Οι φτερωτοί άγγελοι της Υγείας είναι… πυροσβέστες. Σε εναέρια… ασθενοφόρα έχουν μετατραπεί τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω κρίσης. (Φωτογραφία αρχείου από την αεροδιακομιδή βρέφους από τη Νάξο με ελικόπτερο BK117 C1 του ΠΣ.)

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
pspyropoulos@e-typos.com

Βρέφος -μόλις 24 ώρες από τη γέννηση του αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας. Ήρθε στη ζωή στο νησί της Μυκόνου στις 9 Απριλίου 2016. Ο γιατρός το πήρε εσπευσμένα από τη μητέρα του μέσα σε θερμοκοιτίδα. Ταξίδεψε άμεσα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η γρήγορη αεροδιακομιδή έσωσε τη ζωή του.
Έγκυος γυναίκα από την Άνδρο, δύσκολο περιστατικό, υπήρχες ενδεχόμενο να γεννήσει στο ελικοδρόμιο ή στον αέρα. Το χρονικό περιθώριο ήταν 20 λεπτά. Μαζί της ταξίδεψαν ο γυναικολόγος, η μαία και ένας νοσηλευτής. Είχαν πάρει μαζί τους φορητή θερμοκοιτίδα με μπαταρίες δια παν ενδεχόμενον. Ευτυχώς πρόλαβαν. Γέννησε ένα πανέμορφο αγοράκι σε νοσοκομείο της Αθήνας.

H σκέψη για τη χρησιμοποίηση των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφορούσε στη μεταφορά αρρώστων και επειγόντων περιστατικών από ακριτικά νησιά και άλλες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το επιβάλλουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες. (Φωτογραφία αρχείου: Π.Σ.)

Σε άλλη περίπτωση έπρεπε να μεταφέρουν από τη Νάξο ένα μωρό 7 μηνών με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν σε αεροδιακομιδές ηλικιωμένων ατόμων με σοβαρά περιστατικά υγεία, με χαρακτηριστικότερο αυτό ενός υπερήλικα, που έπεσε από τη σκάλα και έφερε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Οι εναέριοι σωτήρες δεν σβήνουν μόνο φωτιές άλλα και τις αγωνίες ασθενών και των συγγενών τους, εκεί μου αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι. Οι πυροσβέστες της… Υγείας σώζουν ζωές με τις έλικες των ελικοπτέρων τους να γυρνούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής εξασφάλισε μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από αυτές τις πτήσεις διάσωσης ασθενών από τη νησιωτική Ελλάδα, όπου οι ελλείψεις σε παροχές Υγείας εξαιτίας της κρίσης επέβαλαν την άμεση μεταφορά τους σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ημερομηνία που επισημοποιήθηκε η χρησιμοποίηση των πέντε ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος (2 Super Puma και 3 BK 117) για τις αεροδρομικές ασθενών από τα νησιά και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, έως και τις 27 Απριλίου έχουν γίνει 32 πτήσεις “σωτηρίας” για τη μεταφορά 48 ασθενών, με τα εναέρια μέσα να έχουν γράψει 106 ώρες πτήσης! Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Σύρο, Σίκινο, Πάρο, Νάξο, Μήλο, Μύκονο, Άνδρο, Κύθνο, Τήνο, Ιο, Αμοργό, Δονούσα, Σχοινούσα).

Φορητή θερμοκοιτίδα εντός του ελικοπτέρου για την μεταφορά αρρώστου βρέφους. (Φωτογραφία εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”)

“Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αν οι πτήσεις έπρεπε να γίνουν νυχτερινές ώρες ή έπρεπε να μεταφέρουμε παραπάνω από έναν ασθενή, χρησιμοποιούσαμε Super Puma, που διαθέτει ραντάρ καιρού και άλλα τεχνολογικά βοηθήματα, ενώ με καλές συνθήκες πετούσαμε με τα BK 117. Ένα, τουλάχιστον, ελικόπτερο την ημέρα διατίθεται για τις αεροδιακομιδές ασθενών” επισημαίνει ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Γιώργος Πορτοζούδης.

32 πτήσεις “σωτηρίας” για τη μεταφορά 48 ασθενών έχουν γίνει από την 11η Ιανουαρίου 2016 έως και τις 27 Απριλίου

Προς το παρόν οι χειριστές για τις ανάγκες των αεροδιακομιδών βγάζουν σειρά καθισμάτων από το ελικόπτερο προκειμένου να τοποθετηθεί και ασφαλιστεί το φορείο μεταφοράς του ασθενούς ή η θερμοκοιτίδα αν πρόκειται για νεογνά ή βρέφη. Το επόμενο χρονικό διάστημα εξετάζεται η περίπτωση τοποθέτησης δυο ιατρικών κίτ σε αντίστοιχα πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία αυτή τη στιγμή “αραχνιάζουν” σε αποθήκες του ΕΚΑΒ, τα οποία περιέχουν αναπνευστικές συσκευές, απινιδωτές, συσκευές αναρρόφησης υγρών, εξωτερικούς βηματοδότες και συστήματα μέτρησης ζωτικών παραμέτρων. Αυτή τη στιγμή οι γιατροί των νησιών παίρνουν μαζί τους φορητά μηχανήματα με μπαταρίες, κάτι που αυξάνει το χρόνο επιβίβασης και εγκατάστασης τους καθυστερώντας την αεροδιακομιδή.

“Αν οι πτήσεις έπρεπε να γίνουν νυχτερινές ώρες ή έπρεπε να μεταφέρουμε παραπάνω από έναν ασθενή, χρησιμοποιούσαμε Super Puma, που διαθέτει ραντάρ καιρού και άλλα τεχνολογικά βοηθήματα, ενώ με καλές συνθήκες πετούσαμε με τα BK 117.” Πύραρχος Γιώργος Πορτοζούδης, Διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Φωτογραφία: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”)

Η διαδικασία μετατροπής των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος σε εναέρια… ασθενοφόρα είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφορούσε στην μεταφορά αρρώστων και επειγόντων περιστατικών από ακριτικά νησιά και άλλες περιοχές της χώρες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το επιβάλλουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Στελέχη του υπουργείο Υγεία και του ΕΚΑΒ είχαν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος προβαίνοντας σε έλεγχο-αυτοψία του εσωτερικού των ελικοπτέρων προκειμένου να διαπιστώσουν αν ήταν συμβατά για την τοποθέτηση του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και την μεταφορά ασθενών. Τα ελικόπτερα πήραν τη σχετική έγκριση και τον περασμένο Νοέμβριο υπογράφηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησαν η συνεργασία και οι αεροδιακομιδές ασθενών, τουλάχιστον έως τον Μάιο, οπότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.

Η σκέψη χρησιμοποίησης των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής στις αεροδιακομιδές ασθενών προέκυψε από την… οικονομική κρίση, καθώς μόλις 4 από τα συνολικά 18 ελικόπτερα που διαθέτουν Λιμενικό Σώμα και Πολεμική Αεροπορία ήταν αξιόμαχα. Τα υπόλοιπα βρίσκονταν ακινητοποιημένα στα αεροδρόμια Ελευσίνας, Τατοΐου και στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα λόγω έλλειψης κονδυλίων συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.

Φορητή θερμοκοιτίδα εντός του ελικοπτέρου για την μεταφορά αρρώστου βρέφους. (Φωτογραφία εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”)

Δεξιότητες

Το Super Puma είναι ένα ελικόπτερο ειδικών αποστολών, που μπορεί να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης και το βράδυ, αλλά και να επιχειρεί με πολύ ισχυρό αέρα, κάτι που ενδείκνυται στις περιπτώσεις που απαιτείται άμεση μεταφορά ασθενών, οι οποίοι κινδυνεύουν σε κάποια ακριτική και δύσκολη περιοχή της χώρας.

Σε αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών μπορούν να φιλοξενηθούν στο εσωτερικό του 6 φορεία και 4 επιβάτες (ιατροί, νοσηλευτές). Το συγκεκριμένο πτητικό μέσο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από 15 έως 18 άτομα και το τριμελές πλήρωμα του.

4 από τα 18 ελικόπτερα που διαθέτουν Λιμενικό Σώμα και Πολεμική Αεροπορία ήταν αξιόμαχα. (Φωτογραφία αρχείου: Π.Σ.)

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», σελ. 21 και 22, 30 Απριλίου 2016.

23 Σχόλια

 1. Γιάννης

  To χειμώνα τα ελικόπτερα του Π.Σ δεν είχαν τι να κάνουν. Από την υπηρεσία εναερίων μέσων του Π.Σ είχαν ζητήσει να αναλάβουν το 40% των αεροδιακομιδών χωρίς να χρεώνουν κανέναν ούτε ένα ευρώ. Αλλά δεν τους έδιναν να κάνουν αεροδιακομιδές. Φαίνεται κάποιοι προτιμούσαν αυτές να τις κάνει η Π.Α και να της χρωστάνε 100+ εκατομμύρια ευρώ με τον λογαριασμό να αυξάνεται συνέχεια και να μην υπάρχει περίπτωση να ΄ξοφληθεί ποτέ. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που λέγεται συντεχνίες.
  Οι συντεχνίες είναι ένας από τους πολύ σοβαρούς λόγους που η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά.
  Υπόψη ότι στα ελικόπτερα του Π.Σ είχαν από καιρό τα φορεία για την μεταφορά ασθενών-τραυματιών και ήταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναλάβουν αεροδιακομιδές ημέρα και νύχτα.

  Κάτι ακόμη. Μιας που τα ελικόπτερα AS-365 του Λ.Σ δεν πετάνε θα πρέπει τελικά να τα πάρει κάποιος άλλος να τα αξιοποιήσει. Εδώ και 12 χρόνια από τα 6 ε/π πετάει το ένα. Και άλλα 12 χρόνια να περάσουν η κατάσταση στο Λ.Σ δεν θα αλλάξει. Μάλιστα η μοίρα ελικοπτέρων των -365 είναι να κλείσει φέτος στις αρχές Αυγούστου.
  Εδώ και 6 χρόνια η Π.Α θέλει να αντικαταστήσει τα ΑΒ-205 SAR, η ΕΛ.ΑΣ και το Π.Σ δεν λένε όχι για ακόμη μερικά ε/π, κτλ. Γνώμη μου να πάρει η Π.Α αυτά τα 6 ε/π πληρώνοντας στην Ε.Ε τα λεφτά που μας επιδότησε για την αγορά τους. (ποσοστό 75% της αξίας τους)

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Από την υπηρεσία εναερίων μέσων του Π.Σ είχαν ζητήσει να αναλάβουν το 40% των αεροδιακομιδών χωρίς να χρεώνουν κανέναν ούτε ένα ευρώ. Πολύ απλοποιημένα τα λές φίλε μου.Το κόστος για τις πτήσεις των εναερίων μέσων είναι συγκεκριμένο.Το κόστος βαρύνει το κράτος ανεξάρτητα από το φορέα διαχείρισης του μέσου.Εκτός και αν εννοείς ότι το κόστος πτήσης των εναερίων μέσων της πυροσβεστικής υπηρεσίας καλύπτεται από την Ε.Ε.οπότε πάω πάσο…Όσο για το θέμα των συντεχνιών το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων είναι η άμυνα της χώρας,οι αεροδιακομιδές είναι ένα επιπλέον καθήκον που προστέθηκε λόγω της αδυναμίας του Ε.Κ.Α.Β να αναλάβει αυτό το ρόλο λόγω της οικονομικής κρίσης.Άν όμως παρόλα αυτά έχετε στοιχεία που να δικαιολογούν αυτά που λέτε περί συντεχνίας θα σας παρακαλέσω να τα κάνετε γνωστά αν όχι σε εμάς στον αρμόδιο εισαγγελέα.Αν όχι όμως θα σας παρακαλέσω να ανακαλέσετε άμεσα.Δεν φτάνει που οι Ε.Δ. έχουν αναλάβει ένα επιπλέον καθήκον θα τις κατηγορούμε και γι αυτό;;;

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Προφανώς και σε αυτή την περίπτωση, έχει επαφές με ανώτατους αξιωματικούς εν ενεργεία και αποστρατεία της Π.Α και ανώτατα στελέχη εν ενεργεία και αποχώρηση των Σ.Α.

   • Γιάννης

    Πέρα αυτούς που ξέρω και είναι εν ενεργεία ή εν αποστρατεία έχω πάει σχετικά πρόσφατα στο Βενιζέλος να δω τα ελικόπτερα του Π.Σ και έχω γνωρίζει και μιλήσει εκεί για 2-3 ώρες με τον δ/κτη της υπηρεσίας, τον Πορτοζούδη κ.α αξιωματικούς της. (π.χ τον Παπανδρέου)

   • Προβοκάτωρ

    Μια τελευταία ερώτηση,από εμένα.
    Με ποια ιδιότητα επισκεφθήκατε τον δ/κτη της εν λόγω υπηρεσίας του Δ.Α. Ελ.Βενιζέλος και πως συμβαίνει να γνωρίζετε ανώτατους αξιωματικούς εν ενεργεία και σε αποστρατεία ;

   • Mich

    Το ΕΚΑΒ είχε απεμπολήσει την αυτόνομη δυνατότητα αεροδιακομιδών πολύ πριν την κρίση, μετά τα αλεπάλληλα τραγικά περιστατικά με τα 3 από τα 5 ελικόπτερα που είχε αγοράσει, την περίοδο 2001-2003.
    Αντίστοιχα τραγικός ήταν, βέβαια ο όλος χειρισμός της υπόθεσης των αεροδιακομιδών από το ΕΚΑΒ, με κερασάκι στην τούρτα την ακύρωση της αγοράς των Piaggio Avanti επειδή, λέει, από τις θύρες δεν χωρούσαν τα φορεία….!!!

   • SKYHOOK47

    Και να ήθελε το Ε.Κ.Α.Β να διαχειριστεί τις αεροδιακομιδές σωστά αφού θεωρητικά έχει μάθει από τα λάθη του τώρα δεν το μπορεί λόγω της οικονομικής κρίσης.Αυτά που γράφει ο φίλος Γιάννης είναι αοριστολογίες και επιεικώς απαράδεκτα.

   • Γιάννης

    Έχουν πει στο ΕΚΑΒ να κάνει δική του υπηρεσία εναερίων μέσων και ΔΕΝ θέλει.
    Επίσης, αν μια σοβαρή ιδιωτική εταιρεία αναλάβει τις αεροδιακομιδές αυτές θα κοστίζουν πιο φτηνά από τι σήμερα. Που σηκώνονται Σινούκ και C-130 για να μεταφέρουν έναν άνθρωπο. Χώρια οι αεροδιακομιδές που γίνονται άνευ λόγου. Γιατί π.χ ο άλλος έχασε το τελευταίο αεροπλάνο της γραμμής και έβαλε μέσο βουλευτή για να πάει ελικόπτερο από την Αθήνα στην Ρόδο να τον πάρει να τον φέρει στην Αθήνα για να κάνει τις δουλειές του. Γίνονται 50-60 τέτοιες ,,αεροδιακομιδές,, κάθε χρόνο….
    Επίσης σε ότι αφορά εμένα έχω γράψει ότι πρέπει να συσταθεί η ΔΑΥΚΩ και κάποιος αντιπαραγωγικός της 355 ΜΤΜ (που δουλεύει τρεις μήνες το καλοκαίρι και το κωλοβαράει τους υπόλοιπους 9) από την Π.Α που του έθιξα το μαγαζάκι του μου απάντησε πως ,,πάρε το κουβαδάκι σου και τράβα στην ΔΑΥΚΩ,,. Επίσης τα έχωνε σε αυτούς του Π.Σ.
    Έθνος ανάδελφο, δεν θέλουμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας, ο καθένας θέλει να έχει το ,,μαγαζάκι,, του κτλ κτλ παθογένειες….

   • Γιάννης

    Θα το συζητήσω με κάποιον αξιωματικό του Π.Σ και αν θέλει να πάει στον εισαγγελέα θα πάω μαζί του.
    Όταν είχαν πέσει τα ε/π του ΕΚΑΒ και μετά έκαναν τις αεροδιακομιδές οι Ε.Δ είχαμε τότε οικονομική κρίση ?? Φυσικά όχι.

   • SKYHOOK47

    Το λόγο που το ΕΚΑΒ δε θέλει να αναλάβει τις αεροδιακομιδές δεν μπορούμε να τον ξέρουμε,μόνο να εικάσουμε μπορούμε καθώς δεν είμαστε αρμόδιοι για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ γι αυτό και θα συνιστούσα να μην βγάζουμε συμπεράσματα χωρίς να έχουμε την πλήρη εικόνα.Όσο για το θέμα της εκμετάλλευσης των Ε/Π του ΕΚΑΒ και τα δυστυχήματα αν δεν κάνω λάθος έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη.Σίγουρα έγιναν λάθη τότε ,το τί θα γίνει στο μέλλον θα το δούμε.Το αν θα πρέπει να αναλάβει τις αεροδιακομιδές κάποια ιδιωτική εταιρία (κατά τα πρότυπα του Η.Β.)είναι μια μεγάλη κουβέντα που θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή,γνώμη μου πάντως είναι ότι δεν θα πρέπει να μείνουν οι αεροδιακομιδές μόνο σε χέρια ιδιοτών,μπορούν όμως να γίνουν σε ένα ποσοστό ώστε να μην επιβαρύνεται το κράτος με ένα τόσο μεγάλο κονδύλι.Αυτό που γράφεις για τις άσκοπες αεροδιακομιδές έχεις γραπτά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν;;;Αν όχι θα σε συμβούλευα να προσέχεις τι γράφεις γιατί μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος εκεί που δεν το περιμένεις(σε καμία περίπτωση δεν σε απειλώ απλά οφείλω να σου υπενθυμίσω τους κανόνες λειτουργίας της σελίδας και της διαδικασίας σχολιασμού). Μεγάλο μέρος γίνετε πάντως λόγω ελλείψεως έμπειρου ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού στα νησιά.Τώρα αυτά που γράφεις για τη ΔΑΥΚΩ και γι αυτά που σου είπε το στέλεχος της Π.Α. τα αφήνω ασχολίαστα,το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι η γνώμη του δεν μπορεί να είναι και η γνώμη της υπηρεσίας .Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει,το τί ισχύει όμως στην πραγματικότητα και οι λόγοι που κάποια πράγματα γίνονται και κάποια όχι τα γνωρίζει σίγουρα η ηγεσία.Μήν παίρνεις τοις μετρητοίς ότι σου λέει ο καθένας που στο φινάλε μπορεί και να μην είναι αρμόδιος για το θέμα που συζητάει και απλά να λέει ότι του έρθει στο κεφάλι.

   • Γιάννης

    Σε αυτό που γράφω ότι γίνονται άσκοπες αεροδιακομιδές αν δεις σε κάποια ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ (δεν την θυμάμαι τώρα, θα την βρω μετά και θα σου πω ποια είναι) θα δεις εκεί ότι οι ίδιοι τους γράφουν πόσες αεροδιακομιδές γίνονται και ποιο είναι το ποσοστό των αεροδιακομιδών (αν θυμάμαι καλά γράφουν πως είναι 6%) που έγιναν χωρίς να συντρέχει κανένας ιατρικός λόγος. Γράφουν πως ενώ δεν συνέτρεχε κανένας ιατρικός λόγος έγιναν για κοινωνικούς λόγους. (??)
    Προσωπικά έχω ενημερωθεί για περιπτώσεις ατόμων που δεν ήθελαν να ταξιδέψουν όλο το ταξίδι τους με το πλοίο της γραμμής ή που έχασαν αεροπλάνο και έτσι λάδωσαν γιατρό να καλέσει ελικόπτερο (το έκανε γιαγιά σε νησί των Κυκλάδων, έγινε η αεροδιακομιδή της ) ή έβαλαν μέσο βουλευτή ή τόπικο παράγοντας για να ταξιδέψουν στην Αθήνα.
    Πέρα από αυτό γίνονται άσκοπες αεροδιακομιδές λόγω λάθους ιατρικής διάγνωσης. Π.χ πριν κάποιο καιρό αγροτικός γιατρός σε κάποιο μικρό νησί ζήτησε να γίνει αεροδιακομιδή για γυναίκα που είχε -και καλά- ακατάσχετη αιμορραγία. Αυτή όμως είχε μόνο την περίοδο της. Κάποιοι γιατροί για να πετάξουν την ευθύνη από πάνω τους ζητούν να γίνει αεροδιακομιδή που δεν χρειάζεται να γίνει.
    Στο ΕΚΑΒ μετά την πτώση των τριών ελικοπτέρων ακούν την λέξη ελικόπτερο και τρέχουν να φύγουν. Δεν θέλουν να ασχοληθούν να κάνουν οι ίδιοι αεροδιακομιδές αλλά και αν το ήθελαν έχουν το πρόβλημα πως δεν έχουν αεροπορική νοοτροπία. Μόνο ο υπουργός μπορεί να τους αναγκάσει να κάνουν υπηρεσία εναερίων μέσων και αν το αποφασίσει κάποιος υπουργός θα την κάνουν.
    Σε ότι αφορά ότι αν αναλάβει μία σοβαρή ιδιωτική εταιρία να κάνει τις αεροδιακομιδές ότι αυτές θα μας κόστιζουν πιο φτηνά αυτό το λένε χειριστές των ελικοπτέρων της Π.Α που κάνουν αεροδιακομιδές.

   • SKYHOOK47

    Όταν ρωτάω αν έχεις γραπτά στοιχεία δεν εννοώ το τί γράφει κάποιος σε κάποια ιστοσελίδα αλλά επίσημα στοιχεία(γραπτές καταθέσεις)στοιχεία φίλε μου όχι κουτσομπολιά.Το αν θα γίνει μια αεροδιακομιδή δεν το κρίνει ο φορέας διαχείρισης του αεροπορικού μέσου αλλά ο γιατρός που θα την αιτηθεί,επομένως ακόμα και αν τις αναλάβει ιδιώτης ο αριθμός τους δεν θα ελαττωθεί .Το αν ο ιδιώτης το κάνει με μικρότερο κόστος για το δημόσιο δεν το γνωρίζω δεν έχω δει κάποια μελέτη που να το ισχυρίζεται αυτό ,όταν γίνει θα το δούμε τότε.Επειδή κάποιος σου είπε κάτι δεν σημαίνει ότι ισχύει κιόλας.Δηλαδή ότι λένε οι χειριστές της Π.Α. είναι θέσφατο;;;Είναι παντογνώστες;;;Είναι θεοί;;;Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

 2. manolis

  Χρονια Πολλα σε ολους τους φιλους.
  Αργησε πολυ το ΠΣ να εκτελεσει αεροδιακομιδες, παρ’οτι στην πραγματικοτητα προκειται για μια απο τις κυριες αποστολες του. Τουλαχιστον τα 3 ΒΚ-117, ειχαν εξαρχης (δευτερευοντα) ρολο τις αεροδιακομιδες τραυματιων πυροσβεστων και ειχαν αποκτηθει οχι μονο με τις σχετικες νοσοκομειακές συλλογες αλλα και με αναλογες προβλεψεις κατα την κατασκευη τους. Για παραδειγμα η χρηση απινιδωτη (ηλεκτροσοκ) μεσα σε ελικοπτερο κανονικα απαγορευεται , αφου προυποθετει πιστοποιηση για Η/Μ θωρακιση καλωδιων κλπ. εξοπλισμου, για απροσκοπτη -παραλληλη- λειτουργια των ηλεκτρονικων οργανων πτησης. Θεωρω λοιπον οτι οι έλεγχοι -αυτοψία του εσωτερικού των ελικοπτέρων απο στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ αφορουσε κυριως τα 2 Super Puma μεταφορας προσωπικου του ΠΣ που στερουνταν τετοιων συλλογων ως τωρα. Οι νοσοκομειακές συλλογες που «αραχνιαζουν σε αποθηκες του ΕΚΑΒ» , λογικα πρεπει να ειναι οι 2 που είχαν αποκτηθεί με παλαιότερη αγορά 2 Super Puma , τα οποια είχαν αποκτηθεί με κονδύλια του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη αναγκών του κατά την διαρκεια των O.A.2004. Οι συλλογές αυτές αφαιρέθηκαν και αποθηκεύτηκαν αφου έκτοτε τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται από την Π.Α. σε διαμόρφωση SAR για την κάλυψη των πιεστικων αναγκών καλυψης του ελληνικου FIR. Οι συλλογές αυτές, ιδιοκτησιας ΕΚΑΒ, πρεπει να αξιοποιηθούν πλέον από τα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος όταν αυτά εκτελούν αεροδιακομιδές ασθενών , αφου η πολιτεια εχει επιλεξει να γινονται αυτες απο μεσα των ΕΔ. Μαλιστα αφου τα 5 ελικοπτερα του ΠΣ , μαζι με τα 3 εναπομειναντα του ΕΚΑΒ, μαλλον ειναι τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ πραγματικα -μη ιδιωτικα- νοσοκομειακα ελικοπτερα, καλο θα ηταν να μεινουν απερισπαστα στην αποστολη τους αυτη και να βοηθηθει το ΠΣ απο τις ΕΔ οταν εχει αναγκες (απλης) αερομεταφορας πυροσβεστων το καλοκαιρι.
  Οσο για τις συντεχνιες που αναφερει ο Γιαννης, εγω καταλαβαινω οτι εννοει την υπαρξη τους σε πολιτικες υπηρεσιες (πχ ΕΚΑΒ) και οχι στις ΕΔ. Διοτι εαν το ΕΚΑΒ χρηματοδοτουνταν επαρκως και πληρωνε τις αεροδιακομιδες, θα μπορουσε να ενοικιασει και ιδιωτικα αεροπορικα μεσα.

  Απάντηση
  • Γιάννης

   Και τις Ε.Δ. Όταν τον άλλο από την Μοίρα των Καναντέρ τον βολεύει να πηγαίνει κάθε καλοκαίρι σε κλιμάκια για να κερδίζει έτσι έξτρα λεφτά και του λέει κάποιος για ενοικίαση εναέριων μέσων, να συσταθεί η ΔΑΥΚΩ, να κάνει πυρόσβεση το Π.Σ με δικά του ελικόπτερα, και αντιδρά έντονα και δεν θέλει να αλλάξει τίποτα προκειμένου να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, αυτό σημαίνει πολλά….

   Απάντηση
 3. SKYHOOK47

  Το πρόβλημα της αξιοποίησης των AS-365 δεν είναι κάτω από ποιόν φορέα θα λειτουργούν.Το πρόβλημα βρίσκετε στην έλλειψη κονδυλίων.Όποια υπηρεσία και να τα πάρει χωρίς τα ανάλογα κονδύλια τα ίδια προβλήματα θα υπάρχουν.

  Απάντηση
  • Γιάννης

   Πρόσφατα ρωτήθηκαν αξιωματικοί του Λ.Σ για τα 6 ελικόπτερα Ντοφέν. Αυτοί είπαν ότι από την ημέρα που ήρθαν τα ελικόπτερα στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμμία μέριμνα για την υποστήριξη τους. Τα ελικόπτερα ήρθαν στην Ελλάδα σε μία εποχή που δαπανήθηκαν περισσότερα από 15 δις ευρώ για να γίνουν οι Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 2004 μέχρι τον Μάιο του 2010 που η Ελλάδα χρεοκόπησε μεσολάβησαν 6 χρόνια που τα ελικόπτερα ήταν ανεκμετάλλευτα. Άραγε αυτά τα 6 χρόνια να μην πετούσαν λόγω έλλειψης κονδυλίων..??
   Τώρα πράγματι αν δεν υπάρχουν κονδύλια όποιος και να τα πάρει θα έχει πρόβλημα…. Αλλά από το να βλέπω ΑΒ-205 SAR πριν λίγες ημέρες να επιστρέφει στην Ελευσίνα μεταφέροντας ασθενή καλύτερα στην θέση του να ήταν ένα AS-365 μιας που η Π.Α ήθελε να έχει καινούργια ε/π SAR της από το 2010.

   Απάντηση
 4. Γιάννης

  Σε ότι αφορά αυτό που είπε ο Πορτοζούδης ότι είχε ζητήσει να αναλάβει η υπηρεσία του το 40% των αεροδιακομιδών χωρίς να χρεώνει κανέναν ούτε ένα ευρώ θα κοιτάξω να τον ρωτήσουμε σήμερα κιόλας για να το διευκρινίσει. Κάτι που ήθελα να μάθω όταν πήγα εκεί στην υπηρεσία είναι αν πληρώνουν ενοίκιο στο Βενιζέλος για την στάθμευση των ελικοπτέρων και για τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας. Γιατί αν πλήρωναν ήθελα να μάθω γιατί δεν πάνε τόσο καιρό σε κάποιο άλλο αεροδρόμιο όπως της Ελευσίνας ή του Τατοίου που δεν θα πληρώνουν ενοίκιο. Πριν προλάβω να το ρωτήσω μας πρόλαβε το Πορτοζούδης και μας είπε ότι η γερμανική εταιρεία που έχει το αεροδρόμιο δεν τους χρεώνει λεφτά για την στάθμευση των ελικοπτέρων και για τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας. Δηλαδή δεν πληρώνουν ενοίκια. Δεν πληρώνουν τίποτα… Π.χ ακόμη και την καθημερινή καθαριότητα των χώρων της υπηρεσίας την πληρώνουν οι γερμανοί. κ.α… Πέρα από αυτό τους μισθούς όλων των πυροσβεστών εκεί τους πληρώνει η εταιρεία που έχει το αεροδρόμιο. Δεν θυμάμαι τώρα πόσοι πυροσβέστες (είναι όλοι του Π.Σ) υπηρετούν στο Βενιζέλος αλλά θα το ρωτήσω…. Δηλαδή οι μισθοί τους δεν επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο. Αν θυμάμαι καλά κάτι μας είχε πει ότι οι γερμανοί πέρα τους μισθούς πληρώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές και κάτι άλλο που τώρα μου διαφεύγει…
  Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα είχε πει ότι μέχρι πρόσφατα κόσμος τους έβριζε γιατί δεν πετάνε.
  Ίσως με το ετήσιο κονδύλι της υπηρεσίας να μπορεί καλύψει το 40% των αεροδιακομιδών ?? Θα υπάρξει απάντηση του και θα την γράψω εδώ….

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Είσαι σίγουρος ότι όλοι οι πυροσβέστες που υπηρετούν στο Ελ.Βενιζέλος ανοίκουν στο Π.Σ.;;;Το ότι κάποιος έχει αποφοιτήσει από το σχολείο πυρασβεστών του Π.Σ. δεν τον κάνει και αυτομάτως μέλος του.Τα στελέχη του Π.Σ. πληρώνονται από το Π.Σ. (δημόσιο) και όχι από ιδιώτες.Τώρα το άν το Π.Σ.χρεώνει τον ιδιώτη για τις υπηρεσίες που προσφέρει ή αν ο ιδιώτης πληρώνει το Π.Σ. αυτό είναι τελείως διαφορετικό.Το κονδύλι της υπηρεσίας είναι χρήματα του κράτους αφού και το Π.Σ. ανήκει στο κράτος το αν το Π.Σ. έχει και άλλες πηγές χρηματοδότησης αυτό είναι άλλο θέμα αν και δεν πιστεύω ότι το κονδύλι που δίνει ο ιδιώτης είναι αρκετά μεγάλο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των εναερίων μέσων του Π.Σ.Τις ενστάσεις και προβληματισμούς μου για τη χρησιμοποίηση των ΒΚ117 για αεροδιακομιδές τις έχω εκφράσει στα σχόλια παλαιότερης ανάρτησης σχετικά με το θέμα

   Απάντηση
   • Γιάννης

    Είναι όλοι τους πυροσβέστες του Π.Σ. Ο δ/κτης της υπηρεσίας των εναερίων μέσων, ο Πορτοζούδης μας είπε ότι είναι πύραρχος στον βαθμό και πριν πάει στα ελικόπτερα υπηρετούσε στην 1η ΕΜΑΚ. (μας είπε και που αλλού έχει υπηρετήσει αλλά δεν τα θυμάμαι) Πέρα την υπηρεσία εναερίων μέσων του Π.Σ πήγαμε και στον πυροσβεστικό σταθμό του αεροδρομίου και είδαμε την προετοιμασίας μιάς άσκησης ενώ ξεναγηθήκαμε στον χώρο που βρίσκονται τα οχήματα κτλ εξοπλισμός της. Στον πυροσβεστικό σταθμό υπηρετούν περίπου 80 πυροσβέστες. Γνώρισα τον δ/κτη του σταθμού που τελικά λέγεται Καραμανλής (απλή συνωνυμία με τον γνωστό Καραμανλή…) και όχι Παπανδρέου όπως έγραψα από λάθος σε άλλο μήνυμα πριν μπερδεύοντας τον με άλλο αξιωματικό κάπου αλλού… Δεν θυμάμαι τι βαθμό έχει πάντως μας έκανε μία ομιλία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νεκρούς συναδέλφους τους που έχει θρηνήσει το Π.Σ.
    Η υπηρεσία εναερίων μέσων του Π.Σ έχει ετήσιο κονδύλι 3 εκατομμύρια ευρώ. Πέρα από αυτό για τα λεφτά που παίρνει από την εταιρία που έχει το αεροδρόμιο αυτό γίνεται γιατί αυτή η εταιρία λόγω της Κ.Ε.Κ (Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης) δίνει πολλά λεφτά κάθε χρόνο σε φορείς του δημοσίου κ.α. Με τα λεφτά λοιπόν που διαθέτει η υπηρεσία εναερίων μέσω μπορεί να κάνει το 40% των ετήσιων αεροδιακομιδών χωρίς να χρεώνει κανέναν ούτε ένα ευρώ. Πριν ξεκινήσει να κάνει αεροδιακομιδές τις έκαναν και κάνουν ακόμη οι Ε.Δ που το ΕΚΑΒ χρωστάει στην Π.Α περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Τα οποία θα αυξηθούν με τον καιρό και δυστυχώς η Π.Α είναι αναγκασμένη να κάνει αεροδιακομιδές γιατί αν δεν τις κάνει είναι το θέμα ποιος άλλος θα τις κάνει.

    Ο Πορτοζούδης είπε ότι τους μισθούς εδώ όλων μας (του προσωπικού της υπηρεσίας εναερίων μέσων και του πυροσβεστικού σταθμού) τους πληρώνει η εταιρία που έχει το αεροδρόμιο.
    Ενημερωτικά μερικά ακόμη, ότι την εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων την έχουν αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία, η εκπαίδευση του κάθε νέου χειριστή κοστίζει 50.000 ευρώ, ο κάθε χειριστής στην υπηρεσία πετάει 5 ώρες τον μήνα για την πτητική συντήρηση του, (αν υπάρχουν αποστολές εννοείται πετάει πιο πολλές ώρες) η συντήρηση των 5 ελικοπτέρων της υπηρεσίας έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία στα Μέγαρα και τα ελικόπτερα έχουν πάντα υψηλές διαθεσιμότητες, γνώμη του είναι πως οι χειριστές των Ε.Δ δεν πρέπει να συνταξιοδοτούνται πριν τα 60 τους. Μπορούν να πετάνε μέχρι αυτή την ηλικία και αν αποστρατεύονται στα 45 τους η υπηρεσία ζημιώνεται γιατί χάνονται επενδύσεις που έχουν γίνει και πρέπει να εκπαιδεύονται νέοι χειριστές στην θέση τους. (με ότι συνεπάγεται αυτό οικονομικά)

   • Προβοκάτωρ

    Μια τελευταία ερώτηση,από εμένα.
    Με ποια ιδιότητα επισκεφθήκατε τον δ/κτη της εν λόγω υπηρεσίας του Δ.Α. Ελ.Βενιζέλος και πως συμβαίνει να γνωρίζετε ανώτατους αξιωματικούς των Ε.Ε.Δ. εν ενεργεία και σε αποστρατεία;

   • SKYHOOK47

    Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το κόστος μισθοδοσίας ενός σώματος ασφαλείας καλύπτεται από μία ιδιωτική εταιρία.Δεν γνωρίζω τους κανονισμούς λειτουργίας του Π. Σ. Πάντα πίστευα πάντως πως το μισθολογικό κόστος των Ε.Δ. και των σωμάτων ασφαλείας το κάλυπτε το κράτος.Αυτό που μας αναφέρεις (αν ισχύει τελικά)είναι ασυνήθιστο τουλάχιστον…Από τη στιγμή που η υπηρεσία εναερίων μέσων του Π.Σ. χρησιμοποιεί τα κονδύλια που της παρέχονται και από το κράτος και όχι μόνο τα κονδύλια του ιδιώτη δεν βλέπω πως γίνετε αυτό που λες δηλαδή να κάνει τις αεροδιακομιδές χωρίς κόστος για το δημόσιο.Τα περί εκπαίδευσης των χειριστών και συντήρησης του αεροπορικού στόλου τα γνωρίζω.Η άποψη ότι οι χειριστές των Ε.Δ. θα πρέπει να πετάνε μέχρι την ηλικία των 60 χρόνων δεν θα έλεγα ότι είναι και ότι καλύτερο από επιχειρησιακής άποψης καθώς τα ιπτάμενα μέσα των Ε.Δ. έχουν αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.Για να σου δώσω να το καταλάβεις πως θα σου φαινόταν ένας χειριστής F-16 ή Apache 50 ετών;;Πιστεύεις ότι σε αυτή την ηλικία μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις της αποστολής του;;;Δες λίγο και τι ισχύει στους υπόλοιπους στρατούς του κόσμου σχετικά με τις ηλικίες των χειριστών.Εξάλλου θα πρέπει να ξέρεις ότι οι χειριστές πληρώνουν και διπλές ασφαλιστικές εισφορές οπότε στα 45 τους έχουν καλύψει και τα όρια συνταξιοδότησης. Τίποτε δεν τους χαρίζεται.

 5. Γιάννης

  Σε ότι αφορά αυτό που είπε ο Πορτοζούδης ότι η υπηρεσία του μπορεί να αναλάβει το 40% των αεροδιακομιδών χωρίς να χρεώσει κανέναν ούτε ένα ευρώ. Μπορεί να τις καλύψει με το ετήσιο κονδύλι της υπηρεσίας του και με λεφτά που δίνει στην υπηρεσία του η εταιρία που έχει το αεροδρόμιο, η οποία ετησίως δίνει χ λεφτά στην αστυνομία, στην πυροσβεστική κ.α.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: