Το «HSC Manannan» ένα καταμαράν μήκους 96 μέτρων ναυπηγήθηκε στην Τασμανία το 1998.

Δραστηριοποιήθηκε για πέντε έτη σε γραμμές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ενώ σήμερα δραστηριοποιείται στην γραμμή Douglas-Liverpool.

Η ιστορία όμως του πλοίου κρύβει μία ιδιαίτερη πτυχή, καθώς μεταξύ 2001 και 2006 το πλοίο ανέλαβε ένα τελείως διαφορετικό ρόλο υπηρετώντας το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με την ονομασία «USS Joint Venture», συμμετέχοντας στο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία HSV-X1.

Στο πλαίσιο του προγράμματος το πλοίο υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις καθώς προστέθηκε ελικοδρόμιο αλλά και ο κατάλληλος εξοπλισμός για να φέρει σε πέρας πολεμικές αποστολές. Είχε τη δυνατότητα μεταφοράς 325 στρατιωτών και 400 τόνων εφοδίων σε αποστάσεις μέχρι και 3.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 40 κόμβων. Μάλιστα το 2003 συμμετείχε στην επιχείρηση Enduring Freedom στο Κέρας της Αφρικής.

Έπειτα από ναύλωση πέντε ετών επέστρεψε στην εταιρεία INCAT με τα χρώματα της Express Ferries, έχοντας φυσικά υποστεί και πάλι τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Το παρακάτω βίντεο δείχνει το πλοίο από την εποχή που «φορούσε» την πολεμική παραλλαγή.

Πηγή: naftikachronika.gr

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: