Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

Αποκτώντας παράταση ζωής, πολλά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού υπηρετούν σε καθήκοντα πολιτικής προστασίας με κυβερνητικές υπηρεσίες.

Στην συλλογή αυτή, παρουσιάζεται το αειθαλές Μ-113 (κι ένα YPR-765 ολλανδικό στην τελευταία φωτό) που αποκτήθηκαν δωρεάν από τις οικείες στρατιωτικές δυνάμεις μετά την απόσυρσή τους και επανεξοπλίστηκαν για καθήκοντα προστασίας, πρόσβασης σε δύσβατες περιοχές ή επέμβασης εναντίον ενόπλων για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού και ομήρων πολιτών.

Η κιβωτιόσχημη σιλουέτα του Μ-113, η ύπαρξη αποθέματος ανταλλακτικών και εκπαιδευμένου (πρώην στρατιωτικού) προσωπικού για τη συντήρηση και χειρισμό του κάνουν την επιλογή πιο εύκολη από την απόκτηση ενός σύγχρονου ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος για να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια καθήκοντα.

Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, τα περισσότερα οχήματα ανήκουν σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, που οι διαδικασίες «πολιτικοποίησης» είναι πιο εύκολες. Μπορεί όμως να συναντήσει κανείς το «πυροσβεστικό» (ουσιαστικά όχημα διάσωσης) στην Γαλλική Άνω Κορσική ή το όχημα επέμβασης των Ιταλών Καραμπινιέρων στην Ευρώπη.

Η μετατροπή του οχήματος σε πολιτικό είναι απλούστατη και οικονομική. Απλά αφαιρούνται τα καπνογόνα και το πολυβόλο, το όχημα αποκτά πινακίδες κυκλοφορίας κι ένα διακριτό βάψιμο και… έτοιμο. Υπάρχει μία περίπτωση που ο αστυνομικός διευθυντής του Τολέντο (Οχάϊο-ΗΠΑ) αιτήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ένα κονδύλι $25,000 για να εξοπλιστεί το Μ-113 του τμήματος με νέες ελαστικές ερπύστριες της BAE Systems ώστε να μην καταστρέφεται το οδόστρωμα.

Πόσες εφαρμογές μπορείτε να σκεφτείτε;

5 Σχόλια

  • manolis

   Aν νομιζετε οτι αστειευομαι ,δειτε τα οχηματα που συνδραμουν το FBI μετα το 3,55 (Thanx to Tsim). Παντως οταν ο Ερντογαν φτιαξει τη δικη του αστυνομια (με …F-16) και οι αμερικανοι γατακια θα ειναι μπροστα του.

   Απάντηση
 1. Προβοκάτωρ

  Για φαντάσου, να τα είχαμε ως πυροσβεστικά τοποθετημένα σε δυσπρόσιτα σημεία όπου υπάρχουν δάση και με αισθητήρες θερμότητας να εκτόξευαν νερό περιμετρικά όταν απαιτούνταν…

  Απάντηση
 2. ΑΧΕΡΩΝ

  Το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ΤΟΜΠ για προστασία ομήρων,δέν το πολυκαταλαβαίνω.(εκτός ἄν πτόκειται για ομήρους του …κράτους.)
  Οἱ λοιπές εφαρμογές βέβαια,δέν είναι λίγες.
  Σχετικά με τις ελαστικές ερπύστριες,ὁ λόγος της επιλογής μάλλον δέν είναι ἡ μή φθορά του οδοστρώματος,αφού ούτε οἱ μεταλλικές το φθείρουν,όσο διατηρούν την κατατομή τους (το προφίλ,ντέ) τα ελαστικά επίσωτρα-άλλωστε ἡ ειδική εδαφική πίεση του Μ-113 είναι πολύ μικρώτερη των φορτηγών.
  Προφανώς,εδώ το ζητούμενο ήταν ὁ χαμηλώτερος θόρυβος,ώστε να μήν γίνεται από μακρυά αντιληπτό το όχημα,ἤ να μήν θεωρηθεί πολύ «απειλητικό» από το κοινό.
  Ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τα υπέρ και κατά εδώ

  http://www.combatreform.org/bandtracks.htm

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: