Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

Το 2000 στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού SOFEX στο Αμμάν ανακοινώθηκε ότι το ιορδανικό «Γραφείο Σχεδίασης και Ανάπτυξης βασιλεύς Αμπντουλάχ ο ΙΙ» (KADDB) θα ενώσει τις δυνάμεις του με την αμερικανική εταιρία κατασκευής μοτοσυκλετών εκτός δρόμου Rokon International, Inc με σκοπό να σχεδιάσουν μια μοτοσυκλέτα με κίνηση στους δύο τροχούς προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της Ιορδανικής Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων και με την προοπτική των εξαγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής.

Το σχέδιο της νέας μοτοσυκλέτας βασίστηκε στην πολυετή εμπειρία της Rokon που από το 1963 ανέπτυσσε και διέθετε μοτοσυκλέτες για κίνηση εκτός δρόμου σε δύσκολα εδάφη, κυρίως για αθλητές, κυνηγούς αλλά και τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βραζιλίας. Το νέα σχέδιο βασίστηκε στο μοντέλο “Trail-Breaker”, με ειδικές μετατροπές για χρήση σε βραχώδες και υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλον της Μέσης Ανατολής.

Το πρωτότυπο της μοτοσυκλέτας ονομάστηκε ΑΒ-23 “Desert Ranger” και προετοιμάστηκε από την Rokon τον Μάρτιο του 2001 ενώ προετοιμασίες γίνονταν για μαζική παραγωγή του μοντέλου στην Ιορδανία από το KADDB. Αμέσως οι ειδικές δυνάμεις του ιορδανικού στρατού το υπέβαλαν σε εξαντλητικές δοκιμασίες στις οποίες αντεπεξήλθε καλά. Σε περίπτωση εξαγωγής του, το KADDΒ θα διατηρούσε τα δικαιώματα αποκλειστικού αντιπροσώπου Ασίας-Αφρικής.

Η “Desert Ranger” δεν είναι όμορφη! Οι ελαφρές, λιτές γραμμές που διακρίνουν μια μοτοσυκλέτα αθλητικού τύπου δεν υπάρχουν σε αυτό το μοντέλο που προτεραιότητα έχουν η κτηνώδης αντοχή και η χρηστικότητα. Ο μονοκύλινδρος πετρελαιοκινητήρας Kohler, 172cc τεσσάρων σχέσεων, απέδιδε 6.6 ίππους στις 4,000rpm. Η επιλογή τετράχρονου κινητήρα δεν είναι συνηθισμένη σε μοτοσυκλέτες αλλά σύμφωνα με τον κατασκευαστή εγγυάτο αθόρυβη λειτουργία, πολύ σημαντικό για τις αποστολές που θα αναλάμβανε. Το όχημα είχε εξαιρετικά χαρακτηριστικά κίνησης εκτός δρόμου με τίμημα την ταχύτητα, με την ανώτερη να φτάνει τα 72km/h, και την ικανότητα κλίσης στις 60º.

Το ντεπόζιτο διαθέτει 10 λίτρα μείγματος βενζίνης/λαδιού, που επαρκούν για 500 χλμ εναλλακτικά 6-9 ώρες λειτουργίας αλλά επιπλέον 9.4 ή 17 μπορούν να μεταφερθούν σε βοηθητικά κάνιστρα στο τύμπανο των τροχών. Στις συνθήκες ερήμου, επιπλέον νερό αντί καυσίμου μπορεί να φορτωθεί στα εν λόγω κάνιστρα, με το επιπλέον βάρος στους τροχούς να βοηθά στην καλύτερη πρόσφυση (μια χρήσιμη ικανότητα για να μην βυθίζεται στη λεπτή άμμο). Το κενό βάρος της “Desert Ranger” είναι 94.3kg. Οι σφραγισμένα ευμεγέθη ελαστικά του σε συνδυασμό με τον αέρα χαμηλής πίεσης λειτουργούν ως συσκευές πλεύσης επιτρέποντας την διάβαση υδάτινων κωλυμάτων. Το όχημα μπορεί να διαβεί κώλυμα βάθους 61 cm και έχει απόσταση μεταξύ τροχών 38cm.

Οι διαστάσεις και το βάρος της μοτοσυκλέτας κάνουν εύκολη τη μεταφορά της από ελικόπτερα ή αεροσκάφη, να ριφθεί με αλεξίπτωτο στο πεδίο μαζί με τον αλεξιπτωτιστή/χειριστή, να αναρτηθεί ως εξωτερικό φορτίο σε οχήματα αναγνώρισης και περιπολίας AB5 “special forces’ LandRover” ή το AB3 “Black Iris”, αμφότερα σχεδίασης και ανάπτυξης του KADDB, επιτρέποντας στα οχήματα να δράσουν ως μητρικά εκτοξεύοντας επιχειρήσεις αναγνώρισης μακράς ακτίνας. Ανάμεσα στα πολλά εξαρτήματα που μπορεί να λάβει η “Desert Ranger” είναι κι ένα πλαϊνό καλάθι για τη μεταφορά 226kg επιπλέον υλικού.

Πηγές:
Janes Military News ( http://manyringding.tripod.com/news/jordan/ )
http://www.specops.pl/vortal/technika/wachowski/motocykle_wojskowe/motocykle_wojskowe.htm

3 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Κάποιες απορίες:«τα σφραγισμένα ευμεγέθη ελαστικά του σε συνδυασμό με τον αέρα χαμηλής πίεσης λειτουργούν ως συσκευές πλεύσης επιτρέποντας την διάβαση υδάτινων κωλυμάτων. Το όχημα μπορεί να διαβεί κώλυμα βάθους 61 cm και έχει απόσταση μεταξύ τροχών 38cm.»
  Πώς μπορεί να ισορροπήσει κανείς πάνω σε δύο αεροθαλάμους χωρίς να έχει κάποιο σχετικά σταθερό σημείο εφαρμογής της ανώσεως;
  Επίσης,ἡ απόσταση 38 cm μεταξύ των τροχών δέν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην οπτική εντύπωση.

  Απάντηση
  • krunar

   όχου…αμάν με τους περίεργους εδω μέσα. Αφου σου λέει Ιορδανικό «Γραφείο Σχεδίασης και Ανάπτυξης βασιλεύς Αμπντουλάχ ο ΙΙ» τι δεν καταλαβαίνεις?

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Μήν υποτιμάς το KADDB
    Μεταξύ άλλων περαματίζονται και με προωθημένες αναβαθμίσεις αρμάτων

    και εξάλλου,το συγκεκριμένο δίκυκλο είναι αμερικανικη σχεδίαση.
    Τα 38 εκατοστά είναι μάλλον ἡ διάμετρος των τροχών (ζάντες 15 ιντσών).
    Κατά τα άλλα,έχεις δίκηο,παραμαζεύτηκαν οἱ περίεργοι εδώ μέσα. 🙂

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: