Συχνά βλέπετε έμπειρους χειριστές όπλων να φοράνε παντού καπέλα, ακόμα και στη καθημερινότητα τους. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί το καπέλο είναι τόσο σημαντικό σε οπλοκατόχους και οπλοφόρους, τόσο στο χώρο εκπαίδευσης όσο και πρακτικά στη καθημερινότητα.

Πηγή: Survinat.com

Το πρώτο και αυτονόητο είναι η προστασία, όπως βλέπετε και στο παρακάτω βίντεο, τα προστατευτικά γυαλιά σχεδόν πάντα αφήνουν ένα κενό επάνω. Ιδιαίτερα σε κλειστά σκοπευτήρια και κλειστούς χώρους οι πιθανότητες ο απορριφθέντας κάλυκας να χτυπήσει κάπου και να έρθει στο πρόσωπο μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Όσοι πηγαίνετε συχνά σε σκοπευτήρια σίγουρα θα το έχετε ζήσει και αν κάνετε και κοντινές βολές σίγουρα θα σας έχουν χτυπήσει πολλές φορές και θραύσματα από τις σφαίρες. Σε όλα αυτά το καπέλο είναι ένα επιπρόσθετο μέτρο ασφαλείας.

Πηγή: Facebook.com/molonlabeind

Σε πραγματικές συνθήκες είναι ακριβώς το ίδιο. Αν χρειαστεί να βάλλετε με το όπλο σας εντός ενός κλειστού χώρου μπορεί για παράδειγμα να πέσει ένα κομμάτι σοβά από μία οροφή μαζί με πολύ σκόνη, τα γυαλιά δε θα σας προστατεύσουν αλλά το καπέλο θα σας προστατεύσει. Το ίδιο και για βολές μέσα σε οχήματα, κτλ. Ασφαλώς, αν επιτρέπεται η χρήση κράνους τότε είναι αυτονόητο ότι είναι με διαφορά καλύτερη επιλογή, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικό και έτσι το καπέλο είναι μία καλή εναλλακτική λύση.

Πηγή: M4Carbine.net

Εν συνεχεία, ο απόστρατος εκπαιδευτής ελεύθερων σκοπευτών και τακτικών μάχης Navy SEAL, κύριος Κρις Σάινογκ (έχουμε ξανακάνει αναφορές στον SEAL κύριο Κ. Σάινογκ στα άρθρα μας «Σωστή σκόπευση με πιστόλι», «Ιστορίες: Γιατί εκπαιδευόμαστε; (SEAL Chris Sajnog)», και «Βιβλίο: How to Shoot Like a Navy SEAL») είχε αναφέρει σε μία εκπαίδευση του και ένα άλλο πολύ σημαντικό παράγοντα στη σπουδαιότητα του να φοράμε πάντα καπέλο εφόσον υπάρχει κάποια πιθανότητα να κάνουμε χρήση πυροβόλου όπλου. Είχε αναφέρει ότι η σταθερή σκιά που προσφέρει το γείσο στα μάτια κάνει τη σκόπευση ταχύτερη καθώς τα μάτια μας δε χρειάζεται να διαστέλλονται και να συστέλλονται για να εστιάσουν τόσο έντονα όσο αν δεν υπήρχε αυτή η προστασία. Για παράδειγμα εάν κάνετε βολές κάτω από φώτα (όπως είναι πολλά σκοπευτήρια) ή ακόμα και στο δρόμο κάτω από μια λάμπα. Ακόμα και αν κάποιος προσπαθήσει να σας τυφλώσει με ένα φακό μπορείτε να σκύψετε ελάχιστα και να προστατέψετε στα μάτια σας χωρίς να χάνετε την ορατότητα. Αυτή η προστασία από φως κάνει τα μάτια πολύ πιο αποτελεσματικά στη γρήγορη εστίαση στα σκοπευτικά του όπλου.

Πηγή: RefactorTactical.com

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, αν δείτε τους επαγγελματίες του χώρου (είτε αγωνιστικά είτε στο χώρο της ασφάλειας) θα δείτε ότι πάντα φοράνε καπέλα και αυτό δίνει άμεσα απάντηση στο αν χρησιμοποιείται ή όχι αυτή η πατέντα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια μερικά σκοπευτήρια έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν τα καπέλα στον υποχρεωτικό εξοπλισμό ασφαλείας για εξάσκηση στο σκοπευτήριο.

Πηγή: Columbian.com

Τώρα όσον αφορά την επιλογή του καπέλου, από προσωπικές εμπειρίες μπορούμε να σας συμβουλέψουμε για ένα αρκετά συχνό πρόβλημα. Αυτό δεν είναι άλλο από τη κεντρική εγκοπή στη κορυφή του καπέλου, όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία μέσα στο κόκκινο πλαίσιο. Ανάλογα με το καπέλο και τα προστατευτικά ακουστικά που φοράτε ίσως να πιέζει πολύ το κεφάλι σας και να είναι πολύ ενοχλητικό.

Πηγή: BadMummyNoCookie.com (επεξεργασμένη)

Οι λύσεις για αυτό είναι δύο, η πρώτη είναι να πάρετε κάποιο καπέλο που είναι σχεδιασμένο για τακτική χρήση και δεν έχει τέτοια εγκοπή. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα παρακάτω όπου είναι το καπέλο «Caliber A Flex» της εταιρίας 5.11 το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για τακτική χρήση.

Πηγή: 511Tactical.com

Η δεύτερη λύση είναι να βάλετε μία προστατευτική επένδυση στα ακουστικά σας όπως είναι αυτές που κατασκευάζει η εταιρία OC Tactical οι οποίες τυλίγονται γύρω από το σκελετό των ακουστικών και ασφαλίζουν με Velcro. Έτσι στο σημείο που ακουμπάει την εγκοπή του καπέλου είναι πολύ πιο μαλακό απ’ότι θα ήταν χωρίς την επένδυση.

Πηγή: OCTactical.com

Ένα απλό πράγμα όπως το καπέλο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση και την ασφάλεια σας. Σε αυτό το άρθρο είδαμε εν συντομία τους βασικούς λόγους για αυτό. Μην ξεχνάτε, είτε μιλάμε για αγωνιστική σκοποβολή είτε για πρακτική χρήση πυροβόλων όπλων, βλέπουμε πως οι επαγγελματίες του χώρου φοράνε πάντα καπέλα, και μάλιστα χωρίς να είναι υποχρεωτικό σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. Αυτό από μόνο του δείχνει την αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα του.

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο: Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: