Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) Ρ-71 Υποπλοίαρχος Ρίτσος. Πειραιάς, 26/3/2016 (Ευχαριστούμε τον φίλο captain nionios).

Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) Ρ-71 Υποπλοίαρχος Ρίτσος. Πειραιάς, 26/3/2016 (Ευχαριστούμε τον φίλο captain nionios).

Τήν Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016, με αφορμή τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων στον Πειραιά για τον εορτασμό τής εθνικής μας επετείου 25ης Μαρτίου 1821, κατά τον σύντομο πλού τής Φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ», τής Πυραυλακάτου «ΡΙΤΣΟΣ» και τού Υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» επιτράπηκε η επιβίβαση σε αυτά στελεχών σε αποστρατεία τού Πολεμικού Ναυτικού καί πολιτικών υπαλλήλων.

Στο μικρό αυτό ταξίδι των πολεμικών σκαφών απο το Ναύσταθμο Σαλαμίνας εώς τόν Πειραιά , ευτυχώς για εμάς, ο καιρός και το Ναυτικό επέτρεψε τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο απο τους επιβάτες και  έτσι έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε ενδιαφέροντα στιγμιότυπα μέσα απο το νεώτερο πλοίο επιφανείας του ελληνικού Στόλου,   το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) Ρ-71 Υποπλοίαρχος Ρίτσος.   Αξίζει να σημειωθεί οτι το πλήρωμα της πυραυλακάτου ακολουθώντας πάγιες εντολές, εκμεταλλεύεται ακόμα και τον μικρό αυτό εορταστικό πλου για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δη σενάριο αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής, την οποία αναπαριστά φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος με επιβαίνοντες άνδρες της ΔΥΚ:

Το παραπάνω βίντεο δημοσιεύεται με την ευγενική άδεια του Αντιναύαρχου ΠΝ ε.α.  Αθανάσιου  Παναγόπουλου,  τον οποίο και ευχαριστούμε.

Οι τεχνικές προδιαγραφές του Ρίτσος, από φυλλάδιο που μοιράστηκε κατά την επίσκεψη κοινού το τριήμερο 25 – 27/3/2016 ( ευχαριστούμε τον φίλο captain nionios).

Μπορεί ο Ρίτσος να έχει πραγματικά άριστη εμφάνιση, ως το πλέον πρόσφατα παραληφθέν πλοίο επιφανείας του ΠΝ και μάλιστα φτιαγμένο από ελληνικά χέρια, αλλά και η  φρεγάτα Κανάρης (κλάσης Standard / Έλλη , μη εκσυγχρονισμένη)  φαίνεται σε εξίσου άψογη εξωτερική κατάσταση.

Ο λόγος είναι ότι συντηρήθηκε πρόσφατα στα Ελληνικά Ναυπηγεία (Σκαραμαγκάς), όπου το ΠΝ έχει αναλάβει την μισθοδοσία του προσωπικού μέχρι την ολοκλήρωση των νέων υποβρυχίων 214.  Μάλιστα όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, όλα τα ραντάρ έρευνας του πλοίου βρίσκονται σε λειτουργία κατά τον πλού:

Επίσκεψη Κοινού σε Πολεμικά Πλοία για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στον Πειραιά

Το ταξίδι των τυχερών επιβατών (και το βίντεο) τελειώνει την ώρα που ο καιρός συννέφιασε, με την περίπου ταυτόχρονη είσοδο των πολεμικών στον Πειραιά προς πλαγιοδέτηση στα κρηπιδώματα 11 και 12 (Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ),  όπου και τα επισκέφθηκαν τις επόμενες ημέρες πλήθη κόσμου.

Επίσκεψη Κοινού σε Πολεμικά Πλοία για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στον Πειραιά

Επίσκεψη Κοινού σε Πολεμικά Πλοία για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στον Πειραιά

Περισσότερες φωτογραφίες από τον  πλού της 25ης Μαρτίου 2016 εδώ:

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο Ρίτσος βρέθηκε στον Πειραιά. Μάλιστα την 26-1-2016, το νεότευκτο πολεμικό  και το πλήρωμα του είχε την -μάλλον σπάνια για μικρό σκάφος – τιμή να μεταφέρει στην Αίγινα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για την επέτειο 188 χρόνων από την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί, ώς πρώτος Κυβερνήτης της απελεύθερωμένης Ελλάδας  (Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αίγινα).

Στο παρακάτω βίντεο από το καλό pireaspiraeus.com, φαίνεται η αναχώρηση του πλοίου απο τον προβλήτα της Ακτής Βασιλειάδη (και έδρας του ΥΕΝ, όπου παραβάλλουν τα μεγάλα περιπολικά -ΠΑΘ- του ΛΣ), επιβαίνοντος του  κ. Παυλόπουλου . Μάλιστα εμφανέστατο είναι στον κεντρικό ιστό του πλοίου, το τετράγωνο σήμα (η μικρή σημαία με το εθνόσημο σε γαλάζιο φόντο)  του Προέδρου της Δημοκρατίας, τύποις σύμφωνα με το Σύνταγμα  Ανώτατου Άρχοντα του πολιτεύματος της χώρας  και των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

«Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα» ήταν η φράση που αποδόθηκε απο τον Ηρόδοτο  στον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ. , κατά την περίφημη λεκτική διαμάχη του με τον Σπαρτιάτη ναύαρχο Ευρυβιάδη , αρχηγό του συμμαχικού ελληνικού στόλου, για το που θα πολεμήσουν τους Πέρσες. Στον Ισθμό που είχαν οχυρωθεί οι Πελοποννήσιοι ή στην Σαλαμίνα που είχε τα πλοία του ο στόλος της Αθήνας, προστατεύοντας τους άμαχους -πρόσφυγες πια- πολίτες της.  Όταν ο Κορίνθιος ναύαρχος  Αδείμαντος αποκάλεσε μέσα στο φορτισμένο συμβούλιο τον Θεμιστοκλή άπατρι, επειδή ο Ξέρξης είχε κάψει την Αθήνα, ο Θεμιστοκλής αγανακτισμένος του είπε ότι οι Αθηναίοι έχουν πατρίδα τους τις 200 πολεμικές τριήρεις τους και αν μπουν σ’ αυτές και πάνε στην Σικελία μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη πατρίδα από την Κόρινθο, γιατί «Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα».

27 Σχόλια

 1. evmeniskardianos

  Ίσως είμαι υπερβολικά συναισθηματικός, αλλά δεν μπορώ να σας περιγράψω την υπερηφάνειά μου, όταν είδα μια Ελληνική φρεγάτα να προσορμίζεται για να «δέσει» στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας, μετά από μια διεθνή άσκηση ΑΡΙΑΔΝΗ στην Αδριατική.

  Δεν είμαι ναυτικός, αλλά οι χειρισμοί του πλοιάρχου και του λοιπού προσωπικού του πλοίου απέπνεαν τέτοιο επαγγελματισμό και τέτοια εμπειρία, ώστε ακόμη και ένας άσχετος σαν εμένα μπορούσε να καταλάβει πόσο σπουδαίοι είναι οι Έλληνες του Πολεμικού μας Ναυτικού!

  Ευμένης Καρδιανός

  Υ.Σ. Βρίσκω άριστη ιδέα την επιβίβαση σε αυτό στελεχών σε αποστρατεία τού Πολεμικού Ναυτικού καί κυρίως πολιτικών υπαλλήλων για να γνωρίζουν οι τελευταίοι ποιούς εγγυητές της ασφάλειάς μας υπηρετούν .

  Απάντηση
  • manolis

   Αφου επικεντρωθηκατε στη φρεγατα, θα χαρειτε να μαθετε οτι ο Καναρης προσφατα και μετα τη συντηρηση του, σε δοκιμες φερεται να επιασε ταχυτητα αρκετα ανω των 30 κόμβων που ειναι η προβλεπόμενη. Οριστε και το βιντεο της αποχωρησης του ΚΑΝΑΡΗ απο τον προβλητα του ΟΛΠ από το pireaspiraeus.com, μετα την εθνικη επετειο της 25ης Μαρτιου 2016. Το ρυμουλκο ειναι αχρειαστο.

   Και επειδη σας κοβω για ευσυγκινητο, μια φωτο απο την Κωνσταντινούπολη:

   Ενταξει , δεν ειναι ο Ριτσος , αλλα ο Δανιόλος.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἡ ἤδη (περί το 3:20) παραβεβλημένη μικρή Ὀλλανδέζα,με το ξεδιψαστικό ὅνομα,τι πετυχημένο προξενειό θα ἦταν πρίν 15 χρόνια …

   • manolis

    Σωστός! H ὀλλανδική Φ/Γ VAN AMSTEL πριν 4 μερες στον Πειραια σε ολο της το μεγαλειο:

   • evmeniskardianos

    Ευχαριστώ πολύ για το βίντεο του «Κανάρη». Ακριβώς αυτό που ανέφερα προηγουμένως, πολύ καλοί ναυτικοί οι Έλληνες, όταν θέλουν!

    Όσο για την φωτογραφία του Ελληνικού πλοίου στα Στενά που όντως είναι συγκινητική, ίσως κάποτε Σας διηγηθώ πως ο πατερας μου έφυγε με ψεύτικα χαρτιά το 1911 από την Κωνσταντινούπολη για να μην καταγεί στρατιώτης στον Τουρκικό στρατό και έφθασε στην Ελλάδα όπου κατετάγει στον Ελληνικό Στρατό.

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

 2. Γιάννης

  Το Π.Ν θέλει να έχει 12 Σούπερ Βίτα. Έχω το χρονοδιάγραμμα πότε θα παραλάβει την 6η και την 7η και σε ποια στάδια κατασκευής είναι τώρα αλλά δεν τα θυμάμαι απ΄ έξω για να τα γράψω.
  Για να αγοραστούν ακόμη 5 Σούπερ Βίτα χρειάζονται 1,05 δις ευρώ.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ἀκούω,(και περισσότερο διαβάζω) καλά λόγια για τις SV,ἀλλά δέν εἶμαι βέβαιος ὅτι τα ΤΠΚ ἔχουν σήμερα,και πολύ περισσότερο στο μέλλον,την ἀξία που εἴχαν το 1974,για παράδειγμα.
   Ἡ ὑποτιθέμενη τακτική της ἀγκιστρώσεως,δέν νομίζω ὅτι προσφέρει σήμερα οὐσιαστική ἀπόκρυψη,με τα UAV και δορυφόρους τηλεπισκοπήσεως.
   Ὑποπτεύομαι ὅτι σε ἐποχές ἰσχνῶν ἀγελάδων,μᾶλλον το Π.Ν θεωρεῖ τις SV ὑποκατάστατο μεγαλύτερων μονάδων.
   Ἐσύ νομίζω εἴχες ἀναφέρει στο strategy reports ὅτι το Π.Ν ἤθελε 16 ΤΠΚ σύνολο.

   Απάντηση
   • Γιάννης

    Για να κάνει την δουλειά του όπως πρέπει χρειάζεται να έχει 16 ΤΠΚ. Όπως και 12 υποβρύχια, κ.ο.κ πλοία. Αλλά όλα αυτά δεν γίνεται να αποκτηθούν. Καμμιά χώρα στον κόσμο όσο πλούσια και αν είναι δεν μπορεί να έχει όσα οπλικά συστήματα χρειάζεται.
    Οι ΤΠΚ είναι χρήσιμες και μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά. Σε ότι αφορά τα UAV έχω και εγώ τις ανησυχίες μου αλλά αυτά φαίνεται πως εντοπίζονται και καταρρίπτονται εύκολα.

   • PROMAXOS

    Οι ΤΠΚ αποδίδουν μεγάλη ισχύ πυρός στον πόλεμο επιφανείας, υστερούν στους υπόλοιπους τομείς. Οι SV έχουν σημαντικά επιπλέον πλεονεκτήματα για σκάφη της κατηγορίας τους. Αξιόλογη αντι-ASM και α/α άμυνα, 8 ASM (όσους έχουν και οι μεγάλες μονάδες του ΠΝ και του ΤΝ) και υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες (πλήρης σε κατάσταση 5, μερική σε κατάσταση 6), συγκρίσιμη με τις κορβέτες Milgem του ΤΝ.

    Το ΠΝ ευρισκόμενο σε καιρούς χαλεπούς και με τεράστιες ανάγκες να αναμένουν (αναβάθμιση ΜΕΚΟ, νέες τορπίλες) φαίνεται ότι σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά τους αυτά (ισχύς πυρός συγκρίσιμη φρεγάτας, αυξημένη επιβιωσιμότητα για την κατηγορία, επιχειρησιακή ικανότητα σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες συγκρίσιμη κορβέτας) χρησιμοποιώντας τα εν μέρει και για θαλάσσια κυριαρχία (πέραν τους κλασικού ρόλου τους της θαλάσσιας απαγόρευσης).

   • manolis

    PROMAXOS και Αχεροντα,

    Εαν στο -υποτιθεμενο- πολεμικο θεατρο του Αιγαιου εχουν θεση οι τουρκικες πυραυλακατοι , κατα κανονα μικροτερες και υποεξοπλισμενες σε σχεση με τις δικες μας, χωρις διασπαρτους χωρους αποκρυψης και ανεφοδιασμου πλην ναυσταθμων τους, τοτε οι δικες μας εχουν και παραεχουν αξια , στον κλασικό τους ρόλο της θαλάσσιας απαγόρευσης (μεχρι εκει ομως). Ισως οχι την αξία που ειχαν το 1974, οταν τα μεγαλα πλοια επιφανειας ουσιαστικα δεν ειχαν τροπο αυτοπροστασιας απο Κ/Β, εξακολουθουν ομως να εχουν μεγαλες δυνατοτητες αποκρυψης , ενεδρας και επιθεσης : Τα τουρκικα UAV και ΑΦΝΣ δεν θα εχουν την ιδια ευχερεια ερευνας και εντοπισμου σε ωρα κρισεως. Οι δορυφόροι τηλεπισκοπησης αφ’ενος εχουν περιορισμενα χρονικα παραθυρα διελευσης απο συγκεκριμενη τροχια , αφ’ετερου χρειαζονται στοχευση επι σημειου για να ανιχνευσουν ενα μικρο πλοιο – δεν σαρωνουν ολο το αιγαιο σε μια διελευση και δε νομιζω οτι θα κατσει ενα ΤΠΚ στην ιδια θεση μεχρι να εντοπιστει . Πιο αποτελεσματικο αναμενεται να ειναι το επιγειο δικτυο αισθητηρων Uzun Ufuk, ομως με τη σειρα του υποκειται σε παρεμβολες και αεροπορικες επιθεσεις. Για εμενα ο μεγαλυτερος κινδυνος των ελληνικων ΤΠΚ ισως ειναι πλεον τα τουρκικα ΑΣΕΠΕ , η εμβελεια εντοπισμου των οποιων τους επιτρεπει να επιχειρουν απο ικανη αποσταση. Και παλι ομως τα ΤΠΚ διατηρουν δυνατοτητες αποφυγης εντοπισμου , ενω ακομη και αν εντοπιστουν αγκυστρωμενες ειναι δυσκολο τοσο να στοχοποιηθουν οσο και να πληγουν. Μην ξεχναμε οτι οι ελληνικες ΤΠΚ εχουν πλεον παθητικους αισθητηρες ερευνας/στοχοποιησης αλλα και μεγαλες δυνατοτητες αυτοπροστασιας απο αντιπλοικους πυραυλους.
    Τελος , περαν της οποιας μαχητικης τους αξιας , το Π.Ν πράγματι θεωρει τις SV υποκατάστατο μεγαλύτερων μονάδων – και πολυ σωστα: απο τη δεκαετια του ’60 με τις Nasty και Jaguar , παντα οι ναυτικοι των ταχεων σκαφων ηταν η μαγια ηγητορων για τα μεγαλυτερα σκαφη του ΠΝ. Πολυ περισσοτερο τωρα που δεν υπαρχει η ευχερια να εχουμε πραγματικα συγχρονες μεγαλες μοναδες επιφανειας. Το ιδιο ακριβως συνεβαινε τις δεκαετιες του ’70 και του ’80: οι πυραυλακατοι εισηγαγαν κοσμο στον συγχρονο ναυτικο πολεμο επιφανειας, οταν οι μεγαλες μοναδες του στολου ηταν αξιομαχα μεν , ηπεργηρα δε αντιτορπιλλικα κατασκευης Β’ΠΠ.
    Τολμω να πω οτι ο φιλος του ιστολογιου αντιναύαρχος ε.α. κ. Παναγόπουλος, που τραβηξε το υπεροχο βιντεο του εορταστικου πλου του Ριτσου , θα ηταν ο πλεον αρμοδιος να μας το επιβεβαιωσει.

  • som1els

   Αναμενομενο αφου καποτε θα αντικατασταθουν ολες οι 12 Combattante-S148 του 1970-80. Οικονομια και ναυπηγεια θα προσδιορισουν τον μελλοντικο αριθμο τους με προσωπικη εικασια οχι κατω απο 10 μοναδες ΤΠΚ.

   Απάντηση
   • manolis

    Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων των τελευταίων πυραυλακάτων τύπου Super Vita ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ72) , ΒΛΑΧΑΚΟΣ (Ρ73) και της ΜΥΚΟΝΙΟΣ (Ρ22 , υπο επισκευη), αναμένεται ο παροπλισμός των 3 εναπομείναντων πυραυλακάτων Τύπου S148, BOTΣΗΣ (Ρ72), ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ73), ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ (P75), οι οποίες χρησιμοποιούν 4 βλήματα ΜΜ-38 Εxocet εκτός της τελευταίας που φέρει 4 K/B Harpoon.
    Με βάση τα παραπάνω, ο στόλος της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών θα διαμορφωθεί εως το τέλος της τρεχουσας δεκαετιας ως εξής:
    7 νέες πυραυλάκατοι τύπου Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ με 8 Κ/Β ΜΜ-40 block 2/3 Εxocet
    4 εκσυγχρονισμένες πυραυλάκατοι τύπου Combattante IIIΑ κλάσης ΛΑΣΚΟΣ με 4 Κ/Β Εxocet (ΜΜ-40 ή ΜΜ-38)
    5 πυραυλακάτοι τύπου Combattante IIIB κλάσης ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ με 4 Κ/Β RGM 84D Harpoon.
    Συνολο 16 μοναδες .
    Το ναυτικο θεωρει τον αριθμο αυτο παρατακτεων ταχεων σκαφών ικανοποιητικο, και ετσι εξηγηται η επενδυση που εγινε προσφατα (και συνεχιζει να γινεται) σε ολες τις ανωτερω μοναδες ΤΠΚ. Σημειωτεον οτι και οι 5 πυραυλακάτοι τύπου Combattante IIIB κλάσης ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ κατα την αναβάθμιση των εκτοξευτών Penguin στο επίπεδο Mod 5 από την Kongsberg, δεχτηκαν βελτιωσεις και στο Κεντρο Πληροφοριων Μαχης τους. Επιπροσθετως, η υποστήριξη με ανταλλακτικά των παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών τους, καλύφθηκε μεσοπρόθεσμα από συσκευές που αφαιρέθηκαν απο τα 4 εκσυγχρονισμένα ΤΠΚ Combattante IIIΑ.

   • som1els

    Δε διαφωνω, οντως ετσι διαμορφωνεται προσεχως η ΔΤΣ. Απλα αυτο που λεω ειναι οτι ο σχεδιασμος του ΠΝ στην αναγκαστικη αντικ/ση των παλαιων κλασεων (εννοειται σταδιακη χρονικα απο τις μη εκσ.) το πιθανοτερο ειναι να γινει με τις γνωστες-αξιομαχες SV, οπως εγραψε πιο πανω ο Γιαννης για τον μελλοντικο αριθμο τους 12μον. Επισης αν λαβουμε υποψιν οικονομια, ναυπηγεια και ανωτερες δυνατοτητες των SV δεν αποκλειεται η’ ειναι πιθανον (αναλογα πως το βλεπει κανεις) να πεσει μελλοντικα η οντως επιχειρησιακη αναγκη των 16 μοναδων, παντως σιγουρα οχι κατω απο τις 10μον.
    YΓ φιλε μου η φωτογραφια στην Πολη ειναι αρκουντως συγκινητικη!

   • manolis

    som1els, evmeniskardianos
    Θα συμφωνειτε οτι μας χρειαζονται και τετοιες συγκινησεις μεσα στη ζοφερη καθημερινοτητα μας…

  • manolis

   Το χρονοδιάγραμμα παραλάβων καπου το ειχε παρει το ματι μου (στο σχετικο νομο-ρυθμιση της συμβασης αποκτησης?) αλλα αν εχεις πληροφοριες για τα στάδια κατασκευής που βρισκονται τα Νο6 και Νο7 , θα χαρουμε να τα μοιραστεις μαζι μας.

   Απάντηση
   • Γιάννης

    Η 6η και η 7η είναι στο 40% και στο 10% της κατασκευής τους αντίστοιχα ενώ η παράδοση τους έχει προγραμματιστεί για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.
    Κανονικά η 6η έπρεπε να είχε παραδοθεί στο Π.Ν τον Φεβρουάριο του 2015 και η 6η αυτό τον μήνα.

   • manolis

    Κατι που δεν ειναι ευρυτερα γνωστο ειναι οτι τα Super Vita εχουν σκαφος απο σιδηρο , αλλα υπερκατασκευη απο αλουμινιο. Η ολοκληρωση 40% της κατασκευής σημαινει οτι ειναι περιπου ετοιμο το σκαφος και η υπερκατασκευη ?
    Ενα ενδιαφερον βιντεο μεσα στις ναυπηγουμενες απο τα Ναυπηγεια Ελευσινας Super Vita , σε καλυτερες εποχες:

   • evmeniskardianos

    Ίσως θα έπρεπε να αναθεωρηθούν μερικές απόψεις περί της περιγραφής και της ισχύος των διαφόρων οπλικών συστημάτων της Ελληνικής Άμυνας, εφ’ όσον κανένα από αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί επειδή, όπως διαφαίνεται, οι «φίλοι και σύμμαχοι» δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να επιτρέψουν μια σύρραξη που θα απέβαινε εις βάρος της προσφιλούς των Τουρκίας.

    Ναι, βέβαια πρέπει να υπάρχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Στρατός Ξηράς, ιδίως η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

    Όμως πολύ φοβούμαι ότι το «παιχνίδι» θα παιχθεί στο καθαρά πολιτικό επίπεδο στο οποίο, ως φαίνεται, ασθενούμε «βαρέως!» και όχι σε αυτό των διαφόρων οπλικών συστημάτων του Πολεμικού μας Ελληνικού Στόλου, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ελληνικού Στρατού τα οποία αποκτήσαμε με τόσο αγώνα και προσπάθεια.

    Ευμένης Καρδιανός

    Υ.Γ. Ο κ. Κώστα Κόλμερ έχει εκδώσει το βιβλίο του «Τα Πετρέλαια της Ελλάδος» το οποίο εκτός του ότι είναι πολύ ενημερωτικό, είναι συναρπαστικό σε όσα «παράπλευρα» αναφέρει.

   • som1els

    Αγαπητε Ευμενη κατα την γνωμη μου υπαρχουν δυο λογοι για τους οποιους η στρατ. ισχυς δεν πρεπει να επηρρεαζεται απο την καθοριστικη οπως λες πολιτικη βουληση. Ο πρωτος ειναι οτι η συγχρονη δομη των εξοπλισμων μας αποτελει αποτρεπτικο παραγοντα/προβαλλει γεωπολιτικη επιρροη/»διαπραγματευεται» απο μονη της, δηλ. ειτε χρησιμοποιηθει καταλληλως απο την πολιτικη βουληση, ειτε οχι. Ο δευτερος ειναι οτι δυστυχως οι στρατ. ηγεσιες δεν μπορουν να επηρρεασουν η’ να συμβαλλουν στην πολιτικη βουληση (λογω ιεραρχιας και διαφορετικου ρολου), οποτε οι στρατ. ηγεσιες πρεπει να εκτελεσουν την αποστολη τους οσο το δυνατον πιο ανεξαρτητα απο αυτην δηλ. να εξασφαλισουν την κυριαρχια μας με τα προσφοροτερα μεσα. Το συμπερασμα ειναι οτι η (γνωστη σε ολους μας) πολιτικη βουληση/αδυναμια επηρρεαζει την αναγκη εξοπλισμων αντιστροφα, δηλ. κανει πιο αναγκαιο «κακο» την αυξημενη διαθεση πορων σε ανωτερο εξοπλισμο απο τον αντιπαλο. Το αν αυτος χρησιμοποιηθει με αμεσο τροπο δηλ στο πεδιο της συγκρουσης επ’ουδενι δεν πρεπει να αποτελει αντικειμενο της στρατ. βουλησης.

   • Γιάννης

    Δεν το γνωρίζω αν το 10% της κατασκευής της 7ης ΤΠΚ αφορά το σκάφος ή την υπερ-κατασκευή.

 3. ΑΧΕΡΩΝ

  @Γιάννης
  Τα τουρκικά UAV και CN-235 πετοῦν κατά το δοκοῦν στο Αἰγαίο,και πρίν ἀπό ἑνδεχόμενη αἰφνιδιαστική κρούση οἱ ἀπέναντι θα ἔχουν ἰκανοποιητική εἰκόνα,για ἀρκετή ὥρα,ἀφοῦ τα πλοία δέ μετακινοῦνται με ταχύτητα ἀεροσκαφους,οὔτε κἄν ἐλικοπτέρου.
  Ἀκόμη,οἱ ἀπέναντι θα μαντέψουν στο περίπου ποιά περιοχή ἑνδιαφέρει τα ἀποκαλυφθέντα ΤΠΚ,ἀφοῦ και αὐτοί γνωρίζουν το Αἰγαίο.
  Ὅλα αὐτά χωρίς να ἐξετάσουμε τις δυνατότητες τηλεπισκοπήσεως.
  Ἔτσι ὅπως το ἀντιλαμβάνομαι ἐγώ,το ἡμέτερον δόγμα χρήσεως προαπαιτεῖ ὅχι μόνο ὅτι ὁ οὐρανός πάνω ἀπό το Αἰγαίο θα εἶναι ἀσφαλής,ἀλλά και ὅτι δέν θα ρίχνει ἀδιάκριτα βλέμματα.

  @som1els
  Nομίζω και ἐγώ ὅτι «Οικονομια και ναυπηγεια θα προσδιορισουν τον μελλοντικο αριθμο τους με προσωπικη εικασια οχι κατω απο 10 μοναδες ΤΠΚ.»
  Τα ναυπηγεία μας ἔχουν κοστίσει ἀσύλληπτα σε ναυτική ἰσχύ.
  Ἡ ὀλλανδική Φ/Γ VAN AMSTEL που φαίνεται στο βίντεο του Μανώλη σε ἄλλο σχόλιο,θα μποροῦσε να εἶναι ἑλληνική ἀπό δεκαπενταετίας,ἄν δέν ὑπήρχαν τα «ναυπηγεία» και οἱ φαντασιώσεις περί «κορβετοφρεγάτας».

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: