‘Ενα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) από την Συρία κατάφερε την Κυριακή 17 Ιουλίου να διατρήσει τον Ισραηλινό εναέριο χώρο και να αποφύγει δυο αντιαεροπορικά συστήματα Πατριοτ και πιθανώς έναν πύραυλο αέρος-αέρος που εκτοξεύθηκε από F-16 αναφέρουν πηγές από το Ισραήλ.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος τύπου επέμενε ότι οι αεράμυνες της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισαν το UAV πριν από την παραβίαση του Ισραηλινού εναερίου χώρου το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή των Υψωμάτων του Γκολάν, Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη την 17η Ιουλίου, η Πολεμική Αεροπορία συνέχισε την παρακολούθηση του στόχου στους ουρανούς του Ισραήλ, παρόλα αυτά απέτυχε να καταρρίψει τον εισβολέα πάρα τις τρεις προσπάθειες αναχαίτισης.

«Το αερόχημα εντοπίστηκε πριν την είσοδο του στην επικράτεια της χώρας και ήταν υπό την πλήρη παρακολούθηση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας», σημείωσε η ανακοίνωση της 17ης Ιουλίου.

«Από την πρώτη ερευνά διαπιστώθηκε ότι οι τρεις προσπάθειες αναχαίτισης πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Καμία προσβολή του στόχου όμως δεν καταγράφηκε”.

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος τύπου είπε ο συγκεκριμένος τύπος UAV είναι υπό διερεύνηση, όπως επίσης και οι συνθήκες των αποτυχημένων προσπαθειών αναχαίτισης του.

Ο Ταλ Ινμπάρ του Ινστιτούτου Στρατηγικών Αεροπορικών και Στρατηγικών Μελετών είπε ότι το συμβάν της Κυριακής αναδεικνύει το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να ασφαλίσει ερμητικά τους ουρανούς του από τις εχθρικές παραβιάσεις. “Το σημερινό συμβάν ήταν ένα στιγμιότυπο από αυτά που θα συμβούν στην περίπτωση μιας γενικευμένης σύγκρουσης”, είπε ο Ινμπαρ στο DefenceNews.Com.

“Στις μελλοντικές συγκρούσεις, θα είναι μια τεράστια πρόκληση ακόμη και για τις πιο σύγχρονες αεράμυνες να ξεχωρίσουν όλους τους τύπους των αεροχημάτων που θα κατακλύσουν τους ουρανούς”.

“Όταν οι ουρανοί θα είναι γεμάτοι από εισερχόμενους πυραύλους, ρουκέτες και αεροπορικές απειλές -και όταν τα δικά μας αναχαιτιστικά Iron Dome και David Sling θα εκτοξεύουν πυραύλους σε όλους ουρανούς- θα είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ τα επανδρωμένα αναχαιτιστικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας να καταρρίπτουν εισερχόμενα UAV”, είπε ο Ινμπάρ.

Η ευθύνη για την προστασία των Ισραηλινών αιθέρων απο τα εχθρικά αεροσκάφη και UAV μοιράζεται ανάμεσα στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και την Πτέρυγα 168, το επίγειο στοιχείο του ολοκληρωμένου αντιαεροπορικού δικτύου της Αεροπορίας το οποίο διαθέτει τα εκσυγχρονισμένα αναχαιτιστικά Πατριοτ PAC-2.

Πριν το 2014, οι Πατριοτ ήταν, ιστορικά, ο μικρός συνεργάτης των μαχητικών αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην κοινή αποστολή αναχαίτισης των αεροπορικών απειλών. Όμως το καλοκαίρι του 2014, η δύναμη Πατριοτ της 168 Πτέρυγας κατέστρεψε τρία μη επανδρωμένα αερόχηματα εισβολείς στον ουρανό, δύο από την Γάζα και ένα κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όχι μακριά από το συμβάν της Κυριακής.

 

Barbara Opal

 

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

 

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: