Η Νορβηγία αποκάλυψε την πρόταση μιας αμυντικής δαπάνης η οποία θα επιτρέψει την προμήθεια του νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) για την αντικατάσταση του στόλου των έξι ενεργών P-3 Orion.

Υποβληθείσα στο Κοινοβούλιο την 17η Ιουνίου, η λευκή βίβλος συνιστά την σταδιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας κατά την περίοδο 2017-2020 που θα οδηγήσει στην αύξηση κατά 7,2 δισεκατομμυρίων Κορωνών Νορβηγίας (870 εκατομμύρια δολάρια) από τα επίπεδα του 2016.

Μια “σημαντική αύξηση” των 165 εκατ. Κορωνών έχει προγραμματιστεί για τα 20 επόμενα χρόνια για να υποστηρίξει αριθμό προμηθειών και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των προηγούμενων ανεπαρκών προμηθειών και την αναδυόμενη απειλή της Ρωσίας.

“Τα έτη υποχρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τον υψηλό επιχειρησιακό ρυθμό έχουν, επίσης, δημιουργήσει ελλείψεις στην εκπαίδευση, συντήρηση και αναβάθμιση που δεν είναι πλέον αποδεκτές εν όψει των αναδυόμενων απειλών,” αναφέρει η βίβλος. Αυτές οι ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με σκοπό να βελτιωθούν οι βραχυπρόθεσμες δυνατότητες, και η Νορβηγία να προετοιμαστεί για οποιεσδήποτε μελλοντικές επενδύσεις και προκλήσεις, αναφέρει.

“Η Νορβηγία θα επιδιώξει να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας μετά την απόσυρση από την ενεργό υπηρεσία των γερασμένων P-3C Orion”, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. “Μια αξιόπιστη αμυντική δύναμη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επίγνωση της τακτικής κατάστασης, τις πληροφορίες και την ικανότητα να εκτελεί διαχείριση κρίσης.”

“Τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας είναι κρίσιμα σε αυτό το πλαίσιο, και η κυβέρνηση θα καταθέσει εγκαίρως στο Νορβηγικό κοινοβούλιο ένα σχέδιο για την αντικατάσταση του P-3 Orion”.

Στους δυνητικούς υποψηφίους περιλαμβάνονται το P-8 Poseidon της Boeing, ή τα τροποποιημένα μεταφορικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του C-130J Sea Hercules και το C295 της Airbus.

Επιπλέον, το Όσλο έχει επαναλάβει την δέσμευση του για την προμήθεια 52 αεροσκαφών F-35.

“Μια τέτοια δυνατότητα [της προμήθειας] είναι το F-35 Lightning II με μια σουίτα όπλων που θα περιλαμβάνει το Νορβηγικής κατασκευής πύραυλο Joint Strike Missile”, ανέφερε η βίβλος. “Η προμήθεια των 52 αεροσκαφών με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και υποδομή θα είναι μια κρίσιμη συνεισφορά στην ασφάλεια της Νορβηγίας και των συμμάχων της.”

Με σκοπό να γίνει εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, ένας αριθμός στρατιωτικών εγκαταστάσεων θα κλείσει, συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού σταθμού Άντναγιά, την έδρα της 333ης Μοίρας της Νορβηγικής Βασιλικής Αεροπορίας, η οποία πετά με τα P-3.

Το νέο ΑΦΝΣ πρόκειται επομένως να συστεγαστεί με τα F-35 στον αεροπορικό σταθμό Εβενες, αναφέρει η βίβλος.

“Καθώς κάθε νέα γενιά εξοπλισμού και τεχνολογίας μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα από ότι οι προηγούμενες, η εν λόγω επιπρόσθετη δυνατότητα αποκτάται με ένα συγκεκριμένο κόστος”, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ίνε Έρικσεν Σεράιντε. “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία απλώς αγοράζοντας λιγότερες πλατφόρμες ή με την εσωτερική εξοικονόμηση πόρσων”.

“Δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια χωρίς βιωσιμότητα. Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην παροχή και των δύο”.

Μετά από αυτή την αρχική φάση, έχει προγραμματιστεί η επιπρόσθετη αύξηση του προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2026, δήλωσε η υπουργός Άμυνας, η οποία θα εξασφαλίσει την εφαρμογή των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Beth Stevenson

Απόδοση/Μετάφραση απο το «flightglobal.com» για την Προέλαση.

2 Σχόλια

  1. npo

    το κάνεις επίτηδες για να φουρτουνιάσεις τον Αχέροντα, έτσι δεν είναι?

    Οι νορβηγοί όμως δεν έχουν πυρκαγιές.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: