Τo τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η 12 Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων, εκτέλεσε την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΟΡΥ».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Νοτίου Έβρου και επικεντρώθηκε στη διεξαγωγή «Εσπευσμένης Επίθεσης από Ουλαμό Μέσων Αρμάτων».

Κατά την ΤΑΜΣ «ΔΟΡΥ» εφαρμόσθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται κατά την Εσπευσμένη Επίθεση η οποία διεξάγεται, είτε ως αποτέλεσμα μάχης εκ συναντήσεως, είτε όταν η παράκαμψη δεν επιτρέπεται και οι εχθρικές δυνάμεις είναι σε μειονεκτική θέση, είτε δεν υπάρχει χρόνος διαθέσιμος για προπαρασκευασμένη επίθεση.

Ο ουλαμός σε σχηματισμό παράταξης. (ΓΕΣ)

Ουλαμός αρμάτων μάχης Leopard 2A4 της 12ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) ασκείται στον σχηματισμό φάλαγγας. Κατά την κίνηση τα άρματα μάχης αναλαμβάνουν την επιτήρηση συγκεκριμένου τομέα, χαρακτηριστική είναι η θέση του πυροβόλου του τελευταίου άρματος, το οποίο, εφόσον δεν υπάρχουν τμήματα που να έπονται, επιτηρεί τον τομέα πίσω. Συνήθως, κατά την φάλαγγα, πρώτο τοποθετείται το άρμα του ουλαμαγού ή του πληρώματος που γνωρίζει καλύτερα το δρομολόγιο. Παρατηρήστε ότι δεν υπάρχουν έξω από τις θυρίδες των πύργων οι «καμαρωτοί» αρχηγοί και γεμιστές του άρματος να κοιτούν δεξιά και αριστερά. Σε αυτή την περίπτωση η κίνηση του άρματος γίνεται αποκλειστικά υπό την ευθύνη του οδηγού ο οποίος ακολουθεί τις εντολές του αρχηγού. Φωτ. ΓΕΣ

25 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Ἡ άσκηση ενός ουλαμού δέν θα έπρεπε να αποτελεί «είδηση»,αλλά εν προκειμένω το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις κλειστές θυρίδες.
  Το θέμα διχάζει ὡς προς το επιχειρησιακό σκέλος,καθώς άλλοι είναι υπέρ και άλλοι κατά των κλειστών θυρίδων σε ώρα μάχης,αναλόγως βεβαίως και του περιβάλλοντος.
  Σε εκπαιδευτικό όμως πλαίσιο,οἱ κλειστές θυρίδες οφείλουν να αποτελούν τυποποιημένη διαδικασία,διότι οξύνουν την αίσθηση προσανατολισμού στον χώρο,καθώς και την αντίληψη του περιβάλλοντος απειλών-δέν βοηθούν,οξύνουν το αισθητήριο.
  Προ εικοσιπενταετίας περίπου,είχα διαβάσει σε ἑλληνικό περιοδικό,άρθρο αποστράτου αντιστρατήγου,ὁ οποίος έφριττε επειδή όπως του είχε διηγηθεί κάποιος κληρωτός μαυροσκούφης,καθ᾿όλη την διάρκεια της θητείας του σε ΕΜΑ,ουδέποτε έγινε κίνηση πεδίου με κλειστές τις θυρίδες των αρμάτων.
  Τούτων λεχθέντων,προσωπικώς προκρίνω τους ουλαμούς των τριών αρμάτων.
  Μάλιστα,από ότι έχω ακούσει,υπήρξαν παλαιότερα στον Ε.Σ τέτοιοι ουλαμοί μέσων αρμάτων στα νησιά,έστω και ὡς μεταβατική λύση,αφού αργώτερα μάλλον επικράτησαν οἰ ουλαμοί των πέντε αρμάτων,όταν εξευρέθησαν αρκετά άρματα.
  Μία έμμεση επιβεβαίωση πιστεύω ότι βρήκα στο ανασταλέν περιοδικό Panzer,σε άρθρο για το Μ-24 ἤ το Μ-47 στον Ε.Σ,όπου αναφέρεται ότι μετά τον «Αττίλα» συγκροτήθηκαν στα νησιά Ε.ΑΡ (Επιλαρχίες ΑΡμάτων) και ΕΑΡΜΕΘ (Επιλαρχίες ΑΡΜάτων ΕΘνοφυλακής) με 9 Μ-47 και 12 Μ-24.
  Ειδικά για τα Μ-47,ὁ αριθμός 9 δικαιολογείται μόνο με ουλαμούς των τριών αρμάτων.

  Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Αυτό ίσως έχει την λογική του στην μεμονωμένη δράση ουλαμού,αλλά το φόρτε των ΤΘ είναι ἡ μαζική αξιοποίηση:σε μία μαζική κρούση,κοιτάς μπροστά και πλάγια,αλλά όχι πίσω.
    Πίσω κοιτούν άλλοι για σένα,ἤ ακολουθεί άλλη τεθωρακισμένη δύναμη.
    Επίσης,ἡ τριαδική σύνθεση των επιλαρχιών,συνηγορεί προς την καταλληλότητα (έτσι όπως το βλέπω) και της τριαδικής συνθέσεως των ουλαμών.
    Όπως το είχε θέσει ὁ Αρματιστής,«απλότητα,απλότητα,απλότητα,και πάλι από την αρχή.»

  • Χ

   Oι Αμερικάνοι για τα 400 Μ-1 μας ζητάνε 2 δις δολ. Σου περισσεύουν να κάνεις μια δωρεά στον Ε.Σ ??

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Φαντάζομαι ότι μπορείς να υπολογίσεις πόσο κοστίζει ένα Μ1Α2 και πόσο στοίχισε η αναβάθμιση του σε SEP.
    Πόσα ήθελες λοιπόν να ζητάνε 400εκ.$ ή να μας τα δώσουν τζάμπα?Έχω κάνει δωρεά στον Ε.Σ.

  • X

   Άσε τι κοστίζει και τι δεν κοστίζει. 2 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ζητάνε οι Αμερικάνοι για τα Μ-1.
   Επίσης, τα περισσότερα από τα μισά άρματα μάχης του Ε.Σ είναι μη λειτουργικά, επειδή η χώρα είναι οικονομικά τελειωμένη εδώ και μερικά χρόνια. Έτσι για να ξέρεις πως έχει η κατάσταση με τα άρματα μάχης μας.

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Α,ΟΚ… μας χρωστάνε άπαντες και πρέπει να μας παρέχουν τα πάντα δωρεάν επειδή τους δώσαμε τα φώτα του δυτικού πολιτισμού.
    Πως είσαι σε θέση να γράφεις ότι «τα περισσότερα από τα μισά άρματα μάχης του Ε.Σ είναι μη λειτουργικά»;

 2. Δούκας Γαϊτατζής

  Το σημαντικό σε αυτές τις φωτογραφίες είναι οτι σχεδόν όλη η παρατήρηση από το πλήρωμα προς τα έξω γίνεται αποκλειστικά απ’ τα περισκόπια και τους αισθητήρες (ΣΕΠ).
  Αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα της κίνησης σε σχηματισμό μάχης, να μπορεί το άρμα να κινηθεί, στα πλαίσια του ΟΥΜΑ, χωρίς να χάνει την διαδρομή, το πλευρικό άρμα του, συντονισμένα και φυσικά το πλήρωμα να μην βγαίνει εκτός πύργου για κανέναν λόγο!
  Φυσικά ο αρχηγός μπορεί να βγάλει το κεφάλι εκτός πύργου, αλλά με φειδώ, και ο γεμιστής για να χρησιμοποιήσει το πολυβόλο εγγύς προστασίας που έχει πάνω στην θυρίδα του.
  Εδω διαφαίνεται και η εκπληκτική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) των Τεθωρακισμένων στην Αλεξανδρούπολη.
  Όπου όλοι εκπαιδευόμενοι αντιμετωπίζουν μεσα στην εξομοίωση παρόμοιες και χειρότερες καταστάσεις.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ίσως ἄν υπήρχε ένα βιντεάκι,να φαινόταν πιό δυναμικά ἡ άσκηση και ἡ άνεση με την οποία λειτουργούν τα πληρώματα-φυσικά,ἡ προσομοιωμένη εκπαίδευση συμβάλει στην απόκτηση ρουτίνας,αλλά ἡ επιτυχία μετράται στην εκ του φυσικού εκπαίδευση.

   Υγ.
   Για τους ουλαμούς,τί άποψη έχεις;

   Απάντηση
   • Δούκας Γαϊτατζής

    Σε πολλά πρέπει να γίνουν αρκετές αλλαγές-προσθήκες ώστε να προβληθεί καλύτερα η εκπαιδευτική δραστηριότητα προς το ευρύ κοινό αλλά και τους «τρελούς» όπως εμείς.
    Πέντε άρματα στον ουλαμό = μεγαλύτερη ισχύ πυρός, τρία = μεγαλύτερη ευελιξία και πιο άμεση διοίκηση.
    Προσωπική μου άποψη για τους ουλαμούς, επειδή οι ουλαμοί είναι το κύτταρο των ΤΘ πρέπει να αποκτήσουν ένα 5 ευέλικτο όχημα-πλατφόρμα αντιαρματικών όπλων και πυροβόλων 25+mm. Αυτό ίσως να είναι το τέταρτό όχημα στον ουλαμό, δηλαδή να αφαιρεθεί ενα άρμα.

   • npo

    @ Δούκας Γαϊτατζής
    «..Προσωπική μου άποψη για τους ουλαμούς, επειδή οι ουλαμοί είναι το κύτταρο των ΤΘ πρέπει να αποκτήσουν ένα 5 ευέλικτο όχημα-πλατφόρμα αντιαρματικών όπλων και πυροβόλων 25+mm. Αυτό ίσως να είναι το τέταρτό όχημα στον ουλαμό, δηλαδή να αφαιρεθεί ενα άρμα…»

    +1

   • npo

    @ Δούκας Γαϊτατζής
    Τα 25-άρια να έχουν και Α/Α δυνατότητες. Ο ουρανός θα είναι γεμάτος φτηνά UAV..

   • Προβοκάτωρ

    Ένα σχετικά φθηνό και αξιόπιστο ΤΟΜΑ ανά ουλαμό, «ραμμένο» στο μέτρα και ανάγκες του Ε.Σ. όπως ένα Λεωνίδας NG το οποίο θα βγαίνει και ως ΤΟΜΠ.
    Όχι δεν θα περιμένουμε την ΕΛΒΟ.
    Αφού όμως περάσουν όλα τα copyrights στο ΓΕΕΘΑ σε μια διακλαδική δνση προμηθειών υλικού, θα επιδιώξει συνεργασίες με διάφορες εταιρίες (Yugoimport, STeyer, Denel κ.α.) και όχι τους συνήθης νεοελληνικούς καινοφανείς μαξιμαλισμούς, για την πιθανή παραγωγή του.

 3. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Εγώ πάλι γιατί βλέπω τα κεφάλια των Αρχηγών και τουλάχιστο ενός γεμιστή έξω;

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Ίσως να είναι κάτι στιγμιαίο, εξάλλου μετά από κάθε άσκηση υπάρχει ανατροφοδότηση των δυνατών και αδύναμων σημείων. Το τελευταίο άρμα που εκτελεί καθήκοντα «σκούπας» το δες;
   Η αλήθεια είναι ότι τα εδάφη της Ελλάδας, στα περισσότερα σημεία, δεν είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους σχηματισμούς μάχης, αλλά έτσι ενδυναμώνεται η συνοχή και η αυτοπεποίθηση των μελών του Ουλαμού και αποκτούν καλύτερη αντίληψη της σημαντικότητας της αποστολής που έχουν αναλάβει.

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Το σχόλιο μου αφορούσε αποκλειστικά τις παρατηρήσεις των υπόλοιπων φίλων ότι είναι κλειστές οι θυρίδες. Εγώ βλέπω ότι δεν είναι, απλά ο αρχηγός κι ο γεμιστής κρατούν χαμηλό προφίλ. Στα ύπόλοιπα συμφωνούμε

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Σε πολλα πράγματα τα τελευταία 10 χρόνια, με την έλευση σε υπηρεσία των αρμάτων Leopard 2HEL και 2A4, αλλα πιο πολύ με τα HEL, έχουν γίνει αλματώδεις αλλαγές προς το καλύτερο. Το προσωπικό γνωρίζει οτι έχει να κάνει με άρματα που έχουν τρομερές δυνατότητες αρκεί να τα κάνουν «κομμάτι» του εαυτού τους και να αποκτήσουν την φιλοσοφία του αρματιστή.
    Φυσικά, εδω για να είμαστε ειλικρινείς, αν το πλήρωμα, δηλαδή τα τέσσερα άτομα, δεν μετατίθενται, εργάζονται και ειναι συνέχεια μαζί, δύσκολα θα επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα από ένα πλήρωμα όσο κάλο και να είναι ατομικά και ως χειριστής-ουλαμαγός.

 4. Kostas Kladianos

  Δεν θα επρεπε μια μοναδα του Δ Σ.Σ. π.χ. να εβγαζε προς το κοινο μια ΤΑΜΣ με πληρη ανεπτυγμενες επιλαρχιες και Μ/Κ ταγματα προς επιδειξη δυναμεως προς πασα κατευθυνση που θα ηταν και διπλης ενεργειας Δουκα?

  Απάντηση
   • Kostas Kladianos

    ισως ναι απο την στιγμη που βλεπουμε σε περιοχες με εντονο αστικο περιβαλλον σε Υεμενη και Συρια/Ουκρανια να μαχονται ουλαμοι εστω και απεναντι σε αναταρτες

 5. X

  @Προβοκάτορα
  Για να είμαι πιο συγκεκριμένος τα 2/3 των αρμάτων μάχης του Ε.Σ είναι μη λειτουργικά. Άντε τώρα κάνε μια ακόμη δωρεά να πάρουμε τα Μ-1.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: