Αλ Καιντα και Ντά’ες είναι ορκισμένοι εχθροί, αμφότεροι επιθυμούν τη δημιουργία ενός Ισλαμικού Κράτους στην Μέση Ανατολή. (AP Photo/Manu Brabo, File)

Το συριακό Μέτωπο Νουσρα, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα, εκτόξευσε μια ξαφνική επίθεση εναντίον του Ντά’ες στην δυτική Συρία, υπενθυμίζοντας τον πόλεμο ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, την είδηση μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑχλουλΜπαιτ (ABNA).

Το παρακλάδι της αλ Κάιντα, το Μέτωπο Νούσρα, επίσης γνωστό και ως Τζαμπχατ αλ Νούσρα , επιτέθηκε τις άμυνες του Ντά’ες στα Όρη Καλαμουν.

“Η Τζαμπχατ αλ Νούσρα (παρακλάδι της αλ Καιντα) εξαπέλυσε επίθεση σε θέσεις του Ντά’ες μέσα στα χωρία Γουάντι αλ Ζαμρανι και Γουαντι αλ Μουρταμπιγαχ, με αποτέλεσμα τη βίαια συμπλοκή που στοίχισε τη ζωή σε 23 αντάρτες,” αναφέρει το ABNA.

Αλ Καιντα και Ντά’ες είναι ορκισμένοι εχθροί, αμφότεροι επιθυμούν τη δημιουργία ενός Ισλαμικού Κράτους στην Μέση Ανατολή.

“Παρά την στρατιωτική αποτυχία τους στα Όρη Καλαμούν, η Τζαμπχατ αλ Νούσρα έχασε μόνο 10 μαχητές κατά τη διάρκεια της μάχης με το Ντά’ές την Κυριακή, αφήνοντας την προαναφερθείσα οργάνωση με υψηλότερο αριθμό νεκρών,” τόνισε το ABNA.

Το Μέτωπο Νούσρα έχει κατηγορηθεί από την 13η Μεραρχία του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ, Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), την οργάνωση που μάχεται εναντίον του Μπασάρ αλ Ασσαντ, ότι στοχοποιεί τα δικά της σημεία ελέγχου και βάσεις στην βόρεια Συρία.

“Είχαμε συμφωνήσει να επιλύσουμε τα προβλήματα χωρίς τη χρήση βίας μέσω των δικαστηρίων. Όμως εν τω μεταξύ η 13η Μεραρχία διεγείρει τους υποστηριχτές της,” δήλωσε ο Αμπου Σαιντ αλ Ολάντι, μέλος της Νούσρα.

FSA και Μετωπο Νούσρα αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό: το Ντά’ες.

“Η Νουσρα συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του δικαστηρίου, και ως στιγμής έχει παραμείνει σε απόσταση,” πρόσθεσε ο Ολάντι.

Οι συμφωνίες μεταξύ των FSA και Μετώπου Νούσρα θα μπορούσαν να υποδαυλίσουν νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ των ανταρτικών οργανώσεων στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

“Αναμένεται η Τζαμπχατ αλ Νούσρα (Μέτωπο Νούσρα) να προβεί σε αντίποινα εναντίον της 13ης Μεραρχίας στο Ιντλίμπ απόψε ή αυριο το πρωί. Οι κρίσιμες 24 ώρες που έρχονται θα διαμορφώσουν το μέλλον του Ιντλίμπ,” επεσήμανε ο Τσάρλς Λιστερ, αναλυτής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

“Αυτή είναι μια δοκιμή για την πολιτική των ΗΠΑ στην Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε οτι επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν την εμπλοκή τους, και να εργαστούν προς την ήττα της αλ Κάιντα στην Συρία όπως επίσης και να εξολοθρεύσουν το Ντά’ες,” πρόσθεσε ο Νικόλας Χίρας, ένας αναλυτής που ασχολείται με την Μέση Ανατολή στο «Κέντρο μια Νέα Αμερικάνική Ασφάλεια» με έδρα την Ουάσιγκτον.

Δήλωσε στο ARA:

Είναι ένα κρίσιμο στάδιο στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για την μετριοπαθή αντιπολίτευση να επωφεληθεί απο την κατάπαυση των εχθροπραξιών για να αδρανοποιήσει τα εξτρεμιστικά ιδεολογικά στοιχεία που είναι στο εσωτερικό της.

Αν οι ΗΠΑ απολέσουν αυτή την στιγμή για να διπλασιάσουν την υποστήριξη τους στους συμμάχους της 13ης Μεραρχίας και του FSA, δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία πριν η αλ Κάιντα ενσωματωθεί σαν τσιμπούρι στην κοινωνία των πολιτών της Ιντλιμπ.

Edwin Mora

Απόδοση/Μετάφραση απο το breitbart.com για την «Προέλαση.»

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: