Το ενδεχόμενο αποστολής κινητού χειρουργικού νοσοκομείου εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) σε ασφαλείς περιοχές του Ιράκ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση- στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της προς το ΝΑΤΟ- σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Οι ίδιες πηγές, στον απόηχο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, εκτιμούν ότι οι σύμμαχοι βλέπουν την Ελλάδα ως «σοβαρό παίκτη» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και ότι αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Σούδας στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει περαιτέρω την Κάρπαθο, το Καστέλι και την Καλαμάτα, ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανομή των δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, οι εν λόγω πηγές επανέλαβαν την ελληνική θέση για μη αποβίβαση στην Κρήτη οιουδήποτε συλληφθέντα, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξει η στάση μας για επιχειρησιακούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.

Επίσης, όπως αναφέρουν, η προοπτική των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο – Νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο, η συμμαχική επιχείρηση για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών (Active Endeavour) και η επιχείρηση της ΕΕ νοτίως της Ιταλίας για τους πρόσφυγες – είναι να συνενωθούν αλλά «όχι γρήγορα», καθώς υπάρχει το Κυπριακό, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει και τη συμμετοχή της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ – και την Τουρκία να αντιτίθεται.

Δεν αποκλείεται όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία να συνδυάσει τη λύση στο Κυπριακό με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, ώστε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τις όποιες υποχωρήσεις στο ένα θέμα να τις εισπράξει ως κέρδη στο άλλο, χρησιμοποιώντας ως άλλο ένα εργαλείο πίεσης και την ύπαρξη προσφύγων στο έδαφός της.

Όσον αφορά στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, οι πηγές αυτές εκτιμούν πως λειτουργεί και προς όφελος της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Σχετικά με το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως έχει αναφερθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Πηγή: huffingtonpost.gr

10 Σχόλια

 1. Προβοκάτωρ

  Άλλο ένα έγκυρο ειδησεογραφικό site του ελλαδιστάν…
  Για την καταστροφή και το κάζο στη σύνοδο κουβέντα το site…
  Ένα κάρο παραμύθια για τους ιθαγενείς.
  Ας στείλουν και στη Συρία,να δουν πως είναι τα πολεμικά τραύματα,πως είναι οι πραγματικές διαδικασίες αντιμετώπισης περιστατικών και γενικότερα να οσμηστούν κάπως τον πόλεμο…

  Απάντηση
   • Kostas Kladianos

    φιλε πατε καλα αν δεν στειλουμε μοναδες τις ΔΔΕΕ πχ η μαχητικα δεν θα εχουμε κερδος,το ΚΙΧΝΕ δεν αντιπροσωπευει τις πραγματικες ικανοτητες μας

   • Πάτε καλά;

    ΚΚ, εγώ θα ήθελα να στείλουμε και πιο μάχιμες μονάδες (πχ ένα τάγμα ΜΚ ΠΖ επανδρωμένο με μόνιμους) αλλά και η ΚΙΧΝΕ κέρδος είναι.

   • Προβοκάτωρ

    Μα αυτό θέλω και εγώ.
    Αλλά πρέπει να πάει και ένα απόσπασμα με Sprewer ή/και Πήγασος (να γνωρίσουν την πραγματικότητα),παρατηρητές σε επιστασίες εφοδιασμού (λιγάκι δύσκολο αλλά ίσως) και 1,2,3,4 γραφεία (να δουν και να μάθουν πως γίνεται η δουλειά και με τη χρήση η/υ και e-mail,barcode) και κυρίως σε SOF (μπορεί να γίνει).

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @Πάτε καλά
    Κουμπάρε,μήπως να στείλουμε και την ΕΛΔΥΚ;
    Για την συμμαχία,ρε γαμώτο…

   • Προβοκάτωρ

    Δούλεμα από τον ομπάμια δημοσίως,και η απίστευτη ανοησία Τσιπραντρέου περί τερματισμού κυρώσεων προς τη Ρωσία και πολλά άλλα…

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: