Με τον κόκκινο κύκλο επισημαίνεται το MIB που προβλήθηκε στο βίντεο του Ντάες.

Την 17η Μαρτίου, το Ντάες εμφάνισε μια ποικιλία εξοπλισμών που ισχυρίστηκε οτι απέκτησε από έναν “Ρώσο στρατιωτικό σύμβουλο” που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στην Παλμύρα. Η φύση του κυριευθέντος εξοπλισμού υποδεικνύει ότι ο μαχητής ήταν πιθανόν ένας χειριστής EOD των ρωσικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (SOF). Ανάμεσα στον εξοπλισμό που λαφυραγωγήθηκε βρισκότανε και ένα πυρομαχικό πολλαπλών χρήσεων τύπου MIB.

Πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με αυτό αυτό το ασυνήθιστο πυρομαχικό, ωστόσο η εξέλιξη και χρήση του συνδέεται με τις ρωσικές μονάδες SOF. To ΜΙΒ (Многофункциональный боеприпас; ‘πολλαπλών χρήσεων πυρομαχικό’) συχνά αναφέρεται ως μια “νάρκη βομβίδα”, επικαλούμενη την σχεδίαση του η οποία επιτρέπει την εκτόξευσή της ως χειροβομβίδα, ή να τοποθετηθεί ως μια νάρκη κατά προσωπικού. Το MIB θεωρείται πως έχει εισέλθει σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Δυνάμεις από το 2007, και δύο μικρότερες επανα-εκδοθείσες σχεδιάσεις ίσως να έχουν παρουσιαστεί έως σήμερα. Ένα μοντέλο γνωστό ως το MG-2 φαίνεται να είναι σχεδόν παρόμοιο με το MIB, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες διαθέσιμες στο δημόσιο τομέα. Είναι πιθανόν το πυρομαχικό που εμφανίστηκε στην Συρία να είναι μια επανέκδοση του MIB, ενα MG-2, ή κάποιο άλλο πυρομαχικό αντίγραφο με παρόμοια αρχή λειτουργίας.

Το MIB είναι ένα υψηλής εκρηξιμότητας θραυσματογόνο πυρομαχικό (HE-FRAG), που ζυγίζει 830 γραμμάρια με υψηλής εκρηξιμότητας γόμωση A-IX-1 των 80 γρ. (96% RDX και 4% WAX). Όταν χρησιμοποιείται ως χειροβομβίδα, λειτουργεί με μια απλή καθυστέρηση πυροδότησης των 3-5 δευτερολέπτων πριν την έκρηξη. Η λειτουργία του πυρομαχικού ως νάρκη είναι παρόμοια με αυτή του αμερικάνικου πυρομαχικού αποτροπής καταδίωξης (PDM) US M86 ή τη ρωσική θραυσματογόνα νάρκη κατά προσωπικού POM-2. Το πυρομαχικό τοποθετείται όρθιο (ιδανική θέση) με τα χέρια ή την εκτόξευση. Μετά από 60 με 120 δευτερόλεπτα καθυστέρησης, τα πέντε διάτρητα τμήματα του περιβλήματος επεκτείνονται προς τα κάτω, σταθεροποιώντας τον κορμό και ανορθώνοντας το πυρομαχικό στην περίπτωση που έχει πέσει στο πλάι. Η νάρκη τότε αναπτύσσει τέσσερα σύρματα παγιδεύσεως μήκους 10 μέτρων, αυτά ενεργοποιούν την νάρκη όταν διαταραχθεί. Το MIB έχει χρόνο αυτοκαταστροφής που κυμαίνεται από 3 έως 100 ώρες, όπως επίσης και μια χημική ασφάλεια ατυχήματος η οποία καθιστά την νάρκη ανενεργή μετά από 120 ήμερες.

Αυτό θεωρείται ότι είναι το πρώτο τεκμηριωμένο στιγμιότυπο της κυρίευσης πυρομαχικού αυτού του τύπου από μη κρατική ένοπλη ομάδα.

Εικόνα μοντέλου ενός πυρομαχικού πολλαπλών χρήσεων MIB στην έκθεση “Στρατός και Κοινωνία” το 2010. (Φωτογραφία: Vitaly Kuzmin).

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μήκος: 170 χιλ.
Διάμετρος: 61.5 χιλ.
Βάρος εκρηκτικής γόμωσης: 80 γραμ.
Σύνθεση εκρηκτικής γόμωσης: A-IX-1
Καθυστέρηση (βομβίδα): 3 με 5 δευτερόλεπτα.
Καθυστέρηση όπλισης (νάρκη): 60 – 120 δευτερόλεπτα.
Αριθμός συρμάτων παγίδευσης (νάρκη): 4
Μήκος συρμάτων παγίδευσης: 10 μέτρα
Χρόνος αυτοκαταστροφής (νάρκη): 3-100 ώρες.

N.R. Jenzen-Jones

Απόδοση/Μετάφραση από το armamentresearch.com για την “Προέλαση.”

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: