Το Mitsubishi X-2 ολοκλήρωσε την παρθενική έξοδο του.

Το μαχητικό αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας X-2 της Mitsubishi πραγματοποίησε την παρθενική πτήση του πετώντας από το διεθνές αεροδρόμιο της Ναγκόγια.

Το αεροσκάφος πραγματοποίησε τις βασικές λειτουργίες κατά την πτήση που περιελάμβαναν την αναρρίχηση, βύθιση και τις κυκλικές περιστροφές ανέφερε σε δελτίου τύπου η ιαπωνική βιομηχανιών Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Μετά την πτήση, ο πιλότος δοκιμών της MHI δήλωσε ότι ήταν “εξαιρετικά σταθερό” και ο χειρισμός του ήταν παρόμοιος με τις προσομοιώσεις προ-πτήσης.

“Το X-2 είναι ένα πρωτότυπο “αόρατο” αεροσκάφος -το πρώτο στην Ιαπωνία που διαθέτει τεχνολογία που παρεμποδίζει τον εντοπισμό του από τα ραντάρ- σχεδιαστηκε να έχει εξαιρετικά μεγάλη ευελιξία,” είπε η MHI. “Το πρωτότυπο περιλαμβάνει άτρακτο, κινητήρες, και άλλα σύγχρονα συστήματα και εξοπλισμό που θα είναι πλήρως προσαρμόσιμα στα μελλοντικά μαχητικά.”

Η MHI εργάστηκε πάνω στο πρόγραμμα για εφτά ολόκληρα χρόνια μαζί με 220 εγχώριες βιομηχανίες. Η Διεύθυνση Προμηθειών, Τεχνολογίας και Υποστήριξης (ALTA) της Ιαπωνίας διαδραματίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο μέσα στο πρόγραμμα.

Το αεροσκάφος, που νωρίτερα έχει δηλωθεί ως ATD-X, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την Ιαπωνία στην εξερεύνηση προηγμένων τεχνολογιών μαχητικών αεροσκαφών όπως τον μη εντοπισμό (“Stealth”), το διανυσµατικό ελέγχο πτήσης (TVC), προηγμένους αισθητήρες, και ζεύξεις δεδομένων. Δεν θα εξελιχθεί σ’ ένα επιχειρησιακό μαχητικό αεροσκάφος, αλλά μάλλον θα βοηθήσει την Ιαπωνία να αποκτήσει την τεχνογνωσία για τα μελλοντικά προγράμματα μαχητικών.

Ωθούμενο από δύο κινητήρες χαμηλού λόγου παράκαµψης IHI XF5-1, το αεροσκάφος είναι σχετικά μικρό για τα δεδομένα των μαχητικών με μήκος μόλις 14,2 μέτρων (46.5 πόδια) και εκπέτασμα πτερύγων τα 9,1 μ.

Greg Waldron

Απόδοση/Μετάφραση από το flightglobal.com για την «Προέλαση.»

One Response

  1. PROMAXOS

    Με συγχωρείτε, αλλά με τα χαρακτηριστικά που έχει νομίζω ότι θα μπορούσε μια χαρά να εξελιχθεί σ’ ένα επιχειρησιακό μαχητικό. Σ’ ένα ελαφρύ μαχητικό με σχετικά μικρή ακτίνα δράσης, έναν «διάδοχο» των Mig 21, F5, Mig 29, μια επιλογή καλύτερη από το Grippen. Μπαίνω στο πειρασμό να υποθέσω ότι ίσως τελικά αυτός να είναι ο σκοπός των Ιαπώνων (ένα ελαφρύ, ευέλικτο και στελθ μαχητικό για την αεράμυνα των Ιαπωνικών νήσων) και να το κρατούν κρυφό, ίσως πάλι να τους προκύψει στην πορεία.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: