Η πολωνική εταιρία OBRUM, μέλος του Ομίλου Bumar, αποκάλυψε το νέο ΤΟΜΑ Anders. Η είδηση δημοσιεύτηκε από τον ιστοχώρο below-the-turret-ring.blogspot.com.

Tο Anders αρχικά αναπτύχθηκε ως οικογένεια οχημάτων, με την κυριότερη να είναι η έκδοση ενός ελαφρού άρματος. Η οικογένεια οχημάτων περιλάμβανε ακόμα ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) καθώς και οχήματα αρκετών άλλων ρόλων, όμως το πρόγραμμα τερματίστηκε.
Tο Anders είναι ένα όχημα με τον κινητήρα εμπρός και χαλυβδινες ερπύστριες. Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από συγκολλημένο χάλυβα με εφαρμογή επιπλέον σύνθετης θωράκισης για αύξηση της επιβιωσιμότητας.

Το νέο Anders είναι εξοπλισμένο με τον πύργο της Oto-Melara HITFIST-30P (τον ίδιο που χρησιμοποιείται από το τροχοφόρο ΤΟΜΑ Rosomak ). Ως εδώ, το ανανεωμένο όχημα δεν διαφέρει σε τίποτα από τα προηγούμενα πρωτότυπα του ΤΟΜΑ Anders, ωστόσο, κάποια στοιχεία και λεπτομέρειες έχουν αλλάξει. Η έκδοση αυτή του οχήματος σκοπεύει στον διαγωνισμό έναντι του νέου ΤΟΜΑ Borsuk, που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα για τον πολωνικό στρατό. Ο πύργος Hitfist είναι εξοπλισμένος με ένα ηλεκτροκίνητο πυροβόλο (chain gun) Bushmaster II διαμετρήματος 30 mm της Aliant Techsystems (ATK) κι ένα ομοαξονικό πολυβόλο. Επιπλέον, νέοι εκτοξευτές κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων Spike-LR (ATGM) έχουν προστεθεί στον πύργο. Ένας εκτοξευτής περιέχων έναν πύραυλο έχει αναρτηθεί σε καθεμία από τις δύο πλευρές του πύργου. Οι εκτοξευτές αυτοί έχουν αναπτυχθεί για λογαριασμό του πολωνικού στρατού επίσης για το τροχοφόρο Rosomak IFV.

O πύργος Hitfist-30 μπορεί να θωρακιστεί μέχρι το επίπεδο STANAG 4569 level 4 (προστασία έναντι βλημάτων 14.5 mm API από κάθε διεύθυνση), αλλά στην αρχική του έκδοση που χρησιμοποιήθηκε στο Rosomak είχε μικρότερη προστασία. Για να φτάσει στο επίπεδο 4 η ισραηλινή εταιρία Rafael αναγκάστηκε να προσθέσει στρώματα κεραμικής θωράκισης.
To σκάφος του Anders είναι σχεδιασμένο με σπονδυλωτή θωράκιση προσφέροντας πολυεπίπεδη προστασία από το STANAG 4569 level 3 (προστασία έναντι βολίδων 7.62 mm NATO AP πυρήνα βολφραμίου-καρβιδίου) έως level 5 (προστασία έναντι βλημάτων των 25 mm ) και άνω. Το όχημα δεν είναι αμφίβιο.

Aναδημοσίευση από το Defence-blog.com
29 Αυγούστου 2016

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: