Πρόσφατα, ο γνωστός, για την αδυναμία του στα άρματα και γενικά τα τεθωρακισμένα οχήματα, ιστότοπος TankNutDave.com κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο Facebook βίντεο όπου δείχνει αυτό που κάνουν όλοι οι σοβαροί Στρατοί όλου του κόσμου, έρευνα και ανάπτυξη.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένα ακινητοποιημένο άρμα μάχης Leopard 1A5 στο πεδίο βολής ως στόχος, το οποίο δέχεται βολές με βλήματα κινητικής ενεργείας (ΚΕ) DM-33 PELE των 120 χιλιοστών από ένα ακίνητο άρμα μάχης Leopard 2.

Το βλήμα ΚΕ τεχνολογίας PELE (Διατρητής Αυξημένης Παράπλευρης Δράσης) είχε απασχολήσει την Προέλαση πριν από περίπου 3 χρόνια και είχαμε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο.

Στο βίντεο, παρότι, το Leopard 1A5 εξωτερικά φαίνεται σχεδόν άθικτο, η ζημία που έχει προκληθεί στο εσωτερικού του από το PELE είναι αρκετά σημαντική ώστε να εξουδετερώσει το πλήρωμα του άρματος. Τα βλήματα προσκρούουν στο μετωπικά στον πύργο, πάνω στο βλητικό ασπίδιο του πυροβόλου,  όπου θεωρητικά, εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο ισχυρά σημεία της θωράκισης των περισσότερων σύγχρονων αρμάτων μάχης. Η τρύπα που ανοίγει το DM-33 στο ασπίδιο του Leopard 1 είναι εντυπωσιακή.

Το βλήμα ΚΕ PELE διαθέτει πυρήνα από χαμηλής περιεκτικότητας και συμπιεστότητας υλικό. Κατά την πρόσκρουση στο στόχο, το υλικό χαμηλής πυκνότητα,  που βρίσκεται, στο εσωτερικό του πυρομαχικού συμπιέζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε το αποτέλεσμα της έκρηξης να δημιουργεί πολυάριθμα θραύσματα του εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση της κρούσης.

Μ’αυτόν τον τρόπο η θανατηφόρα επίδραση του βλήματος, περιορίζεται σε καθορισμένο χώρο (διαμέρισμα μάχης αρμάτων, χώρος προσωπικού ΤΟΜΠ , ΤΟΜΑ και διαφόρων οχημάτων), μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες.

Η τεχνολογία PELE καθιστά δυνατή την κατασκευή κεφαλών βλημάτων ΚΕ χωρίς καμία περιεκτικότητα εκρηκτικής ύλης. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία τα υπάρχοντα  πυρομαχικά με ελάχιστο κόστος,  μπορούν να ενσωματώσουν, την τεχνολογία PELE σε κανονικά ή υπό-διαμετρήματος βλήματα και να βληθούν από τα σημερινά και μελλοντικά οπλικά συστήματα.

Φυσικά, από το βίντεο δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της ζημίας αλλά και τα δεδομένα της βολής (πχ απόσταση από το στόχο κ.α.) παρόλα αυτά το βίντεο παραμένει ένα δείγμα των προσπαθειών που κάνουν οι σύγχρονοι στρατοί για να «γνωρίσουν» τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που διαθέτουν στην υπηρεσία τους.

 

30 Σχόλια

 1. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Το ασπιδιο του πυροβολου ειναι απο τα λιγότερο θωρακισμενα σημεια του μετωπου του αρματος. Αυτο για τα σύγχρονα. Δεν ξερω αν ισχυει και για το Leopard 1 αλλα νομιζω ισχύει

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Στο Leopard 1 που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή, το οποίο υπολείπεται οποιασδήποτε άλλης, ενεργής ή παθητικής, θωράκισης, το ασπίδιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά σημεία της μετωπικής θωράκισης.

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Δεν το γνωρίζω οπότε καλώς. Όμως στα σύγχρονα άρματα το ασπίδιο είναι από τα αδύναμα σημεία της εμπρόσθιας θωράκισης διότι εκεί είναι προβληματική η τοποθέτηση επαρκούς πάχουν σύνθετης θωράκισης.
    Χαρακτηριστικά εδώ το Leclerc (από τον φίλο Damian90)

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Για ποιό επιπρόσθετο κομμάτι μιλάτε;
    Ἄν εννοείτε εκείνο του -1Α5 όπως του Ε.Σ,πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα -1Α5DK της Δανίας φέρουν τον γνωστό συγκολλημένο πύργο με διάκενη θωράκιση,του -1Α3/Α4,όπως και τα δικά μας -1GR της πρώτης παραγγελίας
    &imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.primeportal.net%2Ftanks%2Fulrich_wrede%2Fleopard_1a4%2F&h=960&w=1280&tbnid=LYFXYF7ioCWFJM%3A&docid=JyxGNoJa_VIfEM&ei=HAeKV_6YJNCba9iXgZgG&tbm=isch&client=firefox-b&iact=rc&uact=3&dur=10460&page=3&start=35&ndsp=21&ved=0ahUKEwj-lpCY3vfNAhXQzRoKHdhLAGMQMwhvKCYwJg&bih=634&biw=1366

  • ΑΧΕΡΩΝ

   &imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.primeportal.net%2Ftanks%2Fulrich_wrede%2Fleopard_1a4%2F&h=960&w=1280&tbnid=LYFXYF7ioCWFJM%3A&docid=JyxGNoJa_VIfEM&ei=HAeKV_6YJNCba9iXgZgG&tbm=isch&client=firefox-b&iact=rc&uact=3&dur=869&page=3&start=35&ndsp=21&ved=0ahUKEwj-lpCY3vfNAhXQzRoKHdhLAGMQMwhvKCYwJg&bih=634&biw=1366

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Άλλη διεύθυνση

    &imgrefurl=http%3A%2F%2Fleopardclub.ca%2Freviews%2FLegend%2F1A5-DK%2F&h=700&w=933&tbnid=QheP-iTGGkXybM%3A&docid=RyffRzJ1E5i4jM&ei=HAeKV_6YJNCba9iXgZgG&tbm=isch&client=firefox-b&iact=rc&uact=3&dur=6707&page=4&start=56&ndsp=21&ved=0ahUKEwj-lpCY3vfNAhXQzRoKHdhLAGMQMwiTASg4MDg&bih=634&biw=1366

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Επειδή και πάλι δεν μπορώ να βρω την συγκεκριμένη φωτογραφία, θέλω να σου ζητήσω, φίλτατε Αχέρων, αφού βρεις την φωτογραφία που θέλεις, να κάνεις τα εξής βήματα:
    1. Αν χρησιμοποιείς mozilla: Αριστερό κλικ πάνω στην φωτογραφία
    2. Αφότου έχει ανοίξει η φωτογραφία σε μεγαλύτερη εικόνα: Κάνεις δεξί κλικ.
    2. Στο μενού που εμφανίστηκε: Επιλεγείς το «Αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας»
    4. Πραγματοποιείς επικόλληση του λινκ (τοποθεσία εικόνας) στο πεδίο σχολιασμού.
    Μήπως είναι αυτή η φωτογραφία;

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἄν δέν πιάσει ούτε αυτό,μάλλον υπάρχει πρόβλημα στην Προέλαση

    &imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.primeportal.net%2Ftanks%2Fscott_tremblay%2Fleopard_1a4%2Findex.php%3FPage%3D2&h=768&w=1024&tbnid=4LuCpXDv1xnE6M%3A&docid=RB1sdBdVkU-vcM&ei=HAeKV_6YJNCba9iXgZgG&tbm=isch&client=firefox-b&iact=rc&uact=3&dur=6480&page=5&start=77&ndsp=21&ved=0ahUKEwj-lpCY3vfNAhXQzRoKHdhLAGMQMwjDAShQMFA&bih=634&biw=1366

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δούκα,για να μήν μακρυγορώ,αυτό περίπου το στιγμιότυπο ήθελα να στείλω (απλώς από άλλη γωνία)
    Το θέμα είναι ότι στο άρμα-στόχο της δοκιμής,υπάρχει αυτό το ασπίδιο,και όχι το πρόσθετο των γερμανικών και ἑλληνικών -Α5.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δούκα,μάλλον εγώ σε ταλαιπώρησα,χωρίς να το θέλω βέβαια.
    Μία τελευταία δοκιμή

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δούκα,δέν έχω ασχοληθεί σε προσωπική βάση με τον μοντελισμό,αλλά μπαίνω κάθε τόσο σε κάποια μέρη με ἑλληνικό ενδιαφέρον.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δέν είναι πάντως το δικό μας -GR1,ἄν παρατηρήσεις φέρει το περισκόπιο αρχηγού R-12,του -Α4,ενώ το -GR1 φέρει το TRP.

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Οι Δανοί ερευνούν ενδελεχώς το θέμα της διατρητικότητας των αρμάτων μάχης και από αυτό το Power Point καταλαβαίνω ότι οι δοκιμές είχαν ως σκοπό τη διαλειτουργικότητα των στοιχείων του ΣΕΠ αλλά και την διατρητική ικανότητα αμερικάνικών βλημάτων από τα Leopard 2 με στόχο ένα άρμα μάχης Leopard 1 στα ~1000 μέτρα.
   Σημείωση: Οι βολές πραγματοποιήθηκαν με πυροβόλο L44 και L55 – το πυροβόλο που έχουν τα Leopard 2HEL.
   Επίσης δοκιμάσαν το βλήμα διασποράς M830A1 σε προσομοιωμένο στόχο ελικοπτέρου.
   Πολύ ενδιαφέρον, θα μπει στο αρχείου μου.
   Ευχαριστώ.

   Απάντηση
 2. Famas

  Νομίζω ότι η εμπρόσθια θωράκιση, ακόμα κ στο ασπιδιο, του Λεο-1, μπορεί να διατρηθει εύκολα ακόμα και από τα APFSDS των 105 που διαθέτουμε, πχ DM 23.

  Απάντηση
  • Gunner

   Μετωπικά το Leo-1 δεν παρέχει προστασία ούτε από διατρυτικά των 25Χ137 των τουρκικών ΤΟΜΑ.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Εννοείς την περίπτωση του αυστραλανού άρματος;

 3. ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  H θωράκιση του ΛΕΟ 1 είναι απλή από χάλυβα υψηλής αντοχής με βελτιώσεις που του έγιναν μετά.

  Καμία τέτοια θωράκιση δεν αντέχει διατρητικά βλήματα ούτε και ΗΕΑΤ γιατί είναι συμπαγείς.

  Εδώ το ΛΕΟ2 που δοκιμάσαμε είχε 2 διατρήσεις σε 10 προσβολές!

  Γενικά το να μιλήσουμε για θωρακίσεις αλλά και για τα ΑΤ βλήματα και πυραύλους δεν είναι κάτι το εύκολο και αν διαβάσετε παλιά κείμενα θα διαπιστώσετε διαφορές με τα σημερινά γραφόμενα γιατί κάποιοι απλοποίησαν της παραμέτρους και παρέλειψαν κάποια πράγματα.

  Απάντηση
 4. Gunner

  Ναι ΑΧΕΡΩΝ. Έχω διαβάσει ότι και οι Δανοί τα ίδια διαπίστωσαν με τα τροποποιημένα με πύργο Μ113 τα οποία είχαν πυροβόλο των 25Χ137. Δεν έχω να παρουσιάσω κάποια ηπη, είναι από κουβέντα σε φόρουμ.

  » alt=»» width=»800″ height=»534″ />

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Έχω δεί τις φωτογραφίες από την Δανία,και πράγματι το ασπίδιο δείχνει να έχει διατρηθεί από βολές,όχι πάντως των 25Χ137,αλλά ἄν παρατηρήσεις,το διατρηθέν τμήμα είναι «τσιγαρόχαρτο»,επειδή είναι το εξώτερο φύλλο της διάκενης θωρακίσεως,που αποσκοπεί στην πρόωρη πυροδότηση των κεφαλών κοίλης γομώσεως ΗΕΑΤ.
   Περαιτέρω,το ασπίδιο των Λέο-1Α1,δίδεται από μία τουλάχιστον πηγή,(Walther Spielberger,Waffensysteme Leopard-1&2) σε 100 χιλιοστά.
   Δέν βρίσκω πρόχειρα στοιχεία διατρητικότητος του 25Χ37,που είχα εντοπίσει παλαιότερα,γι᾿αυτό θα παραθέσω ότι θυμάμαι για τα παρόμοια APDS των 20Χ139 του Μ-693 του ΑΜΧ-10:20 χιλιοστά στις 60°,στα 1.000 μέτρα.
   Δέν πιστεύω,παρά την νεώτερη ηλικία του,ότι το 25Χ137 μπορεί να διατρήσει 100 χλστ σε έστω 0° στα 1.000 μέτρα,και μάλλον ούτε εξ επαφής.

   Απάντηση
 5. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Είναι όντως πολύ αναιμική η θωράκιση του Leopard 1 αλλά να θυμόμαστε ότι σκάφη «Leopard1» χρησιμοποιούν και τα Gepard που αν και πολύ όμοια οπτικά εντούτις έχουν ακόμα ασθενέστερη θωράκιση. Το λέω αυτό διότι σε ορισμένες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίχτιο από πεδία βολής κλπ, παρόλο που τα οχήματα στόχοι φέρουν πύργοα άρματος εντούτις το σκάφος είναι από Gepard. Το γιατί δεν το γνωρίζω. Απλά έτυχα και εγώ πληροφόρησης από γνωρίζοντες περισσότερα

  Απάντηση
 6. ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Μετωπικά δεν το τρυπάνε ούτε πυροβόλα των 40 χιλιοστών και ας λέει ο καθένας ότι θέλει!

  Ας μην ξεχνάμε την μάχη των δυο Μ-2 στο Ιράκ εναντίων 5 θαμμένων στη άμμο Τ-72 που έριχναν από πάνω στην οροφή με το πυροβόλο των 25 χιλιοστών και τελικά τα κατέστρεψαν με TOW!

  Αν ήταν έτσι θα είχαν όλα τα άρματα συζυγές πυροβόλα των 30-40 χιλιοστών, όσο για τους Σουηδούς αυτοί έβαλαν πυροβόλο των 40 χιλιοστών στο δικό τους τόμα γιατί μπορούσε να αντιμετωπίσει με αξιώσεις ακόμα και το πεζικό κάτι που τα πυροβόλα των 30 χιλιοστών δεν μπορούν να το κάνουν.

  Για να δώσουμε ένα παράδειγμα θωρακίσεων θα πούμε ότι γενικά μια θωράκιση από βαλιστικές πλάκες με κεραμικό υλικό χοντρικά ζυγίζουν το 1/4 του χάλυβα υψηλής αντοχής και αντίστοιχα από πολυαιθυλένιο το 1/8 του χάλυβα υψηλής αντοχής για το ίδιο πάχος θωράκισης.

  Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε εδώ πολλά παραδείγματα θωρακίσεων και υλικών αν και ε γένει είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο θέμα.

  Για μένα επειδή έχω σχεδιάσει τρεις θωρακίσεις και βρίσκομαι στην τέταρτη τώρα αν και είναι σε αριθμό παραπάνω θα σας αναφέρω πως δεν μπορείς να τα πετύχεις όλα μονομιάς.

  Δηλαδή κάπου θα υπερτερεί κάπου θα υστερεί η θωράκιση.

  Το μέγα πρόβλημα είναι πως η θωράκιση σε προστατεύει ναι μεν αλλά καταστρέφεται γιατί δεν υπάρχει άτρωτη θωράκιση που να αντέχει της απειλές που είναι πολλές σε αριθμό εν σχέσει με παλιότερα.

  Εσύ διαλέγεις και επιλέγεις το τι θα αντέξει με γνώμονα το βάρος και της απειλές που για μένα είναι περισσότερη η απειλή από τους ΑΤ πυραύλους και τα ΑΤ ομάδας πεζικού παρά από τα μεγάλα διατρητικά βλήματα των αρμάτων.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: