Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου, πρωτοδημοσιεύθηκε στο liberal.gr

Παρακολουθώντας από χθες το πρωί, όπως πολλοί από εμάς, τις εξελίξεις στη Συρία και την εισβολή τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων σε συριακό έδαφος, θα τολμήσω για μία ακόμα φορά να πάω κόντρα στην κύρια τάση παρουσιάσεως των γεγονότων στη χώρα μας, η οποία καταπίνει… αμάσητα ότι επικοινωνιακά για δικούς της λόγους παρουσιάζει η Άγκυρα.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ή Τουρκία προχθές το πρωί παραβίασε το συριακό έδαφος έστω και για 1 – 2 χιλιόμετρα και τυπικά αυτό καθαυτό είναι ένα σοβαρό γεγονός. Η πολυδιαφημισμένη, όμως, από τους Τούρκους, Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη (Operation Euphrates Shield» απέχει πολύ από το να είναι μία «μείζων στρατιωτική επιχείρηση» βαθιά στο συριακό έδαφος για την αντιμετώπιση του ISIS αλλά και της, «αυθαίρετης» κατ’ αυτήν, διατήρησης εδαφών από τους Κούρδους της Συρίας (PYD/YPG).

Με μία απλή και μόνο ματιά στον χάρτη ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι η πόλη Τζαραμπουλούς (Jarabulus), την οποία κατείχαν μέχρι το απόγευμα της 24 Αυγούστου δυνάμεις του ISIS, βρίσκεται επί των τουρκοσυριακών συνόρων στη δυτική όχθη του Ευφράτη.

Μετά τη συγκέντρωση και κυρίως την αξιολόγηση πολλών πληροφοριών τόσο από τη διεθνή ειδησεογραφία όσο και από άλλες αξιόπιστες πηγές, μπορούμε να πούμε πλέον ότι η τουρκική ενέργεια ήταν μία περιορισμένη σε βάθος (μέχρι 2 χιλ) προώθηση συγκροτήματος Ίλης Αρμάτων (12 – 14 παλαιά άρματα μάχης Μ60Α3, τα οποία ενισχύθηκαν χθες με άλλα 8 – 9) και Μηχανοκινήτου Πεζικού με ολιγάριθμο τμήμα ειδικών δυνάμεων με την κάλυψη πυρών Πυροβολικού και 2 F-16. Μπορεί να λένε οι Τούρκοι ό,τι θέλουν, αλλά εναντίον της πόλης ενήργησαν Μονάδες του μετριοπαθούς αντικαθεστωτικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army), την οποία και κατέλαβαν μετά από ολιγόωρη μάχη και άρα «η βρώμικη και δύσκολη δουλειά» έγινε από αυτόν. Παρεμπιπτόντως ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Τι έπραξαν λοιπόν οι τουρκικές δυνάμεις; Απλά προχώρησαν σε περίσφιξη της Τζαραμπουλούς και υποστήριξαν κυρίως με πυρά Αεροπορίας, Πυροβολικού και Αρμάτων Μάχης την ενέργεια των Σύριων αντικαθεστωτικών. «Να μην πλησιάζουμε και πολύ και έχουμε κανένα ατύχημα»!

Με την προαναφερθείσα εκ του ασφαλούς μικρής κλίμακας ενέργεια του τουρκικού στρατού και τον επιχειρούμενο επικοινωνιακό εντυπωσιασμό η τουρκική πολιτική ηγεσία και προσωπικά ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, επιχειρεί:

 • Να πείσει τη Δύση και τη Ρωσία ότι όντως στρέφεται στην πράξη εναντίον του ISIS και τον πολεμάει.
 • Να πείσει «φίλους και εχθρούς» ότι έχει ακόμα, παρά τις εκκαθαρίσεις, αξιόπιστη στρατιωτική μηχανή.
 • Να ανασχέσει έμμεσα (γιατί άμεσα δεν τολμάει) την κουρδική εξάπλωση δυτικά του Ευφράτη και να υποστηριχθεί σε αυτό από τις ΗΠΑ και άλλους ευκαιριακούς «συμμάχους» της, όπως η Ρωσία.
 • Να προσφέρει μία… (εκ των προτέρων 100% εξασφαλισμένη) στρατιωτική νίκη και ένα θρίαμβο στον τουρκικό λαό, μέρος του οποίου έχει συνειδητοποιήσει ότι οι τυχοδιωκτισμοί και το στρατηγικό πόκερ του Ερντογάν στη Συρία προκάλεσαν αστάθεια στην ίδια τους τη χώρα.
 • Να ανυψώσει το πεσμένο φρόνημα του τουρκικού στρατού, το προσωπικό και τα μέσα του οποίου συνεχίζουν στην κυριολεξία να είναι κλεισμένα στα στρατόπεδα 1,5 μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Για αυτό οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν θριαμβευτικά «Ο Mehmetçik βρίσκεται στη Συρία!»… ασχέτως όμως το τι κάνει εκεί. (Το υποκοριστικό Mehmetçik (ο μικρός Μεχμέτ) είναι το όνομα που δίνουν χαϊδευτικά αλλά και με περηφάνεια στους στρατιώτες στην Τουρκία.)

Το ερντογανικό καθεστώς, το οποίο φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει πλέον όλες τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας και στις οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν «αλλεργικό», δημιούργησε σχετικό λογαριασμό στο… Twitter, «ενημερώνοντας» την κοινή γνώμη με σχόλια και σχετικές φωτογραφίες.

Ο Τούρκος Αντιστράτηγος Zekai Aksakali, ο οποίος κατευθύνει τις επιχειρήσεις… επιπέδου Λόχου μπορεί να φωτογραφίζεται ευτυχισμένος αγκαλιά με τους μαχητές του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι και πολύ ικανοποιημένος βλέποντας τις φωτογραφίες με το πώς αναπτύσσονταν τα μέσα τα οποία «διοικούσε» (ΦΩΤ.).

Φωτογραφία: Anadolu Agency / Contributor / Getty Images / Ideal Image

Τέλος να διευκρινίσω ότι δεν υπεισέρχομαι στη γεωπολιτική διάσταση των τελευταίων αυτών γεγονότων, καθόσον θα την καλύψουμε στον ιστότοπό μας με νέες αναλύσεις στις αμέσως επόμενες ημέρες. Η γενική όμως εκτίμηση των αναλυτών οι οποίοι αρθρογραφούμε στο liberal.gr είναι ότι μπορεί ο μαξιμαλιστικός στόχος των Κούρδων της Συρίας PYD/YPG να συνενώσουν όλα τα καντόνια και μάλιστα δυτικά του Ευφράτη να έχει πλέον δυσχέρειες για να επιτευχθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τους αδειάσουν αυτήν τη φορά οι ΗΠΑ και η Ρωσία, για τις οποίες αποτέλεσαν τις χερσαίες δυνάμεις (boots on the ground) στον αγώνα κατά του ISIS. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα έχουν «δώσει τα χέρια κάτω από το τραπέζι» για τη μετά – Assad Συρία και σε αυτή, μάλλον χαλαρά ομοσπονδοποιημένη, θα υπάρχει επίσημα μία κουρδική οντότητα, έστω και μη συνενωμένη σε μία ενιαία έκταση. Οι ΗΠΑ ελίσσονται διπλωματικά και κερδίζουν χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν θα λέγαμε ότι «κάνουν πλάτες» στον Ερντογάν και για αυτό τονίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα και με τη βοήθεια Αμερικανών το YPG κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Manbij, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ νοτιοδυτικά της Jarabulus.

Οψόμεθα!

48 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  « Οι ΗΠΑ ελίσσονται διπλωματικά και κερδίζουν χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν θα λέγαμε ότι «κάνουν πλάτες» στον Ερντογάν».
  Εγώ έχω την εντύπωση ότι οἱ υπερδυνάμεις δέν ελίσσονται εκεί που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντα και αγνοούνται οἱ επιθυμίες τους,ελίσσονται οἱ υποδεέστερες δυνάμεις.
  Στην περίπτωση της Τουρκίας όμως,ισχύει ένας θαυματουργός κανόνας:ανταμείβουμε την χώρα αυτή όταν μας κάνει εξυπηρέτηση,την ανταμείβουμε και όταν μας κάνει χουνέρια,για να μήν χάσουμε το κελεπούρι.
  Το εντελώς αντίθετο από ότι με την Ἑλλάδα,που την καρπαζώνουμε είτε τρέχει για πάρτη μας στην Ουκρανία (Μεσημβρινή Ρωσσία με την τότε ορολογία) το 1919,είτε τρέχει για πάρτη μας στην Κορέα το 1950,για να ακολουθήσουν τα Σεπτεμβριανά το 1955,είτε μας δίνει την Σούδα το 1991,για αν την οδηγήσουμε στα Ίμια το 1996,κ.ο.κ.
  Αλλά,κατά τον ίδιο θαυματουργό κανόνα,ΌΛΟΙ κάνουν πλάτες στην Τουρκία όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση:και ἡ Ρωσσία,και το Ιράν,ακόμα και ὁ Άσαντ…

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Καλά κάνεις, δεν αντιλέγω, αλλά δεν θέλω εντάσεις μέσα στα σχόλια.
   Μπορούμε να πούμε πάρα πολλά παραθέτοντας με κόσμιο τρόπο την γνώμη μας χωρίς να κάνουμε επιθέσεις σε άλλους σχολιαστές.

   Απάντηση
   • Kostas Kladianos

    Δεν κανω καμια επιθεση σε κανεναν φιλο,ο Αχερων εχει επιλεξει την ηττοπαθεια ετη τωρα,αυτο εγω δεν το δεχομαι

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Η αλήθεια είναι οτι όλοι όσοι γράφουμε εδώ μέσα θέλουμε το καλύτερο και μόνο το καλύτερο, αυτό δεν είναι κακό, απλά ο καθένας έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο σκέψης και όλο αυτό απαιτεί διάλογο με επιχειρήματα και κατάθεση απόψεων και φυσικά την αποφυγή χαρακτηρισμών σε προσωπικό επίπεδο.

 2. ΑΧΕΡΩΝ

  @Kostas Kladianos
  Έτη τώρα δέν ασχολούμαι με τους παροξυσμούς σου,αλλά επειδή σήμερα το τερμάτισες,θα σου απευθυνθώ άπαξ.
  Την ΜΑΛ στο Μάλι και ενδεχομένως και στο Ανατολικό Τιμόρ,δέν ξέρω απο ποιά εθνική αποστολή θα την απαλλάξεις,και με τί πόρους θα την συντηρήσεις,αλλά εγώ θα σε ρωτήσω μήπως να στείλουμε και την ΕΛΔΥΚ να πάρει μέρος στην Ασπίδα του Ευφράτη;
  Εάν θέλεις κύριε να πολεμήσεις,τράβα στην Κύπρο να διώξεις τον Αττίλα,ρίξε όποιον Μαλκότσογλου εισβάλει στον εναέριο χώρο σου και κάνει υπερπτήσεις των νησιών σου,εξαέρωσε όποιους σου κατσικώνονται την όποια βραχονησίδα,ιδού ἡ Ρόδος Κλαδιανέ,ιδού και το πήδημα.
  Στα ίσα και Ἑλληνικά.
  Αλλοιώς,αιδώς Αργείοι.

  Απάντηση
  • Kostas Kladianos

   »Εάν θέλεις κύριε να πολεμήσεις,τράβα στην Κύπρο να διώξεις τον Αττίλα,ρίξε όποιον Μαλκότσογλου εισβάλει στον εναέριο χώρο σου και κάνει υπερπτήσεις των νησιών σου,εξαέρωσε όποιους σου κατσικώνονται την όποια βραχονησίδα»

   Kαι αυτο το θελω,και αρκετα μαλιστα….

   »Την ΜΑΛ στο Μάλι και ενδεχομένως και στο Ανατολικό Τιμόρ,δέν ξέρω απο ποιά εθνική αποστολή θα την απαλλάξεις,και με τί πόρους θα την συντηρήσεις»

   Εθνικη αποστολη ειναι οτι εξυπηρετη τα συμφεροντα μας,τους πορους στο ιρακ τα κρατη του κολπου τους παρεχουν

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Το ήξερα ότι δέν έχει νόημα ἡ συζήτηση μαζί σου.
    Τέλος.

 3. Theognostos

  Το να χρησιμοποιουνται πενιχρες Ελληνικες ενοπλες δυναμεις σε ξενα εδαφη που ουτε ο ΟΗΕ δεν εχει βγαλει αποφαση ουτε στελνει το να σκοτωνονται Ελληνες σε ξενα εδαφη για τα συμφεροντα αλλων αλλοτριων δυναμεων με την δηθεν υποσχεση «υλικου» ακριβοπληρωμενου δεν συνιστα σωστη εξωτερικη αλλα και εσωτερικη πολιτικη. Η Ελλας πρεπει να παραμεινει οσο το δυνατον ΟΥΔΕΤΕΡΗ στις διαμαχες αλλων οι οποιες δεν θιγουν ζωτικα Ελληνικα Συμφεροντα. Η Ελλας πρεπει και θα ειναι ‘ουδετερη’ ακομη και στον 3ΠΠ που ερχεται αλλα πολεμος με την Τουρκια θα ξεσπασει..Η Ελλας αντιμετωπιζει σοβαρα εσωτερικα κοινωνικα προβληματα δεν υφισταται λογος να στελνει τα παιδια της στην αλλη ακρη του κοσμου. Εν αντιθετως θα πρεπει να αλλαξουν οι νομοθεσιες για να ελκυσουν πισω Ελληνες στην πατριδα με δουλειες βιομηχανιες σωστη Ελληνικη αναπτυξη….αυτο το κολπο οτι η Ελλας θα πρεπει να αρεσκεται μονον σε εισοδημα τουρισμου πρεπει να κατανοηθει χρειαζεται ριζικη αναγεννηση και οχι «ριζο»»σπαστες». Οι καιροι που Ελληνες δολοφονουσαν και σκοτωναν Ελληνες στο ονομα της καθε «ιδεολογιας» πρεπει να παψουν . Οι Ελληνες ευφυεις οντες εχουν καταντησει να δουλευουν για αλλα αφεντικα. Ο Ελληνισμος που εβγαλε τους καλυτερους ηρωες φιλοσοφους επιστημονες ιστορικους κτλ πρεπει να γυρισει ο δηθεν Ελληνισμος της μιζεριας των προδοτων του Ελληνισμου και της Ανθρωποτητος πρεπει να εξαφανιστει. Μονον ενωμενοι οι Ελληνες θα αντιμετωπισουν οσα ερχονται για να επιβιωσουν.

  Απάντηση
 4. Δούκας Γαϊτατζής

  Λοιπόν το θέμα τράβηξε πολύ και διαπιστώνω οτι πάει στα άκρα!
  Οι όροι σχολιασμού του μπλογκ είναι συγκεκριμένοι.
  Δεν μπορείς να μ’ απειλήσεις κε Κλαδιανέ, δεν σου έχω δώσει αυτό το δικαίωμα. Νομίζω οτι σε μια παλιότερη συζήτηση μας στο Facebook σου είχα μιλήσει ξεκάθαρα με ειλικρίνεια και σεβασμό.
  Θα αναγκαστώ να σβήσω τα σχόλια, απο εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να επανέλθω!
  Διατηρώ αυτό το μπλογκ δαπανώντας πολύτιμο ελεύθερο χρόνο με δικά μου έξοδα, χωρίς διαφημίσεις και δεν μου αρέσει να απολογούμαι αλλα και να δέχομαι κατευθύνσεις μέσα απ’ αυτό το μπλογκ απο κανέναν.
  Καληνύχτα κε Κλαδιανε.

  Απάντηση
  • Kostas Kladianos

   ποτε δεν το εκανα αυτο Δουκα!

   »δουκα αν δεν ανεβασεις τα σχολια μου τουλαχιστον σβησε του μαλακα του νικου,αλλιως παω αυριο στα νομικα για τους παντες»
   το παραπανω τι το ποσταρες

   Απάντηση
   • Δούκας Γαϊτατζής

    Κε Κλαδιανέ, δεν έχω να πω τίποτα άλλο!
    Μη νομίζεις ότι εσύ είσαι ο μοναδικός που γράφει με αυτόν τον τρόπο και κάνει υποδείξεις!
    Καθημερινά υπάρχουν πολλοί που κάνουν το ίδιο, ειλικρινά, αν ξεκινούσα να τους «τα χώνω» τότε εδώ θα γινότανε χαμός, δεν το κάνω όμως, όπως δεν το έκανα και με σένα, σωστά;
    Όπως και σου έχω γράψει και στον αναμεταξύ μας διάλογο στο Facebook δεν μπορώ να κάνω τον ενδιάμεσο, τον δικηγόρο, καταναλώνω πολύτιμο χρόνο και χάνω την ροή των ειδήσεων, εξάλλου ειναι κάτι που βαριέμαι και με κουράζει.
    Εύχομαι καλό ξημέρωμα και καλή συνέχεια.

 5. Πάτε καλά;

  Ψυχραιμία παιδιά, είμαστε όλοι φίλοι εδώ, δλδ αν σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, ποια η δουλειά των Τούρκων;

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Μά,νομίζω ότι φαίνεται ποιός είναι εν προκειμένω ὁ ψύχραιμος.
   Εξάλλου,αυτή ἡ υποκουλτούρα του να πάμε Συρία-Ιράκ (και Ιράν,μήπως;),Μάλι και όπου μαύρο χάλι,(για τα Ίμια μούγκα),για να δείξουμε πόσο καλοί ΝΑΤΟϊκοί/ευρωενωσιακοί είμαστε,πρέπει να απαντηθεί.
   Ἄν κάποιοι θέλουν αίμα,υπέδειξα πού μπορούν και οφείλουν να το χύσουν (ποιού εχθρού το αίμα,δηλαδή,όχι το δικό τους).
   Ἄν πάλι κάποιοι διακατέχονται από σύμπλεγμα κατωτερότητος απέναντι στους «καθώς πρέπει» συμμάχους-εταίρους-εταίρες,αντιπαραβάλω το παράδειγμα του Ισραήλ,που δέν δίνει,όχι τουφέκι,αλλά ούτε άρβυλο για μαγκιές άλλων,αλλά έχει τον σεβασμό όλων.
   Το να την έχει δεί κάποιος Ράμπο του «ελεύθερου κόσμου»,μπορεί να δείχνει αιμοδιψές και «martial»,αλλά στην πραγματικότητα είναι μία ακόμη όψη της ίδιας εκείνης όξείας,χρονίας,κωμματώδους χαζοχαρουμενίτιδας που δέρνει τους νέο-Ελ,μαζί με τα νερόβραστα περί θετικής ενέργειας,και τα γλυκανάλατα περί πολυπολιτισμού.
   Είναι ἡ άλλη όψη της απεθνικοποιήσεως,μέσω της προβολής ψευδοφεντεραλιστικών αναμασημάτων επί της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας.
   Πώς αλλοιώς μπορείς να εξηγήσεις ότι κάποιοι φουσκώνουν σάν παγώνια προκειμένου για ΝΑΤΟ,Ε.Ε,πολυπολιτισμούς,αλλά δέν ενοχλούνται από την κατοχή της μισής Κύπρου,την γκριζοποίηση του Αιγαίου,την χωρίς πόλεμο άλωση της Χώρας,την υποκλοπή της ιστορίας και των συμβόλων της;
   Ακόμη χειρώτερα,όταν εναποθέτουν την ελπίδα λύσεως όλων αυτών των προβλημάτων σε αυτούς που τα δημιούργησαν ἤ τα συντηρούν,και είναι πρόθυμοι να δείξουν αρίστη διαγωγή προς τους ίδιους δράστες;
   Είμαστε,ὡς λαός,επιρρεπείς σε αιθεροβαμμονίες,νιρβάνες,και παραισθήσεις,που είναι θανασιμώτερες από οποιονδήποτε εχθρό,και γι᾿αυτό γράφω και καταθέτω την ταπεινή άποψάρα μου όπου νομίζω ότι θα πιάσει τόπο.

   Απάντηση
   • Πάτε καλά;

    Αγαπητέ Ψυχραιμία. Ακόμα και αν ο ΚΚ, γνωστός για το παρορμητικό του λόγου του υπερενθουσιαστεί, δε χρειάζεται να τον αποπαίρνουμε.
    Στο δια ταύτα:
    α) Συμφωνώ πως η τυφλή υπακοή και η κοστοβόρα αποστολή ελληνικών δυνάμεων σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη δεν προσφέρει σε τίποτα από μόνη της. Ειδικά όταν αυτές οι δυνάμεις είναι απαραίτητες κάθε μέρα που περνάει στα σύνορα.
    β) Από την άλλη όμως, δεν θα ήταν παράλογο να παζαρέψουμε τη συμμετοχή μας όπως κατά καιρούς κάνει η Τουρκία.Θα μπορούσαμε ας πούμε να συμμετάσχουμε σε ενδεχόμενη πολεμική επιχείρηση στη Συρία (αποκομίζοντας πολεμική εμπειρία), αν τα έξοδα ήταν πληρωμένα και υπήρχε και πληρωμή σε άλλα θέματα (πχ 2 ΑΒ, παράδοση IFV κοκ).
    γ)Το τελευταίο μπορεί να δώσει και πολιτικά ωφέλη αν συνδυαστεί με μια …επιθετική πολιτική στο θέμα των εθνικών διεκδικήσεων. Για παράδειγμα, δύσκολα οι ΗΠΑ θα σε πιέσουν αν λάβεις μέτρα εναντίον πχ τς ΦΥΡΟΜ όταν ταυτόχρονα σε έχουν ανάγκη να είσαι στη Β.Συρία.
    δ)Και πλέον αγγίζουμε την ουσία του θέματος:

    Η συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις όπως τη ζητά ο ΚΚ, έχει νόημα όταν ζητάς και διεκδικείς. Εκεί μπορεί όντως να λειτουργήσει η συμμετοχή σου ως αντίβαρο στη σιωπή των μεγάλων παικτών για τις κινήσεις σου στη σκακιέρα και ως αντάλλαγμα για την λήψη αξιόλογου πολεμικού υλικού. Εφόσον η πολιτική ηγεσία δεν είναι πρόθυμη να παίξει τέτοιο παιχνίδι δούναι και λαβείν, η συμμετοχή μας σε αυτές τις επιχειρήσεις κινδυνεύει σοβαρά να υποπέσει στις …ασκήσεις υποτέλειας όπως τις ονομάζεις.

    Καλώς ή κακώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει επιλέξει το πλαίσιο της…comfortable alliance με όλους τους παίκτες. Προς το παρόν της βγαίνει (μερικώς) αλλά όσο τα φράγκα στο τραπέζι θα ανεβαίνουν, θα αναγκαστεί εκ της πραγματικότητας να δείξει πιο ενεργά τη συμμετοχή της σε ορισμένους θεσμούς.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Δράττομαι της ευκαιρίας σχετικά με τα σχόλια και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των σχολιαστών και θέλω να πω ότι συμφωνώ απολύτως με την πρώτη παράγραφό, δεν πρέπει να αποπαίρνουμε κανέναν, εξάλλου μέσα απο αυτό το μπλογκ προσπαθώ πάντα να κρατώ χαμηλούς τόνους.
    Θελω με σεβασμό (και όχι απολογητικό ύφος) να εξηγήσω σ’ όλους τους φίλους και επισκέπτες της «Προέλασης»: Αυτό το μπλογκ διατηρείται και ενημερώνεται καθαρά από μια εθελοντική μη κερδοφόρα προσπάθεια (δεν υπάρχουν διαφημίσεις), η νέα πλατφόρμα που στήθηκε πριν από περίπου τεσσερις μήνες κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα που καταβλήθηκαν από το προσωπικό υστέρημα, καθημερινά αφιερώνω πολύτιμο προσωπικό χρόνο για να παρακολουθώ την επικαιρότητα, να επικοινωνώ μεσω email με φίλους και συνεργάτες και να δημοσιεύω επιλεγμένες ειδήσεις.

    Ενώ θέλω πολύ να συμμετέχω στα σχόλια αυτό δεν είναι δυνατό γιατί χάνω πολύτιμο χρόνο και δεν μπορώ να αναζητήσω τις ειδήσεις που πιστεύω ότι θα ενδιαφέρουν το εκλεκτό κοινό του μπλογκ, παρόλα αυτά υπάρχουν επισκέπτες που ίσως να θεώρησαν αυτή την αποχή μου απο τα σχόλια ως μια αδυναμία, ως ένα ελεύθερο πεδίο για να «δώσουν το μάθημα πατριωτισμού» στους υπόλοιπους και αναταράσσουν την ροή των σχολίων με προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς των συνομιλητών και έπειτα να στέλνουν μηνύματα και σε έμενα ζητώντας διαγράψω σχόλια άλλων σχολιαστών γιατί θα προβούν σε νομικά μέτρα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Έλληνας εναντίον Έλληνα για ένα σχόλιο μέσα σε ένα μικρό μπλόγκ;

    Εχθές το βράδυ για να μην δημιουργηθεί μεγαλύτερο θέμα και ξεφύγει η κατάσταση αναγκάστηκα να διαγράψω κάποια σχόλια, ακόμα και δικά μου, ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

    Ειλικρινά αυτό το θέμα με έχει κουράσει αφάνταστα, αγκιτάτορες δεν μπορώ να ανεχτώ, δεν έχω δώσει δικαίωμα σε κανέναν να με απειλεί για να σβήνω σχόλια και ούτε έχω δώσει δείγματα αυταρχισμού, που θα μπορούσα άλλωστε.
    Το 99% των σχολιαστών που συμμετέχουν στο μπλογκ είναι εξαιρετικοί και από τα γραπτά τους φαίνεται οτι έχουν άποψη και ξέρουν να συνομιλούν χωρίς να κάνουν προσωπικές επιθέσεις και δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα μαζί τους.
    Όμως, από εδώ και στο εξής θα υπάρχει μετριασμός στη δημοσιοποίηση των σχολίων.

    «Πατε καλα;» ζητώ συγνώμη που καταχράστηκα το σχόλιο σου και παραβλήθηκα στο νήμα της συζητήσεως.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @Προβοκάτωρ
    Κάτσε να δούμε μήπως πρίν μας την πέσει ὁ ΣΥΡΙΖΑ,προλάβει να στείλει κανένα εκστρατευτικό σώμα να χτυπήσει τους Κούρδους της Συρίας…
    Και ἄν γίνει ἡ αρχή,μετά κυνηγάμε και τους Κούρδους της Τουρκίας (για να εκδικηθούμε και το Μαντζικέρτ,με την ευκαιρία…)
    @ΠΚ
    Κουμπάρε,δέν είναι μόνο το φιλότιμο που δίνει την προτεραιότητα στην υπεράσπιση της Πατρίδας,ἤ στο ξέπλυμα της όποιας ντροπής.
    Υπάρχει και ένα ακόμη -άδηλο μέχρις ώρας- πρόβλημα,με τις συμμαχικές «υποχρεώσεις».
    Εάν αρχίσουμε να γινόμαστε μισθοφόροι έναντι χρέους,(κάτι βεβαίως που δέν προβλέπεται από τα μνημόνια,απ᾿ότι λένε),σοβεί ὁ κίνδυνος να κλονιστεί ὁ ίδιος ὁ Στρατός,επειδή τα στελέχη θα αντιδράσουν στο να σταλούν σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητος.(μήν νομίζεις ότι θα ζητηθούν απλώς εθελοντές)

   • npo

    @ Αχέροντα

    Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι αυτό που κάνουν η Νορβηγία, το Βέλγιο ή η Ολλανδία. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.
    Μπορείς βέβαια και να μην κάνεις τίποτα απο αυτά, δεκτόν. Εγώ θα κοίταζα να μπορώ να νάνω αυτό, δλδ τίποτα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να γκρινιάζεις που σε κλ@νουν.

    Συμφωνούμε σ’αυτό?

 6. Πάτε καλά;

  Παιδιά, προτείνω να χαλαρώσουμε όλοι.
  Καταλαβαίνω πως
  α)κάνει ζέστη που βαρά στα νεύρα (δεν είναι αστειο, η εγκληματικότητα ανεβαίνει τις ζεστές μέρες)
  β) η κατάσταση στην Ελλάδα και γενικώς για την Ελλάδα είναι ψυχοφθόρα
  γ)πως κάθε έτος από το 2010 και μετά μετράει…τριπλό λόγω της κούρασης που μας έχει φέρει
  δ)προβλέπεται δύσκολος χειμώνας που θα φέρει περισσότερα νεύρρα

  ΑΛΛΑ

  ας προσπαθήσουμε να μείνουμε ψύχραιμοι. Αν σφαζόμαστε μεταξύ μας όπως στο γαλατικό χωριό του Αστερίξ, τα μεμέτια τι θα κάνουν; Ας πάρουμε τα πράγματα στο λίγο πιο χαλαρό είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με την εξέλιξη των πεπραγμένων ή τα λεγόμενα του συνομιλητή μας.Στην τελική αν τον βρίσουμε, πιστεύουμε πως θα αλλάξει γνώμη; Και φανταστείτε, εδώ μέσα χοντρικά όλοι συμφωνούμε σε κάποιες αρχες, φανταστείτε να χώσουμε και συριζαιους, κομμούνια ή ποταμίσιους τι θα γίνει.Και όμως οφείλουμε να μάθουμε να συμβιώνουμε όλοι μαζί και να συζητάμε μεταξύ μας ήσυχα και απλά (που λέει και και ο ποιητής).

  Δεν μιλώ εκ του ασφαλούς, έχω διαολοστείλει κόσμο, ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω επομένως ας προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε ψύχραιμοι. Και όταν βλεπουμε πως στεναχωριόμαστε ή τσαντιζόμαστε ιδιαίτερα, ας απέχουμε και 1-2 βδομαδούλες από το δίκτυο. Εγώ έτσι κάνω και προσωπικά βοηθά.

  Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα εκει έξω από το αν διαφωνεί κάποιος μαζί μας ή οχι στο διαδίκτυο. Ψυχραιμία λοιπόν και σεβασμός στην αντίθετη άποψη.

  ΥΓ. @ Αχέρων-το θέμα του μνημονίου είναι πολύ εύστοχο και δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Το όλο …παζάρι και το αν θα είναι χρήσιμο ή οχι εξαρτάται και από την ικανότητα της πολιτικής συνιστώσας να παίξει επιδέξια το παιχνίδι. Κάτι για το οποίο φοβάμαι δεν έχει τα επιδέξια οπίσθια αυτή την περίοδο. Όπως και να έχει, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος στον πραγματικό κόσμο…

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Κουμπάρε,αυτό με το μνημόνιο ήρθε σε ύποπτα κρίσιμη στιγμή,πακέτο με αραβικές ανοίξεις και άλλες επιδημίες.
   Ἡ φράση σου σε ανωτέρω σχόλιο «όσο ανεβαίνουν τα φράγκα στο τραπέζι» με προϊδέασε ότι το είχες υποψιαστεί,αλλά εν πάση περιπτώσει ισχύει έτσι ακριβώς όπως το διετύπωσες.
   Όταν υποδουλώνεις κάποιον οικονομικώς,τον υποδουλώνεις γενικώς και ποικιλοτρόπως-ιδίως ἄν πρόκειται για λαό που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και το περιβάλλον του μέσω του παχέος εντέρου.
   Ὁ ΓΑΠ ἄν θυμάσαι,είχε σπεύσει να προαναγγείλει ότι «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας,αναγκαζόμαστε να εκχωρήσουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας».
   Τυχαίο;
   Δέν νομίζω.

   Υγ.
   Κοίτα και τις χαρές που κάνανε σήμερα στον Τσαούσογλου και πές μου ἄν έχω άδικο στην αφιέρωση μου

   «Του προσκυνημένου ὁ θάνατος,
   σάν λύτρωση λογιέται,
   γιατί όσο είναι στη ζωή,
   στις κοπριές κυλιέται.»

   (Αιδώς,αχρείοι!)

   Απάντηση
 7. ΑΧΕΡΩΝ

  @npo
  28/08/2016
  Φρονώ ότι παραβλέπεις κάποια εξώφθαλμα δεδομένα,και αυτο σε παρέλκει σε απλουστεύσεις,όπως πολλούς ακόμη άλλωστε.
  Μία θεμελιώδης απλούστευση είναι και ἡ σύγκριση με τις χώρες που αναφέρεις.
  Αντίθετα με το Βέλγιο,την Ολλανδία και την Νορβηγία,ἡ Χώρα μας παρενοχλείται,απειλείται και υπονομεύεται ποικιλοτρόπως από χώρα-μέλος της συμμαχίας,και έχει κατ᾿επανάληψη χυθεί Ἑλληνικό αίμα λόγω αυτής της καταστάσεως,ἡ δέ συμμαχία ποιεί την νήσσαν,μάλλον επιβραβεύει την Τουρκία.
  Θέτω τώρα το ερώτημα:έχουμε λόγους να συμπεριφερόμαστε όπως το Βέλγιο,ἡ Ολλανδία,ἡ Νορβηγία;
  Την ίδια στάση τηρεί και ἡ άλλη μεγάλη μας εταίρα,ἡ Ε.Ε,οπότε ούτε Μάλι,ἤ Νταρφούρ οφείλει να μας απασχολεί.
  Εξάλλου,ἤδη περί το 2003,εκπρόσωπος της Ε.Ε είχε πετάξει κατάμουτρα στο τότε πρωθυπουργεύον ἑλληνόφωνο όν,ότι ότι ὁ «Ευρωστρατός» δέν θα κάλυπτε την Ἑλλάδα έναντι της Τουρκίας.
  Δηλαδή,έλα Ἑλλαδάρα,κάνε την γενναιόδωρη συνεισφορά σου στον Ευρωστρατό,αλλά,ἄν σου την πέσει ἡ Τουρκία,άσε τα στρατά και τα καράβια σου στις ευρωπαϊκές αποστολές,και βγάλτα πέρα μόνη σου.
  Τί λές,εσύ,θα το έκανες το ψυχικό;

  Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δηλαδή ἡ όλη εις βάρος μας συμπαιγνία εντάξει και δέν τρέχει τίποτε;

   • npo

    Ποια συμπαιγνία?
    Για το ΝΑΤΟ μιλάμε ή για κάποια αδελφότητα δικαιοσύνης και αγάπης?
    Με μπερδεύεις φίλε, με μπερδεύεις.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Λοιπόν:όταν σου στέλνει ὁ σουλτάνος τις μάζες των προσφύγων (που σου αναιρούν την εθνική κυριαρχία με το καλημέρα,δές Πολύκαστρο και Ειδομένη),και έρχεται και το ΝΑΤΟ και σου γίνεται δερβέναγας στο Αιγαίο,όχι για να κόψει τον βήχα στον σουλτάνο,αλλά ακριβώς για να περάσει ἡ όλη μεθόδευση,αυτό,δέν είναι συμπαιγνία;
    Και ἡ μετά βαϊων και κλάδων καταδρομή του Νταούτογλου στας Ευρώπας την ίδια στιγμή;
    Έτσι για αρχή.
    Για να περιοριστομύε στα πλέον πρόσφατα.
    Έχει λήμματα το λεξικό,όρεξη νἄχεις.

 8. npo

  @ ΑΧΕΡΩΝ
  Είμαστε σε άλλο μήκος κύματος.

  1ον Στο ΝΑΤΟ ισχύει τύποις η αρχή της ομοφωνίας. Αν δεν θες δεν σου έρχεται κανένας δερβέναγας.
  2ον Το ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε φιλανθρωπική λέσχη ούτε αδελφότητα δικαιοσύνης. Μια οργάνωση που δουλεύει πρωτίστως για τα συμφέροντα των Αμερικάνων είναι, κι αν υπάρχουν ενδονατοϊκές τριβές, όσο δεν βάζουν στόπ οι Αμερικάνοι διαγκωνίζεσαι με διάφορους… Δεν σ’αρέσει? Είσαι ελεύθερος να φύγεις.

  Προς τι η κλάψα λοιπόν?

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Στο ΝΑΤΟ ισχύει τύποις και ἡ συμμαχική αλληλεγύη.
   Το να φύγουμε από το ΝΑΤΟ όμως,δέν είναι ἠ μόνη επιλογή,όπως άλλωστε δέν είναι ούτε και οἱ επικύψεις ἡ μόνη επιλογή.
   Ἡ ενδεδειγμένη -κατά την γνώμη μου στάση είναι μου δίνεις-σου δίνω,αλλά όχι απλώς και μόνο προς χάριν της δοσοληψίας.
   Θα σου δώσω ότι χρειάζεσαι (π.χ Σούδα) ἄν έχεις να μου δώσεις κάτι που χρειάζομαι,και χωρίς να μου βγαίνει ὁ λογαριασμός μείον,και μάλιστα για χάρη και προς όφελος τρίτου,που τυγχάνει και προαιώνιος εχθρός.
   Για παράδειγμα,δέν μπορεί να μου ζητήσεις το μισό Αιγαίο για την Τουρκία,και να πώ δώσε μου δύο αποσυρόμενα Αrleigh Βurke και πατσίσαμε.(τί να τα κάνω άλλωστε σε τέτοια περίπτωση,το φυσιολογικό είναι να θυσιάσω τα πλοία για το Αιγαίο,όχι το Αιγαίο για τα πλοία.)
   Δέν μπορεί να μου ζητάς (μέσω της της τεχνηέντως αποκομμένης Κύπρου) το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων Αφροδίτη και όποιου άλλου νομίμως υπό κυπριακή ιδιοκτησία,για να γίνει μάγκας και νοικοκύρης ὁ Αττίλας,να πληρώσω δηλαδή τον πειρατή και βιαστή της Μεγαλονήσου.
   Είμαστε μάλλον όπως λές σε άλλο μήκος κύματος,αλλά εν κατακλείδι θα πώ ότι μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ την υιοθέτηση της «αψόγου στάσεως»,έναντι ενός οργανισμού που «δέν είναι ούτε φιλανθρωπική λέσχη ούτε αδελφότητα δικαιοσύνης».
   Αυτό που κάνει ὁ Ερντογάν παριστάνοντας τον τρελό,είναι ἡ γλώσσα που καταλαβαίνει ὁ πολιτικός ρεαλισμός.
   Σε κάποιο μυθιστόρημα,είχα διαβάσει ένα τσιτάτο ενός Καναδού αξιωματικού πρός ένα πολιτικό:οἱ ΗΠΑ είτε επιβάλουν,είτε αποδέχονται εκβιασμούς.
   Θα μου πείς,ίσως,καλά Αχέρων,πιστεύεις σοβαρά ότι το κατέχουμε το άθλημα,και μάλιστα απέναντι στους Αμερικανούς;
   Θα σου απαντούσα ότι το κατέχουμε και το παρακατέχουμε το άθλημα,τουλάχιστον εντός Ἑλλάδος.
   Και όταν λέω εντός Ἑλλάδος,εννοώ και απέναντι στην Κύπρο.
   Έξω μας πιάνουν οἱ παρθενιές.
   Και όσο για τον ισολογισμό με τους Αμερικανούς,ούτως ἤ άλλως επιβάλουν ἤ μάλλον έχουν επιβάλει όσα περνούσε από το χέρι τους,ἄς το παλέψουμε και εμείς να επιβάλουμε το δικό μας εκεί που έχουμε τοπικό πλεονέκτημα.

   Απάντηση
   • npo

    σαν να συντονιζόμαστε καλύτερα.
    Το ζουμί είναι τι κάνεις εσύ, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τους άλλους.
    Την κλάψα για το τι κάνουν οι άλλοι – λες και μας χρωστάνε – δεν την μπορώ.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    npo,γενικώτερα ὡς λαός έχουμε πρόβλημα «μέτρου»,και μάλλον και ἡ ηγεσία δέν είναι σε τίποτε καλύτερη από τον λαό,γι᾿αυτό και πετάει τόσο συχνά και επίμονα την μπάλλα στην κερκίδα.
    Ἡ εν γένει στάση μας είναι είτε μινιμαλιστική,δηλαδή ραθυμία,είτε μαξιμαλιστική,δηλαδή υπερπροθυμία,και εν γένει είμαστε είτε παρορμητικοί,είτε απαθείς.(και συνήθως,από άλλον πλανήτη.)
    Και γενικώς περιοριζόμαστε στην καρακοσμάρα μας και εξαντλούμαστε στην πολυλογία μας,και μάλιστα λές και θα τελειώσει ὁ κόσμος αναλόγως της εκβάσεως της συζητήσεως.
    Αναλόγως,και στα κρίσιμα ζητήματα προτάσσουμε την ακατάσχετη πολυλογία και την καταστροφολογία,σχεδόν πάντοτε υπό το κράτος πανικού (γιατί άραγε;).
    Πετάει μία μπούρδα ἡ Τσιλέρ,ἤ ὁ Γρούϊος,και μείς εδώ αρχίζουμε ἤδη,φωνασκούντες και ωρυόμενοι,να βγάζουμε τον φταίχτη ανάμεσά μας.
    Είμαστε,καθ᾿έξιν,οἱ καλύτεροι συνήγοροι του κάθε επιβούλου,νοσφιστού και υβριστού μας.
    Από τον Κεμάλ και τον Γρούϊο,μέχρι τον Χάϊντς Ρίχτερ.
    Από την άλλη,όποτε μας δίνουν κάτι χειροπιαστό,που είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε,βλέπε παλαιότερα τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα,και τα πακέτα Ντελόρ,ἔ, τότε είναι αυτονόητο ότι μας το χρωστάνε,και όχι μόνο αυτό,αλλά αφού μας το δώσανε μία φορά,εθιμικώ δικαίω πρέπει να μας το δίνουν στον αιώνα τον άπαντα.
    Και γενικώς είμαστε άλλα αντ᾿άλλων στην τεκμηρίωση που (νομίζουμε ότι) κάνουμε για το τί είναι τί,και με Σαρακηνούς και Βενετσιάνους πρό των πυλών,εμείς συζητούμε για το γένος των αγγέλων.

   • npo

    @Αχέροντα
    έχουμε πολλά στραβά εμείς οι Έλληνες, κάποια οφείλονται στον άγριο τρόπο που κατεβήκαμε απο τα χωριά στις πόλεις, κάποια στο εδαφικό ανάγλυφο και στο κλίμα, κάποια στην όλη πορεία μας. Κάποια «στραβά» είναι και ωραία μάλιστα, κάποια άλλα, ώρες ώρες δεν τα αντέχω αδελφέ.

    Βγάλε απο την πρώτη πρόταση την λέξη «Έλληνες» και βάλε την λέξη «Βούλγαροι». «Άγγλοι», «Πορτογάλοι». Έχει διαφορά? Καμία.

    Το χειρότερο στραβό μας λοιπόν, που δεν οφείλεται πουθενά, είναι αποκλειστικά δική μας κουζουλάδα, είναι αυτή η συλλογική αντίληψη πως είμαστε κάτι ξεχωριστό. υπεράνω. Ωραίο άλλοθι για να μην κάνουμε (συλλογικά) τίποτα, να τα περιμένουμε όλα απο άλλους, ή να βουλιάζουμε σε μαξιμαλιστικές ονειρώξεις ή να τα παρατάμε με τα χέρια κάτω.

    Όταν ο Έλληνας καταλάβει οτι την χώρα σου πρέπει να την αγαπάς όχι γιατί είναι η ομορφότερη αλλά έτσι, όπως αγαπάς τη μάνα σου κι ας έχει στραβή μύτη, ίσως να ξαναποκτήσει την συλλογική μαχητικότητα που απαιτείται για να γλυτώσει την επικείμενη εξαφάνισή του.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    npo,στο τελευταίο σου σχόλιο λίγα θα είχα να παρατηρήσω,εκτός του ότι κάθε λαός έχει τις ιδιαιτερότητες του,και εμείς έχουμε την δική μας,και ότι όχι,δέν έχει ἡ Ἑλλάδα μας στραβή μύτη-στραβό είναι το μάτι μας.
    Δές και τον Θεόγνωστο πιό κάτω.

   • npo

    Αποσυντονιστήκαμε πάλι, αλλά δεν πειράζει.
    Είμαστε εκτός θέματος..

 9. Theognostos

  Κατ’αρχάς ενα ευχαριστω χρειάζεται στον Δουκα για το ιστολόγιο και εις οσους ενεργά με μερακι εργάζονται να φερνουν σοβαρες ειδήσεις και να παρασχουν ενα μέρος για συνομιλίες. Που στελνω άρθρο οταν το εχω έτοιμο;

  Χαιρετω την νεολαία με τον αυθορμητισμό και τους γκριζομαληδες με πειρα (η πυρά) στο ζωνάρι τους.

  Αποφάσεις παίρνονται σε αλλα ψηλοτερα επίπεδα απο τους κυριαρχους του κοσμου τούτου. Μετεπειτα η εκάστοτε κυβέρνηση καλείται να δουλέψει τις μάζες τον λαό να αποδεχθεί ειτε το σύνολο των αποφάσεων η εν μέρει τις αποφάσεις στην οποια περίπτωση θεωρείται και κατόρθωμα ανεβάζοντας τους πολιτικούς στα ματια των ανυποπτων στα χέρια των επιτήδειων. Ομως ενω ολα αυτα γινονται ανα τους αιωνας, ο Ελληνισμος ακομη πάσχει. Το ‘πάθημα δεν εχει γινει μάθημα ‘ . Αρα καιρός είναι ο Έλλην που φημίζεται για την ιδιοφυΐα και την ανδρεία τον ηρωισμό να κατανοήσει ότι δεν Υπάρχει δεν Υφίσταται κρατος η καθεστώς το οποιον θέλει μια Δυνατή Ελλάδα εναν ενωμένο Ελληνισμό. Και εάν κατορθώσουν να χυσουν πολύτιμο αίμα Ελληνικό τοσο το καλύτερο για αυτούς. Οσο για την βαρντασκα οι ΗΠΑ που δημιούργησαν το ψευδοκράτος επ ουδενί δεν πρόκειται να αλλαξουν την σταση τους οσο αιμα και να χυθεί Ελληνικό στα περατα του κόσμου. Το ιδιο ισχύει και με την Κύπρο. Οι Βρετανοί δεν πρόκειται να ξεχάσουν οτι Ελληνες αντισταθηκαν στην Βρετανικη μποτα. Οι αυταπάτες πρέπει να τελειώνουν και σωστή μαθηματικη ακρίβεια πολιτικη να λάβει την θεση τους. Οι σύμμαχοι κάλλιστα μπορουσαν να ειχαν λύσει ολα τα περιφερειακά προβλήματα με την λήξη του 2ΠΠ. Αυτο δεν εγινε εφοσον δεν τύχαινε και δεν τυγχάνει να ειναι μεσα στα μεγαλεπήβολα σχεδια τους. Η Ελλάς πρεπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ αλλά η οικονομική κατάσταση μπορει να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα υπο την εννοια οτι δεν υπαρχουν κονδύλια για να χρησιμοποιουνται οι Ελληνικες ένοπλες οπου θελησουν άλλοι, επισης με την υπογεννητικότητα ενεκα την οικονομιας και μαζικων εκτρωσεων δεν υπάρχουν αριθμοί στρατιων ετσι να στέλνονται τα παιδιά να σκοτώνονται γιατι το θέλησε η εκαστοτε κυβερνηση σε αλλα μερη της γης. Η Ελλάς να παραμείνει ουδέτερη.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Καλημέρα Θεογνωστε, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, το εκτιμώ. Είναι μεγάλη μου να συζητω με άτομα όπως εσύ.
   Μπορείς να στείλεις το άρθρο σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: proelasi[at]yahoo.gr όπου [at] αντικατέστησε το με το @.
   Θα χαρώ να δω μήνυμα σου.

   Απάντηση
  • npo

   «…ο Έλλην που φημίζεται για την ιδιοφυΐα και την ανδρεία τον ηρωισμό…»

   Μιλάς λες κι αυτές οι αρετές είναι δεδομένες. Σαν να μας τις χάρισε κάποιος. Αμ’δε.. Πρέπει να παλεύεις κάθε μέρα. Κι αν ακόμα το αποδείξεις 1000 φορές την 1001η πρέπει πάλι να παλέψεις. Αυτό ακριβώς είναι που δεν καταλαβαίνει ο νεοέλληνας,, Χρησιμοποιεί τις δάφνες του παρελθόντος σαν ηρεμιστικό, (πολλές απο αυτές μάλιστα είναι μόνο μέσα στο μυαλό του) κι αράζει. Αν είναι ν’αράξεις άραξε, αλλά τουλάχιστον να το κάνεις έντιμα. Χωρίς ηρεμιστικά.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Είδες που συμφωνήσαμε σε κάτι,παρά την γκρίνια σου;

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: