Το Γερμανικό πλοίο Διοικητικής Μέριμνας (Π/Φ) – Διοίκησης A-1413 FGS BONN είναι η ναυαρχίδα της νατοϊκής δύναμης SNMG2 που περιπολεί στο Αιγαίο. (Foto: Bundeswehr/T. Twardy)

Δεν επέτρεψαν σε Έλληνα αξιωματικό, που συμμετείχε στη νατοϊκή δύναμη, να αποβιβασθεί στη Λέσβο για να πάει στην κηδεία του πατέρα του!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
p.karvounopoulos@realnews.gr

Οι Τούρκοι τραβούν επικίνδυνα το σχοινί στο Αιγαίο με την πλήρη ανοχή και κάλυψη του NATO. Είναι τόσο έντονες οι προκλήσεις των Τούρκων, που οδήγησαν επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην απόφαση να εισηγηθούν να μην ανανεωθούν οι διπλωματικές άδειες για το NATO που λήγουν αύριο!

Η Realnews αποκαλύπτει δύο από τα πιο σοβαρά περιστατικά που έγινα στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από περίπου 10 ημέρες συνέβη το πρώτο επεισόδιο, στη ναυαρχίδα της νατοϊκής δύναμης SNMG2. Μαζί με τον Γερμανό διοικητή Γεργκ Κλάιν στο πλοίο “Bonn” επιβαίνουν ένας Έλληνας και ένας Τούρκος αξιωματικός. Για λόγους… ισορροπίας υποτίθεται. Το γερμανικό πλοίο έπλεε μεταξύ Λέσβου και Χίου, όταν ο Έλληνας αξιωματικό πληροφορήθηκε τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του πατέρα του. Το ΓΕΝ ζήτηση από το Γερμανό διοικητή να πλεύσει προς τη Λέσβο για αποβιβάσει τον Έλληνα αξιωματικό. Ο Γερμανός ναύαρχος απάντησε ότι βεβαίως και θα το κάνει. Σε μια τέτοια ανθρώπινη στιγμή όλα επιτρέπονται. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για την Τουρκία. Ο Τούρκος αξιωματικός παρενέβη και είπε ότι δεν επιτρέπει να πλεύσει το “Bonn” στη Μυτιλήνη για το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένο!

Ο Γερμανός διοικητής προσπάθησε να του εξηγήσει ότι η περίσταση επιβάλλει να αφεθούν αυτές οι ενστάσεις στην άκρη. Μάταια. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο ο Γερμανός διοικητής να μιλά με τον αρχηγό του τουρκικού Επιτελείου Ναυτικού για να… διαπραγματευθεί την αποβίβαση Έλληνα αξιωματικού σε ελληνικό νησί! Αποτέλεσμα; Οι Τούρκοι ήταν ανένδοτοι και το ΓΕΝ αναγκάστηκε να απονηώσει ελικόπτερο της φρεγάτας “Σαλαμίς” για να παραλάβει τον αξιωματικό μας από τη ναυαρχίδα της νατοϊκής δύναμης SNMG2 και να πάει στην κηδεία του πατέρα του.

Παραβίασαν… όλο το Αιγαίο

Το δεύτερο επεισόδιο έγινε τις πρωινές ώρες της 5ης Απριλίου. Τουρκικό ελικόπτερο S-70 του Ναυτικού εισήλθε εντός του FIR Αθηνών, χωρίς να ζητήσει άδεια από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να παραλάβει ασθενή από την τουρκική κορβέτα “Beykoz” (F-503), η οποία συνοδεύει στο Αιγαίο το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο του τούρκικου ναυτικού “Cesme” (A-599) που εκτελεί έρευνες σε περιοχή του κεντρικού Αιγαίου (νότια της Σκύρου – δυτικά των Ψαρών – βόρεια της Άνδρου) σύμφωνα με τη NAVTEX 226/16.

Το ελικόπτερο εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως της Χίου και παρέλαβε τον ασθενή από την κορβέτα που έπλεε δυτικά του νησιού. Στη συνέχεια, εξήλθε από το FIR Αθηνών από το ίδιο σημείο που εισήλθε. Υπόψη ότι η τουρκική κορβέτα δεν διαθέτει ελικοδρόμιο, οπότε η παραλαβή ασθενούς, εάν έγινε, πραγματοποιήθηκε με αιώρηση του ελικοπτέρου και τράβηγμα του ειδικού καλαθιού-φορείου.

Η παραπάνω πτήση έχει καταγραφεί ως παραβίαση ενώ πληροφορίες λένε ότι το ελικόπτερο δεν απάντησε σε καμία κλήση των ελληνικών σταθμών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Πρόκειται για ιταμή πρόκληση, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που δείχνει πόσο η Άγκυρα περιφρονεί κάθε έννοια νομιμότητας. Ακόμη και με την παρουσία του NATO, το οποίο -για να μην το “αθωώσουμε”- τελικά κάνει όλα τα κέφια των Τούρκων, έστω και αν προσπαθεί, υποτίθεται, να τους μεταπείσει για όσα παράλογα ζητούν και τελικά επιβάλλουν. Δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι η νατοϊκή δύναμη αποφεύγει συστηματικά από την έναρξη της τυπικής της παρουσίας να πλεύσει στα Δωδεκάνησα. Έχει αποφύγει επίσης να ελλιμενίσει σκάφος της σε νησί του Αιγαίου! Όλα τα πλοία εξυπηρετούνται από τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Πειραιά και φυσικά από τη Σούδα. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει εισηγήσεις επιτελών, που ζητούν επί της ουσίας να αποχωρήσει από το Αιγαίο το NATO, το οποίο βέβαια έτσι και αλλιώς έχει αρχίσει να… αποχωρεί μόνο του.

Στα δύο η μόνιμη δύναμη

Η ναυτική δύναμη του NATO (NATO MARCOM) αποφάσισε το “σπάσιμο” στα δύο της δύναμης SNMG2, η οποία έχει διατεθεί -υποτίθεται- για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Ειδικότερα:

  • Απέσυρε από τη δύναμη του Αιγαίου την καναδική φρεγάτα “HCMS Fredericton” (337), η οποία βρίσκεται ήδη στο λιμένα της Βάρνας στην Μαίρη Θάλασσα.
  • Συγκρότησε την υποομάδα SNMG Task Unit 2 (SNMG TU.02), της οποίας τέθηκε επικεφαλής το καναδικό πλοίο (flag ship). Στην Task Unit 2 της SNMG εντάχθηκαν επίσης μια ρουμάνική φρεγάτα (ROS Regina Maria F-222) και μια βουλγάρική κορβέτα (BGS Reshitelni-13), ενώ πρόκειται να ενταχθούν πλοία του τουρκικού Π.Ν.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ανακοινώσεις του NATO, σε πρώτη φάση η SNMG TU.02 θα διεξάγει ασκήσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για την αντιμετώπιση απειλών από αέρος, ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και θα εξασκηθεί στην αντιμετώπιση επιθέσεων από μικρά σκάφη. Συνεπώς, η δύναμη της SNGM2 μειώθηκε από 7 σε 6 πλοία, εκ των οποίων επιχειρούν τις περισσότερες ημέρες τα μισά.

Πηγή: Εφημερίδα “Real News”, Κυριακή 10 Απριλίου 2016, σελίδα 29.

One Response

  1. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Τα πράγματα είναι απλά κατά την γνώμη μου . Οι τούρκοι δεν θα τα σταματήσουν αυτά έως ότου κάποια αεροπλανάκια τους και κάποια καραβάκια τους δεν πάνε να κάνουν συντροφιά στα ψάρια του Αιγαίου .

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: