Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 ο αριθμός των επιθετικών υποβρυχίων του στόλου θα μειωθεί ακόμη περισσότερο από την σημερινή απαίτηση -αφήνοντας το Ναυτικό μόνο με σαράντα ένα επιθετικά υποβρύχια έως το 2029.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) επανεξετάζει τον αριθμό των συνολικών υποβρυχίων που θα χρειαστεί τις επόμενες δεκαετίες υπό το φως της αναδυόμενης Ρωσίας και της, όλο και περισσότερο εχθρικής, Κίνας. Και οι δύο χώρες κατασκευάζουν με μεγάλους ρυθμούς στόλους που προκαλούν την ικανότητα των ΗΠΑ στον ελέγχο τον υποθαλάσσιου τομέα.

Αυτή τη στιγμή, το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει τη μόνιμη απαίτηση των σαράντα οχτώ πυρηνικών επιθετικών υποβρύχιων -εντούτοις, ο αριθμός αυτός καθορίστηκε το 2006 όταν η κατάσταση της διεθνούς ασφάλειας ήταν διαφορετική. Αντιμέτωπο με μια Ρωσία η οποία αναπτύσσει προηγμένα υποβρύχια και μια Κίνα που δημιουργεί έναν μεγαλύτερο, αλλά κατώτερο ποιοτικά στόλο υποβρυχίων, τα σαράντα οχτώ αμερικάνικά επιθετικά υποβρύχια δεν θα είναι αρκετά.

“Το περιβάλλον ασφαλείας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από τότε, οπότε φέτος ανέθεσα την εκπόνηση μιας μελέτης για την επανεκτίμηση αυτού του επιπέδου,” δήλωσε την 15η Μαρτίου στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον.

Ο Ρίτσαρντσον επεσήμανε, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 ο αριθμός των επιθετικών υποβρυχίων του στόλου θα μειωθεί ακόμη περισσότερο από την σημερινή απαίτηση -αφήνοντας το Ναυτικό μόνο με σαράντα ένα επιθετικά υποβρύχια έως το 2029. “Αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ,” είπε ο Ρίτσαρντσον. “Θα έχουμε την ικανότητα να καλύψουμε περίπου το 50 με 60 τοις εκατό των επιχειρησιακών αναγκών μέχρι στιγμής- οπότε είναι ένα ζήτημα μεγάλης αξίας.”

Ο υπουργός Ναυτικού, Μάμπους πρόσθεσε ότι το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πολύ καιρό ως σκέψη επειδή τα προηγούμενα χρόνια η υπηρεσία δεν είχε κατασκευάσει υποβρύχια σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Αν το Ναυτικό δεν καταφέρει να κατασκευάσει νέα υποβρύχια σε μια ικανοποιητική ποσότητα κατά τα επόμενα χρόνια, η έλλειψη των επιθετικών υποβρυχίων θα συνεχίζει να γιγαντώνεται. “Απλά δεν το επιτρέπεις αυτό,” είπε ο Μάμπους.

Συνεχίζοντας ο Μάμπους, είπε ότι το Ναυτικό δεσμεύεται να κατασκευάζει δύο υποβρύχια κλάσης “Βιρτζίνια” ανά έτος. Ωστόσο, το “Πρόγραμμα Αντικατάστασης Οχάιο” (ORP) -όπως είναι δομημένο σήμερα- θα αναγκάσει το Ναυτικό να κατασκευάζει μόνο ένα υποβρύχιο κλάσης “Βιρτζίνια” ανά έτος ξεκινώντας από το 2021. Αυτή τη στιγμή το Ναυτικό εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να συνεχίσει την κατασκευή δυο υποβρυχίων κλάσης “Βιρτζίνια” ενώ θα κατασκευάζει υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων ORP.

Το ερώτημα είναι αν οι Ιλεκτρικ Μποουτ και Νιουπορτ Νιους -τα δύο ναυπηγεία που κατασκευάζουν πυρηνικά υποβρύχια- έχουν την ικανότητα και δυναμικότητα να κατασκευάζουν τρία υποβρύχια ανά έτος. Ο Μάμπους είπε πιστεύει πως τα ναυπηγεία θα μπορέσουν να διαχειριστούν τον φόρτο εργασίας -αλλά η χρηματοδότηση είναι το κλειδί. “Εργαζόμαστε στο πώς θα αποκτήσουμε την ικανότητα και δυναμικότητα για να κατασκευαστούν την ίδια στιγμή δύο αντικαταστάτες των “Βιρτζίνια” και ένας κλάσης “Οχάιο” και είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού 2018,” είπε ο Μαμπους. “Έχουμε σαφώς την ανάγκη για δυο υποβρύχια κλάσης “Βιρτζίνια”.”

Ωστόσο, το πρόγραμμα ORP απειλεί να εκτροχιάσει τελείως τον προϋπολογισμό ναυπήγησης του Ναυτικού, εκτός αν η υπηρεσία λάβει μεγαλύτερη χρηματοδότηση. “Πρέπει να έχουμε προσθετά κεφάλαια για την αντικατάσταση της κλάσης “Οχάιο” επειδή… αυτό γίνεται μια φορά σε κάθε γενιά,” δήλωσε ο Μαμπους. “Τις δύο φόρες που το είχαμε κάνει στο παρελθόν… είχαμε συμπεριλάβει επιπρόσθετα κεφάλαια διότι ήταν πρόγραμμα εθνικού επιπέδου.”

Το σχέδιο του Ρίτσαρντσον να επαναξιολογήσει την απαίτηση των πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων έτυχε θερμής υποδοχής όχι μόνο από την Γερουσία, άλλα επίσης και από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Υποστηρίζω σθεναρά την προσπάθεια του ναυάρχου Ρίτσαρντσον για να αξιολογήσει εκ νέου την απαίτηση των επιθετικών υποβρύχιων. Η τρέχουσα απαίτηση των σαράντα οκτώ υποβρυχίων χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του 2000, και δεδομένης της ανάπτυξης και δραστηριότητας των υποβρύχιων στόλων Κίνας και Ρωσίας, με μια νέα ματιά η απαίτηση αυτή είναι σαφώς εκπρόθεσμη,”ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής (της πολιτείας Richmond, Virginia) και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ναυτικής Ισχύος και Προβολής Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ράντι Φορμπς. “Είμαστε ήδη σε τροχιά που θα μας οδηγήσει παρακάτω από την προηγούμενη απαίτηση, και υποψιάζομαι έντονα ότι η πραγματική απαίτηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Γι’ αυτό εργάζομαι ενεργά ώστε να βρεθεί η χρηματοδότηση και η βιομηχανική δυναμικότητα να κατασκευαστούν περισσότερα υποβρύχια και να διατρηθεί η υποβρύχια κυριαρχία για τα χρόνια που έρχονται.”

Απόδοση/Μετάφραση από το nationalinterest.org για την «Προέλαση.»

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: