Τεχνητό νησί στο Κόμπε της Ιαπωνίας, αν και σε μεγαλύτερη σαφώς απόσταση.

Ολοταχώς προς εξομάλυνση βαδίζουν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, εκτός κι αν ο Ερντογάν αποφασίσει πάλι να τινάξει την τελευταία στιγμή όλη τη διαδικασία στον αέρα, όπως προ ημερών με τις δηλώσεις που έκανε ο κύκλος του για τη Γάζα, που εξόργισε τους Ισραηλινούς.

Το ακανθώδες θέμα διαφωνίας, η διαφορά των δυο πλευρών για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, μπορεί να μοιάζει αγεφύρωτη, όμως η διπλωματία ενίοτε κάνει θαύματα και εφευρίσκει τρόπους να υπερβαίνει τις διαφορές με συμβιβαστικές λύσεις που επιτρέπουν σε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν ότι πέτυχαν τους στόχους τους.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, οι δυο πλευρές ανέσυραν μια πρόταση επίλυσης από την εποχή των συμφωνιών του Όσλο του 1993, που περιλάμβανε ένα σημαντικό κατασκευαστικό έργο, ενώ τον επόμενο χρόνο είχαν υπογραφτεί μάλιστα και συμφωνίες για την έναρξή του.

Η προσέγγιση αμφοτέρων περιγράφεται ως αν μη τι άλλο είναι «εποικοδομητική», κάτι που δείχνει αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξομάλυνση, αν και οι σχέσεις προφανώς δεν θα βρεθούν στο σημείο που είχαν βρεθεί στο παρελθόν, ενδεχομένως και ποτέ ξανά. Βέβαια, όπως εξηγήθηκε και παραπάνω, ποτέ μη λες ποτέ στη διεθνή πολιτική…

Η ενδιαφέρουσα λύση που βρίσκεται λοιπόν στο τραπέζι που θα επιτρέψει την άρση του αποκλεισμού από τη μία πλευρά και από την άλλη την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου ώστε να αντιμετωπιστούν οι φόβοι ασφαλείας των Ισραηλινών, είναι η δημιουργία ενός τεχνητού νησιού στα ανοικτά της Γάζας (βλ. τη φωτογραφία από το Κόμπε της Ιαπωνίας, αν και σε μεγαλύτερη σαφώς απόσταση), το οποίο μάλιστα εκτός από λιμένα ελέγχου, θα μπορούσε να έχει ακόμα και αεροδρόμιο!

Με δεδομένη την απόρριψη των λύσεων δημιουργίας ειδικών λιμένων είτε στην Αίγυπτο είτε στο Ισραήλ που θα γίνεται η υποδοχή όλων των φορτίων που έχουν προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, το τεχνητό νησί που βρίσκεται υπό συζήτηση θα μπορούσε να συνδέεται με την πόλη της Γάζας με μια γέφυρα, σε ένα κολοσσιαίο κατασκευαστικό έργο που θα μπορούσε να αναζωογονήσει την οικονομία της περιοχής και να δώσει δουλειά σε πολλούς Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ θα διατηρήσει την αρμοδιότητα θαλάσσιας ασφάλειας και διενέργειας ελέγχων – επιθεωρήσεων ασφαλείας στο λιμάνι, ενώ ο έλεγχος της γέφυρας θα περάσει σε κάποιον διεθνή φορέα που θα συσταθεί, ώστε να προσπεραστούν τα μη αποδεκτά σενάρια και των δυο πλευρών…

Ασφαλώς, η διατύπωση υπερβολικής αισιοδοξίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος είναι ακόμα εξαιρετικά παρακινδυνευμένη, δεδομένου μάλιστα του ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε ανέκαθεν επιφυλάξεις, καθώς τέτοιες ρυθμίσεις είναι φυσικό να αφήνουν μεγάλα περιθώρια για την έγερση σοβαρών τριβών οι οποίες στο τέλος καταλήγουν να ενταφιάζουν τις υπερβολικές αρχικές προσδοκίες…

Πηγή: defence-point.gr

10 Σχόλια

 1. Evmenis

  Λίαν ανησυχητικό! Η Ελλάδα δεν πρέπει ν’αφήσει αμαχητί να συμβεί αναθέρμανση τουρκοϊσραηλινών σχέσεων

  Απάντηση
  • npo

   Φοβάμαι φίλε μου πως μια χώρα που έχει χάσει όλη την αξιοπιστία της, που δεν είναι καν διατεθειμένη να φυλάξει τα σύνορά της δεν είναι χρήσιμος σύμμαχος για κανέναν. Στην διεθνή σκακιέρα κανείς δεν σε θέλει μόνο για τα ωραία σου μάτια.

   Απάντηση
  • xm8

   Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό (να τους σταματήσουμε και πως;), ενώ η πίεση (απαίτηση) των Αμερικανών στους Ισραηλινούς είναι τέτοια και τόση για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, που δεν είναι καθόλου έξυπνο να χωθούμε.
   Ο Νετανιάχου δε θέλει και οι Αμερικανοί τον περνάνε γενεές δεκατέσσερις σε κάθε ευκαιρία, ενώ οι παρεμβάσεις τους στα εσωτερικά πολιτικά του Ισραήλ δεν τηρούν καν τα προσχήματα.

   Απάντηση
   • npo

    @xm8
    Ναι, δεν αρνούμαι τις αντικειμενικές συνθήκες.
    Συμφωνώ πως ούτε μπορούμε ούτε είναι έξυπνο να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε Τουρκοϊσραηλινή προσέγγιση. Λογικά θα συνεχίσουμε κι εμείς την συνεργασία μας με το Ισραήλ, προσεκτικά πάντα – ελπίζω. Δεν έχουν πρόβλημα με αυτό οι Αμερικάνοι. Νομίζω πως μετά την νίλα που πάθανε οι Ισραηλίτες, πάντα θα κρατάνε μια πισινή σε σχέση με τους Τούρκους, ακόμα κι αν στα πράγματα επανέλθουν οι Κεμαλιστές.

   • Evmenis

    Τι εύχομαι για την Ελλάδα;

    Να βγει από την καταραμένη, την €υρωπαϊκή Ένωση. Τώρα; Σ’ένα μήνα; Τα Χριστούγεννα; Ας καταρτιστεί επιτέλους χάρτα απαγκίστρωσης.
    Nα μπει στην EFTA, ή να συστήσει νότιο παράρτημά της, ή και εντελώς νέα οικονομική συνεργασία μεταξύ [δυτικών] Βαλκανίων, αραβικών, και άλλων κατεστραμμένων χωρών, αλλά με ίδιους κανόνες με της EFTA, επιγραμματικά: Export boost coordination
    Εννοείται να παραμείνει και στο ΝΑΤΟ, ει δυνατόν και αυξάνοντας τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητής «Ασφάλειας», φυσικά πριν σαπίσει ο στόλος μας ( http://www.amyntika.gr/i-elliniki-naftiki-ischis/ ), με τις διαρκείς περικοπές κόστους. Άλλωστε αν δεν ψήσουμε τους Αμερικάνους, ότι «yes we can», μπορούμε να στηρίξουμε μόνοι μας π.χ τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό [ https://en.wikipedia.org/wiki/Libyan_National_Army της κυβέρνησης του Τομπρούκ και του εκλεκτού της CIA Χαλίφα Χαφτάρ ( https://www.google.gr/search?q=%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CF%86%CE%B1+%CE%A7%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%AC%CF%81 ), των ροζ/κοκκίνων στον χάρτη της Λιβύης], πολύ σύντομα την Λιβύη θα τηνε καταβροχθίσουν καθάρματα, είτε οι ορντολίμπεραλ ( http://www.wsj.com/articles/germanys-wintershall-interested-in-occidentals-libyan-oil-assets-1432315907 ) της Ηνωμένης Γερμαν€υρώπης, είτε οι ίμπν-Σαούντ που άγουν τον χορό του ισλαμοφασιστικού τρόμου, ενώ κι εμάς θα συνεχίσουν να μας κλαιν οι ρέγγες, ως ο διεθνής περίγελος που μας κατάντησε ο παρών ηγεμών μας, Γ€ρμανία, που ενώ π.χ εντρυφά στα πλεονεκτήματα της Κρατικής Επιχειρηματικότητας, απαιτεί [μετά νουθεσιών και απειλών] την πλήρη εξουθένωση του ελληνικού Κράτους!

    ΔΙΧΩΣ Ν’ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΗΠΑ & ΝΑΤΟ), ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ, ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΕΧΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ TOYΡKIA, ‘Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝ€ΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

    Κρίμα μεγάλο, το να αποδιαλύσουμε ως χώρα, ξανά κάτω από την μπότα τσι Γερμανίας, αντί «να μαζέψουμε το χαρτί». Nαι, ας επωφεληθούμε προσεταιριζόμενοι τα συντρίμια που αφήνουν δεξιά κι αριστερά, η Αραβική Ανοιξη και ο ζόφος των τζιχαδιστών, αλλά πρωτίστως ας προσεταιριστούμε την εγγύτερη Κυρηναϊκή, αποκτώντας έναν πρώτο εταίρο για μελλοντική ομοσπονδιακή δημοκρατία, τύπου Ρήγας Βελεστινλής, μιαν ημέτερη [δίκαιη και χαλαρή] Bundesrepublik..

    Σαν χθες θυμάμαι το πώς χάσαμε την απίστευτη ευκαιρία που είχε η Ελλάδα, να αγκαλιάσει [με όρους EFTA μονάχα!] τις χώρες των Βαλκανίων, όταν εξανεμίστηκε ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός και η ΚΟΜΕΚΟΝ; Αντιθέτως, η Ελλαδα επικεντρώθηκε τότε παρωπιδικά [και εθνικιστικά, όπως αποδεικνύεται πια περίτρανα] στο ινάτι των Σκοπίων ( http://polsemannen.blogspot.com/2009/03/blog-post_11.html ), όταν αναλώθηκε σε αυτοδίκαιη δονκιχωτική μονομαχία, μαχόμενη στείρα και ανερμάτιστα με διπλωματικούς ανεμομύλους. http://salade-macedoine.pblogs.gr/2009/12/ti-htan-oi-dragobites-ti-einai-oi-slabomakedones.html

    Μιαν απόπειρα πραγματικά κυρίαρχης επιρροής που επέδειξε περίπου την ίδια εποχή η ευρωπροσκυνημένη Ελλαδίτσα, και συγκεκριμένα η τραπεζική της επέκταση ( Bank Wars –> Drang nach Osten), αποδείχτηκε, ότι δεν υπήρξε παρά κίνηση τρελού [ = σκακιστικού αξιωματικού], στα πλαίσια της μουγγής στρατηγικής επέκτασης της €υρωπαϊκής Ένωσης. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η επιχειρηματική εξάπλωση του ΟΤΕ, που αν και από χρόνια πεδίον λεηλασίας λαμπρόν για ελληνογερμανικά εμποροληστρικά συμφέροντα, θα διανύσει και περίοδο επενδυτικής εξάπλωσης (με την εξαγορά αντιστοίχων βασικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Δραγοβιτία, Σερβία και αλλού). Εννοείται ότι υπήρξε άψογη η επέκταση του ΟΤΕ από άποψη γεωπολιτική. Όμως η προγενέστερη μόλυνση του οργανισμού από Intrakom & Siemens, προεξοφλούσαν την θλιβερή κατάληξη του λαμπροτέρου ελληνικού conglomerate. Υποτίθεται ότι ο ΟΤΕ θα γίνονταν εταιρική υπερδύναμη, μιαν πολυεθνική, που θα μοίραζε απλόχερα πλούτο, μέσω διεύρυνσης θέσεων Εργασίας, αλλά και μέσω της γενναιόδωρης έννοιας Εταιρική Ευθύνη (αυτής της τόσο κενής, ανύπαρκτης, ανυπόστατης διεθνώς). Τελικά όμως και αυτός ο κραταιός κολοσσός εκποιήθηκε άδοξα και οριστικά το 2008, στον ..αντίστοιχο γερμανικό «ΟΤΕ», την Ντόιτσε Τέλεκομ, κατόπιν της σκανδαλώδους εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ~ SUNLIGHT όμως, [η οποία στιγματίστηκε και από τον ωμό εκβιασμό του πανυπερσεβάστου άρχοντα Βγενόπουλου, ο οποίος φυσικά και είχε εκ των έσω ενημέρωση για την επικείμενη προδοτική εκποίηση του ΟΤΕ]..

    Που είναι η Ελλαδάρα που κάποτε έστελνε δυο δυο και τρεις τρεις τις φρεγάτες στη Σομαλία (μέχρι το μακρινό 2009);

    Που είναι η νατοϊκή Ελλάδα που ακόμα συμμετέχει στην formidable άσκηση Noble Dina ( http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Society_&_Culture/nobledina.html από το 2011 σε τριπλέτα με Ισραήλ και ΗΠΑ. Τουρκοϊσραηλινή άσκηση που πικαριστικά επιχειρήσαν να καταστήσουν ελληνοϊσραηλινή οι Ισραηλινοί, ύστερα από την διένεξη της Γάζας, αλλά που η Ηνωμένη Γερμανευρώπη δεν ενέκρινε οικονομοτεχνικώς. Τελικά η Noble Dina υλοποιήθηκε τότε, και κάθε χρόνο μέχρι και φέτος με την συμμετοχή και των ΗΠΑ);

    Γιατί δεν έχουμε αποβιβάσει ακόμα στρατό στην Βεγγάζη, να στηρίξουμε τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, και την Αξιοπρέπειά του (την επιχειρήση Κάραμα https://libyastories.com/2014/05/30/libya-karama-some-notes-on-kahlifa-hafters-operation-dignity/ , οι ροζ/κόκκινοι στον χάρτη της Λιβύης), αφού εχθρεύεται τους τζιχαδιστές, επιχειρεί κοντά στις περιοχές όπου διαβιεί η κοινότητα των Μουσουλμάνων Ελλήνων (Κιριτλίδες) σε Βεγγάζη, Ντέρνα, Σούσα, Μπόμπα και αλλού, φυσικά και κοντά στις πετρελαιοπηγές της ευρύτερης Μπάρκα (πραγματικές και σε στέρεο έδαφος και ουχί φανταστικά κοιτάσματα, προβλέψεις για κοιτάσματα Λεβιάθαν που μπορεί ν’αποδειχτούν τρίχες κατσαρές και φύκια μιζαμπλί, π.χ ν’απαιτείται ένας σκασμός λεφτά προς όλες τις φυλές της Ατλαντίδας, από Όσλο μέχρι Σιγκαπούρη, και καταδίκη χιλιάδων χιλιομέτρων παραλιών, μέχρι να βγάλεις κέρδος!)..? Ή να περιμένουμε πρώτα να γίνει μαύρο ζοφερό χαλιφάτο τύπου «ISIL» και η Λιβύη; [‘Η μήπως να περιμένουμε πρώτα να σαπίσει ο στόλος μας, με τις διαρκείς περικοπές κόστους?]

    Που είναι όλα τα εθνικόπορδα σαΐνια να απαιτήσουν ανάμειξη της Ελλάδας στη Λιβύη, παρόμοια με αυτήν της Τουρκίας στο ιρακινό Κουρδιστάν (2003- ); Οι λογής λογής πολεμόχαροι ελληναράδες, οι σαμαροφασίστες, οι χρυσοναζί χαζοί κλπ? Ακόμα πίνουν τις σαμπάνιες για την φαιδρή βόλτα της Φ/Γ Σαλαμίς στην Τρίπολη για τον απεγκλωβισμό των ..συντρόφων της Λαοκρατικής Κίνας, πριν από δυο χρόνια; https://www.google.gr/search?q=%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1+%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&channel=fflb&gfe_rd=cr&ei=EwL5U8nGKMzD8gfgpYBA

    Εσύ ως χώρα μπορείς να εκμεταλλευτείς όχι τους ανθρώπους [που σε προστάζει η Γερμανευρωπαϊκή Ένωση να ..contain εντός των συνόρων σου, βεβαίως και ως σκλάβους], αλλά τις χώρες που καταρρέουν, όπως καταρρέουν όμως και τα PIIGS από την άλλη όχθη της Μεσογείου, αρχικά για την σύσταση μιας νότιας EFTA, συντονισμός δυνάμεων των λαών που βάλλονται, μήπως και ορθοποδήσουμε συλλογικά.

    Η EFTA αποτελεί καλό πρότυπο για μιαν ενιαία και αδελφωμένη Ευρώπη, μιαν οικονομική ομοσπονδία εξ ορισμού χαλαρή, για την βέλτιστη διαχείριση των Εξαγωγών των χωρών-μελών. Αυτό είναι το πρότυπο Ηνωμένης Ευρώπης που θα μπορούσε να λειτουργήσει αρμονικά και αποδοτικά, δίχως την σοβιετοφιλελέ σχιζοφρένεια των ευρωκομισαριων!

    Όσον αφορά τώρα την ισλαμική παρακαταθήκη της νοτίου ακτής της Μεσογείου, το πρόβλημα δεν είναι το Ισλάμ καθ’αυτόν, αλλά στον εκεί Φασισμό με θρησκευτικό μανδύα! Ας μην ξεχνούν και οι απο ‘δω ανθρωπόμορφοι, όσοι παριστάνουν τους ελληνοψύχους, και καμαρώνουν ως εθνοκοινωνιστές, εθνικοσοσιαλιστές, εθνικιστές και ηγήτορες εθνικιστών, ότι ούτε πατριώτες είναι στην πραγματικότητα, ούτε αντιμνημονιακοί, ούτε σοσιαλιστές: Αφυείς λακέδες των χιτλερικών νοσταλγών του ΔΙΕΘΝΟΥΣ Φασισμού, είναι! Ούτε καν ξεχωριστοί δεν είναι λοιπόν..! Αποτελεί δηλητήριο που εφαρμόζεται παγκοσμίως και με ολοένα και αυξανόμενη δόση, η μισολάγνος και γερμανομανής «Τρίτη Θέση» των κατά τόπους εθνικιστών –σε αντιπαράθεση δήθεν με τον «Διεθνισμό των κομμουνιστικών μιασμάτων» και με την «Παγκοσμιοποίηση των καπιταλιστικών χοίρων» .. Έλα όμως που την γεωπολιτική εντροπία, την προκαλούν δήθεν «σοβαροί, υπεύθυνοι και φιλειρηνιστές», όπως οι Γερμανοί: Γιατί για μενα είναι σαφές ότι π.χ την Γιουγκοσλαβία το 1989, την κατέστρεψε η Bundesrepublik[, κι ας μην είχε προλάβει τότε, ούτε καν ν’απορροφήσει την Ανατολική Γερμανία], όπως το 2013 κι εξής επιβάλλεται και στην Ουκρανία..

    Kαι κάποια στιγμή, θα εισπράξουν από αυτούς οι εν Γερμανία ομοϊδεάτες τους, όπως π.χ «θα μαζέψουν το χαρτί» επιρροής, και οι Σαουδάραβες από τους κατά τόπους τζιχαδιστές (αλ-Νούσρα, αλ-Κάιντα, Μπόκο Χαράμ, Ταλιμπάν, μαυροφόροι ISIL). Αν όλα πάνε στραβά, μιαν ωραία πρωΐα θα ξυπνήσουμε και η Σαουδική Αραβία θα φτάνει από το Ισλαμαμπάντ, μέχρι την Τύνιδα, και η Γερμανία από το Δουβλίνο, μέχρι την Λάρνακα. Ohhh wait! Αυτό το δεύτερο ήδη έχει γίνει, τουλάχιστον από τις συνθήκες Νικαίας (2001 [2003]) και Λισαβόνας (2007 [2009]) και μετά…

    Και άραγε τι να γυρεύει τώρα η αλεπού στο παζάρι, και η Γερμανία στην Λιβύη(, υποστηρίζοντας τους [δήθεν] νομίμους κυβερνητικούς του πρασίνου στον παραπάνω χάρτη);

    http://www.libya-businessnews.com/2012/06/20/german-rwe-delays-libya-oil-start-up/

    http://www.libya-businessnews.com/2012/10/26/libyan-oil-boosts-germanys-basf/

    http://www.libya-businessnews.com/2012/10/23/germany-funds-misrata-de-mining/

    http://www.libya-businessnews.com/2013/09/27/germany-trains-libyan-diplomats/

    http://www.libya-businessnews.com/2012/08/06/libyagermany-discuss-cooperation-in-education-and-research/

    https://www.facebook.com/LibyanBrokenHeart

    http://www.bedigest.com/NEWS/125918.aspx

    Don’t take me wrong. Δεν υποστηρίζω ΣΥΡΙΖΑ..
    Γι’άλλην μιαν φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην παγίδα που έχει στήσει ο ίδιος. Και εννοώ την κοινότοπον αριστερή παγανιά, «να πλερώσει το μεγάλο κεφάλαιο». Πφφφφ

    Έλα όμως που υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που αναφέρονται στο ό,τι εισόδημα δεν πρέπει να φορολογείται πολλαπλώς, δηλαδή από δυο, από τρεις, από διάφορες χώρες. Προφανώς και τα περισσότερα εισοδήματα αλλοδαπής κάπως έτσι ξεφεύγουν από την ..τσιμπίδα της σακατεμένης μας Δημοκρατίας. Αλλά αφού η χώρα ούτως ή άλλως είναι καταχρεοκοπημένη, για ποιον λόγο να επιμένουμε στην φορολόγηση του εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης; Αλλά και γενικότερα, για ποιον λόγο, πρέπει το Κράτος να βασίζει τα Έσοδά του στην φοροπληξία; https://sites.google.com/site/

    Γιατί υπάρχει εναλλακτική στην φαυλότητα της φοροπληξίας, και είναι η Κρατική Επιχειρηματικότητα, που αυξάνεται σε χώρες κυρίαρχες, ως ανομολόγητο όπλο μπροστά στην λαίλαπα της Λαοκρατικής Κίνας.

    ενδεικτικά παραδείγματα Κρατικής Επιχειρηματικότητας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας:

    Deutsche Bank: αφού στηρίζεται στο ομοσπονδιακό κράτος, για να «κρύβει» τις μαύρες τρύπες της, π.χ:

    i. σε αποτυχημένες επενδύσεις στο Αμέρικα http://www.dealnews.gr/roi/item/83239-B%CF%81%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%C2%AB%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%82%C2%BB-%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1%CF%82?tmpl=component&print=1#.VdSO_bUa-t8

    ii. στην αγορά δομημένων παραγώγων ~ CDS, https://varoufakis.files.wordpress.com/2013/01/33-cf84cebf-cebacf81cf85cf86cf8c-cf83cebaceaccebdceb4ceb1cebbcebf-cf84ceb7cf82-deutsche-bank-cebaceb1ceb9-ceb7-ceb5cebbcebbceb7cebdceb9ceba.pdf

    iii. αλλά και στο εκεί ΤΑΙΠΕΔ (Treuhandandanstadt), που καταχρεώθηκε ( http://www.spiegel.de/international/europe/interview-with-former-german-finance-minister-germans-will-have-to-pay-a-785704-3.html ) κατά την διάρκεια της δήωσης της Ανατολικής Γερμανίας ~DDR.

    Deutsche Telekom: γεωπολιτικό εργαλείο..

    τα τρένα ~ die Bahn

    Hapag Lloyd, 37% του δήμου Αμβούργου

    Fraport, και με δημόσια (ομοσπονδιακή) συμμετοχή, αλλά και μέσω της πολιτείας της Έσσης και του δήμου της Φρανκφούρτης: Χεσσεκρατία

    Airbus/EADS 12% (με συνολική δημόσια συμμετοχή, Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας, στο 28%)

    die Landesbanken περιφερειακής κυριότητας ( https://en.wikipedia.org/wiki/Landesbank ), αλλά και ομοσπονδιακής συμμετοχής ταμιευτήρια που κυρίως εντρυφούν σε επενδυτικές τοποθετήσεις [the Landesbank, regionally organised by the Lander, function predominantly to provide wholesale banking].

    der Sparkassen system, το Τραπεζικό σύστημα όπου περισσότερες από 400 κρατικές επιχειρήσεις («ΔΕΚΟ»), απαρτίζουν πλέον του 40% των τραπεζικών αποθεματικών. [the Sparkassen system where more than 400 German SOEs hold more than 40% of bank assets in Germany].

    VolksWagen, συμμετοχή 20%, κατόπιν εκτεταμένης διασωστικής ανακεφαλαιοποίησης

    Άραγε δεν πρέπει ν’αλλάξεις ρότα 180° σαν χώρα, αφού αγαπητέ συνάνθρωπε, και συμπαθή συμπολίτη, σ’έχει βάλει κάτω η ηγεμόνισσα Γερμανία, και σου έχει αλλάξει τον αδόξαστο σε προπαγάνδα, πχ την νεοφιλελεύθερη ( http://info-war.gr/2013/06/%CE%BF%CE%B9-%CE%B8%CF%85%CF%81%CF%89%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/ «ελάττωση του Κράτους, καθόλου Κράτος, καθόλου Κεντρικός Σχεδιασμός» κλπ), και την διεθνεθνικιστική (για να μην λέμε «ναζιστική») («εθνική αποκλειστικότητα, φυλετική καθαρότητα, αριστολαγνεία, γερμανολαγνεία» κλπ);

    Δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσει ανάστροφον κυβίστησιν ο μερκελοβιόλης, αφού ήταν, είναι, και θα είναι σταθερά εναντίον του εθνικού συμφέροντος της Ελλάδος, όντας υπέρ του εθνικού συμφέροντος της Deutschland ϋber alles, ηλiθιε.

    Περί «Κακού Δημοσίου», όταν πονεί κεφάλι, δεν (ΑRΝ) κόβει κεφάλι..!
    Προβάλλοντας αυτήν την γνώριμη, την εκ της Γερμαν€υρώπης πρόφασιν, ήτοι την απόλυτον αναγκαιότητα για ελάττωση ή και για εξαφάνιση του Δημοσίου, και ο ..κύριος Λεβέντης, το βωμολόχο μερκελοβιόλικο Τίποτα, ήταν, είναι, και θα είναι σταθερά εναντίον του εθνικού συμφέροντος της Ελλάδος, όντας υπέρ του εθνικού συμφέροντος της Deutschland ϋber alles.

    Δεν αναφέρομαι μονάχα στο ζήτημα της εκποίησης των 14 αεροδρομίων, αλλά γενικότερα: To ξέρεις πολίτη της Γκρίχενλαντ ότι ενώ π.χ σου κουνάνε εσένα το δάκτυλο ότι μολύνεις το Περιβάλλον επειδή «η ΔΕΗ σου, καίει λιγνίτη[, γιατί το κάνεις αυτό ρε καθυστερημένε, schwein ?], άρα ξεπούλα την ΔΕΗ, και συγχρόνως στήνε και ενίσχυε τα [αντιπαραγωγικά] ΒΑΠΕ», και οι ίδιοι οι Γερμανοί στηρίζονται σε λιγνίτη ( = brown coal) και άνθρακα πολύ περισσότερο απ’οποιαδήποτε άλλη πηγή ενεργείας (26,4 % + 20,7% = 47,1%)?

    To ξέρεις πολίτη της Γκρίχενλαντ ότι ο κλάδος της Ενεργείας εις την Bundesrepublik της Γερμανίας κυριαρχείται από δημόσιες εταιρίες;

    Mας έβαλαν να τριχοτομήσουμε την ΔΕΗ μας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, μικρή ΔΕΗ), για να την ξεχαρβαλώσουμε και να την χαρίσουμε σε ημεδαπό ή αλλοδαπό ολιγάρχη, όταν π.χ η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού της Ολλάντας, TenneT, όχι μόνο παραμένει κρατική, αλλά παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην μισή ..Γερμανία[, εξού κι επικρατεί τόση ομοφωνία εις τας Βρυξέλας, αλλά εσένα έλληνα κoυτέ, σ’έχουν στην απ’έξω]! Ναι, ναι: κρατική ολλανδική, και είναι το μπλε στον ενεργειακό χάρτη της Γερμανίας. Το κόκκινο είναι κρατική εταιρία του Βελγίου, elia (με την στήριξη στρατηγικού επενδυτού από Αυστραλία), το πράσινο είναι ιδιοκτησίας γερμανικού ΟΤΑ, και συγκεκριμένα πρόκειται για την κραταιά RWE, ιδιοκτησίας του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που επίσης έχει βάλει στο μάτι να φάει και την κρατική εταιρία πετρελαίου της Λιβύης. Το πορτοκαλί επίσης είναι συμφερόντων ΟΤΑ: όντας κοινοπραξία της Zweckverband Oberschwabische Elektrizitatswerke (OEW), που εδρεύει στο Ravensburg, και είναι μιαν ένωση των τοπικών αρχών και των δήμων στην νότια Βάδη-Βυρτεμβέργη, η οποία αντιπροσωπεύει το 46,75% (Ιούνιος 2015) της [πορτοκαλί] παρόχου ενέργειας, EnBW. Μαζί με την εταίρο της, την NECKARPRI-Beteiligungsgesellschaft mbH, ιδιοκτησίας του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης που το 2010 αγόρασε το 45.01% που κατείχε μέχρι τότε η δημόσια εταιρία της Γαλλίας EDF, η OEW καθορίζει την εταιρική στρατηγική της δήθεν «ιδιωτικής» EnBW…

    Άλλες κρατικές εταιρίες που συμβάλλουν στην καθολική ευημερία των Κάτω Χωρών του παρτάκια Ντάισελμπλουμ, είναι και οι: Nederlandse Spoorwegen (σιδηροδρομική εταιρία), Prorail (υπηρεσία συντήρησης και επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου), Schiphol Group (ναυπηγείο, με 69.77% κρατικής κυριότητας), Holland Casino (κερδοφορία από τυχερά παίγνια). Φυσικά είναι και οι τράπεζες, που στην κραταιά Ολλανδία, κρατικοποιηθήκαν, με την ΑΒΝ ΑΜRΟ να εθνικοποιείται το μακρινό ..2008, και την SNS Reaal να εθνικοποιείται το ακόμα μακρινότερο ..2013.

    Αντιθέτως, ενώ περάσαν τα stress tests του 2012, οι δικές μας που ήταν ήδη κρατικές, η Αγροτική και το Ταχ.Ταμ, χαριστήκαν σε ιδιωτικές -και σαφώς λιγότερο «υγιείς»- τράπεζες, το 2013! [Και γιατί γενικώς αδυνατούν να δανειοδοτούν οι τράπεζες [την Ανάπτυξιν, την ακριβοθώρητον], παρά την γαργαντουανή ανακεφαλαιοποίησή τους, με 278.000.000.000 €, 2008-13;]

    H Deutsche Bundesrepublik (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας) εφαρμόζει πάγια πολιτική [σταδιακής αύξησης] Λιτότητας/ Austerity/ Sparmaßnahmen, και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν από την συντηρητική [EPP ~ χριστιανοδημοκράτισσα] Μέρκελ (2005-), και επί του «σοσιαλιστού» [PES ~ ψευδοσοσιαλιστού] Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005), και επί του [EPP ~ χριστιανοδημοκράτη] Χέλμουτ Κολ (1982-98), αν και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σαφώς και εντρυφεί στα πλεονεκτήματα, και της Κρατικής Επιχειρηματικότητας, και του Δημοσίου Πλούτου (θες «Εθνικού», θες «Ομοσπονδιακού», whatever) ως ωφέλιμο αγαθό.

   • xm8

    Καταλαβαίνω την κεντρική ιδέα και συμφωνώ σε αρκετά απ’ όσα γράφεις, αλλά τίποτε από τα παραπάνω δε μπορεί να γίνει. Δεν έγινε προσπάθεια όταν τα οικονομικά ήταν μια ωραία άσκαστη φούσκα, τώρα με τα χέρια και τα πόδια δεμένα, παρακαλάμε να μας τη χαρίσουν και να μην καταλήξουμε σαν τα θύματα του Ισλαμικού κράτους.
    Και το παραπάνω να μη συνέβαινε, το λεγόμενο βαθύ ελληνικό κράτος θέλει να είναι υπηρέτης συμφερόντων. Εξυπηρετεί αυτούς που του εξασφαλίζουν την παραμονή του στην εξουσία. Είναι διαχειριστής της κρατικής οντότητας Ελλάδα και κατά συνέπεια ούτε θέλει, ούτε μπορεί να παράγει όραμα (αυτό που περιγράφεις/προτείνεις είναι όραμα για τη χώρα). Γι’ αυτό και ποτέ δεν υποστήριξε το ίδιο εθνικές υποθέσεις. Μόνο όταν πιέστηκε από μέσα ή έξω και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.
    Το τραγικό είναι ότι στήθηκε έτσι απ’ την αρχή και η αντίληψη των διαχειριστών έχει γίνει κομμάτι της συλλογικής μας αντίληψης για τη χώρα, επηρεάζοντας όλους τους χώρους.
    Δεν ξέρω αν είμαστε σε θέση σαν λαός να επαναπροσδιοριστούμε.

 2. mcair

  Αλλά και γενικότερα, για ποιον λόγο, πρέπει το Κράτος να βασίζει τα Έσοδά του στην φοροπληξία; https://sites.google.com/site/…
  νεκρο λινκ το εψαξα και βρηκα
  ασκαρδαμυκτί Makis Dimatos • 7 μήνες πριν
  Δραχμολάγνα είναι η κωλάρα σου, που επιλέγει να τεθεί στο έλεος της Εξοχοτάτης, της frau Bundeskanzlerin und €urokanzlerin, λεβεντολαλάκα. Γιατί την πατρίδα σου θα την πετάξουν σαν την στιμμένη ρημαδόχωρα, μόλις την καταστήσουν κανονική αποικία. Σιγά μην την κρατήσουν «ισότιμον χώρα-εταίρο», την εταίρα εσωτερικής διόρθωσης και στοχευμένης συρρίκνωσης του ΑΕΠ..
  Δεν πληρώ τις προϋποθέσεις για «δραχμολάγνος», αφού έχω γράψει αυτά: https://sites.google.com/site/..

  εκει το λινκ δουλευει
  https://sites.google.com/site/evdaemonia/why-singapore

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: