Φωτογραφίες του άρματος μάχης Merkava 4 καλυμμένο με ένα νέο σύστημα παραλλαγής δημοσιευθήκαν στο διαδίκτυο. Προφανώς αυτό το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την ελαχιστοποίηση του θερμικού, κοντά -IR, και UV ίχνους, πρόκειται να απορροφήσει επίσης ένα σημαντικό μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας χωρίς να μεταφερθεί περισσότερη θερμότητα στο εσωτερικό του άρματος. Αυτό θα οδηγήσει σε μια χαμηλότερη θερμοκρασία και επομένως μεγαλύτερη άνεση για το πλήρωμα.

Το θερμικό σύστημα παραλλαγής κατασκευάζεται από την Ισραηλινή βιομηχανία Fibrotex. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφανείας της οροφής, της κάννης του πυροβόλου και τις πλευρές του σκάφους εκτός από ένα διακριτικά κομμένο σημείο για τους αεραγωγούς και το σύστημα καυσαερίων του άρματος. Το θερμικό κάλυμμα φαίνεται να διαθέτει ένα εξωτερικό στρώμα κατασκευασμένο από κάποιο υλικό παραλλαγής στο χρώμα της άμμους και καφέ ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων. Λεπτές λωρίδες καλύπτουν το κάτω μέρος του σκάφους στα πλευρά και το πίσω μέρος, οι οποίες είναι προφανώς κατασκευασμένες από διαφορετικό υλικό με λαστιχένια υφή. Το υλικό αυτό είναι μάλλον ελαστικό ώστε να μην περιορίζει την κινητικότητα του άρματος -θεωρητικά θα μπορούσε να είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ.

Σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά σύστημα όπως το Barracuda MCS της SAAB ή το σύστημα Solar Sheild της Rheinmetall, η επιφάνεια του υλικού του Fibrotex είναι μάλλον λεία. Σε συγκεκριμένες περιοχές αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οπτικά χαρακτηριστικά απόκρυψης του σχεδίου παραλλαγής της Fibtotex εν συγκρίσει με τα άλλα συστήματα. Η παραλλαγή του άρματος, επίσης, φαίνεται να είναι μάλλον φτωχή, η οποία ειδικά σε συνδυασμό με την αρχική παραλλαγή καθιστά την τρέχουσα εφαρμογή του συστήματος θερμικής παραλλαγής του Merkava 4 κατά κάποιο τρόπο φτωχό στην απόκρυψη του άρματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες εκδόσεις των αρμάτων μάχης Merkava που υπηρετούν στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) συνήθως δεν διαθέτουν κάποιο μοτίβο παραλλαγής. Ωστόσο η ιστοσελίδα της Fibrotex περιλαμβάνει φωτογραφίες από μια άλλη εφαρμογή πρωτοτύπου ενός αναβαθμισμένου Merkava 3. Φαίνεται να έχει ελαφρώς καλύτερη κάλυψη (αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από το τέλειο) και διαφορετικό μοτίβο παραλλαγής με μεγαλύτερη αντίθεση χρωμάτων.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η Fibrotex προσφέρει επίσης και ένα σύστημα θερμικής παραλλαγής για το Leopard 2A4, το οποίο δεν διαθέτει μάλλον παχιά επιπρόσθετα στοιχεία. Φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για την μείωση του ίχνους ραντάρ του άρματος, η εξέλιξη σε αυτό το θέμα ήταν δημοφιλής στο NATO κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Αυτό οδήγησε σε έναν αριθμό μοντέλων επίδειξης stealth που βασιζόταν στα υπάρχοντα άρματα όπως τα AMX-30, Leopard 1 και Chieftain.

Άρμα AMX-30 επίδειξης

Άρμα AMX-30 επίδειξης «αόρατης» τεχνολογίας.

Chieftain «αόρατο» άρμα. (rikdom/Flickr)

Απόδοση/Μετάφραση από το Below The Turret Ring για την Προέλαση.

 

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: