Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει ή διαβάσει, για την διάκριση του φόρτου μάχης σε γραμμές (1η, 2η κ.ο.κ.), αλλά η σύγχυση που επικρατεί είναι μεγάλη.
Η κατηγοριοποίηση σε γραμμές διαφέρει απο χώρα σε χώρα, αν και μπορούμε να κάνουμε μια βασική διάκριση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη διάκριση ποικίλουν απο το διαφορετικό δόγμα επιχειρήσεων κάθε χώρας, απο τις αποστολές που καλούνται να αναλάβουν, το υλικό που διαθέτουν, ακόμη και απο το κλίμα που επικρατεί.

Ιστορικά θα μπορούσαμε να οριοθετήσουμε την εμφάνιση της πρακτικής των γραμμών φόρτου στο μακρινό 1997, όταν τα εργαστήρια Natick (U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center) παρουσίασαν το σύστημα PALS ( Pouch Attachment Ladder System), αυτό που λανθασμένα αποκαλούμε Molle, σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό ALICE που χρησιμοποιούταν μέχρι τότε. Το σύνολο ALICE (για να καταλάβουμε για τι μιλάμε, η τυπική εξάρτυση Μ71 είναι μακρινός συγγενής..) ανάγκαζε τους στρατιώτες να κλιμακώνουν το φόρτο μάχης, ξεκινώντας απο την εξάρτυση (fighting load) και καταλήγοντας στον σάκο ιματισμού (existence load). Ως πρώτη γραμμή, εννοούταν μόνο όσα είχε ο στρατιώτης στις τσέπες της στολής του.

Η υιοθέτηση του νέου εξοπλισμού (του οποίου η χρήση »απογειώθηκε» μετά την 11/9) επέτρεψε την καλύτερη κατανομή του φόρτου, καθώς οι στρατιώτες ξέφευγαν απο τη λογική του φόρτου βάση ΒΟΕ, και χρησιμοποιούσαν πλέον εξοπλισμό σχεδιασμένο για τις προσωπικές τους ανάγκες και αποστολές. Πλέον εμφανίστηκαν σύνολα πολυβολητή, χειριστή βομβιδοβόλου, τυφεκιοφόρου, νοσοκόμου μάχης κλπ.

Όπως όμως προείπαμε, εξακολουθεί να υπάρχει μια σύγχυση αναφορικά με τις γραμμές ενος φόρτου μάχης.

Σε πολλές Αμερικάνικες ιστοσελίδες και forum, θα δούμε να περιγράφουν την 1η γραμμή ως «..υλικά που μεταφέρεις μαζί σου πάντα. Μπορεί να περιλαμβάνουν πιστόλι και μαχαίρι μάχης», τη 2η γραμμή ως «…εξάρτυση μάχης. Όσα χρειάζεσαι για να πολεμήσεις» και την 3η γραμμή ως «…το σακίδιο σου, με όλα τα πράγματα που χρειάζεσαι». Γίνεται δε πάντα μνεία, πως μερικά υλικά μπορούν να »επιπλέουν» απο τη μια γραμμή στην άλλη, αναλόγως των αναγκών. Άλλοι διακρίνουν μέχρι και 5 διαφορετικές γραμμές φόρτου, αναλύοντας την πρώτη γραμμή ως «…ελάχιστα υλικά που χρειάζεσαι για να μάχεσαι…what keeps you kicking and asking for more..».

Στην εδω πλευρά του Ατλαντικού, βλέπουμε τους στρατούς (δυστυχώς όχι τον ΕΣ..) να ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση. Η χρήση ειδικού ιματισμού, όπως το Βρετανικό Smock, που εν πολλοίς υπαγορεύεται και απο τις καιρικές συνθήκες, οδηγεί στην πρακτική μεταφοράς αρκετών υλικών επιβίωσης στη στολή. Η δε 2η γραμμή (εξάρτυση) μεταφέρει υλικά ικανά να επιτρέψουν στο στρατιώτη να μάχεται και να συντηρείται, για τουλάχιστον 72 ώρες.

Θα μπορούσαμε να πούμε οτι αυτές οι δύο διαφορετικές πρακτικές, είναι και απόρροια των επιχειρήσεων που θα κληθούν να διεξάγουν. Οι μεν Αμερικανοί έχουν προσανατολιστεί σε επιχειρήσεις κατά ανταρτών-τρομοκρατών, ενώ η απειλή των Σοβιετικών, επέβαλε στους Ευρωπαίους να μάχονται σε μεγάλες εκτάσεις, συχνά αποκομμένοι απο υπηρεσίες ΔΜ.

Ας μην πλατειάσουμε όμως….

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αναγωγή στην Ελληνική πραγματικότητα, και να ορίσουμε τις δικές μας γραμμές, βασιζόμενοι στο υλικό που διαθέτουμε και φυσικά απεμπολώντας τον άκρατο μιμητισμό.

 

_________________

Αν είσαι πραγματικός λάτρης του ατομικού εξοπλισμού αλλά και οτιδήποτε αφορά ιματισμό, εξαρτύσεις, υλικά μάχης και διαβίωσης, και φυσικά οπλισμό, τότε είσαι στο σωστό σημείο, βρήκες στο Facebook την ομάδα «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» την ομάδα που σε εκφράζει απόλυτα, για να συμμετέχεις κάνε κλικ εδώ!
_________________

6 Σχόλια

 1. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Παρα πολυ ωραια! Χαιρομαι ιδιαιτερα διοτι επ’ αυτων των θεματων ειχα «αρθρογραφησει» κι εγω τοσο στον Δουρειο Ιππο οσο και διαδυχτιακα.
  Αναμενω την συνέχεια

  Απάντηση
 2. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Τα απαραίτητα που πρέπει να έχουμε μαζί μας στο μικρό σακίδιο.
  Μην κολλάτε από ποια εταιρεία σας τα βάζω και από ποιο μαγαζί αν υπάρχουν καλύτερα και παρόμοιο και σε χακί χρώμα να μας τα βάλετε
  Το ελαφρύ τζάκετ των 360 γραμμαρίων. Η ένα μπουφάν αδιάβροχο άνορακ για την ακρίβεια σε χρώμα παραλλαγής.
  http://trazeras.gr/4738/45/stratos/tzaket-gortex/jacke-wendb-w-l-schwarz-tza0856-detail

  Τζόκευ Υπαξιωματικών – Οπλιτών Στρατού Χειμερινό

  http://trazeras.gr/52/47/stratos/kapela-tzokei-pilikia-mperedes/2012-02-23-08-06-467-detail

  Σκηνή επιβίωσης Coghlans. Καλύτερα θα ήταν αν υπάρχει σε χακί χρώμα ή πρέπει να την βάψουμε με σπρέι παραλλαγής.
  Προσοχή η σκηνή επιβίωσης είναι για να την βάλουμε μέσα σε χαράκωμα υπάρχει όμως και τρόπος να την χρησιμοποιήσουμε και αλλιώς

  http://www.allaboutarmy.gr/online-store/skini-epibiosis-Coghlans-2205.html

  Σάκος επιβίωσης highlander χακί

  http://www.allaboutarmy.gr/online-store/sakos-epiviosis-highlander-xaki-2671.html
  Πτυοσκάπανο μίνι χακί
  http://www.allaboutarmy.gr/online-store/ptuoskapano-mini-xaki-2007.html
  Πυξίδα στρατού
  http://www.allaboutarmy.gr/online-store/puxida-stratou-1175.html
  Αδιάβροχο πόντσο (poncho) χακί rip-stop
  http://www.allaboutarmy.gr/online-store/adiabroxo-pontso-poncho-xaki-rip-stop-1997.html
  Φίλτρο νερού careplus
  http://www.allaboutarmy.gr/online-store/filtro-nerou-careplus-2749.html
  Κουκούλα βαμβακερή με 1 τρύπα
  http://www.allaboutarmy.gr/online-store/koukoula-bambakeri-me-1-trupa-406.html
  Πριονόσυρμα οδοντωτό
  http://www.allaboutarmy.gr/online-store/prionosurma-odontoto-1948.html
  2 φανέλες σε χρώμα παραλλαγής μια με μανίκη μια αθλητική που για τον χειμώνα θα πάρετε χωρίς μανίκη που να κλείνει στον λαιμό.3 εσώρουχα 3 ζευγάρια κάλτσες
  στα προαιρετικά είναι:
  Αδιάβροχο Σακάκι Παραλλαγής και παντελόνι ή ολλανδική αδιάβροχη
  http://trazeras.gr/151/57/stratos/adiavroha-pontso-mihanis/2012-02-28-09-49-468-detail
  http://trazeras.gr/150/57/stratos/adiavroha-pontso-mihanis/terra-detail
  Παγούρι PVC 3/4 Ε.Σ δεύτερο.
  http://trazeras.gr/523/55/stratos/ydrodoxeia-kamel-back/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-pentagon-2-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-detail
  Δίχτυ Κράνους
  http://trazeras.gr/5944/47/stratos/kapela-tzokei-pilikia-mperedes/%CE%B4%CE%AF%CF%87%CF%84%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-va-%CF%83%CF%84%CF%81-05944-detail

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: