Βιομηχανίες από Γερμανία, Μαλαισία και Τουρκία ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια επέκτασης προς τις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Η Γερμανική Rheinmetall AG, η Μαλαισιανή Etika Strategi και η Τουρκική BMG, ανακοίνωσαν την έναρξη μιας κοινοπραξίας με έδρα την Τουρκία με την προοπτική συνεργασίας στις τεθωρακισμένες λύσεις.

Οι βιομηχανίες ανέφεραν οτι η κοινοπραξία θα εστιάσει στα τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα. «Θα είναι μια ένωση δυνάμεων που έχει ως στόχο τις αγορές της Τουρκίας, Μαλαισίας, Κόλπου και άλλων ασιατικών αγορών, με ένα αρκετά μακροπρόθεσμο όραμα», ανέφερε βιομηχανική πηγή από την Τουρκία. Είπε, επίσης,  ότι η συμφωνία ίσως να σημαίνει ότι η Rheinmetall θα συνεταιριστεί με την BMG για την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση για την κατασκευή εκατοντάδων αρμάτων μάχης νέας γενιάς υπό το πλαίσιο του εγχώριου προγράμματος με την ονομασία Altay.

«Ομως προφανώς αυτή (η συμφωνία) στοχεύει περισσότερο στην σύμβαση του Altay», είπε. «Φαίνεται περισσότερο για διεθνή πάρα για εγχώρια».

Η BMC είναι ένας από τους διαγωνιζόμενους στην συμφωνία για την μαζική παραγωγή του Altay, του πρώτου εγχώριου άρματος μάχης της Τουρκίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την παραγωγή 1000 αρμάτων μάχης με ένα πρώτο πακέτο 250 αρμάτων.

Το Altay κατασκευάστηκε απο την Otokar, τον ανταγωνιστή της BMG. Η Τουρκική Κυβέρνηση ανέθεσε στην Otokar την κατασκευή τεσσάρων πρωτοτύπων Altay στο πλαίσιο προγράμματος αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων ($).  Αυτη τη στιγμή τα άρματα διέρχονται δοκιμές πεδίου.

Ο ιδιόκτητης της BMG, ο επιχειρηματία Ιθιμ Σανσάκ, είναι γνωστός για την στενή φιλία του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογκάν. Νωρίτερα αυτό το έτος η BMC παρέλαβε γη για να μεταφέρει το εργοστάσιο της. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει 222 εκτάρια γης στην βιομηχανία για να υποστηρίξει τα σχέδια επέκτασης της. Η BMC θα μεταφερθεί απο την Σμύρνη, στη δυτική ακτή της Τουρκίας, στην επαρχία Σαγγάριου.

Η BMC είναι ένας από τους εξέχοντες τούρκους προμηθευτές του συμμετέχει στην παροχή τεθωρακισμένων λύσεων -όπως τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ)- προς τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στους κύριους ανταγωνιστές της, περιλαμβάνονται οι Otokar (ο κατασκευαστής του άρματος μάχης Altay) και η FNSS Defence System. Η τελευταία εργάζεται μαζί με Μαλαισιανές και Ινδονησιακές εταιρείες στην παραγωγή 8Χ8 τροχοφόρων ΤΟΜΠ και ελαφρών αρμάτων, αντιστοίχως.

Η BMC ανταγωνίζεται με την Otokar για την απαίτηση του Τούρκικου Στρατού για το Altay, την ανάπτυξη ενός νέας γενιάς άρματος μάχης που ίσως να αποκτήσεις και εξαγωγικές παραγγελίες. Σύμφωνα με το Defence News, ίσως να προκύψουν και άλλες λύσεις.

Αν τα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα (LAV) περιλαμβάνονται στον κατάλογο της νέας κοινοπραξίας, τότε ίσως να συναγωνιστεί με την NIMR Automotive, της βιομηχανίας Tawazun με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (η οποία διαθέτει αριθμό συνεργασιών με τον νοτιοαφρικανικό αμυντικό γίγαντα Denel). Η Nimr εχει ήδη ένα αριθμό σχεδιάσεων ΤΟΜΠ και LAV σε παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή της Rheinmetall AG από την αρχή είναι μια θετική ένδειξη για την εν λόγω κοινή επιχείρηση. Η εταιρεία είναι ένας παγκόσμιος βιομηχανικός κολοσσός (αν όχι ηγετικός) στην εξέλιξη και παραγωγή όπλων για χρήση σε άρματα μάχης και μπορεί να καταμετρά στα κατάστιχα της τα άρματα μάχης Leopard και Abrams  (μαζι με το Altay της Otokar και το Black Panther της Hyundai Rotem).

Αν υπήρχε οποιεσδήποτε αμφιβολία για το ενδιαφέρον της Rheinmetall στην εξαγωγή των όπλων της με το Altay, η συμμετοχή της σε αυτή την εταιρεία ίσως και να είναι ένα βήμα προς την άρση αυτή της αμφισημίας.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι πιθανόν εν πρωτοις η εν λόγω εταιρεία να επικεντρωθεί στις τουρκικές και μαλαισιανές αγορές, πριν επεκταθεί επαγγελματικά σε πιο φιλόδοξες εξαγωγικές πρωτοβουλίες (ειδικά στις αγορές αρκετά καλά κατεστημένων μονοπωλιακών φορέων όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ).

 

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: