Την Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 ο Πλοίαρχος Δημήτριος Μητσάτσος, Κυβερνήτης της Ακταιωρού «Φαέθων» η οποία βομβαρδίστηκε από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη την 08 Αυγούστου 1964 στον κόλπο Ξερού της Μόρφου κατά τις μάχες της Τυλληρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εφτά μέλη του πληρώματός της, παρευρέθη και μίλησε στο προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς για τη μάχη και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την συγκεκριμένη ημέρα.

Μετά το πέρας της ομιλίας του απονεμήθηκε πλακέτα από τον Διοικητή της Διοίκησης Ναυτικού Πλοίαρχο Κυριάκο Ποχάνη (ΠΝ).

Η Ακταιωρός «Φαέθων» υπήρξε δωρεά του Αναστάσιου Λεβέντη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στις 8 Αυγούστου 1964, η Ακταιωρός συμμετείχε στις επιχειρήσεις στην περιοχή Τηλλυρίας κατά της μεγάλης εκτάσεως τουρκικής αεροπορικής προσβολής. Η Ακταιωρός, υπό τις διαταγές του Κυβερνήτη Ανθυποπλοίαρχου Δημήτριου Μητσάτσου, μετά από πολύωρη μάχη του ένδοξου πληρώματος, προσάραξε στην παραλία του Ξερού.

Κατά τη διάρκεια της μάχης εφτα μέλη του πληρώματος της ακταιωρού έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι:

  • Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Χρυσούλης από την Αθήνα,
  • Πλωτάρχης Σπυρίδωνας Αγαθός από τη Γαρούνα Κέρκυρας,
  • Πλωτάρχης Νικόλας Πανάγος από τον Πραγματεύτη Αρκαδίας,
  • Ανθυπασπιστής Παναγιώτης Θεοδωράτος από το Μονοπώλαχο Κεφαλληνίας,
  • Ανθυπασπιστής Νικόλαος Νιάφας από τη Λαμία,
  • Ανθυπασπιστής Νικόλαος Καπαδούκας από τη Γλώσσα Σκοπέλου,
  • Άκης Φιλήτας Κύπριος εθελοντής από τη Μόρφου.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: