Σύμφωνα με τον ιστότοπο DefenceNews.Com, ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) δοκιμάζει διάφορα ξένα συστήματα ενεργής προστασίας (APS) για οχήματα μάχης με σκοπό την παροχή προστασίας από τις πυραυλοκίνητες βόμβες, αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους και άλλες απειλές.

Η προσπάθεια του Στρατού των ΗΠΑ να ενσωματώσει άμεσα ήδη ανεπτυγμένες λύσεις κινείται παράλληλα με τις δοκιμές του Στρατού για το ποιες θα είναι οι τέσσερις διαφορετικές λύσεις για τα άρματα μάχης M1 Abrams, ΤΟΜΑ Bradley και Styker.

Η όλη προσπάθεια παρακινείται μερικώς από το πιθανό προβάδισμα που έχει η Ρωσία έναντι του Στρατού των ΗΠΑ όσον αφορά την προστατευτική θωράκισή όπως αποδεικνύεται από τις αναφορές επιβίωσης των αρμάτων της όταν βρέθηκαν αντιμέτωπα με τα Ουκρανικά αντιαρματικά και διατρητικά όπλα στην συνεχιζόμενη σύγκρουση κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με την Ρωσία.

Ο Στρατός των ΗΠΑ στρέφεται προς τα ξένα συστήματα ως μια ενδιάμεση λύση για την προηγμένη προστασία των οχημάτων μάχης εναντία στις βομβίδες, τους καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους και άλλες απειλές.

Η προσπάθεια του Στρατού των ΗΠΑ να ενσωματώσει ταχέως ήδη ανεπτυγμένες λύσεις αναζωπυρώνεται αυτό το καλοκαίρι καθώς ο Στρατός δοκιμάζει ποιες πιθανόν να είναι οι τεσσερις διαφορετικές λύσεις για τα άρματα μάχης M1 Abrams και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley και Stryker.

Οι απειλές αυτές όπως είναι οι πυραυλοκίνητες βόμβες (RPG) δεν εμφανίζονται μόνο σ’ενα θέατρο επιχειρήσεων, αλλά είναι παγκόσμιο πρόβλημα για τα τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης και διαρκώς αυξάνονται, ιδιαίτερα στην περιοχή επιχειρήσεων της Κεντρικής και Ευρωπαϊκής Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ (CENTCOM & USAREUR).

Η προσπάθεια που παρακινείται μερικώς από την πιθανότητα ότι η Ρωσία προηγείται σε σχέση με τον Στρατό των ΗΠΑ όσον αφορά για την θωράκιση όπως αποδεικνύεται από τις αναφορές επιβίωσης των αρμάτων της Μόσχας όταν αυτά βρέθηκαν αντιμέτωπα με τα Ουκρανικά αντιαρματικά και διατρητικά όπλα στην συνεχιζόμενη σύγκρουση κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με την Ρωσίας.

Η επικέντρωση του Στρατού στη διεξαγωγή πολέμων στην Μέση Ανατολή κατά τα 15 τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη άλλων δυνατοτήτων που απαιτούνται για τις επιχειρήσεις στον πεδίο της CENTCOM όπως οι δυνατότητες αντιμετώπισης των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών όπως τα οχήματα «αν­θε­κτι­κά σε νάρ­κες» (Mine Resistant) και «προ­στα­τευό­με­να α­πό ε­νέ­δρες» (Ambush Protected). [MRAP].

Τρεις από τις τέσσερις λύσεις του Στρατού που θα εισέλθουν γρήγορα στα βήματα των δοκιμών αυτό το καλοκαίρι προέρχονται από διάφορες χώρες -με τις δύο από το Ισραήλ- που έχουν, από ανάγκη, ήδη εξελιχθεί και αναπτυχθεί ή προετοιμάζονται να αναπτύξουν συστήματα ενεργής προστασίας. Το σχέδιο είναι να ενσωματωθούν αυτά τα συστήματα, μετά τις δοκιμές του τρέχοντος έτους, σε οχήματα μάχης ως μια ενδιάμεση λύση που θα αποσταλεί πρώτη στην Ευρώπη.

Καθώς ο Στρατός πρέπει να γνωστοποιήσει τα σχέδια ανάπτυξης του, μια ευρέως διαδομένη πεποίθηση είναι ότι η υπηρεσία θα αναπτύξει μια Ταξιαρχία του κάθε οχήματος με APS, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκουρ, τον αναλυτή του ινστιτούτου Λεξικτον, ο οποίος γνωρίζει το πρόγραμμα.

«Συνεχώς αναζητούμε τρόπους για να ενισχύσουμε την προστασία που παρέχεται από τα δικά μας οχήματα μάχης και αναγνωρίζουμε τα Συστήματα Ενεργής Προστασίας (APS) ως μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες μας προς αυτή την κατεύθυνση», σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του προγράμματος Χερσαία Συστήματα Μάχης του Στρατού, Ασλει Γκίβενς.

Ο Στράτος εργάζεται μαζί με την κοινότητα της Επιστήμης και Τεχνολογίας (S&T) για να αναπτύξει το «Αρθρωτό Σύστημα Ενεργής Προστασίας» (MAPS), τον ακρογωνιαίο λίθο της S&T προσπάθειας του Στρατού, δήλωσε η Γκίβενς.

Όμως το MAPS -ο αντικειμενικός σκοπός- απέχει χρόνια και στο μεσοδιάστημα ο Στρατός πρέπει να αντιμετωπίσει τις επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες.

Η Γκίβενς δήλωσε ότι ο Στρατός σκοπεύει να εγκαταστήσει και χαρακτηρίσει μια σειρά δοκιμασμένων, ωρίμων και βελτιωμένων εμπορικών λύσεων APS, σ’ όλα τα χερσαία οχήματα μάχης.

«Με την πρωτοτυποποίηση αυτών των δραστηριοτήτων ενσωμάτωσης σε συνεργασία με την S&T του Στρατού, τους δυνητικούς πωλητές APS και τους ολοκληρωτές των πλατφορμών μας, θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε τον Στρατό με λύσεις που θα μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο απόκτησης και λειτουργίας», είπε.

Η Κατρίνα Μακφάρλαντ, η επικεφαλής προμηθειών του Στρατού δήλωσε αυτόν τον μήνα στο Defence News στην Eurosatory, μια μεγάλη έκθεση χερσαίου αμυντικού υλικού στο Παρίσι, ο Στρατός ήταν στο τελικό στάδιο της υπογραφής -αν δεν είχε ακόμη υπογράφει- μιας συμφωνίας με το Ισραήλ για να κατανοήσει πως θα ενσωματώσει το σύστημα Trophy σε ένα όχημα μάχης του Στρατού των ΗΠΑ.

Το Trophy -ένα σύστημα που συνδυάζει τον εντοπισμό του εχθρικού πυρ και την ενεργή προστασία για οχήματα- σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την «Rafael Προηγμένα Αμυντικά Συστήματα» για την Ισραηλινή Κυβέρνηση και έχει αποδώσει εξαιρετικά καλά κατά τη διάρκεια των περιπολιών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζα, καθώς και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Protective Edge το 2014, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Rafael στην Eurosatory.

Η Rafael παρουσίασε στο περίπτερο της οπτικοακουστικά αποσπάσματα του συστήματος εν δράσει και ιδίως ένα με το Trophy να αντιμετωπίζει ένα RPG σε μικρή απόσταση μέσα σε αστικό περιβάλλον. Μετά απο αυτό που φαίνεται να είναι ένα θανάσιμο άμεσο χτύπημα σ’ενα άρμα μάχης, ο καπνός καθαρίζει για να αποκαλυφθεί ένα εντελώς ανέγγιχτο όχημα, ακόμη και τους στρατιώτες να έχουν εκτεθεί άμεσα στην έκρηξη.

Επιπλέον, η Μακφάρλαντ, δήλωσε ότι ο Στρατός μελετά μια άλλη Ισραηλινή προσφορά -την Σιδερένια Γροθιά (Iron Fist) των IMI- και μια εγχώρια προσφορά του Iron Curtain της βιομηχανία Artis, η οποία αρχικά ξεκίνησε ως ένα πρόγραμμα της «Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνα» (DARPA).

Η Μακφάρλαντ δεν ανέφερε την Rheinmetall Defence, την Γερμανική βιομηχανία, η οποία, επίσης, ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για τη δοκιμή του δικού της Συστήματος Ενεργής Προστασίας (ADS) σε οχήματα των ΗΠΑ.

Απ’ολα τα συστήματα που εξετάζονται είναι ευρέως κατανοητό ότι το Trophy θα είναι το πιο εύκολο στην ενσωμάτωση. Ενδεικτικά, η βιομηχανία DRS Techonologies είναι εταίρος της βιομηχανίας Rafael στις ΗΠΑ.

«Συνεργαζόμαστε με την Rafael τα τελευταία πέντε χρόνια για να φέρουμε το Trophy ή την τεχνολογία του Trophy στις ΗΠΑ ώστε να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες ανάγκες επιβίωσης του Στρατού και του Σώματος Πεζοναυτών που δημιουργήθηκε από τις προηγμένες προσπάθειες της Rafael για να φέρει το Trophy στην αγορά των ΗΠΑ οι οποίες χρονολογούνται από τις ημέρες του «Future Combat System», είπε στο Defence News ο Μαικ Ολίρι, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος της προσπάθειας για την DRS.

Η DRS, από την πλευρά της, είχε τη δυνατότητα να επεκτείνει την δική της τεχνολογικής βάση επιβίωσης, πρόσθεσε.

Το Trophy είναι το μοναδικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί περίπου σε 100 οχήματα και έχει χρησιμοποιηθεί εντατικά σε μάχες από το 2009.

Το Iron Fist εξελίχθηκε παράλληλα με το Trophy για να αναπτυχθεί από την Ισραηλινή Κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν ενσωματώθηκε.

Το Trophy έχει ένα μοναδικό αντίμετρο που βασίζεται σε πολλαπλά μικρά Εκρηκτικά Διεισδυτικού Σχήματος (EFP) σε πακέτο που εδράζεται σε έναν ταχείας αντίδρασης εκτοξευτή τύπου Καρντάν, δήλωσε ο Ολιρι. «Αυτό το σχέδιο από σφαιρίδια εκτοξεύεται έξω και αναχαιτίζει την απειλή ακριβώς σε ένα συγκεκριμένο σημείο της απειλής για να εξασφαλιστεί ότι καταστράφηκε μακριά από την πλατφόρμα».

Ένα μεγάλο ποσοστό του Trophy σήμερα, προς υποστήριξη, της Ισραηλινής γραμμής παραγωγής, κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και η DRS έχει μια συμφωνία με την Rafael ότι η παραγωγή για οποιοδήποτε πρόγραμμα εντός των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί επίσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ολίρι.

Το Trophy είναι επίσης εγκατεστημένο στο Ισραηλινό άρμα μάχης Merkava, το οποίο είναι το περισσότερο παρόμοιο με το Abrams.

«Αντιλαμβάνομαι οτι το Trophy πρόκειται να είναι ίσως το ευκολότερο, εν μέρει, επειδή είναι ήδη ενσωματωμένο», είπε ο Γκουρ.

Πρόσθεσε ότι το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» (Iron Curtain) πρόκειται πιθανόν να ενσωματωθεί στο όχημα Styker ενώ το Iron Fist θα ταιριάξει καλύτερα στο Bradley. «Δεν γνωρίζω τι πρόκειται να κάνουν με το σύστημα της Rheinmetall», είπε ο Γκουρ.

Η Rheinmetall είπε κατά την Eurosatory ότι το δικό της σύστημα ADS έχει σχεδιαστεί για να είναι αρκετά ευέλικτο για χρήση σε ένα ευρύ φάσμα από ελαφριά έως βαρέα οχήματα. Καθώς οι αξιωματούχοι της Rheinmetall είπαν ότι πιθανότατα να τοποθετηθεί στις πλατφόρμες Stryker αλλά και στα Bradley.

Το σύστημα ADS διαθέτει 360 μοιρών εντοπισμό έγκαιρης προειδοποίησης και χρησιμοποιεί υπεράριθμους ηλεκτροπτικούς αισθητήρες -οι οποίοι είναι περισσότερο αποτελεσματικοί σε σενάρια πολλαπλών προσβολών- για να επιβεβαιώσει την απειλή το οποίο στη συνέχεια πυροδοτεί έναν βελτιστοποιημένο τελεστή για να εξουδετερωθεί η εισερχόμενη πολεμική κεφαλή, σύμφωνα με την Rheinmetall.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Iron Curtain είναι ότι μπορεί να νικήσει πιθανούς στόχους σε απόσταση ιντσών από τα οχήματα σε αντίθεση με τα μέτρα πιο μακριά των ανταγωνιστών του. Το Iron Fist -σχεδιάστηκε για το βαρύ όχημα μάχης του Ισραήλ, Namer- είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ηλεκτροπτικούς παρεμβολείς, προπέτασμα καπνού και ένα hard-kill αναχαιτιστή.

Καθώς ο Στρατός συνεχίζει να εργάζεται μαζί με την S&T κοινότητα πάνω στο MAPS, ο Γκουρ προειδοποίησε οτι αν ένα σύστημα που χρησιμοποιείται εν μέσω της ενδιάμεσης προσπάθειας αρέσει στον Στρατό ίσως να θέλει «απλώς να τηλεφωνήσει μια μέρα και να αγοράσει ένα πακέτο και τότε να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον χρήματα της έρευνας και ανάπτυξης για να βρει την λύση για το άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχει».


Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: