Σαφές μήνυμα ότι δεν θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα έστειλε η Κίνα, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ενδέχεται να ανακηρύξει Ζώνη Εναέριας Αναγνώρισης, εάν απειληθεί η ασφάλεια της χώρας.

«Η Ζώνη Εναέριας Αναγνώρισης δεν είναι κινεζική εφεύρεση, αλλά ούτε και εφεύρεση των μεγάλων δυνάμεων. Εάν απειληθεί η ασφάλειά μας, φυσικά και έχουμε το δικαίωμα να την ανακηρύξουμε. Εξαρτάται από την αξιολόγηση που θα κάνουμε» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Λιου Ζενμίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την Τρίτη, το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δικαιώνοντας τις Φιλιππίνες, οι οποίες είχαν καταθέσει και τη σχετική προσφυγή.

Η απάντηση της Κίνας ότι δεν θα λάβει υπόψη την απόφαση ήταν άμεση. Η κυβέρνηση προχώρησε, μάλιστα, και στη δημοσίευση μίας «λευκής βίβλου» στην οποία επαναλαμβάνεται η πάγια θέση του Πεκίνου για επίλυση των προβλημάτων περιφερειακών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σκληρή στάση τήρησε και ο κινέζος υπουργός Άμυνας Τσανγκ Γουάν Κουάν ο οποίος, στη διάρκεια συνάντησής του με την με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δεν θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, διεμήνυσε ο Τσανγκ.

Από την πλευρά της, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η ίδια ελπίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Ειδικά για το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του.

Στο Πεκίνο βρίσκεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση της Χάγης να συμβάλει στην επίλυση των διαφορών των εμπλεκόμενων μερών.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Xinhua

 

One Response

  1. xm8

    «Από την πλευρά της, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η ίδια ελπίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Ειδικά για το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του».
    Κάτι τέτοιο θ’ ακούσουμε (αν δεν το ακούσαμε ήδη) στην αντιπαράθεση μας με τους Τούρκους και όχι μόνο.
    Πολιτική cheerleader από την ΕΕ. «Και ευχόμαστε όλα τα ζωάκια του δάσους να ζουν ειρηνικά και ευτυχισμένα μεταξύ τους (οι αλεπούδες να μην τρώνε τους λαγούς, τα φίδια τα ποντίκια, τα σπουργίτια τις ακρίδες και ούτω καθεξής)»

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: