Φωτογραφία απο την συνάντηση του τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, τον Μάρτιο του 2015. (SOCIAL extremely/Flickr)

Η τουρκική στρατιωτική βάση που κατασκευάζεται στο Κατάρ θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη στην Ντόχα ο υπουργός άμυνας της Αγκυρας.

Θα είναι η πρώτη στρατιωτική εγκατάσταση της Τουρκίας στην περιοχή, είπε ο Ισμέτ Γιλμαζ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της τριήμερης έκθεσης άμυνας και ασφάλειας DIMDEX στο Κατάρ.

“Θα (η βάση) ολοκληρωθεί μέσα σε δυο χρόνια,” είπε ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είχε εγκριθεί από την τουρκική βουλή.

Η συμφωνία είναι μέρος της συμφωνίας που συνάφθηκε από το Κατάρ και την Τουρκία στα τέλη του 2014, η οποία προβλέπει την συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας και την ανάπτυξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κατάρ.

“Θέλουμε να εδραιώσουμε την συνεργασία στον τομέα της (στρατιωτικής) εκπαίδευσης και των ασκήσεων, και να συνεισφέρουμε στην σταθερότητα της περιοχής,” είπε ο Γιλμάζ.

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας είπε ότι η συμφωνία ήταν αμοιβαία και είπε ότι επί του παρόντος υπάρχουν αεροσκάφη και προσωπικό του Κατάρ που σταθμεύει στην Τουρκία.

Το Κατάρ είναι ήδη η έδρα της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης στην Μέση Ανατολή, της αλ Ουντειντ, όπου σταθμεύουν περίπου 10000 στρατιωτικοί, και είναι τα προκεχωρημένα αρχηγεία της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Το Κατάρ και η Τουρκία γίνονται όλο και πιο στενοί σύμμαχοι, και αμφότεροι έχουν υποστηρίξει τους αντάρτες στην προσπάθεια ανατροπής του σύρου πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσσαντ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την “Προέλαση.”

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: