Αεροσκάφος F-22 στην αεροπορική έκθεση Langley 2007 Nanchang Express 南昌快递

Περίπου πέντε χρόνια αφότου η Lockheed Martin σταμάτησε την παράγωγη του “αόρατου” μαχητικού αεροσκάφους F-22, νομοσχέδιο της Βουλής που εκδόθηκε την Τρίτη πρόκειται να κατευθύνει την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην διερεύνηση επανεκκίνησης της γραμμής συναρμολόγησης.

Υπό την εντολή του τότε υπουργού Άμυνας Ρομπερτ Γκεητς, η Lockheed έπαυσε την παραγωγή του F-22 στις εγκαταστάσεις της στην Μαριέτα της Γεωργίας και Φορτ Γουορθ στο Τέξας, μετά την κατασκευή 187 αεροσκαφών -απέχοντας πολύ από την αρχική απαίτηση των 749 μαχητικών αεροσκαφών. Όμως στην απαρχή της διαρκώς αυξανόμενης αντίληψης ότι ο στρατός των ΗΠΑ χάνει την τεχνολογική πρωτοπορία προς αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα, το Κογκρέσο εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για την επανεκκίνηση της παραγωγικής γραμμής μέσα στον φετινό προϋπολογισμό. Το F-22 έχει επίσης τραβήξει την προσοχή κατά τις διάφορες υψηλών ικανοτήτων αναπτύξεις του σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν επανειλημμένως χαρακτηρίσει την επανεκκίνηση της γραμμής παραγωγής του Raptor ως μη πραγματοποιήσιμη, λόγω του τεραστίου κόστους του έργου. Μελέτη του RAND το 2010 που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας κατέταξε το κόστος αγοράς για μόνο 75 επιπρόσθετα F-22 στα 17 δισεκατομμύρια σε τιμές του 2008.

Η σημείωση της υποεπιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, Τακτικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς της Βουλής για τον τομέα της στην αμυντική πολιτική του 2017 διατάσσει τον υπουργό Πολεμικής Αεροπορίας να πραγματοποιήσει μια μελέτη για τα κόστη σχετικά με την απόκτηση, τουλάχιστον, ακόμη 192 F-22. Η νομοθετική πράξη απαιτεί μια μελέτη για τις αμυντικές επιτροπές του Κογκρέσου όχι αργότερα από την 1η Ιανουαρίου 2017.

“Στο κατώφλι των αναδυόμενων απειλών για την αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της γεφύρωσης του τεχνολογικού χάσματος από τους αντιπάλους και την αυξανόμενη απαίτηση των συμμάχων και εταίρων για πολλαπλού ρόλου και υψηλών επιδόσεων αεροσκάφη που να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες και επιδεινούμενες παγκόσμιες απειλές ασφαλείας, η επιτροπή θεωρεί ότι αυτές οι προτάσεις αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης,” ανέφερε το νομοσχέδιο.

Αλλού στο νομοσχέδιο -μετά την παρεκτροπή στον χρονοδιάγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας για τον νέας γενιάς στόλο επίγειας επιτήρησης- η υποεπιτροπή αναζητεί πληροφορίες σχετικά με την επιτάχυνση της προσπάθειας επανέναρξης του Διακλαδικού Συστήματος Ραντάρ Εντοπισμού Προσβολής Στόχου (JSTARS).

Για το JSTARS, ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει μια καθυστέρηση περίπου των έξι μηνών για την ανάθεση της σύμβασης μηχανικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης, μεταθέτοντας την στο οικονομικό έτος 2018 και τουλάχιστον μια ετήσια καθυστέρηση στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα, μεταθέτοντας την στο 2024.

Επειδή το Πεντάγωνο περιμένει το έλλειμμα 10 αεροσκαφών JSTARS στον στόλο των 16 επιχειρησιακών αεροσκαφών έως τα τέλη του οικονομικού έτους 2025, το νομοσχέδιο καλεί τον υπουργό Πολεμικής Αεροπορίας να αναπτύξει δυο σχέδια για να επιταχύνει την ανακεφαλαίωση του προγράμματος JSTARS -από το 2022 έως το 2023- και να ενημερώσει την επιτροπή την 1η Δεκεμβρίου.

Το νομοσχέδιο φανερώνει την αποδοκιμασία στις προσπάθειες της Πολεμικής Αεροπορίας να αυξήσει το πεδίο εφαρμογής των εργασιών μέσα στην φάση της μείωσης κίνδυνου και τεχνολογικής ωρίμανσης (TMRR), η οποία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους μετά την έγκριση του “Ορόσημου Α” από το Πεντάγωνο. Η Πολεμική Αεροπορία πρέπει αντ’αυτου να προμηθευτεί εναλλακτικές τεχνολογίες ραντάρ εκτός των πρακτικών του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο ζητά επίσης από τον Γενικό Επιθεωρητή να εξετάσει την εν συνεχεία υποστήριξή του προγράμματος Διακλαδικου Μαχητικού Κρούσης F-35 και να αναφέρει στις αμυντικές επιτροπές του Κογκρέσου έως την 1η Απριλίου.

Επειδή η στρατηγική προμηθειών βασίζεται στις άλλες χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, το γραφείου του κοινού προγράμματος F-35, σύμφωνα με τον διευθυντή του, τον αντιπτέραρχο Κρις Μπογκνταν, προσπαθεί να κατασκευάσει μια “παγκόσμια επιχείρηση υποστήριξης”. Είχε προειδοποιήσει οτι η βάση προμηθειών του F-35 ίσως να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί το φόρτο εργασίας που σχετίζεται με τα προβλήματα παραγωγής και την καθημερινή συντήρηση.

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την “Προέλαση.”

One Response

 1. PROMAXOS

  » Μελέτη του RAND το 2010 που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας κατέταξε το κόστος αγοράς για μόνο 75 επιπρόσθετα F-22 στα 17 δισεκατομμύρια σε τιμές του 2008.»
  227 εκ. $ κόστος ανά μονάδα

  Ας συγκρίνουμε με το Rafale που αγοράζουν το Κατάρ (24 μονάδες το 2016) με 279 εκ ευρώ (με γερό πακέτο όπλων που περιλαμβάνει και πυραύλους τύπου cruise) και η Αίγυπτος (24 μονάδες το 2014) με 233 εκ ευρώ (δηλαδή αντίστοιχα περί τα 350 και 290 εκ $).

  Αν το κόστος αγοράς για 75 επιπρόσθετα F-22 είναι το fly away, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το τελικό κόστος ανά μονάδα θα είναι περίπου διπλάσιο, δηλαδή γύρω στα 450 εκ $ ανά μονάδα με τιμές 2008, που σήμερα μπορεί να είναι 500+. Βέβαια, αν οι Αμερικάνοι παραγγείλουν διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών (απαραίτητος κατά την άποψή μου), θα πέσει περαιτέρω, μάλλον θα ξαναγυρίσει στα 450 (παρά το γεγονός ότι προφανώς θα φορέσει ικανότερο ραντάρ και θα ενσωματώσει σύστημα IRST). Συγκρίνοντας λοιπόν με το Rafale μπορούμε να πούμε ότι για τους Αμερικάνους το F22 είναι 25-50% ακριβότερο από ότι είναι το Rafale για τους χρήστες τους, ενώ η διαφορά θα είναι ακόμη μικρότερη με το Typhoon. Συμφέρει, λοιπόν, ως προς τις δυνατότητες που προσφέρει.

  Προβλέπω ως πολύ πιθανό ότι η USAAF θα ζητήσει περικοπή του αριθμού των μονάδων F35 που θα πάρει χάριν της αύξησης των F-22 και της αναβάθμισης των παλαιότερων τύπων και ότι κάτι ανάλογο θα κάνει το USN υπέρ του Super Hornet.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: