Πρόσφατα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν ότι στο εγγύς μέλλον η Πολωνία σχεδιάζει να ενισχύσει σοβαρά τις επιχειρησιακές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων της, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εταιρείας συμβούλων Deloitte, η Βαρσοβία θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 3-7 τοις εκατό ετησίως έως το 2020. Οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες συνήθως θεωρούνται ως το βασικό συγκρότημα του συμβατικού χερσαίου πολέμου.

Επι του παρόντος, υπάρχουν 892 άρματα μάχης στις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τον τέταρτο μεγαλύτερο στόλο στο NATO μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και Ελλάδα. Είναι ενδιαφέρον ότι όλα τα οχήματα αποκαλούνται ως τρίτης γενιάς άρματα. Επιπλεόν, η Πολωνία είναι τώρα η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αναπτύσσει ένα νέο άρμα μάχης, το PL-01 Anders.


Το νέο άρμα αναπτύσσεται από την τοπική βιομηχανία OBRUM με υποστήριξη από την Βρετανική BAE Systems. Η μαζική παραγωγή έχει προγραμματιστεί για τι 2018.
Το πρόγραμμα είναι αξιοσημείωτο για τον Πολωνικό Στρατό επειδή το νέο άρμα θα επιτρέψει την αντικατάσταση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων Leopard 2, σύμφωνα με ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Life.ru.

Επιπροσθέτως, κάποιοι στην Πολωνία λένε ότι το PL-01 θα είναι ο αντίπαλος του νέου Ρωσικού άρματος Τ-14 που βασίζεται στην πολλαπλών χρήσεων πλατφόρμα “Armata”.
Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Κοσταντίν Σιβκοφ αμφέβαλλε ότι η Πολωνία θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο πολεμικό μηχάνημα.

“Για να κατασκευαστεί ένα καλό άρμα, απαιτείται σοβαρό τεχνολογικό και μηχανολογικό υπόβαθρο. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα μπορούν να το κάνουν. Όμως η Πολωνία υπολείπεται τελείως την εμπειρία στην εξέλιξη αρμάτων. Κατά το παρελθόν, τροποποιήσαν Βρετανικά και Σοβιετικά μηχανήματα. Τώρα, ίσως να πάρουν το Γερμανικό Leopard και να κάνουν κάτι με αυτό”, είπε ο Σιβκοφ στο Sputnik.

Ωστόσο, ο αναλυτής υποστήριξε ότι είναι απίθανο η Πολωνία να κάνει μια επανάσταση στην αρματική βιομηχανία.

Ένα από τα κύρια προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Πολωνία είναι η έλλειψη ενός ικανού πυροβόλου για το νέο άρμα, επεσήμανε.

“Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η εξέλιξη της συνθετικής θωράκισης για την ενεργή δυναμική προστασία. Η Πολωνία δεν έχει την κατάλληλη τεχνολογία για να κατασκευάσει αυτού του τύπου την θωράκιση, σε αντίθεση με το Ισραήλ, Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία. Για παράδειγμα, η Ρωσία έχει μοναδικά συστήματα ενεργής προστασίας όπως το Drozd και το Arena. Το Ισραήλ έχει παρόμοια συστήματα. Και αυτά είναι όλα”, είπε ο ερευνητής.

Ως αποτέλεσμα, οποιεσδήποτε παραδοχές ότι το PL-01 θα είναι το φονιάς του “Armata” είναι εσφαλμένες, συμπέρανε ο Σιβκοφ.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το ria.ru για την Προέλαση.

 

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: