μεγάλης εμβέλειας UAV που αναπτύχθηκε από την TUSAS Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίας (TAI), έκανε την πρώτη του πτήση τον Φεβρουάριο. Το ANKA πέταξε την 5η Φεβρουαρίου στην ανατολική επαρχία Ελαζίγκ και έφτασε σε υψόμετρο 19000 ποδών ενώ πραγματοποίησε με επιτυχία μια τετράωρη πτήση παρατήρησης και εξερεύνησης.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι συνολικά 10 επιθετικά ελικόπτερα (T-129) που είναι μια συμπαραγωγή της TAI και της Ιταλο-βρετανικής AgustaWestland, παραδόθηκαν στο Τουρκικό Στρατό πέρυσι και φέτος πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμη 17.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες για την εγχώρια κατασκευή κινητήρων για να τοποθετηθούν στα T-129 θα αποκτήσουν ταχύτητα αυτή τη χρονιά.

Πηγές των προμηθειών δήλωσαν ότι η συνεδρίαση της Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας συζήτησε σχετικά με το φιλόδοξο Τουρκικό πρόγραμμα της εγχώριας κατασκευής ενός μαχητικού αεροσκάφους.

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης τα σχέδια για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή ένα διπλής χρήσης περιφερειακού αεριωθούμενου για πολιτική και στρατιωτική χρήση, κατόπιν άδειας από την βιομηχανία Sierra Nevada των ΗΠΑ. Η παραγωγή του εν λόγω προγράμματος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2019.

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση

2 Σχόλια

  1. Giorgos

    Αγαπητέ Δούκα

    Μάλλον εννοείς 5,9 δις $ και όχι εκατομμύρια στον τίτλο.

    ΥΓ.Εξαιρετική δουλειά.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: