Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε μαχητικό αεροσκάφος για τέτοια περίπτωση. (Tony Osborne – Rotorfocus/Flickr)

Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις στην Νορβηγία έχουν βοηθήσει πολλές φορές σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά πολιτών, θεωρείται πως είναι η πρώτη φορά  που χρησιμοποιήθηκε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16

Η ζωή ενός βαριά ασθενούς σώθηκε στην Νορβηγία, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 μετέφερε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό στο νοσοκομείο που βρισκόταν περίπου 500 χιλιόμετρα βορειότερα, σε λιγότερο από μισή ώρα. Ο ασθενής είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο της πόλης Μπόντο στη βόρεια Νορβηγία, αλλά το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν διέθετε τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ένα ειδικό μηχάνημα υποστήριξης της καρδιάς και των πνευμόνων.

Οι ιατροί γνώριζαν πως το πλησιέστερο νοσοκομείο που διέθετε τέτοιο μηχάνημα βρισκόταν στην πόλη Τροντχάιμ. Ένα ταξίδι 10 περίπου ωρών οδικώς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασθενής κινδύνευε να χάσει τη ζωή του.

Οι γιατροί αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με μια αεροπορική βάση κοντά στο Τρόντχαϊμ ρωτώντας να μάθουν αν υπήρχε περίπτωση να μεταφερθεί ο εξοπλισμός με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας. Ο Αντισμήναρχος Μπόργκε Κλέπε, διοικητής της 338 Μοίρας, δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης της Νορβηγίας πως εκείνη τη στιγμή ετοιμάζονταν για μια άσκηση που περιελάμβανε δύο μαχητικά F-16. Ένα από αυτά διέθετε μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμων και αμέσως ο διοικητής προσπάθησε να καταλάβει αν θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιατρικό εξοπλισμό μέσα σε αυτήν.

Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις στην Νορβηγία έχουν βοηθήσει πολλές φορές σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά πολιτών, θεωρείται πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16.

“Αυτή η πτήση θα διαρκούσε σε συνηθισμένη περίπτωση περίπου 35 λεπτά. Αλλά λόγω της κρισιμότητας, ο πιλότος έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και έφθασε σε 25 λεπτά” δήλωσε ο Αντισμήναρχος Μπόργκε Κλέπε.. Μέσα σε 40 λεπτά από την στιγμή που έγινε η τηλεφωνική κλήση, ο ιατρικός εξοπλισμός είχε παραδοθεί στο νοσοκομείο στο Μπόντο.

Ο  Αντισμήναρχος Μπόργκε Κλέπε δήλωσε πως είναι πάντα καλό να βοηθούν οι ένοπλες δυνάμεις τους πολίτες, ενώ από την πλευρά του οι ιατροί του νοσοκομείου στο Μπόντο επάινεσαν την ταχεία δράση της πολεμικής αεροπορίας.

Πηγή: protothema.gr

One Response

  1. Headmaster

    Μια χαρα για τον πιλοτο η εντολη….παρε ενα F16 και σανιδωσετο και σωσε και μια ζωη….welldone

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: