Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ταχύτατη εφαρμογή του μέτρου της μειώσεως της στρατιωτικής θητείας στη Κύπρο από 24 σε 14 μήνες. Πιθανές ελλείψεις που θα υποβαθμίσουν την μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς επισημαίνει το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, το οποίο τονίζει οτι η απειλή των 42500 Τούρκων στρατιωτών παραμένει σταθερή.
Κατά τις εκτιμήσεις του, η αναλογία από 6,6 Τούρκους στρατιώτες ανά Εθνοφρουρό, με την μείωση θητείας μπορεί να φτάσει τους 14 προς 1.

Εκπαίδευσις

Ταυτοχρόνως, η ταχύτης με την οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο της μειώσεως δημιουργεί προβλήματα εγκαίρου εκπαιδεύσεως των 3000 επαγγελματιών οπλιτών που θα προσληφθούν για κάλυψη των κενών. Ανάλογο πρόβλημα θα υπάρξει και με το τέλος του συμβολαίου τους, όποτε θα πρέπει να αντικατασταθούν μαζικά.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η οικονομική κατάστασις της Κύπρου δεν επιτρέπει αυτή την στιγμή να αυξηθούν οι δαπάνες προκειμένου να ληφθούν εξισορροπητικά μέτρα, ώστε να μην υποβαθμισθεί η μαχητική ικανότης της Εθνικής Φρουράς. Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούνται στις ειδικές δυνάμεις.

Πηγή: Εφημερίδα “Εστία”, σελ. 4, 01 Ιουλίου 2016.

 

 

12 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Όχι,δέν είναι τυχαίο ότι ὁ Ἑλληνισμός κινδυνεύει με αφανισμό.
  Είναι κάτι που οἱ ίδιοι οἱ Ἕλληνες το επιδιώκουν.

  Απάντηση
  • npo

   οχι. Δεν το επιδιώκουμε εμείς.
   Απλά μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι..
   Δυστυχώς..

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Όχι,δέν είναι δικαιολογία αυτή.
    Οἱ Ἕλληνες έχουν ακόμη κρίση και αντίληψη όταν πρόκειται για άλλα και άλλα,ακόμη και για την κουτοπονηριά στην πρόθεση ψήφου,δέν είναι δυνατόν το «μωραίνει Κύριος» να ισχύει επιλεκτικά.
    Στην Ἑλλάδα,ἤ από Ἕλληνες οπουδήποτε στον πλανήτη,μπορείς να ακούσεις τις πλέον εμφραγματικές ανοησίες και ασυναρτησίες όταν πρόκειται για πολιτική,αλλά στις θεμελιώδεις καθημερινές συμπεριφορές τους,αποδεικνύουν ότι ακολουθούν γενικώς την λογική της επιβιώσεως και της αποφυγής ζημιών.
    Όταν όμως το πράγμα πάει στην Άμυνα και τις όποιες θυσίες απαιτεί,ἄ-πά-πά!
    Ειδικά στην ἡμικατεχόμενη Κύπρο όμως,θα έπρεπε οἱ ίδιοι οἱ Ἑθνοφρουροί να δείξουν το δάκτυλο στον Αννάν-αστασιάδη και τον τζουτζέ του στο ΥΠΑΜ,και όποιος δέν συμφωνεί με την ανάγκη της Άμυνας,να ξεκουμπιστεί να πάει στα Κατεχόμενα,να ζήσει χωρίς όπλα και χωρίς την προστασία του όμως,όταν έλθει το επόμενο πογκρόμ των επιγόνων του Αττίλα.
    Αλλοιώς,ἄς αφήσουν οἱ Κύπριοι τις υπεκφυγές,και είτε να σοβαρευτούν,είτε να αναζητήσουν καινούργια πατρίδα,ἄν μπορέσουν να βρούν.

   • npo

    @ ΑΧΕΡΩΝ
    Δεν διαφωνώ με όσα λές. Συλλογικά αποφάσισε ο Θεός να μας ξεκάνει, όχι ατομικά. Συλλογικά ίναι που έχουμε ξεμωραθεί. :-/

    Τι φταίει δεν ξέρω. Μπορεί να φταίει ο εμφύλιος, η προδοσία της Κύπρου απο χουντικούς, τα δανεικά του Αντρέα, ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη, ίσως απλά η επαφή και ο θαυμασμός για την δύση. Γιατί τα ίδια συμπτώματα βλέπω σε πολλές δυτικές χώρες, απλά δεν έχουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις τις δικές μας.

    Οπότε ίσως ατομικά και κοινωνικά μιμηθήκαμε την δύση (και στα καλά και στα στραβά της – ίσως λίγο περισσότερο στα στραβά) αλλά οι κρατικές δομές και το πολιτικό σύστημα έμεινε στα παλιά ως πιο προσοδοφόρα. Οπότε δημιουργήθηκε ένα οικοσύστημα που ευνόησε τον παρασιτισμό στο οικονομικό μοντέλο και τον εκμαυλισμό στο πολιτισμικό. Ίσως αυτό μας έφαγε.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @npo
    Συλλογικά μας καταδικάζουν και οἱ σχετικές πλειοψηφίες,και είναι και μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού μάλιστα.
    Το πρόβλημα είναι ότι σχετικές και μάλιστα πλασματικές πλειοψηφίες,όπως αυτές βάσει των οποίων εξελέγησαν δήμαρχοι στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη,και κυβέρνηση στην Ἑλλαδίτσα,μποροούν να καταδικάσουν το σύνολο και τον εαυτό τους,ενώ σχετικές ἤ και απόλυτες πλειοψηφίες όπως του λευκού ἤ του «όχι»,δέν μπορούν να σώσουν ούτε το σύνολο,ούτε τον εαυτό τους.
    Επανέρχομαι όμως:σε όλα τα άλλα,οἱ Ἕλληνες δείχνουν να αντιλαμβάνονται σε προσωπικό επίπεδο το όφελος ἤ την ζημία,την ασφάλεια ἤ τον κίνδυνο,όχι όμως στο θέμα της Ἄμυνας.
    Εκεί,κάνουν σάν να πρόκειται για κάτι από άλλον πλανήτη,από άλλη διάσταση,που αφορά οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους ίδιους.
    Για να ξαναγυρίσουμε στην Κύπρο,ίσως δέν έχεις υπόψιν ότι στην δεκαετία του ᾿80 τα εργατικά συνδικάτα,που εκεί αποκαλούνται και συντεχνίες,με δική τους πρωτοβουλία πρότειναν στην κυβέρνηση έκτακτη εισφορά ύψους 1% υπέρ της Ἄμυνας,σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.
    Βαθμιαία,ἡ εισφορά αυξήθηκε στο 3%,καθώς ἡ οικονομία αναπτυσσόταν κρίθηκε ανεκτό κάτι τέτοιο(στην Ἑλλαδίτσα ισχύει δημοτικός φόρος 6% στα καταστήματα…).
    Ερώτημα αφελές και αβίαστο:τί έχει αλλάξει έκτοτε προς το καλύτερο στην Κύπρο,ώστε να καταπίνουν αμάσητο τον αυτοαφοπλισμό ακόμη και εκείνοι που κάποτε εισηγούντο τις έκτακτες εισφορές υπέρ της Ἄμυνας;
    Ερώτημα αφελές και αβίαστο:ποιά οικονομική λογική εξυπηρετεί ἡ σε καιρό οικονομικης κρίσεως πρόσληψη ΣΥΟΠ,όταν υπάρχει ἡ ἑλλαδική εμπειρία της αναστολής προσλήψεων ΕΠΟΠ ακριβώς λόγω κόστους;
    Ὁ Προβοκάτωρ πιο κάτω γράφει κάτι θεμελιώδες για το πού και πώς αξιοποιούνται οἱ ΕΠΟΠ:σε κρίσιμα συστήματα και ειδικότητες.
    Ερώτημα αφελές και αβίαστο:
    Ποιά οπλικά συστήματα πέραν των ἤδη υπαρχόντων θα χειριστούν οἱ ΣΥΟΠ;
    Ερώτημα αφελές και αβίαστο:εκείνο το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017,που ἡ Κύπρος θα είναι πρακτικώς ανυπεράσπιστη,τί μπορεί να συμβεί;
    Και ἄν συμβεί αυτό που λογικά ονειρεύονται οἱ Αττίλες,ακόμη και ἄν ὁ Αννάν-αστασιάδης και ὁ τζουτζές του στο ΥΠΑΜ κάνουν χίλια χαρακίρι,ἤ πάνε στο πιό καυτό καζάνι της κολάσεως,θα είναι αυτό αρκετό για να εξισορροπηθεί ἡ ζημία;
    Ἤ μήπως το σχέδιο είναι να μήν συμβεί ακριβώς τίποτε,να γλυκαθούν οἱ κουραμπιεδόφρονες,και να περάσει ὁ Αττίλας ΙΙΙ υπό τον μανδύα της επανενώσεως α-λά Αννάν,χωρίς Εθνική Φρουρά,αλλά με 20-30-40.000 τούρκικο στρατό στο νησί;
    Μπορεί ὁ Αννάν-αστασιάδης να πάρει και το Νόμπελ (σε ποιόν ακριβώς τομέα,δέ ξέρω…),αλλά ξέρω ότι δέν ξέρει κανένας πολιτικός σε Ἑλλάδα και Κύπρο,ότι δηλαδή,μία αυτοπαραδομένη,αυτοπροδομένη Κύπρος,θα καταστεί πολύ σύντομα μία νέα Χαττάϋ.

 2. Προβοκάτωρ

  14 μήνες αρκούν αλλά συγχρόνως πρέπει να οργανωθεί σωστά και να εκπαιδεύεται κατάλληλα η εφεδρεία.
  Τα περί ΕΠΟΠ είναι μόνο για το χειρισμό κρίσιμων συστημάτων και τίποτε άλλο.Απλώς, ζηλεύουν τις παπαριές που κάνουμε εδώ και ακολουθούν και αυτοί,πιστεύοντας ότι έτσι εκσυγχρονίζονται-αναβαθμίζονται.

  Απάντηση
 3. npo

  @ ΑΧΕΡΩΝ

  Ανοίγεις τεράστια κουβέντα και δεν ξέρω καμία απάντηση, αλλά έχω πάντα υποθέσεις στο τσεπάκι :ρ

  Περι Δημοκρατίας. Δεν συμφωνώ. Δεν έχουμε ακριβώς δημοκρατία, αλλά και να είχαμε, η δημοκρατία δεν είναι η θεραπεία πάσης μαλακίας, είναι ένα πολίτευμα που παίρνει αποφάσεις (σωστές ή λάθος) με τρόπο που να μην σφαζόμαστε για το τίποτα στους δρόμους,

  Τι φταίει στην Ελλάδα. Αυτά που θα περιγράψω πιο κάτω για την Κύπρο + ένα ακόμα. Σε αντίθεση με την Λιθουανία που γνωρίζω, στην Ελλάδα ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ είναι ΣΙΓΟΥΡΟΙ οτι δεν θα πολεμήσουν (πλην των χειριστών της Π.Α. ίσως). Και έχουν δίκιο. Αν οι Τουρκαλάδες καταφέρουν και εισβάλουν πχ στην Θράκη, απλά οι Θρακιώτες θα γίνουν πρόσφυγες. Για τους υπόλοιπους η ζωή συνεχίζεται. Το ίδιο για το Καστελόριζο, το ίδιο για οποιοδήποτε νησί. Νομίζω πως το δόγμα Πάγκαλου (ή ποιανού παπάρα είναι) το περιγράφει πολύ καλά. Αφού έγινε στην Κύπρο γιατί να μην γίνει στην Θράκη? Μακριά είναι και η Θράκη. Η Τουρκία είναι πολύ κοντύτερα.

  Τι άλλαξε στην Κύπρο.
  Τρία πράγματα. 1ον η Ε.Ε. η οποία αν και ήταν μια καλή ιδέα οπισθοβόλησε στα μούτρα μας γιατί μας έδωσε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, 2ον η «προδοσία» των κυβερνήσεων Σημίτη κι εκείθεν. Όλες αυτές οι κυβερνήσεις βάλανε όλα τ’ αυγά τους στην ασφάλεια της Ε.Ε. (βολικό) και πρακτικά αφήσανε την Κύπρο μόνη. Δλδ δεύτερο χαστούκι μετά το «η Κύπρος είναι μακριά». Όταν ο πληθυσμός εθίζεται στην ιδέα πως «κάθε αντίσταση είναι μάταιη» διότι υποστήριξη απο την μαμά γιόκ, δεν θέλει πολύ να αρχίσει να σκύβει. 3ον το χρήμα. Η Κύπρος έπεσε θύμα της επιτυχίας της κατα μία έννοια. Το ίδιο πάθανε και οι Yξώς.

  Απάντηση
 4. npo

  @ ΑΧΕΡΩΝ

  Περι Αναστασιάδη και ΣΙΑ.
  Το σχέδιο Ανάν είναι τέλειο. Διότι δεν θα πάρουν οι Τούρκοι την Κύπρο με πόλεμο. Απλά σε 40-50 χρόνια θα έχουν διώξει τους Κύπριους ειρηνικά. Εντωμεταξύ οι κυπριακές ελίτ, δικηγόροι και το κακό συναπάντημα θα έχουν και ρόλο και πολλές πολλές μπίζνες. ΚΑι αν σφίξουν οι κώλοι και γι αυτούς, ε σιγά το πρόβλημα. Μαζεύουν τις οικογένειές τους και μετακομίζουν σε φιλική χώρα της αγαθής και φίλης κοινοπολιτείας.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Περι Δημοκρατίας.
   Μπορεί να μήν είναι δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν,αλλά,όταν λειτουργεί αδιάβλητα,και με γνώμονα την κοινή λογική,προφυλάσσει από μαζική πεζοδρομιακή ψυχιατρική,και από πεφωτισμένους μεσσιανικούς υπερτατισμούς και πατερουλισμούς.(όμως τέτοια αποστειρωμένη δημοκρατία,χωρίς εθνάρχηδους,μεσσίες,σωτήρες και φωστήρες,χωρίς οδομαχίες και ιουλιανά,χωρίς οικολογική ψήφο στα δέντρα,χωρίς αεροπλάνα,βαπόρια και πούλμαν να κουβαλάνε τα εκστρατευτικά σώματα των ντουντουκοφόρων πανωκρατητών και αφισσο-κολλητών,μάλλον δέν την γουστάρει «αυτός ὁ λαός»)
   Ἡ δημοκρατία,είναι τελικά ζήτημα εφαρμογής.

   Τι φταίει στην Ελλάδα.
   Ἄν βρείς κάτι που να μήν φταίει,δείξτο μου.
   Ἡ στρέβλωση έχει γίνει το εθνικό μας (πρωτ)άθλημα.
   Όταν μετά τα Ίμια θριαμβεύουν τα ψοφίμια,και περιφέρονται με την αρκουδομαγκιά του Πάγκαλου,είναι λογική συνέπεια ότι ὁ επόμενος αγώνας θα δοθεί απο μειονεκτικώτερες θέσεις.
   Και όταν τα ψοφίμια αντικατασταθούν από ψευτοελληναράδες,τα Ίμια θα γίνουν καθημερινότητα.
   Και ἡ χώρα θα πάει από την Σκύλλα στην Χάρυβδη και από τον Άννα στον Καϊάφα,μέχρι το πλήθος να κραυγάσει «τον Βαραββάν,τον Βαραββάν!»

   Τι άλλαξε στην Κύπρο.
   Αυτά που λές.
   Ἡ ατελείωτη μουρμούρα περί «λύσεως»,τα φράγκα,το λάκισμα της Ἐλλαδίτσας,ὤχ αδερφέ,ποιός σηκώνεται τώρα να παλαίψει για χαμένες υποθέσεις…

   Περι Αναστασιάδη και ΣΙΑ.
   Ἄν είχαν οἱ σημερινοί Κύπριοι τον τσαγανό που έδειξαν όχι κάποιοι Κούρδοι ἤ Παλαιστίνιοι για τις εθνικές τους υποθέσεις,αλλά τον τσαγανό που έδειξαν οἱ Ισλανδοί για την οικονομία τους,ὁ Αννάν-αστασιάδης δέν θα ήξερε πού να κρυφτεί,όχι να πουλήσει και την Πατρίδα με το γνωστό του περίσσιο θράσος…
   Και όσο για το κακό (αννανικό) συναπάντημα,ἄς θυμάται μόνο ότι και ὁ Λουκάς Νοταράς έτσι πολιτεύθηκε,μέχρι που ἡ πολιτεία του …απέδωσε καρπούς.(το κεφάλι του γυιού του και το δικό του)

   Απάντηση
   • npo

    @ Προβοκάτωρ

    Ανοίγεις κι εσύ τεράστιο θέμα. Πως θα γίνει να εμπεδωθεί η νομιμότητα χωρίς να μπει το 1/3 του πληθυσμού φυλακή. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισλανδία ώστε να βάλεις φυλακή 40 τραπεζικούς και εν πολλοίς να καθαρίσεις..

    Χρειάζεται να βγάλουμε μια κυβέρνηση που να έχει σημαία της την νομιμότητα, αλλά να έχει και το πρακτικό μυαλό (α) να κάνει μαζικές παραγραφές αδικημάτων με την λογική του «απο δω και πέρα, no mercy» (β) να αναλάβει το Ηράκλειο έργο να καταργήσει το καθεστώς νομικισμού που έχει εγκαθιδρυθεί. Δεν ξέρω τι θα κάνουν τόσοι δικηγόροι, ας μετεκπαιδευτούν. Έξυπνοι είναι, μπορούν να κάνουν χίλια δυο χρήσιμα πράγματα.

 5. Theognostos

  Ολοι σχεδον οι κυβερνωντες δουλευουν για τα ιδια αφεντικα ΝΤΠ. Οι συναντησεις κσι συμφωνιες γινονται σε στοες λεσχες κτλ…επειτα η δουλεια πως να δωσουν το χαπι στον λαο τον Ελληνα…λιγοι ειναι εκεινοι που αντιστεκονται και παραμενουν ακομη στην εξουσια. Ο Ελληνικος λαος δεν εχει ακομη ξυπνησει οτι εχει προδοθει απο την ηγεσια του. Ενδιαφερον αρθρον… Πολλα ισχυουν και για τον Ελληνα…ακομη χειροτερα.

  http://www.veteranstoday.com/2016/07/03/are-you-willing-to-become-a-nwo-global-citizen/

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: