Η στρατολόγηση του «Νέου Στρατού» γινόταν από τη δεξαμενή των χριστιανικών πληθυσμών, μέσω του Ντεβσιρμέ (Devşirme) -του παιδομαζώματος.

Το Σώμα των Γενιτσάρων ιδρύθηκε από τον σουλτάνο Μουράτ τον 1ο, όταν τα Οθωμανικά στρατεύματα πέρασαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Η Κωνσταντινούπολη έστεκε ακόμα περιχαρακωμένη και ανίκανη να αντιδράσει, όταν οι Οθωμανοί από το σουλτανάτο του Ικονίου πέρασαν το Βόσπορο και πολιόρκησαν την Αδριανούπολη. Όταν την κατέλαβαν, ο Μουράτ μετέφερε εκεί την πρωτεύουσά του και προχώρησε στο εσωτερικό της χερσονήσου.

Φυλή νομαδική και συνηθισμένη σε ιππικό αγώνα, οι Οθωμανοί Τούρκοι αντιμετώπισαν ένα εντελώς νέο περιβάλλον, γεμάτο βουνά, χαράδρες, χωσιές και δερβένια, οχυρωμένο με μια σειρά από φυλάκια, φρούρια και κάστρα στα περάσματα και λαούς, όπως οι Έλληνες, οι Βούλγαροι και οι Αλβανίτες που είχαν εξελίξει τον πόλεμο του αντάρτικου και της ενέδρας σε τέχνη. Οι Τούρκοι ονόμασαν τη χώρα αυτή Ρουμελία (χώρα των Ρουμ, των Ρωμαίων) ή απλά Μπαλκάν (δασωμένο βουνό).

Ο Μουράτ βρισκόταν σε αδιέξοδο, αντιμέτωπος από τη μία με μια σειρά από ατίθασους χριστιανικούς λαούς, που πολεμούσαν ένα νέο είδος πολέμου, κι από την άλλη με τους πασάδες και Σπαχήδες, την γαιοκτημονική αριστοκρατία ιππομάχων του σουλτανάτου, που θα εύρισκε εύκολα στο πολυδιασπαστικό περιβάλλον των Βαλκανίων την ευκαιρία να αυτονομηθεί. Έτσι, το 1383, ίδρυσε το Σώμα των Γενιτσάρων. Γενίτσαρος (Yeniçeri) ήταν ο «νέος στρατός», ένα σώμα πεζικού, απόλυτα πειθαρχημένο, επαγγελματικά οργανωμένο και φανατικά αφοσιωμένο στο σουλτάνο και μόνον σε αυτόν.

Η στρατολόγηση του «Νέου Στρατού» γινόταν από τη δεξαμενή των χριστιανικών πληθυσμών, μέσω του Ντεβσιρμέ (Devşirme) -του παιδομαζώματος. Κάθε χριστιανική κοινότητα έδινε κάθε πέντε περίπου χρόνια ένα αρσενικό παιδί στα σαράντα άτομα, που θα ανατρεφόταν με τις αρχές του Ισλάμ σαν στρατιώτης-σκλάβος του σουλτάνου. Έτσι, και ο σουλτάνος ισχυροποιούσε τη δύναμή του και οι χριστιανικοί πληθυσμοί αποδυναμώνονταν.

Τα παιδιά έπρεπε να είναι άριστης υγείας μεταξύ 7-9 ετών και μεγάλωναν μέχρι τα 18 τους σε στρατόπεδα, μακρυά από οποιαδήποτε άλλη επιρροή, δεν παντρεύονταν, εκτελούσαν βοηθητικές εργασίες στο στρατόπεδο, λάμβαναν κατήχηση στο κοράνι και εκπαιδεύονταν στα όπλα από τους μεγαλύτερους Γενιτσάρους.

Η εκπαίδευση των γενιτσάρων ήταν σκληρή και επίπονη, παρήγαγε όμως το πιο πειθαρχημένο, αφοσιωμένο και φανατισμένο πεζικό στην Ευρώπη και στον κόσμο εκείνη την εποχή. Οι Γενίτσαροι, λαομίσητοι από τους Βαλκανικούς λαούς που τους αναγνώριζαν ως εξομώτες που αποσχίστηκαν βίαια από τη σάρκα τους, και φοβεροί στους εχθρούς τους, πρωταγωνίστησαν σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις από το 1390 ως το 1700. Γενίτσαροι αναφέρονται στην πολιορκία της Θεσσαλονίκης, στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, στην άλωση της Κωνσταντινούπολης και στις πολιορκίες της Βιέννης.

Όπλα των Γενιτσάρων ήταν το τόξο και ο μεγάλος λογχοπέλεκυς αλλά γρήγορα πέρασαν στη χρήση του μουσκέτου των 3.1 ιντσών και του φορητού πυροβόλου Obüs, ενώ σε μικρές απόστάσεις χρησιμοποιούσαν γιαταγάνια (μονόστομα ισια ξίφη) και κυρτές πάλες αλλά και κεφαλοθραύστες. Καθώς η δύναμή τους αυξήθηκε, από τους 20,000 το 1575 στους 49,000 το 1590 και στους 136,000 το 1826, οι Γενίτσαροι υπηρέτησαν από σωματοφυλακή του σουλτάνου σε επίλεκτο σώμα πεζικού και ανέπτυξαν σώματα ιππικού, πυροβολικού και μηχανικού.

Τον 18ο αιώνα, η διαφθορά τους είχε ποτίσει μέχρι το κόκκαλο. Η υπηρεσία είχε γίνει κληρονομική, η πειθαρχία είχε ατονήσει, οι αξιωματούχοι τους εμπλέκονταν σε συνομωσίες για να επηρεάζουν την πολιτική της αυτοκρατορίας και να αναεβοκατεβάζουν σουλτάνους και να εκβιάζουν για περισσότερα προνόμια και χρήματα. Το 1826, μετά από μια αποτυχημένη ενέργεια (το «Ευτυχές Γεγονός» – Vaka-i Hayriye) για να ανατρέψουν τον σουλτάνο Μαχμούτ τον 2ο, οι ηγέτες τους συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν ή εξορίστηκαν και το σώμα διαλύθηκε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην μεγάλη αναταραχή της ελληνικής επανάστασης (που περιέλαβε βέβαια και εξεγέρσεις στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, Αλβανίτες και Βλαχομπόγδανους προεστούς και πολεμάρχους σε μεγάλη έκταση της Οθωμανικής Βαλκανικής) οι Γενίτσαροι δεν αναφέρονται πουθενά, χαρακτηριστικό της έκπτωσής τους ως πολεμικό σώμα. Με την οριστική τους διάλυση, ο σουλτάνος προχώρησε στην ανασυγκρότηση του στρατού του σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πηγές:

 • http://www.osmanischesreich.de/
 • https://en.wikisource.org/wiki/The_New_International_Encyclop%C3%A6dia/Janizaries
 • http://www.britannica.com/biography/Murad-I
 • http://www.hurriyetdailynews.com/the-complete-janissary.aspx?pageID=238&nID=35841&NewsCatID=438

2 Σχόλια

 1. mcair

  ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ… ΝΑ ΔΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΝΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ; ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΑΣ Ή ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ; Πλάκωσαν στο ξύλο την τοπική κοινωνία [ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ]: http://www.politischios.gr/koinonia/plakosan-sto-xylo-tin-topiki-koinonia-binteo-foto Καλή σαρακοστή.
  http://hggiken.pblogs.gr/

  Απάντηση
 2. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  Να με συγχωρήσετε αλλά γενίτσαρους συνεχίζω και βρίσκω πάρα πολλούς στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία .

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: