Ο δορυφόρος Gokturk 1, κατασκευάστηκε από την Thales Alenia Space. Τουρκικές βιομηχανίες έχουν εμπλακεί στην σχεδίαση και την παροχή πολλών εξαρτημάτων. (Φωτογραφία αρχείου: Thales Alenia Space)

Ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι εντός των επόμενων τριών μηνών η Τουρκία θα ξεκινήσει επισήμως την λειτουργία της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Η υπηρεσία θα έχει έως αποστολή τον συντονισμό όλων των διαστημικών και αεροδιαστημικών προγραμμάτων της Τουρκίας και θα εδρεύει στην Καζάν, μια πόλη κοντά στην Αγκυρα.

Αξιωματούχος προμηθειών που γνωρίζει την προσπάθεια είπε το κύριο εργο της διαστημικής υπηρεσίας θα επικεντρωθεί στη δορυφορική τεχνολογία, στην εκτόξευση δορυφορικών συστημάτων, τους διαστημικούς σταθμούς και την βαθιά διαστημική έρευνα.

Η Άγκυρα έχει συντάξει μια απόφαση για την Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία που πρώτα θα οδηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο για έγκρισή πριν από την συζήτηση της στο Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλι Γιλντιριμ είπε ότι η κυβερνητική προσπάθεια για την υπηρεσία ήταν μια από κοινού εργασία με το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας.

“Έχουμε μελετήσει παρόμοια νομικά πλαίσια στις Ηνωμένες Πολιτείες (NASA), Ιαπωνία, Γερμανία και Γαλλία. Το νομικό πλαίσιο μας θα είναι ειδικό προς τις ανάγκες της Τουρκίας,” είπε ο υπουργός Γιλντιριμ.

Η Τουρκία εργάζεται επίσης πάνω στα σχέδια κατασκευής ενός σταθμού εκτόξευσης δορυφόρων. Ο αξιωματούχος προμηθειών είπε ότι η Ντάτσα, στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας, και η κατεχόμενη Κύπρος είναι οι δύο δυνητικές τοποθεσίες για τον σταθμό.

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση από το defensenews.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: