Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ανακοινώθηκαν τα πραγματικά μεγέθη σε ανακλήσεις κρανών ACH (Advanced Combat Helmet) και LWH (Light-Weight Helmet – το χορηγούμενο στους άνδρες του USMC), που είχαν ξεκινήσει απο το 2010. Οι αρχικές προβλέψεις για μικρούς αριθμούς αμφισβητούνται, με αναφορές να κάνουν λόγο για τριπλάσιους (!) αριθμούς, συγκεκριμένα 129.000 τεμάχια.

Ο λόγος της ανάκλησης, ήταν κατασκευαστικές ατέλειες, που καθιστούσαν τα κράνη ακατάλληλα προς χρήση από το προσωπικό.

Το συμβόλαιο για τις συγκεκριμένες παρτίδες, είχε ανατεθεί στην εταιρία ArmorSource, LLC, η οποία ανέθεσε το έργο σε υποκατασκευαστή. Ο υποκατασκευαστής αυτός δεν ήταν άλλος απο τους κρατούμενους των ομοσπονδιακών φυλακών, που μέσω του προγράμματος Federal Prison Industries (γνωστό και ως UNICOR – σύνδεσμος εδώ) εμπλέκει κρατουμένους σε γραμμές παραγωγής, σε μια προσπάθεια επανένταξης στην κοινωνία, και μείωσης της ποινής μέσω εργασίας.

Τα βασικά προβλήματα που εντοπίστηκαν, έχουν ως εξής :

– Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούσαν μη εγκεκριμένα εργαλεία κατά την παραγωγική διαδικασία.
– Τα κράνη κατασκευαζόταν με μη εγκεκριμένα υλικά, τα οποία είχαν υποστεί αλλοιώσεις.
– Κατά τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων από τη γραμμή παραγωγής, τα προβληματικά κράνη αντικαταστούνταν με καινούργια για να παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα μετρήσεων.

Η Ομοσπονδιακή έρευνα αποκάλυψε σωρεία παραβάσεων, με έγγραφα να έχουν παραποιηθεί απο τους κρατούμενους, μετά από προφορικές εντολές των υπευθύνων του FPI.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλοιώσεις που παρατηρήθηκαν στα κράνη :

– Το υλικό κατασκευής αποκόπτονταν απο κράνη ACH και νέο υλικό πρεσάρονταν επάνω στο κράνος, για να πάρει το σχήμα του LWH(!)
– Τα κράνη συμπιεζόταν σε υδραυλική πρέσα, προκειμένου να εξαφανισθούν φυσαλίδες αέρα απο την κακή εφαρμογή του υλικού.
– Το υλικό βαφής δεν δημιουργούσε δεσμό με την επιφάνεια του κράνους και μετά απο ελαφρά χρήση άρχιζε να ξεφλουδίζει.

Τελικά, ο,τι πληρώνεις, παίρνεις…..

_________________

Αν είσαι πραγματικός λάτρης του ατομικού εξοπλισμού αλλά και οτιδήποτε αφορά ιματισμό, εξαρτύσεις, υλικά μάχης και διαβίωσης, και φυσικά οπλισμό, τότε είσαι στο σωστό σημείο, βρήκες στο Facebook την ομάδα «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» την ομάδα που σε εκφράζει απόλυτα, για να συμμετέχεις κάνε κλικ εδώ!
_________________

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: