Ο Βέλγος υπουργός Άμυνας, Στίβεν Βαντενπουτ, αποκάλυψε το πρωτότυπο του νέου οχήματος FOX το οποίο θα εισέλθει σε υπηρεσία με την βελγική Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων (SFG) και τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα του Βελγικού Στρατού. Το FOX θα αυξήσει την κινητικότητα, ισχύ πυρός και προστασία της νέας ομάδας Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (SFSG) και της Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων (SFG).

Σύμφωνα με το νέο στρατηγικό σχεδιασμό της Βελγικής Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016, τα δυο σημερινά αερομεταφερόμενα τάγματα θα μετασχηματιστούν σε τάγματα Rangers για να προσφέρουν νέες δυνατότητες Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) υπό τον έλεγχο της βελγικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Συνολικά, 108 οχήματα FOX θα παραδοθούν στην Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων και στα δύο τάγματα Rangers, με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται τον Απρίλιο του 2018. Η προμήθειας αυτή είναι αξίας 23 εκατομμυρίων €.

Το όχημα FOX έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την βρετανική βιομηχανία Jankel πάνω στο σασί του 4Χ4 οχήματός Toyota LandCruiser. Για το Βέλγιο, το FOX θα είναι διαθέσιμο σε δυο διαμορφώσεις με 48 οχήματα διοίκησης και συνεργασίας και 60 αναγνωριστικά οχήματα.

Ο Βέλγος υπουργός Άμυνας, Στίβεν Βαντενπουτ, μπροστά από το νέο όχημα FOX για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων

Το όχημα διοίκησης και συνεργασίας θα είναι οπλισμένο με ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών ενώ το αναγνωριστικό όχημα θα είναι οπλισμένο με ένα πολυβόλο των 12,7 χιλ, ή έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων H&K των 40 χιλ. τοποθετημένο πάνω στην οροφή του οχήματος και ένα πολυβόλο των 7,62 χιλ. επι μιας περιστρεφόμενης βάσης στην δεξιά πλευρά.

Το Βέλγιο έχει επίσης προμηθευτεί συνολικά 38 πακέτα προσθαφαιρούμενης θωράκισης για την ενίσχυση της προστασίας του οχήματος από πυροβολισμούς μικρών όπλων και εκρήξεων ναρκών επιπέδου 1 της STANAG 4569. (Βολές μικρών όπλων διαμετρήματος NATO 7,62 χιλ., μη εκραγέντα υποπυρομαχικά διασποράς πυροβολικού και άλλα, μικρές εκρηκτικές συσκευές που ανατινάσσονται κάτω από το όχημα).

Το FOX μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων με τους αρχηγό και οδηγό στο μπροστινό μέρος και τα δυο μέλη του πληρώματος στο πίσω μέρος του οχήματος. Το όχημα χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική ανοιχτής οροφής με μια σωληνοειδής υπερκατασκευή τοποθετημένη πάνω στο σκάφος. Μπορεί να επιταχύνει σε ανώτατη ταχύτητα των 140 χιλιομέτρων ανά ώρα και έχει μέγιστη αυτονομία 1200 χιλιομέτρων.

Το όχημα FOX είναι πλήρως αερομεταφερόμενο από ελικόπτερο Chinook CH-47.

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: